Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ο Μάγκας γλύτωσε τον θάνατο


Το αδέσποτο της φωτογραφίας τριγυρνούσε στο κέντρο της Άμφισσας (πλατεία Ησαΐα, παιδική χαρά) εδώ και πολύ καιρό με πληγές στην πλάτη και στα πόδια. Κάποιοι τον έβριζαν και τον κυνηγούσαν, κάποιοι άλλοι τον λυπόνταν, αλλά κανείς δεν τον πλησίαζε. Μετά από κυνηγητό ημερών η ΦΟΦ «συνέλαβε» τον Μάγκα (έτσι τον βαφτίσαμε) και τον οδήγησε στο κτηνιατρείο για εξετάσεις και θεραπεία.
Έγιναν test για καλααζάρ και για ερλιχίωση τα οποία βγήκαν αρνητικά. Έγιναν εξετάσεις αίματος, απο-παρασίτωση, περιποίηση πληγών και οι απαραίτητοι εμβολιασμοί. Τίποτα κακό δεν προέκυψε. Έγινε θεραπεία για ψώρα η οποία και θα συνεχιστεί. Έτσι ο Μάγκας εκτός από λίγη ψώρα που σύντομα θα είναι παρελθόν δεν είχε τις … εκατοντάδες επικίνδυνες και μολυσματικές ασθένειες όπως ισχυρίζονταν κάποιοι που ζητούσαν επειγόντως την θανάτωσή του.
Παρά τις ύβρεις, τις απειλές και τα πικρόχολα σχόλια που δεχόμαστε κατά καιρούς, τα πέντε μέλη της ΦΟΦ που ασχολούμαστε ενεργά με τα αδέσποτα της Άμφισσας,  (υπάρχουν και άλλα μέλη που είναι μόνο στα χαρτιά και εμφανίζονται μόνο για να ψηφίσουν όταν ο σύλλογος έχει εκλογές) δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε εθελοντές και δεν πληρωνόμαστε. Επίσης ότι δεν έχουμε μόνιμους χορηγούς και χρηματοδότες και τα βιβλία μας είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στον οποιονδήποτε επιθυμεί να τα δει.
Όσο για τον Μάγκα αναζητούμε κάποιο χώρο προσωρινής φύλαξης (πχ κάποιο αγρόκτημα) μια και το καταφύγιο αδέσποτων είναι υπερπλήρες. Αν βρεθεί και κάποιος που τον θέλει δίδεται με συμβόλαιο υιοθεσίας τσιπαρισμένος και στειρωμένος και απόλυτα υγιής.
e-mail: filozoiki.omada.fokidas@gmail.com  
Ιστοσελίδα: http://amfissapets.blogspot.com
 Facebook: www.facebook.com/FilozoikiOmadaFokidas

ΦΟΦ/Εθνική Τράπεζα: 312/404303-01

http://amfissapets.blogspot.gr/ 

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ! “ΠΛΗΡΩΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ Ο ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΟΣ” (ΒΙΝΤΕΟ)


Βγάζει στον αέρα το Φύλλο Μητρώου του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Τρελαντώνη Σαμαρά, από το οποίο προκύπτει ότι:
1) Ο Σαμαράς υπηρέτησε μόνο 3 μήνες στον Ελληνικό Στρατό και εξαγόρασε τους υπόλοιπους 21 μήνες προς 1.000 δραχμές τον μήνα.
2) Κατέθεσε εκπρόθεσμα τα πιστοποιητικά του για την αναβολή στρατεύσεως και γι’ αυτό κηρύχτηκε ανυπότακτος, αλλά με την επιταγή των 21.000 δραχμών που κατέθεσε στις 9 Οκτωβρίου του 1976 το εξαγόρασε κι αυτό.


3) Απελύθη στις 11 Οκτωβρίου 1976 ως έφεδρος ναύτης.
 

Η Χιλή αποθεώνει την Ελλάδα: Το μετρό του Σαντιάγο γέμισε με έργα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμου

Η Χιλή αποθεώνει την Ελλάδα: Το μετρό του Σαντιάγο γέμισε με έργα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμουΕναν πρωτότυπο φόρο τιμής αποτίει η Χιλή στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς, από τις 7 Μαρτίου ο σταθμός με το όνομα Grecia (Ελλάδα) στην πρωτεύουσα Σαντιάγο κοσμείται από μια έκθεση αντιγράφων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού…

Στον σταθμό, από τον οποίο υπολογίζεται ότι περνούν καθημερινά 22.000 επιβάτες, παρουσιάζονται 23 προσκετικά επεξεργασμένα αντίγραφ από γύψο, χαλκό και ασήμι, τα οποία απεικονίζουν εμβληματικά για τον δυτικό πολιτισμό θέματα.

Ανάμεσά τους η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και οι τέχνες, ενώ από τα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα αντίγραφο κεφαλής του Ομήρου, πορτραίτοα αθλητών, ένα αγαλματίδιο πυγμάχου και θεατρικές μάσκες.

Το στήσιμο της έκθεσης αυτής, που αποτελεί μια από τις πρώτες προσπάθειες λειτουργίας ενός «αρχαίου μουσείου» στη Χιλή, θυμίζει έντονα την αντίστοιχη έκθεση που συναντούν οι επιβάτες στη στάση «Ακρόπολη» του αθηναϊκού μετρό.

Η δωρεά έγινε από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού με πρωτοβουλία της πρεσβείας Χιλής στην Ελλάδα, της ελληνικής Πρεσβείας στη Χιλή και με τη στήριξη της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Σχέσεων του χιλιανού Υπουργείου Εξωτερικών και του Ιδρύματος Γαβριήλ και Μαρία Μουστάκης.


Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός απαντά στον Νίκο Δήμου και το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη


«Φυσικά κανείς δεν ήταν στην Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όχι μόνο δεν σήκωσε το λάβαρο (που φτιάχτηκε μετά από 50 χρόνια) αλλά έβριζε τον επαναστάτη Παπαφλέσσα ως «εξωλέστατον». Αυτά, ανάμεσα σε άλλα εμετικά φληναφήματα, έγραψε κατά της Επανάστασης του 1821 ο Εφιάλτης Νίκος Δήμου.

Στον θεωρητικό του περίφημου «Ποταμιού» του Σταύρου Θεοδωράκη απάντά ο ίδιος ο Παλαιών Πατρών Γερμανός! Διαβάστε παρακάτω, στο πρωτότυπο γαλλικό κείμενο και τη μετάφρασή του στα ελληνικά, τη διακήρυξη του Παλαιών Πατρών Γερμανού για την έναρξη της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα, όπως δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα «Le Constitutionnel» της 6 Ιουνίου 1821.



 http://www.tet-a-tet.gr

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Πρόγραμμα δωρεάν ασύρματου ίντερνετ (Wifi): Οι λεπτομέρειες



Δωρεάν WiFi σε 302 Δήμους από τους 325 Δήμους της Χώρας, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον, θα μπορούν να έχουν στα τέλη του χρόνου οι πολίτες, μέσω των δημόσιων σημείων πρόσβασης WiFi, κατ’ εφαρμογή της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για δυνατότητα δωρεάν ασύρματης πρόσβασης σε όλους τους πολίτες.

Όπως τόνισαν, ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αρμόδιος γ.γ. Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Μενέλαος Δασκαλάκης, το σχέδιο - στόχος υλοποίησης εντός του 2014 - περιλαμβάνει:
Α' ΕΡΓΟ: Ενεργοποίση 15.000 σημείων πρόσβασης σε 4.000 χώρους σε Δήμους (Αρχαιολογικούς Χώρους, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Λιμάνια κ.ά.).
Β' ΕΡΓΟ: Επέκταση σε χώρους μεγάλης έκτασης (χώροι συνάθροισης κοινού, χώροι αναμονής μετακίνησης, χώροι εκδηλώσεων ή τουριστικού ενδιαφέροντος, κ.τ.λ.).
Γ' ΕΡΓΟ: Επέκταση σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., Νοσοκομεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (1.200 - 1.500).
Το έργο, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ + Φ.Π.Α., θα προχωρήσει με συμφωνία-πλαίσιο, με ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Όπως υπολογίζεται ως το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του 2015 οι πολίτες θα μπορούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο στους κλειστούς και ανοικτούς χώρους, όπου θα γίνει η εγκατάσταση.
Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης (access point), για εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία.
Κάθε σημείο (access point)θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:
1. Να έχουν απλή πρόσβαση στο ίντερνετ αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κ.λπ., καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα, η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5 Mbps.
2. Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης.
3. Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το Δήμο.
Πηγη : Epoli.gr

Russia Today: "Θα αποτρέψουν την εισβολή της Τουρκίας στα Ελληνικά νησιά τα Ρωσικά οπλικά συστήματα"!!!



Russia Today: "Θα αποτρέψουν την εισβολή της Τουρκίας στα Ελληνικά νησιά τα Ρωσικά οπλικά συστήματα"!!!
Με αφορμή την υπογραφή της ελληνορωσικής συμφωνίας στην Ελλάδα του ΥΠΑΜ Σεργκέι Σοϊγκού το κρατικό κανάλι Russia Today αναφέρεται στην κρίση των Ιμίων τονίζοντας ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα θα βοηθήσουν για να μην γίνει πράξη «ο εφιάλτης της τουρκικής εισβολής στα ελληνικά νησιά»!

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το RT το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του υφυπουργού Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, «Η Ελλάδα διαθέτει περίπου δυο χιλιάδες νησιά και πάνω-κάτω τα μισά από αυτά κατοικούνται.

Ωστόσο, -αν θυμηθούμε και την κρίση των Ιμίων- για τον Έλληνα μια ξένη σημαία σε έναν μοναχικό βράχο στη θάλασσα, αποτελεί εφιάλτη. Τα ρωσικά Zubr μπορούν να βοηθήσουν ώστε αυτοί οι εφιάλτες να μην γίνουν πραγματικότητα.» Επίσης ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας ο οποίος συνόδευσε τον Σεργκέι Σοϊγκού στο ταξίδι του στην Αθήνα τόνισε για την υπογραφή της συμφωνίας «το έγγραφο αυτό ήρε όλα τα υφιστάμενα εμπόδια στη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Επίσης, προσάρμοσε στη σημερινή πραγματικότητα τη ρυθμιστική και νομική βάση της συνεργασίας που προϋπήρχε από το 1994. Η νέα συμφωνία δεν ακυρώνει την προηγούμενη, αλλά τη συμπληρώνει»

Συγκεκριμένα, γράφει μεταξύ άλλων:

«Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά και εκτιμούν σε υψηλό βαθμό την αξιοπιστία και τα πολεμικά χαρακτηριστικά των ρωσικών ναυτικών εξοπλισμών. Πριν από μερικά χρόνια τα ρωσικά αποβατικά σκάφη με φουσκωτό στρώμα τύπου Zubr ((hovercraft) προστέθηκαν στο οπλοστάσιο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τα σκάφη αυτά, τα οποία είναι ικανά να αναπτύσσουν ταχύτητα έως 60 μίλια/ώρα, είναι ιδανικά για την προστασία των πολυάριθμων ελληνικών νησιών. Το καθένα από αυτά μπορεί να μεταφέρει τρία άρματα μάχης Τ-80, είτε 8 BMP, είτε 10 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με 140 στρατιώτες της αποβατικής δύναμης, ή σε τελική ανάλυση, απλώς να μεταφέρουν ταχύτατα ένα ολόκληρο τάγμα με τον πλήρη εξοπλισμό του.

Το γεγονός αυτό, από μόνο του, εξηγεί γιατί οι Έλληνες ενδιαφέρονται να διατηρήσουν όσο το δυνατό περισσότερο στο δυναμικό του στόλου τους τα πλοία αυτά. Όμως, ακόμη και το πιο εξελιγμένο οπλικό σύστημα έχει ανάγκη από συντήρηση και εκσυγχρονισμό. Η Αθήνα, ασφαλώς, θα προέβαινε μετά χαράς σε μια τέτοια ανανέωση με τη βοήθεια του ρωσικού ναυτικού οπλοστασίου.

Το ταμείο της Ελλάδας όμως διαθέτει ελάχιστα χρήματα. Η ρωσική αμυντική βιομηχανία μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες -και όχι μόνο υπό αυτές- να βοηθήσει». – «Με τη βοήθεια της Ρωσίας, η Ελλάδα δημιούργησε σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή το καλύτερο δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας στη Μεσόγειο.Τα αντιαεροπορικά συστήματα OSA-AKM, Tor M-1, σε συνδυασμό με την εξαγωγική έκδοση του S-300, το S-300 PMU-1, «κλείδωσαν» το αρχιπέλαγος από αεροπορικές επιθέσεις προερχόμενες από μεγάλα ύψη και αποστάσεις.

H Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να ανανεώσει ή να εκσυγχρονίσει το σύστημα της αντιαεροπορικής της άμυνας. Ενώ γενικότερα, οι ρωσο-ελληνικές σχέσεις στον αμυντικό τομέα μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα για τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ όσον αφορά την καθιέρωση μιας αληθινά εταιρικής σχέσης προς όφελος της ασφάλειας στην Ευρώπη.»

Το άρθρο καταλήγει: «Οι υπουργοί δεν αποκάλυψαν δημοσίως τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Έγινε όμως γνωστό, ότι η συμφωνία καλύπτει ολόκληρο των κύκλο, από τις προμήθειες όπλων στην Ελλάδα και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα χειρίζεται, μέχρι την υποστήριξη του εξοπλισμού μετά τη λήξη της εγγύησής του».

Όπως το είπε και ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης σε πρόσφατη συνέντευξή του «δεν με βοηθούν οι Αμερικανοί, στρέφομαι στον Ρώσο».

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΣΟΚ: Πώς ΠΕΘΑΝΕ ο Χριστόδουλος;;; Ποιοι τον ήθελαν ΝΕΚΡΟ και ποιος ο λόγος;;;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΣΟΚ: Πώς ΠΕΘΑΝΕ ο Χριστόδουλος;;; Ποιοι τον ήθελαν ΝΕΚΡΟ και ποιος ο λόγος;;;
Δείτε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Γ. Τράγκα για όλα αυτά που προσέφερε ο Χριστόδουλος στην Ελλάδα, τον αγώνα που έδινε για να μην φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα και τους λόγους που τον βγάλανε από την μέση!
Δίνοντας σας μία μικρή γεύση του βίντεο που ακολουθεί, παραθέτουμε το σχόλιο Ιάπωνα ηπατολόγου που δηλώνει πως είναι πρωτοφανές να υπάρχουν δύο πρωτογενείς καρκίνοι στον ίδιο οργανισμό...



 http://www.athensmagazine.gr/portal/video/88561

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ! Έρευνα του ΟΗΕ:Το 2100 θα έχουν απομείνει μόνο 2,5 εκατομμύρια


Συντελείται γενοκτονία και εθνοκτονία εις βάρος του ελληνικού λαού και έθνους…

Σήμερα έπεσαν στην αντίληψή του stephanosmytilineos.blogspot.gr τα παρακάτω στοιχεία. Διαβάστε τα προσεχτικά και αναλογιστείτε, πολύ σοβαρά, εάν σας αφορούν!

Εάν δεν σας αφορούν συνεχίστε αυτό το χαβά της απάθειας και της ανοησίας σας. Δικαίωμά σας είναι να επιλέξετε την… αυτοκτονία. Εάν, όμως, μέσα σας έχει απομείνει ελάχιστος πατριωτισμός, ή έστω, ελάχιστο ένστικτο επιβίωσης, πάρτε επιτέλους τις αποφάσεις σας…

“…σύμφωνα με έρευνες διεθνών οργανισμών -και του ΟΗΕ- οι Έλληνες στην χώρα τους θα αποτελούν μειοψηφία από το 2050, το δε 2100 θα είναι μόνον 2,5 εκατομμύρια. Θα ζουν δηλαδή σε ξένη χώρα…”.

“…το 2020 προβλέπεται πως οι ηλικιωμένοι 65 ετών και άνω θα έχουν ξεπεράσει το 20% του συνολικού πληθυσμού, από 14% που ήταν το έτος 1991, ενώ ο παιδικός πληθυσμός θα πέσει στο 17% κάτω από τα σημερινά επίπεδα του 19%…”.

“…Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 1992 καταγράφεται μία συνεχής μείωση του συνολικού αριθμού των γεννήσεων. Το ποσοστό των παιδιών ηλικίας κάτω των 15, το 2011 βρίσκεται στο 16,5% σε σύγκριση με 25,4% το 1992. Αυτό δείχνει τις τάσεις γήρανσης του πληθυσμού…”.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ είμαστε όλοι ΕΜΕΙΣ! Εμείς και κανένας άλλος…
 
 
 http://www.mantato.eu/2014/03/2100-25.html
 

Μεχμέτ Λόφτζαλη: Πομάκος ήρωας του 1821

Το ηρωικό έπος της Επανάστασης του 1821 για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Οθωμανούς Τούρκους είχε πρωταγωνιστές τους μεγάλους οπλαρχηγούς που όλοι γνωρίζουμε (Κολοκοτρώνης, Οδυσσέας Ανδρούτσος, Καραϊσκάκης κ.α.). Είχαμε όμως και τους χιλιάδες «ανώνυμους» πολεμιστές που πήραν μέρος στις διάφορες μάχες και ανάμεσα σε αυτούς υπήρξαν και αρκετοί μουσουλμάνοι, που πολέμησαν για την ελευθερία της Ελλάδας.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Πομάκος Μεχμέτ Λόφτζαλη από την πομακική περιοχή του Λόβετς (Λόφτσα) της Βουλγαρίας. Είναι γνωστό ότι, μετά την κατάκτηση της χερσονήσου του Αίμου (Βαλκανίων) από τους Οθωμανούς, υπήρξε βίαιη και αναγκαστική στρατολόγηση των Πομάκων στον Οθωμανικό στρατό. Μάλιστα, οι γέροι Πομάκοι στον 19ο αιώνα εξέφραζαν τη λύπη τους γιατί οι νεότερες γενιές έχαναν την ιστορική τους μνήμη στους στρατώνες της Κωνσταντινούπολης όπου και δέχονταν την ιδεολογική κατήχηση (προπαγάνδα) της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Συχνά μικρά τμήματα του στρατού αποτελούνταν μόνο από Πομάκους πολεμιστές.
Έτσι, λοιπόν, την εποχή της επανάστασης του 1821 φαίνεται πως οι Οθωμανοί είχαν στις τάξεις του στρατού τους, Πομάκους που τους κατέβασαν στην επαναστατημένη Ελλάδα. Όμως, όπως μαθαίνουμε από τα αρχεία της κυβέρνησης του Καποδίστρια, υπήρξαν αρκετοί Πομάκοι που έφυγαν από τον Οθωμανικό στρατό και πέρασαν στις τάξεις του ελληνικού στρατού, μη αντέχοντας την καταπίεση των Τούρκων αξιωματικών. Έτσι, πολέμησαν μαζί με τους Έλληνες για την ελευθερία.
Ο Μεχμέτ Λόφτζαλη ήταν ένας από αυτούς.
Ο ίδιος διηγείται πως ήταν στρατιώτης του Οθωμανικού στρατού στην Αθήνα, μαζί με άλλους Πομάκους. Εκεί, δεν άντεξε τις σκληρόκαρδες διαταγές των αξιωματικών του, την καταπίεση και τις ταλαιπωρίες και πήγε με το μέρος των Ελλήνωνβρίσκοντας την ελευθερία του, όπου και κατατάχθηκε κάτω από τις διαταγές του χιλίαρχου Βάσσου ως ιπποκόμος του. Μετά την αποστράτευση του Βάσσου, ο Μεχμέτ Λόφτζαλη βρέθηκε χωρίς αρχηγό και έτσι έγραψε γράμμα στην διοίκηση παρακαλώντας να γίνει δεκτός ως στρατιώτης στον τακτικό στρατό ή να ενταχθεί στις ένοπλες επαναστατικές ομάδες των κλεφτών για να του δοθεί η ευκαιρία να πολεμήσει για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Βούλγαρο ιστορικό Νικολάϊ Τοντόρωφ υπήρξαν και άλλοι Πομάκοι που πολέμησαν με τους Έλληνες επαναστάτες εναντίον των Τούρκων και των οποίων τα ονόματα υπάρχουν στα κρατικά ελληνικά αρχεία.
Να επισημάνουμε, επίσης, ότι και άλλοι μουσουλμάνοι (πχ Αλβανοί) πολέμησαν μαζί με τους Έλληνες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του 1821 είναι ο Γκίκα Μουσταφά, που συμμετείχε με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο σε διάφορες μάχες, οι Σουμάν(ης) και Τζαφέρ(ης) στην πολιορκία της Τριπολιτσάς κ.α.
Ανάλογα παραδείγματα Πομάκων (και άλλων μουσουλμάνων, Αλβανών, Τσερκέζων κτλ) βρίσκουμε και στο Μακεδονικό Αγώνα, τη Μικρασιατική Εκστρατεία κ.α. Ως Πομάκοι θα έπρεπε να ζητήσουμε την ανέγερση μνημείου για τους Πομάκους που πολέμησαν για την ελευθερία της Ελλάδας, είτε πρόκειται για το 1821, το Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς και Παγκόσμιους πολέμους, την Μικρασιατική εκστρατεία κτλ. Είναι καιρός η πατρίδα μας να αναγνωρίσει το χρέος της στους Πομάκους ήρωες. Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή!
Τεύχος 69, Δεκέμβριος 2013 -  Ιανουάριος 2014
zagalisa.gr
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

24 Μαρτιου 1821 Απ τα Σάλωνα ξεκινάει η Επανάσταση στη Ρούμελη και ειναι η πρώτη πολη που απελευθερώνετε απο τους Τούρκους στης 10 Απριλίου 1821


Στα Σάλωνα,(Άμφισσα) δόθηκε στις 24 Μαρτίου το σύνθημα του ξεσηκωμού στη Ρούμελη. 

'Εδώ ο Διάκος, ο Πανουργιάς, ο Γιαγτζής, ο Δυοβουνιώτης, με το φλογερό Δεσπότη Σαλώνων Ησαΐα ζώστηκαν τ' άρματα και χτύπησαν. 

Στις 27 Μαρτίου 1821 τα παληκάρια του Πανουργια του Μανίκα και του Τράκα κατέλαβαν την πόλη και στις 10 Απριλίου, ανήμερα το Πάσχα, αλώθηκε το Κάστρο της Ωριάς των Σαλώνων, το πρώτο κάστρο που έπεφτε σε χέρια ελληνικά.

Οι 600 έγκλειστοι Τούρκοι εξοντώθηκαν και με τα όπλα του οπλίστηκαν τα παληκάρια του Πανουργιά, για να κρατήσουν ένα χρόνο ελεύθερη τη Ρούμελη, αναχαιτίζοντας τις ορδές των Τούρκων από το Βορρά.




 Η ελληνική επανάσταση κηρύχτηκε στη Ρούμελη στις 24 Μαρτίου 1821 (στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Σαλώνων) και στις 27 άρχισε η πολιορκία των Σαλώνων. 
Σύμφωνες είναι οι πληροφορίες των Σπ. Τρικούπη, Ι. Φιλήμονος, Γκόρντον, Φινλεϊ, Κόκκινου και Κορδάτου, ενώ ο Κ. Παπαρηγόπουλος αναφέρει το γεγονός παρενθετικά, σε δυο μόνο σειρές, περιγράφοντας τα γεγονότα του 1822.

Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Φωκίδας.Εδώ ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαίας όρκισε τον Οπλαρχηγό των Σαλώνων γερο - Πανουριά
   Οι Σαλωνίτες κήρυξαν την επανάσταση σχεδόν ταυτόχρονα με τους Καλαβρυτινούς, τους Πατρινούς και τους Μανιάτες. Δεν γνωρίζουμε ποια θα ήταν η έκβαση του αγώνα αν τα Σάλωνα δεν σταματούσαν την κάθοδο των τούρκων από τα βόρεια στην Πελοπόννησο και αν δεν εμψύχωναν τους υπόδουλους, παραμένοντας λεύτερα για έναν ολόκληρο χρόνο.

Η επιλογή της παρνασσίδος ως αφετηρίας του αγώνα δικαιολογείται απόλυτα από την
Κάστρο της ωριάς των Σαλώνων (Άμφισσα)
γεωγραφική και στρατηγική της θέση , βρισκόμενη μεταξύ ανατολικής και δυτικής στερεάς Ελλάδας και απέναντι από την πελοπόννησο, αποτελούσε ένα είδος ασπίδας ικανής να ανακόψει τον επερχόμενο κίνδυνο από Λαμία ή Ήπειρο, χάρι στα στενά της Γραβιάς , της Αυλίδας και τους ορεινούς
Επίσκοπος Σαλωνων Ησαιας
όγκους της Γκιώνας και του Παρνασσού. Τα Σάλωνα αποτελούσαν θέση κλειδί όχι μόνον λόγω της προνομιούχου θέσης τους, αλλά και χάρη στο καλά οχυρωμένο κάστρο τους. Όσες φορές τα Σάλωνα κατέχονταν από τους τούρκους, η πελοπόννησος κινδύνευε και παρέλυαν όλες οι δραστηριότητες των ελλήνων, η κυριαρχία των Οθωμανών στις διαβάσεις της Γραβιάς, της 'μπλιανης και στο Κρισσαίο πεδίο ήταν μια σοβαρή απειλή όχι μόνον για την πελοπόννησο αλλά και για την αττική.
 
Δίκαια τα Σάλωνα τιμήθηκαν ως πρώτη πρωτεύουσα της ανατολικής χέρσου Ελλάδος, αφού εξεγέρθηκαν πρώτα μεταξύ πρώτων, όπως άρμοζε στη θέση τους. 

Του ξεσηκωμού αυτού ηγήθηκε ο κλεφταρματολός Πανουργιάς, ενώ τον ευλόγησε ο επίσκοπος Ησαΐας, ο μόνος Έλληνας Δεσπότης που πολέμησε και τελικά θυσιάστηκε.
Ο Μάρτιος του 1821 βρήκε τα Σάλωνα έρημα από άντρες. Όλοι τους ήταν
Πανουργιάς
απασχολημένοι με την προετοιμασία του αγώνα. Οι Ξεπλαταίοι, οι Φλωκαίοι, οι Ματζιναίοι και πολλοί άλλοι είχαν αναλάβει την κατασκευή της μπαρούτης, στα σπήλαια προς το μέρος της Αγιαθυμιάς και του Γαλαξειδιού. Κάτω από την επίβλεψη του Χριστόφορου Φλώκου άλλοι έβγαζαν νίτρο από την κοπριά των γιδιών, άλλοι έφτιαχναν τα καρβουνά από τις ασφάκες και τα κλήματα και άλλοι χτυπούσαν τη μάζα στους λαξευμένους λάκκους των βράχων. Μόλις τα πολεμοφόδια ήταν έτοιμα , κατέβαιναν οι καλόγεροι του Προφήτη Ηλία με τα μουλάρια και την νύχτα τα ανέβαζαν στο απέναντι βουνό Μετόχι.

Γκουρας
Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν τη νύχτα της 24ης προς την 25η Μαρτίου, ο Πανουργιάς δίχως να χάσει χρόνο κήρυξε την επανάσταση στην περιφέρεια των Σαλώνων κι έστειλε τον γαμπρό του και υπαρχηγό του Θανάση Μανικά μαζί με τον Παπανδρέα από την Κουκουβίστα να στρατολογήσουν στα Βλαχοχώρια της Δωρίδας όσους μπορούσαν να φέρουν όπλα, τον δε ανιψιό του Γιάννη Γκούρα στο χωριό Αι-Γιώργης κοντά στα Σάλωνα, για νάρθει σε επαφή με τους Γαλαξειδιώτες, ζητώντας σύμπραξη. Οι θαρραλέοι Γαλαξειδιώτες δέχτηκαν με ομόφωνο ενθουσιασμό το επαναστατικό κίνημα και ανακήρυξαν τον Γκούρα αρχηγό τους. Η συμμετοχή αυτή του Γαλαξειδίου είχε εξαιρετική σημασία. Δεν αύξανε μόνο το έτοιμο να κινηθεί πολεμικό σώμα του Πανουργιά, αλλά και του προσέφερε την συμβολή της θαλάσσης. Το Γαλαξίδι διέθετε 40 πλοία μεγάλα και μικρά, ικανά να εκμηδενίσουν την απειλή των τουρκικών πλοίων που ευρίσκονταν στον λιμένα της Ναυπάκτου. Εξασφαλίζετο λοιπόν η ελευθέρια του κορινθιακού κόλπου και η ανακοπή των συγκοινωνιών των τούρκων της περιφέρειας, καθώς και η επικοινωνία με τους πελοποννησίους. Τόσο ενθουσιάστηκε ο Γκούρας που δεν περίμενε να συνεννοηθεί με τον Πανουργιά, με τους 150 μαχητές του στάθμευσε τη νύχτα στο χωριό Αι-Γιώργης απ' όπου έστειλε γράμμα στον Πανουργιά, στον Προφήτη Ηλία, δηλώνοντας την επιθυμία του να  βαρέσει ταχιά τα Σάλωνα  και ζητώντας άμεση βοήθεια. Ο Πανουργιας, γνωρίζοντας την αποφασιστικότητά του, έσπευσε να στείλει αγγελιοφόρο ζητώντας του να μην επιτεθεί έως ότου πάρει νεώτερη διαταγή του και να μην καταστρέψει από βιασύνη την επανάσταση. Ευτυχώς, ο Γκουρας συγκρατήθηκε.
Στους τούρκους των Σαλώνων είχαν προστεθεί και αρκετοί ομοεθνείς τους από το Αίγιο, διωγμένοι από τον επικείμενο κίνδυνο της επανάστασης. Ο τρόμος τους οδήγησε να οχυρωθούν στο ακατοίκητο τότε κάστρο μαζί με τις οικογένειές τους. Εξακόσιοι ένοπλοι κλείστηκαν εκεί αφού ζήτησαν βοήθεια από τις γειτονικές πόλεις. Για να ενισχύσει ο Πανουργιας τις ασθενέστερες αριθμητικά ελληνικές δυνάμεις, μεταχειρίστηκε ένα εκπληκτικό τέχνασμα, φρόντισε να φτάσουν στα σημεία που βρίσκονταν οι αρχηγοί των τμημάτων του ψεύτικες ειδήσεις αυτόπτη μαρτυρά που δήθεν είχε δει στον όρμο των Σαλωνων ρωσικά καράβια.
 
Τι περιμένετε, λοιπόν, ακόμα φώναξαν ενθουσιασμένοι οι οπλαρχηγοί. Το ηθικό των επαναστατών αναπτερώθηκε και ορμητικά άρχισαν να συρρέουν από όλη την Φωκίδα οι εθελοντές, φτάνοντας τελικά τους 520.
Στις 27 Μαρτίου, ξημερώματα, τα Σάλωνα βρέθηκαν σε κατάσταση πολιορκίας. Στη μια μετά τα μεσάνυχτα δόθηκε το σύνθημα. Η πρώτη μεγάλη φωτιά φάνηκε στο Παλουμάκι της Δεσφίνας και ακολούθησαν οι άλλες στο Μετόχι του Προφήτη Ηλία, στον Κόφινα κοντά στα Λιβαδάκια, στον Αι-Θανάση στο ρέμα της Μηλιάς και στην Κουτσουρέρα πάνω από την Αγια-Θυμιά. Τα παλικαριά συγκεντρώθηκαν έξω από την πόλη σε τρία τμήματα: το αριστερό διοικούσε ο Γκούρας, το δεξιό ο Παπαντριάς και ο Θανάσης Μανίκας και το κέντρο ο Πανουργιάς. Οι Γαλαξιδιώτες έφεραν ψιλά όπλα, πολεμοφόδια και μικρά κανόνια από τα καραβιά τους. Ανάμεσά τους διακρινόταν ο Ιωάννης Καραλίβανος , αξιωματικός για πολλά χρόνια στα τούρκικα πλοία, και οι γενναίοι οπλαρχηγοί Γιάννης και Νικολάκης Μητρόπουλος. Η επίθεση άρτια οργανωμένη κράτησε 4 ώρες. Καθώς οι τούρκοι υποχωρούσαν για να κλειστούν στο κάστρο, ένας σκοπευτής τους, οχυρωμένος στα τούρκικα λουτρά (χαμάμ) έριξε και το βόλι βρήκε τον άτυχο Σταμάτη Τράκα στο μέτωπο. Ήταν ο πρώτος νεκρός στην πρώτη επίσημη μάχη της επαναστημένης Ρούμελης. Ο πατέρας του Θόδωρος Τράκας, βλέποντας νεκρό το παιδί του, έσφιξε την καρδιά και είπε στους στρατιώτες: Γάμος χωρίς σφαχτά δεν γίνεται>>. Οι ελάχιστοι αρβανίτες που ξέμειναν στην πόλη παραδόθηκαν και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο. Ωστόσο, οι Σαλωνίτες έκρυψαν για πολλές μέρες μέσα σε κάδους και πιθάρια τούρκικες οικογένειες με τις οποίες συνδέονταν φιλικά. Στην οικία του Αναγνώστη Κεχαγιά υψώθηκε το λάβαρο της επαναστάσεως.
Αμέσως συγκροτήθηκε Ελληνική Διοίκηση. Την αποτελούσαν οι Αναγνώστης Κεχαγιάς, Αναγνώστης Γιαγτζής, Ρήγας Κοντορήγας, Γιωργάκης Παπαηλιόπουλος, Ηλίας Κόκκαλης, Ευστάθιος Μαρκίδης ή Μαρκόπουλος, Δεστερλής, Βασίλειος Χαντζάρας, Ευθύμιος Κρανάκης, Παπαιωάννης Οικονόμος και Χαρίτος με πρόεδρο τον Επίσκοπο Ησαΐα.
 
Την ίδια μέρα άρχισε η πολιορκία του κάστρου. Τα μπρούτζινα Γαλαξειδιώτικα κανόνια στήθηκαν στο σπίτι του Στράγκα, που βρισκόταν στο άκρο της πόλης. Με τους πρώτους πυροβολισμούς σκοτώθηκαν μια γυναίκα και δυο παιδιά και καταστράφηκαν δυο φορτώματα άλευρα των τούρκων. Καθώς όμως, οι υπόλοιποι πυροβολισμοί πήγαιναν χαμένοι, τα κανόνια μεταφέρθηκαν στα Μνήματα, πάνω από την συνοικία Χάρμαινα, κοντά στο στρατηγείο του Πανουργιά. Οι τούρκοι αρνούνταν να παραδοθούν, ελπίζοντας σε ενισχύσεις από Εύβοια και Λαμία. Ο Πανουργιάς κάλεσε τους οπλαρχηγούς σε συμβούλιο, καμία πρόταση δεν φαινόταν αρκετά καλή, μέχρι που πήρε το λόγο ο Καραπλής. Ζήτησε μαραγκούς, σανίδια και πάτερα. Ήταν πρωταπριλιά, παραμονή του Λάζαρου. Στο χώρο κάτω από τα πηγάδια, ο Καραπλής κατασκεύασε σκαλωσιές και ανέβηκε μαζί με 30-40 παλικάρια , γκρεμίζοντας την στο τέλος.
  Πως θα γυρίσουμε πίσω ρώτησε κάποιος.
Εδώ ήρθαμε για να νικήσουμε ή να σκοτωθούμε απάντησε ο Καραπλης. Το πρωί των Βαΐων ένας τούρκος κατέβηκε για νερό στα "πηγάδια". Μια μπαταριά και ξαπλώθηκε νεκρός. Χωρίς νερό, οι εχθροί περιήλθαν σε δεινή θέση. Η απόπειρά τους να καταλάβουν την πηγή στις 8 Απριλίου, έληξε άδοξα με 13 τούρκους νεκρούς, ανάμεσά τους και το πρωτοπαλίκαρο Χάιτας. Μη αντέχοντας την διψά, οι τούρκοι βρέθηκαν σε απόγνωση και έστειλαν τους μπέηδες να διαπραγματευτούν, ο Πανουργιάς τους υποσχέθηκε ασφάλεια ζωής, τιμής και περιουσίας. Στις 10 Απριλίου, ανήμερα της Λαμπρής, άνοιξε η πύλη του κάστρου και οι τούρκοι άρχισαν να βγαίνουν παραδίδοντας τα όπλα στον Πανουργιά, μετά από 13 μέρες πολιορκίας. Το πρώτο ελεύθερο Πάσχα μετά από 4 αιώνες σκλαβιάς. Παρά την συνθήκη οι τούρκοι δολοφονούνταν άγρια από οποίον Έλληνα τους έβρισκε απομονωμένους. Πώς να ξεχαστούν τόσα χρόνια καταπίεσης, εξευτελισμών και βασανιστηρίων;
Και όταν έφτασε το μαντάτο ότι οι τούρκοι της Λαμίας ετοιμάζονταν να καταλάβουν τα Σάλωνα, ο Πανουργιάς, για να μην έχει μπρος και πίσω του εχθρούς, αποφάσισε να εξοντώσει όλους τους τούρκους. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη με τους Διάκο και
Γιάννης Διοβουνιώτης
Δυοβουνιώτη. Απόφασης τοιαύτη κρίνεται βεβαίως και παράσπονδη και σκληρά, λαμβανομένης όμως υποψιών της εποχής, ως και του ηθικού των τούρκων, ωμολόγηται εξεναντίας έργον απολύτου ανάγκης . Ο μόνος που γλίτωσε ήταν ο Οσμάν μπέης, χάρη στη φιλική συμπεριφορά που επέδειξε, όντας γενικός διοικητής των Σαλώνων, κυρίως με την άρνησή του να δολοφονηθούν τα παιδιά των δημογερόντων που είχαν συλληφθεί ως αντίποινα στην αρχή της επανάστασης. Οι Έλληνες τον αντάλλαξαν με δυο δικά μας παλικάρια στα Γιάννενα. Όταν δεν είχε μείνει ούτε ένας τούρκος ζωντανός, ο Πανουργιάς έδωσε διαταγή να ασφαλιστούν καλά τα πορτοπαράθυρα δυο σπιτιών και να συγκεντρωθούν εκεί οι τούρκικες οικογένειες για να γλιτώσουν - δήθεν - από ληστρική αρβανίτικη επιδρομή. Τα σπίτια πυρπολήθηκαν και τα γυναικόπαιδα των τούρκων κάηκαν ζωντανά. Στοματική παράδοση αναφέρει πως στην συνοικία Μάρμαρα  μεταξύ Γκιριζιού και Μάνδρας ο Ταγκαλής έκαψε τα γυναικόπαιδα των τούρκων στο σπίτι του Γιάννη Στουρνάρα. Οι γείτονες διηγούνταν ότι άκουγαν τις σπαρακτικές κραυγές των τουρκισών:
Γιαλελή, Γιαλελή μη μας καίς Ταγκαλή .
Η κήρυξη της επανάστασης στα Σάλωνα και το πάρσιμο του κάστρου τους έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη του Αγώνα. Οι Έλληνες οπλίστηκαν με 600 όπλα και ανάλογα πολεμοφόδια, λάφυρα από τους έγκλειστους. Ο Παπαηλιόπουλος ανέλαβε το ταμείο της επαναστατημένης επαρχίας, φροντίζοντας να βοηθήσει και τις γειτονικές επαρχίες : Λιδωρίκι, Υπάτη, Καρπενήσι, Αταλάντη, Λιβαδειά. Οι ειδήσεις απλώνονταν σαν αστραπή. Στις 28 Μαρτίου 1821 ο Δήμος Σκαλτσάς, οπλαρχηγός Λιδωρικίου και Μαλανδρίνου, αμέσως μόλις έμαθε για την κατάληψη των Σαλώνων, συνεννοήθηκε με τον Αναγνώστη Λιδωρίκι, τον παπα-Γιώργη Πολίτη και άλλους προεστούς των δύο επαρχιών και με 60 δικούς τους αρματολούς και όσους μπορούσαν να φέρουν όπλα, ύψωσαν την σημαία της ελευθερίας. Μετά την άλωση του κάστρου των Σαλώνων , οι Σαλωνίτες οπλαρχηγοί τράπηκαν προς βορρά. Ο Δυοβουνιώτης προέλασε προς τη Μεδενίτσα και το Τουρκοχώρι της Ελάτειας, κηρύσσοντας την επανάσταση και κυριεύοντας το μεσαιωνικό κάστρο της Βοδονίτσας (18 Απριλίου 1821). Ο Πανουργιας, μαζί με τον επίσκοπο Ησαΐα, προέλασαν, μέσω Γραβιάς, προς την Μονή Δαμάστας και από κει στο χωριό του Μουσταφάμπεη (Ηράκλεια) το οποίο και κατέλαβαν στις 20 Απριλίου 1821.
Η μεγάλη νίκη των Ελλήνων στα Βασιλικά, στις 28 Αυγούστου του 1821, ήταν ανεπιφύλακτα συνέπεια της άλωσης του κάστρου των Σαλώνων. Οι Γκουρας, Δυοβουνιώτης και Πανουργιάς με τα ψυχωμένα παλικάρια τους, εκτελώντας στρατηγικό τέχνασμα του Δυοβουνιώτη, συνέτριψαν στρατό δεκαπλάσιο των τούρκων του Μπειράν πασά και ματαίωσαν κάθε ενδεχόμενο καθόδου τους στην Πελοπόννησο. Έδωσαν, έτσι, την ευκαιρία στους πελοποννήσιους να συνεχίσουν τον αγώνα τους και την πολιορκία της Τριπολιτσάς.
Τα Σάλωνα έμειναν ελεύθερα κατά τον πρώτο χρόνο της επανάστασης, η πρωτόγνωρη αυτή αίσθηση ελευθέριας έγινε μήνυμα ελπίδας για τον υπόδουλο Ελληνισμό και το κάστρο των Σαλώνων, το πρώτο κάστρο που έπεφτε σε χέρια Ελληνικά, απόρθητο σύμβολο της επανάστασης που σαν άνεμος είχε αρχίσει να σαρώνει την τούρκικη τυραννία.

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ!!! ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ!!!!

 
Μαρτυρία του αειμνήστου Ιωάννη Πασσά:
Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος προειδοποιούσε πριν από… 40 χρόνια: “ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ”!!!


και το Σχέδιο Καταστροφής του Ελληνισμού (από το 1897) που αποκάλυψε ο Γιώργος Πάλμος…

Έλενα Λαβασσά
lavelena@live.com

Στην εφημερίδα “Ελεύθερη Ώρα” έχουν δημοσιευτεί από άτομα που έχουν προσωπικές πληροφορίες και γνώσεις οι αποδείξεις για το ξεπούλημα και την καταστροφή του Ελληνισμού! Πρώτα ο κ. Ησαΐας Κωνσταντινίδης, και έπειτα και οι κ.κ. Γιώργος Πάλμος και Φώτιος Μπαμπάνης, έκαναν λόγο για το υποχθόνιο σχέδιο “Φάρος της Ανατολής”, που πρεσβεύει τον διαμελισμό της Ελληνικής επικράτειας και την εξολόθρευση του Ελληνικού έθνους!… Ένα σχέδιο που βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη…
Είναι πάντως ευκαιρίας άξιο, άμα συνδέσουμε τα πιο πάνω με αυτό που οι Κινέζοι φωνάζουνε βγαίνοντας από την θάλασσα με ενθουσιασμό γι’ αυτά που έχουν δει και που υπάγονται στον Ελληνισμό: “Γιουνάν”! Γιατί αυτός ο προσδιορισμός θα μπορούσε να σημαίνει “Έλληνες” (“Ίωνες”), εφόσον ο ενθουσιασμός τους αυτός προέρχεται από τα θαυμαστά ερείπια του πολιτισμού των Ελλήνων που εξαφανίστηκε από εκεί (δηλ. κάτω από την Κίνα). Και λέω ευκαιρία, γιατί θα μπορούσε να μας συμφέρει σε σύγκριση με το “τώρα” στο να αναδείξουμε την Μεγάλη Ελλάδα που υπήρχε! Και να μετατρέψουμε το ανθελληνικό σχέδιο “Φάρος της Ανατολής” σε φιλελληνικό σχέδιο: αντί για την διάσπαση της Ελλάδας, να οδηγηθούμε στην δημιουργία της Μεγάλης Ελλάδας!!! Όλα αυτά ισχύουν, εφόσον βρισκόμαστε όντως σε κομβικό γεωγραφικά σημείο, κάτι που θα το ζήλευαν και το ζηλεύουν πολλοί… Αυτό μας συμφέρει να το κρατήσουμε στα χέρια μας, γιατί μας ανήκει!!! Και εμείς είμαστε ΑΥΤΟ!
Αλλά γι’ αυτό το συγκλονιστικό και πολύπλοκο θέμα υπάρχουν… μαρτυρίες από πολύ-πολύ παλιά! Ας τις αναφέρουμε. Στο συγκλονιστικό όσο και κλασικό βιβλίο του “Το έγκλημα της επιστήμης”, ο αείμνηστος Έλληνας μύστης Ιωάννης Πασσάς γράφει τα παρακάτω φοβερά και τρομερά που αποτελούν ένα καταπληκτικό ιστορικό ντοκουμέντο, πολύ επίκαιρο και στις μέρες μας (σσ. 262-263 του παραπάνω έργου):
“Το 1972, τόσον από εσωτερικής όσον και από εξωτερικής πλευράς η κατάστασις είχεν αρχίσει να εμφανίζη εμπλοκάς και δυσχερείας. Και όταν τον Σεπτέμβριον του 1972 ευρισκόμην εις την Γενεύην, φίλος μου, Γενικός Διευθυντής Μεγάλης Ελβετικής Τραπέζης και αποδεδειγμένος φιλέλλην, μου ενεπιστεύθη ωρισμένας πληροφορίας, κατά τας οποίας ο Νίξον και ο Κίσσινγκερ, οι οποίοι είχον μεταβή τον Αύγουστον εις την Μόσχαν, είχον έκτοτε προβή εις ωρισμένας συμφωνίας, που ήσαν εις βάρος της πατρίδος μας.
Κατά τας πληροφορίας λοιπόν που είχον διαρρεύσει, δια των γενομένων τότε συμφωνιών, εις την Μόσχαν, μέγιστον μέρος της Ελληνικής Μακεδονίας μέχρι του Αλιάκμονος, και ολόκληρος η Ελληνική Θράκη, όπως και η Τουρκική Θράκη με την Κωνσταντινούπολιν, δια καταλλήλων πολιτικών χειρισμών και ολίγον κατ’ ολίγον, θα έπρεπε να αποτελέσουν τελικώς μίαν “Ελληνικήν Βαλκανικήν Σοσιαλιστικήν Δημοκρατίαν”, που θα συνειργάζετο με την Ένωσιν των Βαλκανικών σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, εις δε την Τουρκίαν θα παρεχωρούντο ως αντάλλαγμα, δια καταλλήλων επίσης πολιτικών χειρισμών, συν τω χρόνω και δια να ικανοποιηθούν αι απώλειαί της από την Θράκην, η Κύπρος και τα μισά νησιά του Αιγαίου μαζί με την Ρόδον, με απώτερον σκοπόν τα νησιά αυτά μετά της Κρήτης, να περιέλθουν τελικώς εις την κυριαρχίαν του Ισραήλ, μετά την βεβαίαν αποδυνάμωσιν Τουρκίας και Ελλάδος, από κατευθυνομένην έξωθεν, μελλοντικήν σύγκρουσίν των, όπως επιδιώκεται και σήμερον (1980). Δηλαδή με άλλας λέξεις έκτοτε είχεν αποφασισθή υπό των Υπερδυνάμεων η συρρίκνωσις της Ελλάδος εντεύθεν του Αλιάκμωνος και η απόσπασις από την Ελλάδα του μισού Αιγαίου πελάγους και των νήσων που υπάρχουν εις την περιοχήν αυτήν, μετά της Κύπρου και της Κρήτης.
Μετ’ ολίγας ημέρας επιστρέψας εις την Ελλάδα έσπευσα να μεταδώσω τας πληροφορίας αυτάς εις τον κ. Παπαδόπουλον. Και με ήκουσε μεν προσεκτικά, αλλά έσπευσε να με βεβαιώση, ότι αι πληροφορίαι αυταί, φαίνεται ότι ήσαν διαδόσεις ανυπόστατοι, διότι, εάν ήσαν αληθιναί, όπως μου είπεν, θα έπρεπε να προέλθουν και από άλλην πηγήν και συνεπώς αι αρμόδιαι Ελληνικαί Υπηρεσίαι, κάτι θα εγνώριζον. Εγώ ηρκέσθην να προσθέσω ότι επειδή γνωρίζω, πόσον σοβαρά είναι η προέλευσις των πληροφοριών αυτών, δι’ αυτό και τας μετέφερα. Ταυτοχρόνως όμως τας πληροφορίας αυτάς τας μετέδωσα την εποχήν εκείνην και εις τους κ.κ. Σ. Στεφανόπουλον, Μαρκεζίνην, Μητσοτάκην και Κόκκαν και δι’ αυτών, όπως επληροφορήθην αργότερον, είχεν λάβει γνώσιν και ο κ. Καραμανλής. Μετά τέσσαρας όμως μήνας, εάν ενθυμούμαι καλώς, ή κατά τας αρχάς του 1973, ένα απόγευμα με εκάλεσεν ο κ. Παπαδόπουλος και με ηρώτησεν, εάν ενθυμούμαι τας πληροφορίας που του είχον είπει και εις καταφατικήν απάντησίν μου, με παρεκάλεσε να του τας επαναλάβω. Αρκετά δύσθυμος, όταν ήκουσε όσα του είπον, εστήριξε τους αγκώνας των χειρών του επί του γραφείου του, και εβύθισε το κεφάλι του μέσα εις τις δύο παλάμες του. Ήτο πράγματι πολύ στενοχωρημένος. Και όταν τον ηρώτησα τι συμβαίνει, μου απήντησε: “Δυστυχώς τα διεσταύρωσα, θέλουν να μας διαλύσουν…” (!)

Αυτά είναι βέβαια προγενέστερα από το πρόγραμμα των Σιωνιστών που εκπόνησαν το 1897 για συρρίκνωση του Ελληνισμού, όπως αποκάλυψε και ο σημαντικός Έλληνας ερευνητής Γιώργος Πάλμος! Σύμφωνα με τον Γιώργο Πάλμο (δημοσιεύτηκε και στο βιβλίο “Έψιλον Εφευρετών και Υπερόπλα, από τον Γκιόλβα στον Πάλμο”), οι Εβραίοι Σιωνιστές στο “συνέδριο” που έκαναν το 1897 στην Ελβετία αποφάσισαν να εξαφανίσουν από παντού τους Έλληνες, κάτι που το έχουν… μισοκαταφέρει! Γιατί δεν υπάρχει πια Ελληνισμός ούτε στην Τουρκία, ούτε στην Αίγυπτο, ούτε στην Βουλγαρία, ούτε στην Ρωσία, ούτε στην Ιταλία, ούτε και σε άλλες χώρες, όπως υπήρχαν παλαιότερα κατά εκατοντάδες χιλιάδες ή και κατά εκατομμύρια… Τώρα, στις ημέρες μας, οι Σιωνιστές θέλουν να εξαφανίσουν τους Έλληνες και από την ίδια την Ελλάδα!!!




ΥΓ ΚΑΠΟΙΟΥ ΦΙΛΟΥ

Κάποτε ὅταν ἤμουν παιδάκι ἔτυχε νὰ ἀκούσω εἰς τὸ ῥαδιόφωνο ποὺ ἔπαιζε (δὲν εἶχαμε Τηλεόρασι) μία φράσι μεταξὺ ἄλλων ποὺ εἶχε προφέρει εἰς ἕναν λόγον του ὁ δικτάτωρ Παπαδόπουλος καὶ ἡ ὁποία ἔκτοτε ἐνετυπώθη(ἔμεινε) ὥς ἐρωτηματικὸν εἰς τὸ παιδικό μου μυαλό. Εἶχε πεῖ «…πρέπει νὰ σώσωμεν τὸ Ἔθνος…»!
Ῥώτησα τότε τὸν πατέρα μου «Μπαμπὰ ἀπὸ τὶ νὰ μᾶς σώσῃ,θὰ γίνῃ πόλεμος; «Ὄχι παιδί μου» μοῦ ἀπήντησε ὁ πατέρας μου «αὐτὸς εἶναι τρελλὸς,θεοπάλαβος καὶ ὅτι τοῦ κατεβαίνει στὸ μυαλό του κάθε τρεὶς καὶ λίγο ,τὸ ξεφουρνίζει μόνον καὶ μόνο γιὰ νὰ μᾶς φοβερίζῃ μὲ παραμύθια γιὰ μπαμποῦλες καὶ τέρατα ποὺ θέλουν νὰ μᾶς φάνε,γιὰ νὰ μὴ μιλᾶμε.γιὰ νὰ μᾶς κουμαντάρῃ».  
 
Ὅμως ἔκτοτε αὐτὴ ἡ φράσις «ἔμεινε» εἰς τὸ παιδικό μου μυαλό ὥς ἐρωτηματικὸ καὶ καθὼς ἐμεγάλωνα καὶ παραλλήλως ἀντιλαμβανόμουν κάποια πράγματα καταστάσεις,τὰ ὁποία βεβαίως θεωρῶ ὅτι καὶ πάρα πολλοὶ ἄλλοι ἀντελαμβάνοντο συγχρόνως καὶ τὰ ὁποία μὲ ἔκαμναν νὰ διερωτῶμαι τὸ ἑξῆς:  «Πῶς γίνεται ὥς λαὸς καὶ ὥς ἔθνος ποὺ χαίρει ἐκδήλου Παγκοσμίου Τιμητικῆς Ἀναγνωρίσεως,χάριν τοῦ Πολιτισμοῦ Του καὶ τῶν Ἰδανικῶν Του ὑπὲρ τῆς Ἐλευθερίας,ἀνὰ τὴν Ὑφήλιον,νὰ ὑφίσταται σταδιακὴν συρρίκνωσιν καὶ μάλιστα συνεχὴν! Βραδείαν μὲν ἀλλὰ συνεχήν καὶ εἰς ὅλους τοὺς Τομεῖς! 
Αὐτὴν τὴν στιγμὴν,σὺν τοὶς ἄλλοις, διάγουμε(ζοῦμε) ΚΑΙ τὴν  Διεθνὴν ὙποΤίμησιν εἰς βαθμὸν ἐξευτελισμού! Ἡ συνεχὴς «ἔρευνα» μου μὲ καθοδήγησε εἰς τὸ νὰ «ἰδῶ» καὶ νὰ «ἀντιληφθῶ» πράγματα καὶ καταστάσεις ποὺ δυστυχῶς μᾶς κατευθύνουν εἰς τὴν πλήρην ἐξαφάνισιν ὥς ἔθνος!
 
Ἴσως μὲ θεωρήσετε γραφικὸἀστεῖο καὶ τὰ γραφόμενα μου ἐξ ἴσου ἀνυπόστατα,φαντασιώσεις,μποῦρδες! Μακάρι νὰ ἦσαν ἕνα ὄνειρο τρελλὸ,ὄνειροἀπατηλὸ! Πρῶτος θὰ τὸ εὐχόμουν νὰ ἦσαν μποῦρδες καὶ ἐγὼ καραγκιόζης! Ὅμως δὲν εἶναι,δυστυχῶς!  Διὰ τοῦ «Δουρείου Ἵππου»  τοῦ Ὁδυσσέως, ΜΑΣ συρρικνώνουν-ἀφανίζουν Πολιτισμικῶς καὶ Ἐθνικῶς!
 
Ἐπειδὴ ἴσως δὲν δύναμαι νὰ σᾶς πείσω, διότι ὅπως προείπα ἴσως εἶμαι γραφικὸς, τρελλὸς,φαντασιόπληκτος ἤ ἴσως καὶ πολλῶν ἄλλων «κοσμητικῶν» ἐπιθέτων κτήτωρ,σᾶς προτρέπω αὔριο Κυριακὴ 23 Μαρτίου νὰ ἀγοράσετε τὴν ἐφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» γιὰ νὰ ἀποκτήσετε τὸ βιβλίον «ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ» ἀλλὰ νὰ τὸ διαβάσετε! Πρέπει νὰ τὸ διαβάσετε!
 
Βεβαίως σχεδὸν ὅλοι σας γνωρίζετε ὅτι οὐδεμίαν ὥς πρὸς τὴν ἐν λόγῳ ἤ ἄλλην  ἐφημερίδα σχέσιν ἔχω.Ἁπλῶς ἐπιθυμῶ νὰ λάβετε γνώσιν,ἐὰν τὸ θέλετε βεβαίως!
 
Προσωπικῶς τὸ  ἐν λόγῳ βιβλίον τοῦ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΣΣΑ (ὅπως καὶ τὰ «ΟΡΦΙΚΑ»καὶ τὴν «ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ» τὰ ἔχω σχεδὸν τριάκοντα ἔτη) 
 
Παρακαλω διαβάστε τὶ ἐδήλωσε καὶ ὁ Μεγάλος Ἕλληνας ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ,(εἰς τὴν ἐπισυναπτωμένη εἰκόνα) καὶ νοιώστε τὴν ἀγωνία του καὶ τὸν καϋμό του γιὰ τὸν Ἑλληνισμὸ καὶ τὴν Ἀνθρωπότητα ὅλη!  
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τὴν Κυριακὴ ἡ ἐφημερὶς «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ» δίδει τὸ βιβλίον τοῦ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΠΑΣΣΑ «ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ»



Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Σοβαρή προειδοποίηση για διάλυση της Τουρκίας

Του Μελέτη Η. Μελετόπουλου

Ο Ερντογάν επανήλθε στο (προεκλογικά συσπειρωτικό για το ισλαμικό του ποίμνιο) αίτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Κάτι που αποτελεί κορυφαία πρόκληση όχι μόνον για τους απανταχού ορθοδόξους, αλλά για ολόκληρο τον χριστιανισμό.

Η επιθυμία του τούρκου πρωθυπουργοί προκύπτει από τη νέο-οθωμανική του φαντασίωση, αλλά εκδηλώνεται τη στιγμή που έχει απολέσει τα εσωτερικά και εξωτερικά του ερείσματα, έχει συγκρουσθεί με τον μέντορά του Γκιουλέν, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, εξερέθισε και την Ρωσία, αποπειρώμενος να εμφανισθεί ως προστάτης των τουρκόφωνων της Κριμαίας.

Πιο σώφρονες Τούρκοι συνειδητοποιούν ότι η συνολικότερη ανάφλεξη της Ανατολικής Μεσογείου, που επεκτείνεται τώρα βορείως του Ευξείνου Πόντου, μάλλον εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους παρά ευκαιρίες για την πολιτικά και οικονομικά αποσταθεροποιημένη Τουρκία.
Χαρακτηριστικά τα όσα γράφει κάποιος όχι ευφάνταστος συνωμοσιολόγος, επηρεασμένος από τις προφητείες του μοναχού Παϊσίου, αλλά ο ίδιος ο Χαλίλ Ιναλτζίκ, κορυφαίος τούρκος ιστορικός, συγγραφέας και παλιότερα πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ιστορικών (προσωπική σημείωση: το εξαιρετικό, αντικειμενικό και τεκμηριωμένο έργο του για την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μου παρέσχε επιχειρήματα για την ανασκευή των μύθων και των στερεοτύπων που προβάλλουν διάφοροι σύγχρονοι Έλληνες εθνομηδενιστές ιστορικοί και πανεπιστημιακοί. Ο Ιναλτζίκ δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την τραγωδία του παιδομαζώματος, ούτε να εμφανίσει το οθωμανικό κράτος ως επί της γης παράδεισο, όπως διάφοροι καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων, βλ. το βιβλίο μου «Το ζήτημα του Πατριωτισμού», από τις εκδόσεις Παπαζήση, όπου υπάρχει και εκτενής συμπεριφορά μου στον Ιναλτζίκ).

Όπως, λοιπόν, αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ιναλτζίκ στην τουρκική εφημερίδα Milligazet, «η προώθηση των ρώσων στην Κριμαία είναι «το πρώτο σημαντικό βήμα για την αναμενόμενη κάθοδο και κατάληψη από τους ρώσους του Βοσπόρου και στη συνέχεια των στενών του Ελλησπόντου».
Τα γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα αποτελούν, σύμφωνα με τον Ιναλτζίκ, την «αρχή της νέας καθόδου των ρώσων προς νότον, υλοποιώντας την παλαιά ροπή της Ρωσίας να προωθηθεί νότια και να καταστεί κυρίαρχος της Κωνσταντινούπολης και του Βοσπόρου και στη συνέχεια των στενών του Ελλησπόντου, ελέγχοντας έτσι τις διόδους προς μία υπό ρωσική κυριαρχία Μαύρη Θάλασσα».

Ο Ιναλτζίκ θεωρεί ότι η ουκρανική κρίση έχει ως βασικό στόχο την ίδια την Τουρκία, την παρουσία της στον Εύξεινο Πόντο και την τουρκική κυριαρχία στα Δαρδανέλια και στον Βόσπορο.
Βασικός στόχος των ρώσων, σύμφωνα με τον Ιναλτζίκ, είναι η Κωνσταντινούπολη και ο Βόσπορος, παλαιό όνειρό τους από την εποχή των Τσάρων.
Αφού κάνει μία αναδρομή στους πολέμους των Τατάρων με τους Ρώσους, ο Ιναλτζίκ επισημαίνει ότι με την επικράτηση των ρώσων στην Κριμαία το τελευταίο ανάχωμα των τουρκογενών, δηλαδή οι Τάταροι, καταρρέει, ανοίγοντας τον δρόμο της Ρωσίας προς το νότο, δηλαδή προς την Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα ο Ιναλτζίκ επισημαίνει τον μεγάλο κίνδυνο για την Κωνσταντινούπολη από το σχηματισμό της λεγόμενης Ευρασιατικής Ένωσης, στην οποία κυριαρχεί η Ρωσία και στην οποία μετέχουν ενεργά πολλές χώρες της κεντρικής Ασίας, που στηρίζουν την κάθοδο των ρώσων προς τα νότια και κυρίως προς την Κωνσταντινούπολη.
Ο στόχος των ρώσων, όπως υποστηρίζει ο τούρκος ιστορικός, είναι η δημιουργία μίας μεγάλης επικράτειας από την Πολωνία μέχρι τον ειρηνικό Ωκεανό, στα όρια της διαλυθείσας το 1991 Σοβιετικής Ένωσης.
Η συμμετοχή στην Ευρασιατική Ένωση τουρκογενών χωρών, όπως το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και κυρίως το Καζακστάν, δείχνει πως η προσπάθεια που είχε αναπτύξει παλαιότερα η Τουρκία να συνδεθεί στρατηγικά με αυτές τις χώρες, έχει αποτύχει πλήρως.

Έτσι, λοιπόν, αναφέρει ο Ιναλτζίκ, ο μεγάλος κίνδυνος για την Τουρκία σήμερα είναι η Ρωσία να μην σταματήσει στην Κριμαία και να προχωρήσει προς τα νότια, σύμφωνα με το ρωσικό στρατηγικό σχέδιο και με την ουσιαστική βοήθεια της Ευρασιατικής Ένωσης, για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και την αναβίωση της Ανατολικής Αυτοκρατορίας, αυτή τη φορά υπό την προστασία του ρωσικού γένους.

Ο τούρκος ιστορικός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα του, θεωρώντας πως η ουκρανική κρίση θα έχει ως μεγαλύτερο θύμα την Τουρκία, που σήμερα σπαράσσεται από έντονες εσωτερικές και διασπαστικές διαμάχες που κλυδωνίζουν το ίδιο το οικοδόμημα της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Οι εξελίξεις μάλιστα πιθανόν να είναι ραγδαίες και θα εκτυλιχθούν μέσα στο 2014, χρονιά εξαιρετικά κρίσιμη, κατά την οποία η Τουρκία θα απειληθεί με πλήρη διάσπαση και διαμελισμό.

Ο Ιναλτζίκ ασφαλώς αντιλαμβάνεται αυτά που δεν αντιλαμβάνεται η τουρκική πολιτική ηγεσία. Η πλήρης γεωπολιτική απομόνωση της Τουρκίας και η ευθεία σύγκρουσή της με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Ρωσίας ταυτόχρονα, θα την οδηγήσουν τουλάχιστον σε γεωπολιτική αποδυνάμωση και πιθανώς διάσπαση.
Αλλά η ίδια η Τουρκία, βλέποντας τον εαυτό της μέσα από τις νέο-οθωμανικές διόπτρες ως παγκόσμια δύναμη (ενώ δεν είναι), υπερτιμώντας τον εαυτό της και υποτιμώντας τους αντιπάλους και συμμάχους της, προκαλεί η ίδια τον θανάσιμο κίνδυνο για τον εαυτό της.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία μείζονα γεωπολιτική «μαύρη τρύπα» στα ανατολικά της σύνορα;

kostasxan.blogspot.gr

Η Κριμαία επιστρέφει στο Ελληνικό της όνομα... ΤΑΥΡΙΔΑ !!!

ΠΗΓΗ άρθρου... Έκτακτο Παράρτημα

 Η ρωσική Δούμα πρότεινε προς τις αρχές της Κριμαίας «να επωφεληθούν από τη μοναδική ευκαιρία» και να επιστρέψουν στην ιστορική ονομασία της Χερσονήσου. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Ιζβέστια’ η ιδέα προήλθε από τον βουλευτή του Φιλελευθέρου Δημοκρατικού κόμματος της Ρωσίας, Μιχαήλ Ντεγκτουάρεφ- Михаил Дегтярев, ο οποίος πρότεινε η χερσόνησος να έχει και ένα δεύτερο όνομα- Ταυρίς. Σύμφωνα με αυτόν, αυτό θα βοηθήσει την αποκατάσταση της
συνέχειας της ιστορίας των διάφορων περιόδων της Κριμαίας. 

Ο ίδιος τόνισε ότι θα μπορούσε να δοθεί η ονομασία Ταυρίς ή Ταυρίδα και πιστεύει ότι η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη με το μήνυμα του προέδρου, ο οποίος την Τρίτη δήλωσε ότι στη Χερσόνησο θα αναγνωριστούν τρεις γλώσσες, η ρωσική, η ουκρανική και αυτή των Τατάρων της Κριμαίας. 
Ο βουλευτής της παράταξης «Ενωμένη Ρωσία» στην Κρατική Δούμα, Αλεξέι Τζουράβλεφ, πιστεύει ότι αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι κάτοικοι της Κριμαίας. 

Ο συμπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Επιστημόνων της Κριμαίας, Αλεξάντερ Φορμαντσουκ, σημείωσε ότι η ιδέα της επιστροφής της χερσονήσου στην αρχαία ονομασία ‘Ταυρίς’ συζητείται από καιρό σε καιρό, αλλά ακόμη δεν έχει ωριμάσει. 


Ερείπια από την αρχαία ελληνική πόλη ‘Χερσόνησος’ στην Ταυρίδα- κοντά στη σημερινή Σεβαστούπολη 

Ο επικεφαλής των Κοζάκων της Μαύρης Θάλασσας, Ανατόλι Μαριέτε δεν συμφώνησε με τη διπλή ονομασία. 
«Δεν χρειαζόμαστε διπλή ονομασία. Απλά πρέπει να μετονομασθεί σε «Ταυρίς». Το Κριμαία είναι ονομασία των Τατάρων και για εμάς είναι ένα σύμβολο σκλαβιάς 300 ετών, όταν οι Τάταροι εισέβαλαν στη ρωσική γη και εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν σε απομακρυσμένα μέρη». 

Και το ρωσικό κείμενο τελειώνει: 

«Η αρχαία ονομασία Ταυρίς της σημερινής Κριμαίας, είναι γνωστή από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Μετά την κατάκτηση της χερσονήσου από τους Τατάρους- Μογγόλους (татаро-монголами), τον 13ο αιώνα, η παλιά πόλη που έγινε πρωτεύουσα του εμιράτου ονομάστηκε Κιρίμ και με αυτήν την ονομασία έγινε γνωστή ολόκληρη η χερσόνησος. 
Το 1783, ενώθηκε με τη ρωσική αυτοκρατορία και ήταν γνωστή ως περιοχή της Ταυρίδας και αργότερα ως ‘ταυριανή επαρχία’. 

Μετά την ήττα του Λευκού κινήματος το 1920, η χερσόνησος της Κριμαίας σχηματίστηκε ως Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία και έγινε μέλος της Σοβιετικής Ένωσης».
Bookmark and Share

Συγκλονιστικό βίντεο: Σομαλοί πειρατές τα έβαλαν με ρωσικό πολεμικό πλοίο και δείτε τι έπαθαν


Άγριο ξεβράκωμα της Ρεπούση από την Ραχήλ: "Πήρατε ή όχι κυρία μου 1 εκατομμύριο ευρώ από ΜΚΟ;;;"!!!


Άγριο ξεβράκωμα της Ρεπούση από την Ραχήλ: "Πήρατε ή όχι κυρία μου 1 εκατομμύριο ευρώ από ΜΚΟ;;;"!!!
Πυρά εντός και εκτός ΑΝΕΛ εκτοξεύει η βουλευτής του κόμματος Ραχήλ Μακρή! Έτσι λίγο μετά την διαδικτυακή επίθεση της προς την «συντρόφισσα» Χρυσούλα Γιαταγάνα, η κυρία Μακρή με σχετική ερώτηση αφήνει αιχμές πως η βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση πήρε περίπου 1.000.000 ευρώ από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βουλευτής Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Μακρή, «από την αυτοαποκαλούμενη Αριστερά της Ευθύνης, έχουν αποχωρήσει τόσο η Ευθύνη όσο και η Αριστερά. Το μόνο που φαίνεται να έχει απομείνει είναι υπόνοιες διασπάθισης δημοσίου χρήματος, που απαιτούν άμεση διαλεύκανση.

Η κ. Ρεπούση μετά τον «συνωστισμό» στο λιμάνι της Σμύρνης, φέρεται να κατηγορείται για «συνωστισμό» χρημάτων που ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ από μελέτες και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, που πληρώνονται από τις τσέπες των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Σα να μην έφτανε αυτό, ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών εντάσσει την κ. Ρεπούση σε λίστα προσώπων, που δεν έχουν δικαιολογήσει τα εμβάσματα που έστελναν στο εξωτερικό. Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τη Συγκυβέρνηση, προφανώς ανέστειλε την συγκάλυψη.

Πολλών χρημάτων κρείττον ο παρά του πλήθους έπαινος είχε διδάξει ο Ισοκράτης. Προφανώς, οι διδαχές ήθους δεν έχουν φτάσει ή δεν έχουν οικειοποιηθεί από όλους».
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης:

1.Αληθεύουν τα δημοσιεύματα;

2.Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούν οι υπηρεσίες σας, η κ. Ρεπούση συμμετέχει ή συμμετείχε στη Διοίκηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ;

3.Ποια ποσά έχουν δοθεί στη ΜΚΟ «Διοτίμα» από το Ελληνικό Δημόσιο και με ποια αιτιολογία για όλα τα έτη λειτουργίας της;

4.Υπάρχει αναλυτικός κατάλογος ανά Υπουργείο με τις επιχορηγήσεις που έχει λάβει από το 1989 μέχρι σήμερα, η εν λόγω οργάνωση;

5.Σε τι στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος του Υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με το έμβασμα Ρεπούση;

6.Δικαιολογείται το ποσό από το Πόθεν Έσχες και τις φορολογικές δηλώσεις της Βουλευτού;

7.Αποδεικνύεται πως τα χρήματα αυτά στάλθηκαν για «λόγους σπουδών και υγείας», όπως υποστήριξε η κ. Ρεπούση; Παράλληλα, ζητείται η κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία όλων των σχετικών εγγράφων που δικαιολογούν τις απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα. Ειδικότερα, ζητούνται αναλυτικοί πίνακες και στοιχεία για τις επιχορηγήσεις στη ΜΚΟ «Διοτίμα», τον τρόπο που διαχειρίστηκε αυτή τα χρήματα μέσω των σχετικών δικαιολογητικών και τα αποτελέσματα που πέτυχε.

Γιατί η Τουρκία φοβάται τις εξελίξεις στην Κριμαία;

Γιατί η Τουρκία φοβάται τις εξελίξεις στην Κριμαία;
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ*
Η Ρωσική στρατιωτική παρουσία την Κριμαία καθώς επίσης και η ευδιάκριτη προοπτική προσάρτησή της από τη Μόσχα προκαλεί γεωστρατηγική αναταραχή και αμηχανία στην Τουρκία σε σχέση με την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα.

Θέματα όπως ο βαθύς και ιστορικώς ριζωμένος φόβος έναντι της στρατιωτικώς υπέρτερης Ρωσίας, η ενεργειακή εξάρτηση και η πολιτική για τις οδούς ναυσιπλοϊας στην Μαύρη Θάλασσα άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια και να αποτελούν κεντρικά σημεία της επανεξέτασης της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Συνεπώς, οι εξελίξεις στην Κριμαία αποτελούν σημαντική στρατηγική πρόκληση για την Τουρκία.

Η Ρωσία από τα τέλη του 18ου αιώνα έβλεπε την Κριμαία ως το ζωτικό χώρο που της εξασφάλιζε πρόσβαση στα θερμά ύδατα της Μεσογείου. Εκεί άρχισε να δημιουργεί το στόλο της Μαύρης Θάλασσας και στην πορεία εγκατέστησε μεγάλο αριθμό ρωσικού πληθυσμού για να σταθεροποιήσει την έλεγχο επί της περιοχής.

Η Τουρκία καλύπτει σε ποσοστό περίπου το 55% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και το 12% σε πετρέλαιο μέσω εισαγωγών από την Ρωσία. Επιπλέον, η Ρωσία αποτελεί τον πιο στενό συνεργάτη της Τουρκίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η ενεργειακή εξάρτηση, καθώς επίσης και η αύξηση επιρροής της Μόσχας στη συριακή κρίση, η οποία λειτουργεί ανταγωνιστικώς προς την Τουρκία, κάνει τον Ερντογάν πολύ συγκρατημένο έναντι της Ρωσίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία είναι κομβικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία η τουρκική οικονομία πλήττεται λόγω της εν εξελίξει εσωτερικής κρίσης.

Πέραν του ενεργειακού παράγοντα, θα πρέπει να προστεθεί και η ιστορικώς ριζωμένη απροθυμία των Τούρκων να εισέρχονται σε σύγκρουση με την Ρωσία. Από τον 16ο αιώνα μέχρι και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξαν δεκαεπτά ρωσο-τουρκικοί πόλεμοι, εκ των οποίων όλοι τελείωσαν με νίκες των Ρώσων. Αυτός υπήρξε και ένας από τους βασικούς λόγους που η Τουρκία επέλεξε την ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά συνέπεια η αποφυγή έντασής με τη Ρωσία αποτελεί σημαντικό στόχο τακτικής για την Τουρκική κυβέρνηση.

Παρόμοιες προκλήσεις είχε να αντιμετωπίσει η Τουρκία και κατά την κρίση στη Γεωργία το 2008. Παρά το ότι η Άγκυρα ανεγνώριζε τότε ότι η ρωσική εισβολή στη Γεωργία έπληττε την πολιτική μεταφοράς ενέργειας από τον Καύκασο προς τη Δύση μέσω Τουρκίας, αντιλαμβανόμενη την ικανότητα και αποφασιστικότητα της Ρωσίας για αποτελεσματική αντίδραση σε περίπτωση υπόσκαψής της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές προμήθειες, η κυβέρνηση Ερντογάν αναγκάστηκε να υιοθετήσει μία πιο ισορροπημένη πολιτική. Ακόμη και όταν παρεχώρησε εναέριες και ναυτικές διευκολύνσεις στους αμερικανούς, το έκανε με την προϋπόθεση ότι εκείνη η κίνηση δεν θα την έσπρωχνε σε στρατιωτική ανάμειξη στα δρώμενα της Γεωργίας, καθιστώντας την μέρος της κρίσης και ούτε θα της προκαλούσε οποιοδήποτε άλλο κόστος έναντι της Ρωσίας.

Όλα αυτά κάνουν την Τουρκία να μην μπορεί να υψώσει τους τόνους στο ζήτημα της Κριμαίας, αλλά να επιδιώξει πολιτική κατευνασμού της Μόσχας. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Τουρκία έβλεπε την Ουκρανία ως μία ασφαλή ενδιάμεση ζώνη μεταξύ της και της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία προσαρτήσει τελικώς την Κριμαία, η Τουρκία θα βρεθεί κάτω από ασφυκτική γεωστρατηγική πίεση και θα βλέπει πάλι τη Ρωσία όπως την τσαρική αυτοκρατορία του παρελθόντος. Αυτό σημαίνει ηγεμονικές αξιώσεις του Κρεμλίνου επί της Μαύρης Θάλασσας και περισσότερη πίεση για ναυτική έξοδο προς τη Μεσόγειο.

Τα πλεονεκτήματα που παρέχει στην Τουρκία η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 σχετικά με τον έλεγχο των στρατιωτικών ναυτικών δυνάμεων που διέρχονται των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων μπορούν να βρεθούν κάτω από ισχυρή πίεση, ιδιαίτερα αν οι ΗΠΑ επιδιώξουν να στείλουν ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα για να επιτηρούν τις κινήσεις των Ρώσων. Αυτό θα αποτελέσει σημείο έντονης αντίδρασης της Ρωσίας. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την ρευστότητα στη Νοτιοανατολική Τουρκία και την αστάθεια νοτίως της Τουρκίας, θα καταστήσει την Τουρκία εξαιρετικώς ευάλωτη έναντι της Ρωσίας.

Τέτοιο πιθανό σενάριο θα φέρει την τουρκική κυβέρνηση ενώπιον ενός σκληρού διλήμματος: Ή θα πρέπει η Τουρκία να γίνει πιο εξαρτημένη από την πολιτική των ΗΠΑ, συνεπώς βραχίονας της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή, ή να επιδιώξει περισσότερη σύγκλιση με τη Ρωσία, στο πλαίσιο κατευνασμού του Κρεμλίνου, κάτι που θα σημαίνει περισσότερη απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση, σενάριο καθόλου απίθανο με τους τούρκους ισλαμιστές στην εξουσία.

* Ο Χρήστος Ιακώβου είναι Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
mignatiou.com 
 
 http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/03/blog-post_9976.html#.UywWpLyvcok.facebook

Πούλησε τον Αστέρα 400 εκ. και αγόρασε με 300.000.000 μια πολυκατοικία στην Κωνσταντινούπολη!

Για τους Τούρκους η Εθνική έχει λεφτά και τα ξοδεύει, για τους Έλληνες μικροεπαγγελματίες που ζητιανεύουν για ένα δάνειο, δεν έχει φράγκο!

Σε γιγαντιαίο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση της αγοράς ενός «πύργου» - πολυώροφης πολυκατοικίας στην Κωνσταντινούπολη από την «Εθνική» στην εξωφρενική τιμή των 300 εκατομμυρίων ευρώ όταν η ίδια τράπεζα ξεπούλησε στην κυριολεξία το καλύτερο φιλέτο της Ευρώπης – τον Αστέρα Βουλιαγμένης – για τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας, με το δημόσιο χρέος της να καλπάζει και την ισοτιμία της λίρας να κινείται σε εξευτελιστικά επίπεδα ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, προχώρησε άγνωστο για ποιους λόγους σε μια σκανδαλώδη κίνηση που κάνει… Τούρκο τον κάθε σκεπτόμενο πολίτη ανοίγοντας αυτομάτως και παρτίδες με τη Δικαιοσύνη η παρέμβαση της οποίας θεωρείται, πλέον δεδομένη.
Τραπεζικοί και οικονομικοί παράγοντες μιλώντας στην «Kontranews» χαρακτήριζαν την αγορά σκανδαλώδη προεξοφλώντας παράλληλα ισχυρούς τριγμούς σε πολιτικό επίπεδο, αφού η Εθνική Τράπεζα ελέγχεται από το δημόσιο και αναμένονται καταιγιστικές εξελίξεις σε επίπεδο δικαστικής έρευνας.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η σκανδαλώδης αγορά γίνεται με πρόσχημα τη στέγαση της Finansbank όταν η τράπεζα αυτή σε χρόνο ρεκόρ έχει απαξιωθεί και κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για την εξαγορά της.
Η πρωτοβουλία του κ. Τουρκολιά εκδηλώνεται την περίοδο κατά την οποία αποκαλύπτεται στην Τουρκία καταιγίδα σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται υπουργοί του Ερντογάν μέλη της οικογένειάς του και κορυφαίοι επιχειρηματικοί και τραπεζικοί παράγοντες.
Η αγορά – πρόκληση της Εθνικής Τράπεζας, συντελείται όταν ο κ. Τουρκολιάς έχει κλείσει στην Ελλάδα όλες τις κάνουλες χρηματοδότησης μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και πολλές από αυτές αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο, αυξάνοντας συνεχώς την ανεργία στη χώρα.
Παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αγνοεί τα βασικά συμφέροντα των μετόχων της τραπέζης που είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι… επενδύοντας σε μια οικονομία που βρίσκεται σε απόλυτη κατάρρευση όταν το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Προκαλεί στην κυριολεξία ο κ. Τουρκολιάς με την πρωτοβουλία του να δώσει χέρι βοηθείας στον Ερντογάν τον οποίο έχουν ξεγράψει Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, όταν μάλιστα ο Τούρκος Πρωθυπουργός επιμένει να δυναμιτίζει τις σχέσεις με την Ελλάδα με τις διεκδικήσεις που προβάλλει στο Αιγαίο, τα βρώμικα παιχνίδια με την Θράκη και τις απειλές κατά της Κύπρου για το φυσικό αέριο.
Το διπλό σκάνδαλο του κ. Τουρκολιά με το ξεπούλημα του Αστέρα και την αγορά του γυάλινου «πύργου» στην Κωνσταντινούπολη φέρει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.
Γιατί όταν ένας διορισμένος Διοικητής τραπέζης έχει την πολυτέλεια να σκορπάει τριακόσια εκατομμύρια ευρώ στους Τούρκους, τότε αποτελεί κοροϊδία στο σύνολο του ελληνικού λαού το περιβόητο πλεόνασμα των πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ το οποίο πρόκειται να μοιραστεί σε μισθωτούς, άνεργους και άστεγους.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να διατάξει έρευνα πριν το σκάνδαλο λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Γιατί μπορεί η ΕΤΕ να έχει φιμώσει προσωρινά τα μέσα ενημέρωσης τα οποία κρατάει σε ομηρία με τα δάνεια και τις παροχές σε διαφήμιση, αλλά αυτή η πρακτική δεν πρόκειται να συγκαλύψει το γιγαντιαίο σκάνδαλο.

Οι Τούρκοι πανηγύριζαν για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης

Ένα τρελό παρτυ είχαν στήσει οι τουρκικές εφημερίδες για την  αγορά του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του ΑΣΤΕΡΑΣ στη Βουλιαγμένη από  κονσόρτσιουμ στο οποίο συμμετέχουν η εταιρία Ντογούς του Τούρκου επιχειρηματία Σαχένκ μαζί με Άραβες εταίρους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι στη γειτονα  χρησιμοποίησαν ακόμη  και την λέξη ''απόβαση''.

 Η Turkiye είχε τίτλο «Ο όμιλος Ντογούς αγόρασε χερσόνησο στην Αθήνα».

Και  γράφει χαρακτηριστικά  ότι ο όμιλος Ντογούς, γίνεται ιδιοκτήτης ενός μέρους της χερσονήσου, που θεωρείται το πιο «μεγαλειώδες» κομμάτι στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, στην Αθήνα   θεωρείται το πιο αξιόλογο κομμάτι της χώρας και είναι 300 στρέμματα. 
Η Vatan, πανηγύριζε με  τίτλο «Δεύτερη απόβαση του Σαχένκ στην Ελλάδα»
Στο δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο όμιλος Ντογούς αγόρασε την πιο σημαντική τουριστική εγκατάσταση της Ελλάδας, που βρίσκεται στην Αθήνα. 
 
Η Milliyet είχε τίτλο «Ο Σαχένκ βρήκε τον παράδεισο στη γείτονα».
και ανέφερε ότι ο όμιλος Ντογούς, στο πλαίσιο των επενδύσεών του στον τουρισμό, έβαλε υποψηφιότητα για μία πολύ σημαντική εγκατάσταση διακοπών.   Το ξενοδοχείο ΑΣΤΕΡΑΣ στον κατάλογο πώλησης της Εθνικής Τράπεζας, για τη χώρα που επηρεάστηκε αρνητικά από την κρίση,  την πιο υψηλή πρόταση έκανε το ΑGC αραβικών επενδύσεων, με 400 εκατ. ευρώ.   
 
Η Sozcu  με τίτλο «Ο όμιλος Ντογούς εταίρος μιας πολύ σημαντικής περιοχής της Ελλάδας» χαρακτηρίζει   την τουριστική εγκατάσταση του ΑΣΤΕΡΑ,   κόρη οφθαλμού του ελληνικού τουρισμού.
Η Star  είχε  τίτλο «Ο όμιλος Ντογούς προσδοκά να αγοράσει μαζί με τους Άραβες το κόσμημα της Αθήνας».

Η Aksam αναφέρθηκε στον τίτλο της και στον Γιώργο Παπανδρέου γράφοντας χαρακτηριστικά «Την κόρη οφθαλμού του Γιώργου αγοράζει ο Σαχένκ».

kontranews.gr

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits