Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ ΠΡΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΥΣ ! ...ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ !

Του τα είπε χύμα ...Τώρα τα λέει και τσουβαλάτα

κ.Βενιζέλο !
Διατελέσατε υπουργός Δικαιοσύνης το 1996. Δεν ήσασταν ένας οποιοσδήποτε πολιτικός σε αυτό το υπουργείο, αλλά ένας γνώστης της Νομικής Επιστήμης. Και μόνο να κοιτάξει κάποιος το βιογραφικό σας, διαπιστώνει πως τελειώσατε σε 4 χρόνια τη Νομική, (παρότι, όπως λέτε, είχατε και παράλληλη πολιτική δράση τα δύσκολα χρόνια 1974-1978)
, καταφέρατε να κάνετε διδακτορικό
στο Παρίσι σε μόλις δύο χρόνια και στη συνέχεια να ανεβείτε τις βαθμίδες της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τρόπο που δεν έχουν κάνει άλλοι. Τι άλλο λοιπόν, ήσασταν από το «παιδί θαύμα» της νομικής τέχνης.

Αναζήτησα λοιπόν αυτή την νομική σας έστω ευφυΐα, στο νομοθετικό σας έργο στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Και ιδού τι βρήκα. Το 1996 ψηφίσατε τον νόμο 2408. Με τον νόμο αυτό τροποποιήσατε κάποια άρθρα του Ποινικού Κώδικα. Για την ακρίβεια προσθέσατε μερικές λέξεις, λιγότερες από 10 αλλά καθοριστικές. Αλλάξατε το άρθρο 242 (για ψευδή βεβαίωση) και το άρθρο 216 (για πλαστογραφία).Τα δύο αδικήματα τα οποία ήταν κακουργήματα με ποινές κάθειρξης πάνω από 10 χρόνια, γίνονταν πλημμελήματα αν το ποσό της ζημιάς δεν ήταν πάνω από 25 εκατομμύρια δραχμές.

Αυτό προσθέσατε: Το «πάνω από 25 εκατομμύρια δραχμές». Με 25 εκατομμύρια τότε μπορούσες να αγοράσεις ένα σπίτι. Και εσείς για κάποιο λόγο, την πλαστογραφία και την ψευδή βεβαίωση που προκαλούσαν ζημιά ως ένα σπίτι την κάνατε πλημμέλημα;

Αυτή την νομοθετική «μεταρρύθμιση» την κάνατε μέσα σε μία νύχτα και χωρίς να προηγηθεί σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και πολύ περισσότερο διάλογος με τους ανθρώπους που υπηρετούν τη Δικαιοσύνη. Δηλαδή δεν εκθέσατε ποια αναγκαιότητα υπήρχε για να κάνετε τόσο βαριές πράξεις από κακουργήματα, απλά πλημμελήματα. Κατηγορηθήκατε από τον νομικό κόσμο ότι ασελγήσατε πάνω στους νόμους με σκοπούς άλλους από την απονομή Δικαιοσύνης.

Φαντάζομαι ξέρετε ως υπουργός Δικαιοσύνης τότε, τι προέκυψε από αυτή σας την νομοθέτηση. Τετρακόσιοι επιφανείς Θεσσαλονικείς (μεγαλογιατροί, βουλευτές, στρατηγοί, δικηγόροι, παιδιά αυτών που λέμε «επωνύμων») οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες για κακουργήματα (ναι, αυτά τα οποία αλλάξατε) δεν δικάστηκαν ποτέ. Τα κακουργήματά τους έγιναν πλημμελήματα και παραγράφηκαν. Η υπόθεση ήταν η πιο σοβαρή υπόθεση πλαστογραφίας στην ιστορία της Ελλάδας.

Από το 1989 έως το 1991, παιδιά επωνύμων της Θεσσαλονίκης που εγγράφονταν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού (Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία κλπ), έπαιρναν μεταγραφές σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας, παρουσιάζοντας ψεύτικες βεβαιώσεις για σοβαρές ασθένειες. Οι ευγενείς γόνοι της Θεσσαλονίκης έπασχαν ξαφνικά από καρκίνο, λευχαιμίες και άλλα σοβαρά νοσήματα που βεβαίωναν απατεώνες γιατροί. Όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, κάποιοι Πανεπιστημιακοί, συνάδελφοί σας στο Πανεπιστήμιο, επιχείρησαν να την κουκουλώσουν αρνούμενοι να δώσουν τα στοιχεία των μεταγραφών.

Μια ομάδα έντιμων εισαγγελέων τότε, αναγκάστηκε να κάνει έρευνα στο πανεπιστήμιο και να κατασχέσει τους φακέλους. Δύο ανακριτές, επί δύο χρόνια ερεύνησαν αυτή την υπόθεση, σχηματίζοντας δικογραφία που δεν χωρούσε σε ένα δωμάτιο. Ασκήθηκαν, διώξεις σε 400 άτομα.

Οι περισσότεροι θα έμπαιναν φυλακή αφού οι κατηγορίες ήταν στοιχειοθετημένες. Και τότε εσείς νομοθετήσατε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα στα συγκεκριμένα άρθρα, που τύχαινε μάλλον να αφορούν τις δικές τους κατηγορίες. Τα αδικήματα ήταν πια πλημμελήματα και είχαν παραγραφεί. Οι φάκελοι έκλεισαν και δεκάδες επώνυμοι απατεώνες, ελεύθεροι πια, συνέχιζαν να φωτογραφίζονται στα περιοδικά ως έντιμοι και ανησυχούντες για την πόλη και βέβαια να καθορίζουν με τη δύναμή τους τα πολιτικά πράγματα. Αρκετοί από τους φοιτητές που πήραν μεταγραφές με τις ψευδείς βεβαιώσεις, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν, αλλά σήμερα κάνουν πανεπιστημιακή καριέρα.

Στις μεταρρυθμίσεις σας, συμπεριλαμβάνεται η αλλαγή ενός ακόμη άρθρου του Ποινικού Κώδικα. Του 113. Το άρθρο αυτό παλιά προέβλεπε πως στις περιπτώσεις που κάποιος βουλευτής διώκεται για αξιόποινη πράξη, αν δεν αρθεί η βουλευτική του ασυλία, τότε σταματά να τρέχει ο χρόνος παραγραφής και ο βουλευτής δικάζεται όποτε πάψει να είναι βουλευτής.

Το άρθρο αυτό προστάτευε και τον βουλευτή, αλλά και τον πολίτη. Αλλάξατε λοιπόν το άρθρο και καταργήσατε την αναστολή της παραγραφής. Έτσι αν κάποιος βουλευτής διαπράξει αδίκημα και δεν αρθεί η ασυλία του, ο χρόνος παραγραφής τρέχει. Έτσι όταν πάψει να είναι βουλευτής πιθανόν να μην υπάρχει δίωξη εναντίον του.

Αυτά είναι τα νομοθετήματά σας σε ένα υπουργείο που θα περίμενε κάποιος, πως λόγω του αντικειμένου σας, ο νομικός κόσμος θα μίλαγε για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις Βενιζέλου. Ο νομικός κόσμος όμως μιλάει για «ασέλγεια» στους νόμους. Τα περί προθέσεων και τα νομικά και αυτά της κόλασης που είναι στρωμένη με καλές προθέσεις, τα ξέρετε. Μόνο εσείς ξέρετε τις προθέσεις σας. Δεν σας αποδίδω καμιά πρόθεση. Σας απευθύνω για μια ακόμη φορά ερωτήματα. Και περιμένω απαντήσεις τις οποίες ξέρετε πολύ καλά πως οφείλετε να δώσετε. Αν όχι, τότε αυτό θα είναι μια πρόθεσή σας…

Υ.Γ. Προς κάθε ενδιαφερόμενο που…ξέρει αυτός. Μετά από 25 χρόνια στην δημοσιογραφία, έχω την δυνατότητα να μαθαίνω, πότε το όνομά μου γίνεται δημοφιλές σε διάφορες υπηρεσίες. Μην κουράζεστε. Στην ντουλάπα μου δεν έχω σκελετούς. Μόνο ρούχα και αρχεία. Των οποίων έχω πάντα αντίγραφα.
 
δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ 8 Φεβρουαρίου 1995

Κώστας Βαξεβάνης

«ΦΑΡΜΑΚΟ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΑ ΨΑΡΙΑ. ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ


Μια διατροφή πλούσια σε ιχθυέλαια αλλά φτωχή σε λίπη είναι σύμμαχος για τον οργανισμό των ανδρών καθώς μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του προστατικού καρκίνου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (UCLA) και στην επιθεώρηση «Cancer Prevention Research». Ελέγχοντας δείγματα προστάτη από άντρες που έπασχαν από τη νόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες δίαιτας με λίγα λίπη αλλά πολλά ιχθυέλαια, ο ρυθμός ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων επιβραδύνθηκε σημαντικά.
Δε συνέβη όμως το ίδιο σε όσους πάσχοντες, ακολουθούσαν μία διατροφή πλούσια σε λιπαρές ουσίες.  «Το εύρημά μας είναι σημαντικό, διότι ο ρυθμός με τον οποίο διαιρούνται (σ.σ. πολλαπλασιάζονται) τα καρκινικά κύτταρα, προδικάζει την μελλοντική εξέλιξη του καρκίνου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γουϊλιαμ Άρονσον, καθηγητής Ουρολογίας στο UCLA και επικεφαλής του Τμήματος Ουρολογικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Veterans Affairs του Δυτικού Λος Άντζελες

Κι όμως! Στρατιωτικοί παρέλασαν στη Θεσσαλονίκη!

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣ ΤΟ ΜΑΘΟΝ ΟΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΙ (ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ)
Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων - ΣΣΑΣ -, παρά την ακύρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονική, παρέλασε στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης προς τιμή της επετείου του ΟΧΙ της 28η Οκτωβρίου 1940.

“Πειθαρχία Ευπραξίας Μήτηρ - Με Τιμή και Ανδρεία για την Ελλάδα μας!”


Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Το ΥΕΘΑ πληρώνει υπερωρίες σε υπαλλήλους ...βουλευτών!


Απαράδεκτοι! Την ίδια ώρα που έχουν κόψει από τους στρατιωτικούς ότι μπορεί να περικοπεί και ετοιμάζονται για νέα “χαράτσια” στο ΥΕΘΑ με πολύ ευκολία πληρώνουν χιλιάδες ευρώ υπερωρίες σε υπαλλήλους οι οποίοι έχουν αποσπαστεί σε βουλευτές (σ.σ αν είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμη τέτοιες αποσπάσεις)!

Το έγγραφο που δημοσιεύουμε προέρχεται από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και είναι το πρώτο που έχει πέσει στα χέρια μας.Δεν είναι το μόνο.Περισσεύουν χρήματα στη ΠΑ για να επιβαρλυνεται τις “υπερωρίες” των υπαλλήλων στους Εθνοπατέρες; Εδώ λένε ότι δεν έχουν να αγοράσουν ούτε βίδα για ανταλλακτικό και πληρώνουν υπερωρίες στους αποσπασμένους υπαλλήλους σε βουλευτικά γραφεία;

Και τι υπερωρίες κάνουν στους βουλευτές;

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης ο οποίος σε κάθε ευκαιρία μας θυμίζει την ανάγκη “δημοσιονομικής πειθαρχίας” και περικοπών,γνωρίζει για τις υπερωρίες υπαλλήλων που εξακολουθούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε συναδέλφους του βουλευτές;

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΑ






Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Η καταστροφή των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς


Εκτός από τα λεφτά χρωστάνε και ψυχές

Το φθινόπωρο του 1943 και έπειτα από τη συνθηκολόγηση της φασιστικής Ιταλίας στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, ο διοικητής του 749 Συντάγματος Ορεινών Κυνηγών της 117ης Μεραρχίας Ορεινών Κυνηγών, ο 39χρονος Συνταγματάρχης Γιούλιους Βέλφιντζερ, έλαβε εντολή να αντικαταστήσει άμεσα την 1η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, που είχε αναπτυχθεί εκείνη την εποχή στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στις 3 Οκτωβρίου, ο Συνταγματάρχης διέταξε το Ι/749 Τάγμα του Συντάγματος να σταθμεύσει στο Αίγιο, το ΙΙ/749 στο Ξυλόκαστρο, ενώ το ΙΙΙ/749 και το Επιτελείο του συντάγματος θα παρέμεναν στην Πάτρα.

Όλο το άρθρο εδώ

«Από ήρωες του πολέμου, στη χλεύη των τότε ηττημένων»

Δραματική έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας απευθύνει η Ακαδημία Αθηνών «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για τη σωτηρία της πατρίδας». Είναι η πρώτη φορά που η Ακαδημία Αθηνών αναλαμβάνει τέτοια πρωτοβουλία και το κάνει γιατί «δεν υπάρχουν περιθώρια χρονοτριβής, η χώρα έχει ήδη εισέλθει δυστυχώς σε φάση αποδιοργάνωσης και χάους». Την έκκληση αυτή απηύθυνε χθες από το βήμα της Ακαδημίας ο πρόεδρός της Απόστολος Σ. Γεωργιάδης (ομ. καθηγητής Αστικού Δικαίου) μιλώντας στην πανηγυρική τελετή για την εθνική επέτειο.
«Σήμερα, 71 χρόνια μετά τον πόλεμο του '40, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και το ελληνικό όνομα διαπομπεύεται διεθνώς κάθε μέρα», επισημαίνει ο Απόστολος Γεωργιάδης, πρόεδρος του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας «Σήμερα, 71 χρόνια μετά τον πόλεμο του '40, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και το ελληνικό όνομα διαπομπεύεται διεθνώς κάθε μέρα», επισημαίνει ο Απόστολος Γεωργιάδης, πρόεδρος του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας Ο κ. Γεωργιάδης, αφού αναφέρθηκε στις ηρωικές στιγμές του ελληνικού λαού στον πόλεμο του '40 και στα κατορθώματα των Ελλήνων μαχητών στα βουνά της Αλβανίας που προκάλεσαν το θαυμασμό της διεθνούς γνώμης και των ηγετών του ελεύθερου κόσμου, κατέληξε: «Σήμερα, 71 χρόνια από τότε, η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η Ελλάδα βιώνει μια πρωτόγνωρη εθνική κρίση. Βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου όχι απλώς πτώχευσης αλλά εμφύλιας σύγκρουσης των διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Πλήττεται από κύματα βίας και ανομίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και τη Δημοκρατία. Η εικόνα της στο εξωτερικό είναι βαθύτατα πληγωμένη. Το ελληνικό όνομα διαπομπεύεται διεθνώς κάθε μέρα. Από ήρωες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καταντήσαμε η χλεύη των τότε ηττημένων και των άλλων Ευρωπαίων. Οι Ελληνες έχουν καταληφθεί από την αγωνία και το φόβο όχι μόνο μιας επικείμενης χρεοκοπίας αλλά κυρίως απώλειας του φρονήματος, της εθνικής κυριαρχίας. Τους τρομάζει ο κίνδυνος ρήξης της κοινωνικής συνοχής και εξάρθρωσης των κρατικών λειτουργιών.
«Σε φάση χάους»
»Η Ακαδημία Αθηνών, ως το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, αισθάνεται την ανάγκη να ενώσει τη φωνή της με όλους εκείνους τους Ελληνες που αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Γι' αυτό και απευθύνει έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, έστω την ύστατη στιγμή, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων· να παραμερίσουν τις στείρες κομματικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις· να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για τη σωτηρία της πατρίδας. Δεν υπάρχουν περιθώρια χρονοτριβής, γιατί η χώρα έχει ήδη εισέλθει δυστυχώς σε φάση αποδιοργάνωσης και χάους.
»Η κρίση χρέους πλήττει βέβαια όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Καμία όμως από αυτές δεν βιώνει το κλίμα διάλυσης και παρακμής που ζούμε οι Ελληνες καθημερινώς. Και όμως υπάρχει ακόμη καιρός να σταματήσει ο κατήφορος προς την αχαλίνωτη βία, τις τυφλές καταλήψεις, τις καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, το απόλυτο χάος, να επανέλθει η οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.
«Πανστρατιά»
»Η Ελλάδα διαθέτει δυνατότητες και εφεδρείες, με την αξιοποίηση των οποίων μπορεί να ανακτήσει σχετικά σύντομα την οικονομική της ευρωστία. Αρκεί, αυτοί που εκπροσωπούν το λαό, αδιάφορο αν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, να εκπληρώσουν το αυτονόητο χρέος τους και να συστρατευθούν σε μια πανστρατιά για να σωθεί η πατρίδα, να αποφύγει την καταστροφή και να παραμείνει στους κόλπους της Ευρώπης αξιοπρεπής και ανεξάρτητη. Το χρωστούν, εκτός των άλλων, στους ηρωικούς νεκρούς του Αλβανικού έπους».
 

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΔΡΕΑΣ Μ. ΚΑΡΑΜΕΡΗΣ Ο Θρυλικός Ταγματάρχης των Ευζώνων

Τον θυμούνται λεβέντη, ωραίο στην όψη με μάτια σαν την αστραπή, ατσαλάκωτο, με τα διάσημα ίσα με μια παλάμη, να φιγουράρουν στο ύψος της ανδρειωμένης καρδιάς, πάντοτε καβαλάρη στη κόκκινη φοράδα να επιθεωρεί τους τσολιάδες στο Σύνταγμα. Και πάνω στο κάστρο της Λαμίας Φρούραρχο..... ..όπως τα χρόνια τα βυζαντινά. Ο λόγος, για τον ηρωικό Ταγματάρχη των Ευζώνων Ανδρέα Μάρκου Καραμέρη.

Το όνομα του Ταγματάρχη Καραμέρη είχε αποκτήσει την αίγλη του θρύλου στα πεδία των μαχών. Οι Διοικητές του στις επίσημες αναφορές και εκθέσεις εξυμνούν τα κατορθώματα του........
Ο Συνταγματάρχης Γ. Παπαγεωργίου σημειώνει: «Καθ’  όλας τας επιχειρήσεις (1940-41) επεδείξατο πρωτοβουλίαν, θάρρος, ψυχραιμίαν και επιθετικόν πνεύμα».
Και ο Συνταγματάρχης Θρασύβουλος Τσακαλώτος γράφει στην έκθεσή του:
«Παραδειγματικής   πατρικής   Διοικήσεως   και   ηρωικής ψυχραιμίας Ταγματάρχης.......Καθ’ όλας τας μάχας του Συντάγματος διακινδύνευσε την ζωήν του εις την πρώτην γραμμήν».
«Ηρως τεσσάρων πολέμων» ο Ανδρέας Καραμέρης, ανήκει στις θρυλικές εκείνες φυσιογνωμίες στο πρώτο μισό του 20ού  αιωνα που «έφαγε τη μπαρουτη με τις χούφτες», όπως πολύ χαρακτηριστικά μου είπε ένας απ' τους τσολιάδες του.
Δεν υπήρξε όμως μονάχα πολεμιστής, δεν ήταν μονάχα ήρωας .όπως τον περιγράφουν οι πολεμικές εκθέσεις, πάνω απ’ όλα ήτανε άνθρωπος.
Ο  Μάνθος Χριστοφόρου (Γεωπόνος) από την Αταλάντη διηγείται: Όταν φοιτούσα στη Δ' τάξη του Γυμνασίου το 1936, είχα συμμετάσχει στη Λαμία σε Γυμναστικές επιδείξεις που έγιναν τότε στη Πρωτεύουσα του Νομού.
Εκεί τότε, άκουσα για πρώτη φορά το όνομα του αξιωματικού Καραμέρη. Ήταν δε τόσο έντονη η φήμη που είχε αυτός ο αξιωματικός στο στράτευμα και στη πόλη της Λαμίας, που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση.......το θυμάμαι ακόμα, ας έχουν περάσει, τόσα χρόνια....Οι τσολιάδες, τα ευζωνάκια του 42ου Συντάγματος, όλοι ανεξαιρέτως, αλλά ιδιαιτέρως οι Λοκροί τον θεωρούσαν «πατέρα τους!!». Στο στόμα τους όλοι είχαν τον Καραμέρη. Αλλά κι αυτός όμως έτρεφε μεγάλη αγάπη για τους στρατιώτες του, τους θεωρούσε «παιδιά του!!». Πολλοί έκαναν το σταυρό τους κι' ευχαριστούσαν την Παναγία που υπήρχε αυτός ο άνθρωπος στο στράτευμα και τους πρόσεχε!
 
Ο Ανδρέας Καραμέρης γεννήθηκε στο Μαρτίνο Λοκρίδας την 1 Ιουλίου 1893. Το Μαρτίνο την εποχή εκείνη ήταν ένα μικρό κεφαλοχώρι με έντονη την αγροτο-κτηνοτροφική οικονομία και ανήκε διοικητικά στο Δήμο Λαρύμνης.
Σκληρή φύτρα οι Μαρτιναίοι. Στα χρόνια που ο Ανδρέας άρχισε να καταλαβαίνει το κόσμο και να πηγαίνει στο Σχολαρχειο του χωριού, μύριζε ακόμα η μπαρούτη απ' τα καριοφίλια της επανάστασης, και ο αντίλαλος απ' τις φωνές των αγωνιστών βούιζε στα στενά σοκάκια του χωριού....
Η ηρωική ατμόσφαιρα των αρχών του 20ου αιώνα που μοσχοβολούσε παλικαριά. Τα εθνικά οράματα που άρχισαν να γίνονται πραγματικότητα και η έμφυτη κλήση του νεαρού Ανδρέα Καραμέρη, πρέπει να βάρυναν στην απόφασή του να ακολουθήσει το στρατιωτικό κλάδο.
Οι συνοπτικές στρατιωτικές σημειώσεις που διασώθηκαν στο φάκελό του, μας αποκαλύπτουν την προσωπικότητά του: «Χαρακτήρ δίκαιος, αξιοπρεπής εν τη εξωτερική παραστάση και συμπεριφορά. Πειθαρχικός, φιλόπονος, ταχείας και ακριβούς, αντιλήψεως, επιβάλλεται εις τους υπ' αυτόν. Έχει αγάπην προς το στρατιωτικό επάγγελμα......
Από τα λιγοστά στοιχεία που υπάρχουν στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού φαίνεται, ότι στις 13-12-1913, εικοσαετής, μονιμοποιήθηκε στο στράτευμα και συγκεκριμένα στο Πεζικό με το βαθμό του Δεκανέα. Έκτοτε τα βήματα του θα ακολουθήσουν το «βασιλιά της μάχης» σε μια πορεία θριάμβων, αλλά και καταστροφής!
Στον πρώτο μεγάλο Πόλεμο μάχεται στο Μακεδονικό Μέτωπο. Στη συνέχεια, το 1919 παίρνει μέρος στην εκστρατεία της Ουκρανίας και πολεμάει με το ελληνικό στράτευμα στις παγωμένες Ρωσικές στέπες.
Στη Μικρά Ασία πολεμάει επί τρία χρόνια στη πρώτη γραμμή. Για τη πολεμική του δράση στα πεδία των μαχών θα παρασημοφορηθεί με τον πολεμικό σταυρό (τρις), με το αριστείο ανδρείας και με το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων.
Στις 22 Ιουνίου 1921 προάγεται στο βαθμό του ανθυπασπιστή και ύστερα από ένα μήνα ακριβώς! στις 21 Ιουλίου 1921 στο βαθμό του ανθυπολοχαγού.
Με τη κατάρρευση του Μικρασιατικού μετώπου στα τέλη Αυγούστου 1922, η οποία κόστισε βαρύτατα τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικό, θα ζήσει από κοντά όλες ης τραγικές στιγμές του ελληνικού στρατού και θα καταφέρει να επιστρέψει με τα συντρίμματα της Στρατιάς στην Ελλάδα.
Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μετά τη κατάρρευση του Μετώπου είναι ραγδαίες και συνάμα τραγικές. Η Επαναστατική Επιτροπή που έχει πάρει στα χέρια της την κατάσταση, συλλαμβάνει τους αντιβενιζελικούς πολιτικούς (Δ. Γούναρη, Ν. Στράτο, Ν. Θεοτόκη, Π. Πρωτοπαπαδάκη, Γ. Μπαλτατζή) και τον τελευταίο Διοικητή της Στρατιάς Γ. Χατζηανέστη και τους παραπέμπει σε δίκη με τη κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Οι πέντε πολιτικοί και ο αρχιστράτηγος θα τουφεκιστούν στο Γουδί στις 15 Νοεμβρίου 1922.
Στο εξωτερικό οι διπλωματικές ζυμώσεις είναι έντονες για την επίτευξη έντιμης ειρήνης με την Τουρκία. Η προσωπικότητα όμως και το διεθνές κύρος του Βενιζέλου δεν επαρκούσαν για την εξασφάλιση δικαίων όρων ειρήνης. Χρειαζόταν ακόμη και η ύπαρξη Στρατού, ο οποίος θα στήριζε τις Ελληνικές αξιώσεις ή τα ελάχιστα όρια υποχωρήσεων στις αξιώσεις της Τουρκίας και στις πιέσεις των Συμμάχων. Γι' αυτό η Επανάσταση αποδύθηκε σε μια τιτάνια προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας και σε ελάχιστους μήνες πέτυχε τη δημιουργία της Στρατιάς του Εβρου, πειθαρχημένης και με υψηλό ηθικό, η οποία επέτρεψε στο Βενιζέλο να διαπραγματευτεί τους όρους της συνθήκης, και να υπογραφεί στις 24 Ιουλίου 1923 στη Λωζάνη η ομώνυμη συνθήκη, η οποία οριοθετούσε τα όρια της Ελλάδος στα οριστικά της σύνορα και ενταφίαζε οριστικά τη Μεγάλη Ιδέα!!
Την κρίσιμη αυτή περίοδο ο Ανδρέας Καραμέρης υπηρετούσε στη Κομοτηνή, στην VII Μεραρχία Πεζικού, όπου προτείνεται από τη διοίκηση της Μεραρχίας για προαγωγή στο βαθμό του υπολοχαγού «κατ' εκλογήν».
Τα χρόνια που ακολουθούν μετά το '23, είναι πλημμυρισμένα από ένταση, κινήματα, αντικινήματα, εσωτερικές συγκρούσεις....πολεμικές περιπέτειες.1 Η πορεία του Ανδρέα Καραμέρη στο στράτευμα θα ακολουθήσει τη θύελλα των καιρών, χωρίς όμως να παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο, από το υπηρεσιακό του καθήκον. Ο στρατιωτικός όρκος δεν είναι γι' αυτόν μονάχα ιερή υποχρέωση απέναντι στο έθνος. Είναι στάση ζωής!
Οι στρατιωτικές αναφορές της εποχής εκείνης, παρά το λακωνικό ύφος που τις χαρακτηρίζει, καθρεφτίζουν τη προσωπικότητα του Ανδρέα Καραμέρη: «Πρόκειται περί χαρακτήρος ισχυρού, σταθερού, ευθέως. Αξιοπρεπέστατος, υπόδειγμα πειθαρχίας, προθυμίας κι εργατικότητας. Αρτιας επαγγελματικής και αρκούσης εγκυκλοπαιδικής μορφώσεως....Μελετά και καταγίνεται φιλοτίμως, προς συμπλήρωσιν των γνώσεών του. Έχει ευρείαν αντίληψιν και κρίσιν. Θα εξελιχθεί εις κάλλιστον αξιωματικόν. Πάσης εμπιστοσύνης άξιος, υγιέστατος, πολύ καλός ιππεύς......
Με αυτή την άξια σεβασμού προσωπικότητα θα πορευτεί ο υπολοχαγός Καραμέρης την κρίσιμη δεκαετία (1923-1934) στους κόλπους του στρατεύματος. Λόγω όμως των φιλοβασιλικών πεποιθήσεων του....θα παραμείνει επί ένδεκα χρόνια στο βαθμό του υπολοχαγού!
Το διάστημα αυτό θα υπηρετήσει σε διάφορες φρουρές της Ελληνικής επικράτειας: Κομοτηνή, Τρίπολη, Κοζάνη, Χαλκίδα, Φλώρινα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, πάντα σε υπεύθυνα πόστα, αποσπώντας τον θαυμασμό και την εκτίμηση όλων, αξιωματικών και στρατιωτών!
Το 1934 προάγεται στο βαθμό του Λοχαγού και από τη Θεσσαλονίκη όπου υπηρετεί σαν Διοικητής Λόχου στη Γ' Μοίρα Νοσοκόμων, μετατίθεται στη Λαμία, για να αναλάβει καθήκοντα Λοχαγού στο θρυλικό 5/42 Σύνταγμα των Ευζώνων. Έκτοτε ο Ανδρέας Καραμέρης θα ταυτιστεί με τη ζωή των Ευζώνων και τη πολεμική δράση του 5/42 Συντάγματος και το όνομά του θα γίνει θρύλος απ' τη «φούντα».
Το Μάρτιο του 1935 ως Διοικητής του 2ου Λόχου του 42 Σ.Ε., έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις της Μακεδονίας (Στρυμόνας) για τη καταστολή του κινήματος Καμένου.
Το 1937 θα φοιτήσει στη Σχολή Εφαρμογής Πεζικού και στο Κέντρο Χημικού Πολέμου και θα αναλάβει στη συνέχεια καθήκοντα υπασπιστή Συντάγματος.2
Ο Διοικητής του 42 Σ.Ε. Παναγιώτης Ραπτοδήμος, αναγνωρίζοντας την άριστη στρατιωτική κατάρτιση καθώς και τα ηγετικά προσόντα και την εργατικότητα του Λοχαγού Καραμέρη τον προτείνει, για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη «κατ' εκλογήν». Η πρόταση γίνεται αποδεκτή από τη στρατιωτική ηγεσία και το 1938 ο Ανδρέας Καραμέρης Ταγματάρχης πλέον, αναλαμβάνει τη διοίκηση του 1ου Τάγματος του 42 Σ.Ε., όπου έμελλε ύστερα από δυο χρόνια να γράψει μαζί με τους τσολιάδες του λαμπρές ιστορικές σελίδες στα Αλβανικά βουνά.
1940! Έτος σταθμός για τη νεώτερη Ελληνική ιστορία. Ο Στρατηγός Κατσιμήτρος Διοικητής της VIII Μεραρχίας στον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο, γράφει στο βιβλίο του «Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣΑ».
«Εισερχόμεθα ήδη εις το Ιστορικόν έτος κατά το οποίον η ΕΛΛΑΣ, συνεχίζουσα την μακράν και ένδοξον αυτής ανά τους αιώνας σταδιοδρομίαν, έγραψε μιαν έτι λαμπράν και ένδοξον σελίδα δόξης και θριάμβου, αντιμετωπίσασα νικηφόρως μόνη της, επί 6 μήνας μιαν ισχυράν και πάνοπλον αυτοκρατορίαν, την Ιταλίαν, η οποία αναιτίως και παρά πάσαν αρχήν δικαίου, εισέβαλεν εις το ιερόν αυτής έδαφος την 28 Οκτωβρίου 1940».
Τα σύννεφα του πολέμου είχαν ήδη αρχίσει να μαζεύονται στον ορίζοντα από το 1939, με τη κατάληψη της Αλβανίας από τα Ιταλικά στρατεύματα. Η κορύφωση όμως της πολεμικής πρόκλησης της Ιταλίας κατά της Ελλάδας, υπήρξε ο τορπιλλισμός του ελαφρού καταδρομικού «Ελλη» στο λιμάνι της Τήνου στις 15 Αυγούστου 1940.
Ο Ταγματάρχης Καραμέρης ως υπασπιστής Συντάγματος και ως αξιωματικός πληροφοριών που ήτανε, σίγουρα θα γνώριζε κάτι περισσότερο απ' τους άλλους....Φορτωμένος άλλωστε την τριαντάχρονη εμπειρία του διαισθανόταν από πολύ μακριά τη μυρωδιά του πολέμου. Γι' αυτό επεδίωκε, παρά το φόρτο των υπηρεσιακών του καθηκόντων, να επιβλέπει προσωπικά την εκπαίδευση των τσολιάδων του. Πάντα έφιππος στη κόκκινη φοράδα του επισκεπτόταν συχνά το πεδίο των ασκήσεων.... ιδιαίτερα, όταν οι τσολιάδες έκαναν μάθημα στη χρήση του τυφεκίου Μάνλιχερ. Πολλές φορές τους ρωτούσε ο ίδιος με απλά λόγια, για να διαπιστώσει αν τα έχουν καταλάβει. «Για δείξε παιδί μου πως λειτουργεί το πολυβόλο σου, ή σε τι εξυπηρετούν οι ελικοειδείς ραβδώσεις που έχει η κάνη του τουφεκιού σου».
Ως παλαιός αξιωματικός που ήταν βγαλμένος απ' τα πεδία των μαχών, ήθελε να βρίσκεται κοντά στους ευζώνους του, να τον νιώθουν στήριγμα. Άριστος επίσης γνώστης των στρατιωτικών κανονισμών του Πεζικού "δια τον αγώνα", ήξερε πολύ καλά ότι στις πολεμικές επιχειρήσεις: «Αι ηθικαί δυνάμεις εμψυχούσι την χρήσιν των υλικών μέσων επί του πεδίου της μάχης, κυριαρχούσι των αποφάσεων του ηγήτορος και εμπνέουσι τας ενδοξοτέρας και ευγενεστέρας πράξεις αυταπαρνήσεως και αυτοθυσίας».
Από τον μήνα Σεπτέμβριο του "40, η κατάσταση στα σύνορα με την Αλβανία είχε αρχίσει να γίνεται σοβαρή, λόγω των Ιταλικών συγκεντρώσεων στη μεθόριο. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού διέταξε επιστράτευση της VIII Μεραρχίας και την ενίσχυσή της με μονάδες του εσωτερικού, εκ των οποίων και το 42 Σύνταγμα Ευζώνων.
Ο Στρατηγός Κατσιμήτρος περιγράφει πολύ ζωντανά στις αναμνήσεις του την υποδοχή που έκανε στους τσολιάδες του 42 Σ.Ε., όταν αυτοί πάτησαν με το τσαρούχι τους στην Ηπειρώτικη γη. «Την 12 Οκτωβρίου αφίκετο το 42 Σύνταγμα Ευζώνων (ΛΑΜΙΑΣ) (Συν/χης Παπαδημητρόπουλος Ιπ.), το οποίον υπεδέχθη ο Διοικητής της Μεραρχίας εις Γέφυρα Μπαλτούμα και ωμίλησε προς τους άνδρας, υπομνήσας την λαμπράν και ένδοξον πολεμικήν ιστορίαν του Συν/τος τούτου κατά τον Μικρασιατικόν πόλεμον. Εζήτησε δε παρ' αυτών να φανώσιν αντάξιοι συνεχισταί των ενδόξων παραδόσεων του Συντάγματος και εφάμιλλοι προς τους παλαιοτέρους πολεμιστάς αυτού».
Ως ζώνη ενέργειας της VIII Μεραρχίας είχε καθορισθεί η εδαφική περιοχή από το όρος Σμόλικας μέχρι το Ιόνιο Πέλαγος. Η κύρια γραμμή αντιστάσεως της τοποθεσίας αυτής, η οποία εστήριζε το δεξιό της επί του Σμόλικα και το αριστερό της στο Ιόνιο Πέλαγος (Ηγουμενίτσα), στοιχιζόταν στη γραμμή:
Ύψωμα Κλέφτης -Γκραμπάλα - Ελαία - Βροντισμένη- Μονή Σωσσίνου - Αετόπετρα - Γρανιτσοπούλα -Γρίμποβο - Νεοχώρι - Υψώματα Παραποτάμου.
Το έδαφος της Ηπείρου όπως γράφει ο Κατσιμήτρος: «ορεινόν, ανώμαλον και βραχώδες, υπήρξε λίαν σημαντικός παράγων και σύμμαχος της Μεραρχίας, η οποία εκμεταλλευθείσα εις άκρον τάς ιδιότητας αυτας, εβελτίωσε και επηύξησε δια τεχνικών έργων την αμυντικήν αυτού ισχύν, καταστήσασα σχεδόν απόρθητον την κυρίαν τοποθεσίαν ΕΛΑΙΑ - ΚΑΛΑΜΑΣ, επί της οποίας θα έρριπτεν ολόκληρον σχεδόν το βάρος της δυνάμεως της και θα έδιδε την αποφασιστικήν και κρίσιμον μάχην».
28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Ο Στρατηγός Κατσιμήτρος αναφέρει: «ο εχθρός δεν ανέμενε να εκπνεύσει ούτε καν η ταχθείσα υπό του τελεσιγράφου τρίωρος προθεσμία και ήρξατο αιφνιδιαστικώός της επιθέσεως του από της 5:30' ώρας, εναντίον ολοκλήρου του Μετώπου της Μεραρχίας, προηγηθείσης σφοδράς προπαρασκευής υπό του συνόλου του εχθρικού Πυροβολικού (ελαφρού και βαρέως), βάλλοντος καταιγιστικώς κατά των θέσεων των μεθοριακών ημών φυλακίων και κατά βάθος, ιδία δε κατά των κόμβων συγκοινωνιών και της στενωπού ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ.
Ισχυρά εχθρικά τμήματα Πεζικού απώθησαν ευχερώς τα φυλάκια προκαλύψεως, άτινα συνεπτύχθησαν εις διαδοχικάς κατά βάθος θέσεις, συμφώνως τω σχεδίω, υποστηριζόμενα υπό των κατεχόντων ταύτας κλιμακηδόν τμημάτων».
Σ' αυτή την Τιτανομαχία, ο Ταγματάρχης Καραμέρης επικεφαλής του 1ου Τάγματος του 42 Συντάγματος Ευζώνων, μαζί με τους σκληροτράχηλους Ρουμελιώτες του, κυρίως Λοκρούς, βρίσκονταν από τη πρώτη ώρα του πολέμου στο πιο κρίσιμο σημείο. Αμύνονται του «Πατρίου εδάφους» στο τομέα του ΚΑΛΑΜΑ και συγκεκριμένα στον υποτομέα της ΓΚΡΙΜΠΙΑΝΗΣ
Η 23η Ιταλική Μεραρχία Πεζικού «Φερράρα», και η 131 Τεθωρακισμένη Μεραρχία «Κένταυρος», επιτίθονται με όλα τα μέσα του σύγχρονου πολέμου που διαθέτουν, προσπαθώντας να σπάσουν την αμυντική γραμμή, όπως επιθυμούσε στην ημερήσια διαταγή του ο Διοικητής του Σώματος Στρατού «ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ» Στρατηγός Κάρολος Ρόσσι: «θραύσατε την εχθρικήν άμυναν ως η χιονοστιβάς ήτις κατερχόμενη εκ των ορέων συμπαρασύρει το παν κατά την διάβασίν της», για να βρεθούν σύμφωνα με το σχέδιο τους πίσω απ' τις Ελληνικές γραμμές.
Τα τμήματα όμως της VIII Μεραρχίας εμπνεόμενα από τη διαταγή του δικού τους αρχηγού, του λεοντόκαρδου Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, αμύνονται πεισματικά «υπέρ βωμών και εστιών και υπέρ της ελευθερίας». Η Διαταγή του Στρατηγού είναι σαφής: «Η τιμή των Ελληνικών όπλων απαιτεί όπως οιονδήποτε τμήμα εις οιανδήποτε κατάστασιν και αν ευρεθή δέον να πολεμήση μέχρι του τελευταίου ανδρός και του τελευταίου φυσιγγίου και να θυσιασθή, αλλ' ουδέποτε να παραδοθή».
Το 1ο Τάγμα του 42 Σ.Ε. σ' αυτό τον επικό αμυντικό αγώνα που κρίνεται η τύχη της Ελλάδας, υπό την καθοδήγηση του Ταγματάρχη Καραμέρη πολέμησε απαράμιλλα γράφοντας λαμπρές και ένδοξες σελίδες δόξας και θριάμβου.
Ας δούμε όμως τι έχουν καταθέσει γραπτώς οι πρωταγωνιστές του επικού αυτού αγώνα.
Ο Συνταγματάρχης Γ. Παπαγεωργίου ένας σκληροτράχηλος αξιωματικός, ο οποίος υπήρξε Διοικητής του 42 Σ.Ε. στις επιχειρήσεις της Αλβανίας, γράφει στη Πολεμική έκθεση «εις εκτέλεσιν της υπ' αριθ. 1037/15.7.1942 διαταγής του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου», για τον Ταγματάρχη Καραμέρη.
«Ο Ταγματάρχης Καραμέρης διετέλεσεν Διοικητής του Ιου Τάγματος του 42 Συντάγματος από τας αρχάς του πολέμου ήτοι από 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τέλους του πολέμου 30 Απριλίου 1941. Ως Διοικητής Τάγματος διώκησεν αυτό με ένθερμον υπηρεσιακόν ζήλον, με σθένος, πρωτοβουλίαν, ενεργητικότητα, τακτικήν αντίληψιν και κρίσιν, με κύρος, επιδεικνύων εκάστοτε ενδιαφέρον δια τους υπ' αυτόν, παρουσιάσας την κατωτέρω δράσιν:
-Κατά τας αμυντικάς επιχειρήσεις εν τη περιοχή Καλαμά και τας αμυντικός αναδιπλώσεις του υποτομέως, από 28.10 ως 13.11.1940 το Τάγμα του είχεν αναλάβει λωρίδας αρκούντως εκτεταμένας εις μέτωπον, αρχικώς εις τον Τομέα Μονή Σωσσίνου - Χάβος είτα εις τον Τομέα Βροντισμένη - Αγ. Ηλίας (Νοτίως Καλαμά). Κατ’ αμφοτέρας τας αμυντικάς εγκαταστάσεις ταύτας, ούτος επέδειξεν πολύ καλήν ενέργειαν και δράσιν κατορθώσας να αποκρουσθώσιν αι εκάστοτε πιέσεις εκ μέρους του εχθρού δια πυρός και κινήσεως.
-Κατά τας επιθετικάς επιχειρήσεις από 13-29 Νοεμβρίου 1940 ως Διοικητής του Τάγματός του συμμετέσχεν εις τας επιχειρήσεις προς κατάληψιν του Χωρίου Κουκλιούς, Ύψωμα Μονής Σωσσίνου, επί υψωμάτων ανατολικώς Χωρίου Κρυονέρι της Στενωπού Χάνι Δελβινάκι, των Υψωμάτων Χωρίου Κτίσματα και Υψωμάτων Χωρίου Άγιος Νικόλαος (Κακκαβιάς), καθ’ ας επιχειρήσεις επεδείξατο πρωτοβουλίαν, θάρρος, ψυχραιμίαν και επιθετικόν πνεύμα».
Από την παραπάνω πολεμική έκθεση γίνεται φανερή η λαμπρή δράση του ήρωα Καραμέρη και δικαίως το όνομά του το τύλιξε η χλαμύδα του θρύλου....Το ένα μετά το άλλο καταλαμβάνονται «δια της λόγχης» τα υψώματα και τα Χωριά της Βορείου Ηπείρου απ' τους γοργόφτερους τσολιάδες του, που συναγωνίζονται ποιος θα πρωτοπεράσει τον Ταγματάρχη Καραμέρη στη ξέφρενη κούρσα του θανάτου!
Στις επιθετικές επιχειρήσεις μάλιστα, στις 19 και 20 Νοεμβρίου 1940 στην περιοχή της Κακκαβιάς, «επέτυχε να εξουδετερώσει 2 άρματα μάχης με δική του προσωπική επέμβαση». Γι' αυτή του την ενέργεια, ο Διοικητής του Συντάγματος προτείνει να του απονεμηθεί ο Πολεμικός σταυρός Α' Τάξεως.
Για τα γεγονότα των μαχών στις 19 και 20 Νοεμβρίου ο Στρατηγός Κατσιμήτρος αναφέρει τα εξής: «Η Μεραρχία συγκεντρώνει τας προσπαθείας της δια την ταχείαν κατάληψιν της στενωπού ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ, επιτιθεμένη δια δύο φαλαγγών συγκλινουσών προς αυτήν.
Επί της κατευθύνσεως ΚΑΛΠΑΚΙ - ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ μάχεται το μείζον και ισχυρότερον μέρος των εχθρικών δυνάμεων, ήτοι πεδινόν και βαρύ Πυροβολικόν, άρματα μάχης και η Βομβαρδιστική Αεροπορία.
Είναι κατάδηλον ότι ο εχθρός θα παρατείνει την πείσμονα αυτού αντίστασιν προς διατήρησιν της στενωπού ταύτης, επί μακρότερον χρόνον, όπως λάβη καιρόν και αποσύρη πέραν ταύτης τους βαρείς αυτού σχηματισμούς.
Η φάλαγξ Γιαϊτζή επανέλαβεν από πρωίας την επίθεσίν της και δια μεν του αποσπάσματος Μπίμπη κατέλαβε τα υψώματα ΒΑ. ΣΤΡΑΤΙΝΙΣΤΑΣ, δια δε του αποσπάσματος Παπαδημητρόπουλου (42 Σ.Ε) κατόπιν ορμητικής επιθέσεως το υψ. ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ πλην της ΒΑ. αυτού κορυφής ην είχεν οργανώσει αμυντικώς ο εχθρός, δια χαρακωμάτων και διπλής σειράς συρματοπλέγματος.
Την 16 ώραν το απόσπασμα επαναλαμβάνει την επίθεσίν του, αλλά προσκρούει εις πυκνόν φραγμόν πυρός Πυροβολικού, όλμων και πολυβόλων και δεν δύναται να προχωρήση. Τότε ο εχθρός αντεπιτίθεται δια Πεζικού και αρμάτων μάχης κατά της ΣΙΤΑΡΙΑΣ αλλ' αποκρούεται.
Μετ' ολίγον επαναλαμβάνει ούτος τας αντεπιθέσεις του κατά του 42 Συντάγματος (Προφ. ΗΛΙΑΣ - ΚΕΡΑΣΟΒΟΝ) και των θέσεών μας Β. ΣΙΤΑΡΙΑΣ και ΜΠΕΗ ΜΥΛΟΣ, αποκρουσθείς και εγκαταλείπων 2 μεν άρματα μάχης υποστάντα βλάβας εκ του πυρός του Πυροβολικού μας, δυο δε έτερα ανέπαφα, εγκαταλειφθέντα προ της ηρωικής εφόδου δια της λόγχης των θρυλικών Ευζώνων!!
Γενικώς ο εχθρός καθ' όλην την ημέραν αντέταξε πείσμονα και ενεργητικήν άμυναν κατά των ημετέρων επιθέσεων, υποστηριζόμενος υπό πολλών ελαφρών και βαρέων πυροβόλων, εν αντιθέσει προς τας ημετέρας φάλαγγας αίτινες δεν υπεστηρίζοντο υπό επαρκούς Πυροβολικού.........
Και συνεχίζει ο Στρατηγός....περιγράφοντας τους αγώνες των τμημάτων της VIII Μεραρχίας για τη κατάληψη της στενωπού ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ, όπου πρωταγωνιστής στις μάχες για τη κατάληψη της, «συμβάλλων ατομικώς κατά πολύ εις το επιτευχθέν έργον της εκβιάσεως της στενωπού», ήταν ο Ταγματάρχης Καραμέρης, όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Συνταγματάρχης Παπαδημητρόπουλος Ιπ.
«Το απόσπασμα Παπαδημητρόπουλου (42 Σ.Ε.) επιτίθεται ορμητικώς και καταλαμβάνει δια της λόγχης ολόκληρον το υψ. ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ -ΚΕΡΑΣΟΒΟΝ το οποίον επί τοσούτον διημφεσβήτησεν ο εχθρός.
Έτερον Τάγμα του 42 Σ.Ε. επιτίθεται κατά του υψ. ΡΟΝΙΤΣΑ εν συνδυασμώ προς το Ι Τάγμα 40 Σ.Ε. όπερ δια τολμηράς ενεργείας κατέλαβε το υψ. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ και απέκοψε την οδόν υποχωρήσεως του εχθρού.
Δια της συνδυασμένης ταύτης ενεργείας των δυο Ταγμάτων συνελήφθη αιχμάλωτον ολόκληρον το κατέχον το υψ. ΡΟΝΙΤΣΑ εχθρικόν Τάγμα αποτελούμενον από 12 Αξιωματικούς και 550 οπλίτας και η μετ' αυτού Πυρ/χια εκ 4 πυροβόλων των 6,5, πολλά πολυβόλα, όλμοι, οπλοπολυβόλα, τυφέκια και μεγάλη ποσότης πυρομαχικών....
Ούτω η Μεραρχία κατόπιν αιματηρών και σκληρών αγώνων κατέλαβε την φύσει οχυράν στενωπόν ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ, ην επί τοσούτον πεισμόνως και λυσσωδώς υπερήσπισεν ο εχθρός.
Και έδωκαν εκεί οι ηρωικοί μαχηταί των 40 και 42 Συν/των Ευζώνων, 15 Συν/τος Πεζικού και Τάγματος ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ την δέουσαν απάντησιν προς τον Ιταλόν δικτάτορα Μουσσολίνι, όστις, εις εκφωνηθέντα λόγον του την 18 Νοεμβρίου, πλήρη πάθους και μίσους, ηπείλησεν ότι: «ΘΑ ΣΠΑΣΩ ΤΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ».
Και ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με θυελλώδεις και ορμητικές επιθέσεις σε όλο το μέτωπο συμπιέζοντας τους Ιταλούς προς το Αλβανικό έδαφος, στις 28 Νοεμβρίου 1940 το Τάγμα του Καραμέρη κατόπιν διαταγής της VIII Μεραρχίας, αποσπάται από το 42 Σύνταγμα και διατίθεται στη III Μεραρχία επανδρώνοντας το απόσπασμα του Συνταγματάρχη Θρ. Τσακαλώτου (3/40 Σ.Ε.), που μάχεται κι αυτό απ' την αρχή του πολέμου στο Νότιο Τομέα.
Και σ' αυτό το μέτωπο ο Ανδρέας Καραμέρης και οι τσολιάδες του, θα έχουν δράση λαμπρή και θα διακριθούν καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα....θα φτάσουν πολεμώντας και κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες στο «πλέον προκεχωρημένον σημείο προελάσεως του Ελληνικού στρατού. Στο ποταμό Καβράλ».
Σχετικά με τη μάχη στο ΚΟΥΤΣΙ 12-22 Δεκεμβρίου 1940, ο Τσακαλώτος αναφέρει: «Είδα τους διοικητάς ταγμάτων. Τους κατέδειξα την ανάγκην όπως τηρήσουν απολύτως και σχολαστικώς τας οδηγίας μου επί του τρόπου ενεργείας.... Τέλος καθώρισα ότι ούτε μια βολή, ούτε καμία προπαρασκευή πυροβολικού θα εγίνετο και ότι οι εύζωνοι θα προσήγγιζον τας εχθρικός γραμμάς με εφ' όπλου λόγχην.
Οι ταγματάρχαι θα ώριζον κατά τέτοιον τρόπον την εκκίνησιν βάσει του εδάφους, ώστε μισή ώρα προ του λυκαυγούς να ευρεθώμεν εις τας Ιταλικας θέσεις.
Νομίζω ότι είναι η πρώτη νυκτερινή επίθεσις, η οποία εξετελέσθη κατά τον πόλεμον του 1940, εις τόσον εκτεταμένον μέτωπον και με τόσην επιτυχίαν.
Σ' αυτό τον επικό αγώνα, ο Συνταγματάρχης Τσακαλώτος θαυμάζει τη πολεμική δράση του Ταγματάρχη Καραμέρη και των ευζώνων του, και προτείνει, να του απονεμηθεί το Αριστείο ανδρείας: «Διότι καθ' όλας τας μάχας του Συντάγματος διακινδύνευσε ττην ζωήν του εις την πρώτην γραμμήν»3
Το Μάρτιο του 1941, ανήμερα της εθνικής γιορτής, το Τάγμα του Καραμέρη κατόπιν διαταγής του Α' Σ. Στρατού επανέρχεται από τη III Μεραρχία στην VIII, και ενσωματώνεται ξανά στο 42 Σ.Ε-, και «εγκατεστάθη αμυντικώς εις την λωρίδα περιοχής χωρίου Προγονάτι εις ορεινόν όγκον Μάλι-Σπάτ».
Ο Στρατηγός Κατσιμήτρος σχετικά με την αναχώρηση του Τάγματος Καραμέρη από τη III Μεραρχία, αναφέρει το εξής περιστατικό: «Ο Διοικητής της Μεραρχίας (Στρατηγός Μπάκος Γ.), προέπεμψε το γενναίον τούτο Τάγμα εις χώρον δυτικώς του αυχένος 1000 και απεχαιρέτησε μετά βαθείας συγκινήσεως τους αξιωματικούς και οπλίτας αυτού, οίτινες έγραψαν τόσας λαμπρός σελίδας δια της ηρωικής δράσεώς των ευχηθείς εις αυτούς το του Ομήρου «ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ»4
Εν τω μεταξύ σοβαρά γεγονότα διαδραματίζονται στη Βαλκανική, που προοιωνίζουν γενική επέκταση του πολέμου μέσω της Βουλγαρίας η οποία είχε προσχωρήσει στον Άξονα, περνούν πολυάριθμα Γερμανικά στρατεύματα, τα οποία διαδοχικά προωθούνται προς τα Ελληνο-Βουλγαρικά σύνορα.
Η Γιουγκοσλαβία, κατόπιν πολλών διαπραγματεύσεων και κάτω από ισχυρές διπλωματικές Γερμανικές πιέσεις, προσχώρησε τελικά και αυτή στον Άξονα, με αντάλλαγμα την εκχώρηση σ' αυτήν της Θεσσαλονίκης.
Απ' όλη αυτή τη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, ήταν πια ολοφάνερο ότι η Γερμανία στόχευε να εκκαθαρίσει την πολεμική κατάσταση στα Βαλκάνια. Τα γεγονότα αυτά μοιραία, θα έχουν σοβαρή επίδραση στον αγώνα που έκανε η Ελλάδα από εξαμήνου, εναντίον της Ιταλίας.
Το Τάγμα του Καραμέρη βρίσκεται από τις 25 Μαρτίου στον ορεινό όγκο Μάλι-Σπάτ και έχει στενή επαφή με τους Ιταλούς. Η πολεμική έκθεση αναφέρει τα εξής:
«Από 1 έως 15 Απριλίου 1941 Διοικών την λωρίδα χωρίου Προγκονάτι επέδειξεν πολύ καλήν όράσιν κατωρθώνων να αποκρούει τας συνεχείς και επιμόνους εχθρικάς πιέσεις κατά τε την ημέραν και την νύκταν, παρά την μειονεκτικότατα των ημετέρων τμημάτων εις αριθμό ανδρών και εις εφόδια πολεμικών υλικών και παρά την αθλίαν καιρικήν κατάστασιν».
Αλλά νέος ήδη αντίπαλος ισχυρότατος, πάνοπλος, κυρίαρχος σχεδόν της Ευρώπης, νικητής σε όλα τα πεδία του πολέμου, κατεβαίνει σαν χείμαρρος ορμητικός, και παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Είναι η πανίσχυρη Γερμανία, η οποία προτίθεται να εκκαθαρίσει και να εξασφαλίσει το μέτωπο στα Βαλκάνια, για να στραφεί απερίσπαστα σε άλλους αγώνες....
Στις 6 Απριλίου 1941, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Αθήνα Έρμπαχ, ανακοινώνει στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, ότι ο Γερμανικός Στρατός στις 6 ώρα θα εισβάλει στο Ελληνικό έδαφος.
Επαναλαμβάνεται ήδη ο,τι είχε συμβεί προ εξαμήνου με την επίδοση του Ιταλικού τελεσιγράφου. Ο Ελληνικός λαός καλείται και πάλι σε νέους αγώνες κατά του νέου εισβολέα.
Ο Γερμανικός Στρατός μετά τη συντριβή και διάλυση του Σερβικού Στρατού, προέλασε ραγδαία προς το Ελληνικό έδαφος και στις 9 Απριλίου κατέλαβε τη Θεσσαλονίκη.
Η ηρωική και σθεναρή άμυνα των οχυρών της μεθορίου, τα οποία αντιμετώπισαν τον ισχυρότατο αντίπαλο, αμύνθηκαν κατά τρόπο άξιο θαυμασμού και έγραψαν λαμπρές και ένδοξες σελίδες, εφάμιλλες και ισάξιες των σελίδων του Αλβανικού μετώπου!!
Οι εξελίξεις για την Ελλάδα από εδώ και πέρα είναι τραγικές! Το Α' Σ. Στρατού με διαταγή του γνωστοποιεί στην VIII Μεραρχία, «ότι θα συνεπτύσσετο επί των παλαιών Ελληνοαλβανικών συνόρων».
Ο Στρατηγός Κατσιμήτρος αναφέρει πολύ παραστατικά τα γεγονότα εκείνης της περιόδου: «Είναι ευνόητον ότι τούτο έσχε βαθυτάτην επίδρασιν επί του ηθικού των μαχητών, οίτινες έβλεπαν ήδη ότι τόσοι ηρωικοί αγώνες και τόσαι θυσίαι κατά την εξάμηνον ένδοξον εποποιίαν, απέβησαν μάταιοι αφού επρόκειτο να επανέλθωμεν εις τα σύνορα μας αφήνοντες όπισθεν μας τόσους τάφους τόσων ηρωικών νεκρών.
Είναι εύκολον να φαντασθή τις πόσον οδυνηράς και πενθίμους ημέρας διήλθαν τότε οι μαχηταί εκείνοι και το ψυχικόν άλγος αυτών δια την ματαίωσιν και κατάρρευσιν τόσων ελπίδων και εθνικών ονείρων».
Σ' αυτή την ψυχολογική κατάσταση βρίσκονταν οι μαχητές, όταν στις 14 Απριλίου οι Ιταλοί πραγματοποίησαν γενική επίθεση κατά του μετώπου της VIII Μεραρχίας.
Από της 7:30' αναφέρει ο Κατσιμήτρος: «εξεδηλώθη αιφνιδίως σφοδρά και έντονος η βολή του εχθρικού Πυροβολικού καθ' ολοκλήρου του Μετώπου της Μεραρχίας.
Ο εχθρός βάλλει δι' όλων των Πυροβόλων του καταιγιστικώς, τόσον κατά της γραμμής μάχης όσον και κατά των θέσεων της β' τοποθεσίας και των εφεδρειών. Χάλαζα πυρός και σιδήρου ανασκάπτει τα χαρακώματα της γραμμής μάχης και πλήττει τας θέσεις των πολυβόλων, τα παρατηρητήρια, σταθμούς διοικήσεως και θέσεις του Πυροβολικού μας.
Πρωτοφανής είναι η μεγίστη σπατάλη πυρομαχικών του εχθρού, ήτις ουδέποτε παρετηρήθη κατά την τρίμηνον παραμονήν της Μεραρχίας επί της κατεχόμενης τοποθεσίας.
Φανερόν είναι εκ τούτου ότι ο εχθρός προπαρασκευάζει γενικήν επίθεσιν κατά του Μετώπου της Μεραρχίας.
Πράγματι δε την 9:15' ώραν εκδηλούται δι' ισχυρών δυνάμεων Πεζικού η επίθεσις του εχθρού καθ' ολοκλήρου του μετώπου.
Η κυρία προσπάθεια του εχθρού στρέφεται ιδιαιτέρως κατά του Ανατολικού Υποτομέως Μάλι-Σπάτ όπου επιτίθενται αλλεπάλληλα κύματα Πεζικού, τα οποία κατόρθωσαν παρά τας σοβαράς απωλείας των να καταλάβωσι προκεχωρημένας τινάς θέσεις, απωθήσαντα τα ημέτερα τμήματα.
Άμεσος αντεπίθεσις ενεργηθείσα υπό της τοπικής εκεί εφεδρείας ανακατέλαβε τινάς των απολεσθεισών θέσεων και έφραξε το δημιουργηθέν ρήγμα, εντοπίσασα την επιτυχίαν του αντιπάλου.
Εις τον Δυτικόν Υποτομέα, (στο οποίο βρίσκεται το Τάγμα του Καραμέρη), η επίθεσις του εχθρού απέτυχεν αποκρουσθείσα πανταχού.
Στις 16 Απριλίου: «ο εχθρός από πρωίας επανέλαβε τας επιθέσεις του, ιδίως κατά του Δυτικού υποτομέως, ον επίεσεν ισχυρώς.
Την 15ην ώραν ο εχθρός δι' αιφνιδιαστικής επιθέσεως ορμηθείσης εκ του Χωρίου Λεκντούσι, κατώρθωσεν να καταλάβει προκεχωρημένας τινάς θέσεις Β. του χωρίου Προγονάτι, απωθήσας τα εκεί ημέτερα τμήματα.
Επειδή είχε διακοπή η τηλεφωνική συγκοινωνία του εκεί Λόχου μετά του οικείου Τάγματος, ο Αρχηγός Πεζικού Συνταγματάρχης Γιαϊτζής Δ. πληροφορηθείς το γεγονός, διέταξεν απ' ευθείας τηλεφωνικώς τον Διοικητήν του Τάγματος Ταγματάρχη Καραμέρη Α. όπως δι' αντεπιθέσεως ανακαταληφθώσιν αϊ απολεσθείσαι θέσεις.
Πράγματι, η εκεί τοπική εφεδρεία εξ ενός Ουλαμού Πεζικού αντεπιτεθείσα δια της λόγχης, απώθησεν τον εχθρόν και αποκατέστησε την γραμμήν μάχης».
Ήδη όμως είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση! Με την υπ' αριθ. 11277/16-4-41 διαταγή του Α' Σ. Στρατού διατάχθηκε η σύμπτυξη της Μεραρχίας στη γραμμή:
ΖΟΥΛΙΑΤΙ - ΚΑΡΔΙΚΙ - ΤΣΕΠΟΥΝΑ. Ο υποχωρητικός ελιγμός της Μεραρχίας προς το Ελληνικό έδαφος ήταν πια πραγματικότητα!!
Ο Συνταγματάρχης Παπαγεωργίου αναφέρει στη Πολεμική έκθεση, για τον Ταγματάρχη Καραμέρη: «Κατά την χρονικήν περίοδον της συμπτύξεως του μετώπου από 16 με 30 Απριλίου 1941, ούτος Διοικών το Τάγμα του κατώρθωσεν ώστε αϊ εκάστοτε συμπτύξεις των τμημάτων του να εκτελούνται κανονικώς και με τάξιν και συνοχήν, να αποκρούονται οι επιθέσεις του εχθρού και να συγκρατή εκάστοτε τους οπλίτας του Τάγματός του......
 
21 Απριλίου 1941 - ΑΝΑΚΩΧΗ
Το Α' Σ. Στρατού με την υπ' αριθ. 11364/20-4-41 διαταγή του κοινοποιεί τα εξής στην VIII Μεραρχία:
«Κατόπιν Α.Π. 11521/20-4-41 Διαταγής τον Τμήματος Στρατιάς Ηπείρου από 18 ώρας σήμερον (20 Απριλίου) συνήφθη ανακωχή μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών Στρατευμάτων στοπ.
Εντός νυκτός απόψε 20-21 Απριλίου επεμβάσει Γερμανού Αρχιστρατήγου συνάπτεται ανακωχή μεταξύ των Ελληνικών και Ιταλικών Στρατευμάτων στοπ.
Ελληνικός Στρατός θα αποσυρθή Ελληνοαλβανικών συνόρων και δεν θα εισέλβη Ιταλικός Στρατός εις το Ελληνικόν έδαφος στοπ.
Ο Ελληνικός Στρατός δεν θεωρείται αιχμάλωτος Πολέμου και επανερχόμενος εις τας εν ειρήνη έδρας του θα αποστρατεύση κανονικώς, πλην των εν ειρήνη υπηρετουσών κλάσεων αίτινες θα παραμείνωσι κανονικώς υπό τα όπλα στοπ.
Αύριον (21 Απριλίου) θα διέλβη μηχανοκίνητος Γερμανική Φάλαγξ εξ Ιωαννίνων προς Αργυρόκαστρον, Πρεμετήν, Λιασκοβίκιον όπως προστεθή μεταξύ ημών και Ιταλών στοπ.
Η οδός ΚΑΛΠΑΚΙ-ΚΑΚΑΒΙΑ να είναι από της 8ης ώρας ελευθέρα προς διάβασιν Γερμανών στοπ.
Εν περιπτώσει επιθέσεως τυχόν εν τω μεταξύ των Ιταλών άμυνα επί τόπον μέχρις εσχάτων στοπ».
Π. ΔΕΜΕΣΤΙΧΑΣ Αντιστράτηγος
 
Η ανωτέρω διαταγή κοινοποιήθηκε αμέσως σπς Μονάδες με την υπ' αριθ. 6471/21-4-41 Διαταγή της Μεραρχίας, έτσι λοιπόν δίνεται τέρμα στον εξάμηνο αγώνα που έδινε ο Ελληνικός Στρατός στα κακοτράχαλα και αφιλόξενα βουνά της Αλβανίας κατά των Ιταλών εισβολέων....
Στις 26 Απριλίου, το Α' Σ. Στρατού εγκρίνει την απόλυση των εφέδρων Αξιωματικών και Οπλιτών που κατάγονται από την Ήπειρο.
«Η Μεραρχία εκάλεσεν αμέσως εις τον Σταθμόν Διοικήσεως αυτής άπαντας τους Διοικητάς των μονάδων προς ους έδωκε διαταγάς και οδηγίας, καθορίσασα όπως χορηγηθή εις μεν τους Οπλίτας η μισθοτροφοδοσία αυτών μέχρι του τόπου καταγωγής των, εις δε τους εφέδρους Αξιωματικούς μισθός τριών μηνών.
Επί πλέον διέταξεν όπως οι απολυόμενοι Οπλίται παραλάβωσι μεθ' εαυτών άπαντα τα κτήνη των μονάδων, άτινα προήρχοντο εξ επιτάξεως εν Ηπείρω.
Προέκυψε τότε ζήτημα δια το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, ούτινος οι Οπλίται δεν κατήγοντο εξ' Ηπείρου αλλ' εκ της Στερεάς Ελλάδος.
Ο Διοικητής της Μεραρχίας υπ' ευθύνη του διέταξε να χορηγηθώσι και εις τούτους απολυτήρια με τόπον όμως καταγωγής εκ της περιοχής Άρτης, ώστε να δικαιολογήται η απόλυσις αυτών ως καταγομενων δήθεν εξ Ηπείρου.
Και εις τούτους εδόθη εντολή να λάβωσι μεθ' εαυτών άπαντα τα κτήνη του Συντάγματος, τα οποία προήρχοντο εκ της περιοχής Λαμίας οπόθεν επετάχθησαν κατά την επιστράτευσιν του Συντάγματος.
Ο Κων/νος Δημάκης εφ. Λοχίας των ευζώνων και ιπποκόμος του Καραμέρη στην Αλβανία, μου αφηγήθηκε τα εξής: «Πήραμε εντολή και παραδώσαμε τα όπλα στο Μαντείο της Δωδώνης. Από εκεί ύστερα πήγαμε στην Άρτα, εκεί συναντήσαμε Γερμανούς. Στη γέφυρα δεν μας άφησαν να περάσουμε, πέσαμε στο ποτάμι και περάσαμε πέρα, πήραμε μετά ένα μονοπάτι και βγήκαμε σ' ένα χωριό Πετρωτό το λέγανε κι' από κει τραβήξαμε για το Καρπενήσι.
Ήμασταν 4-5 που ερχόμασταν εγώ, ο Καραμέρης, ο Ανδρέας Κουτσούρης ο Δικηγόρος και κάνα δυο άλλοι. Είχαμε και 5-6 ζώα μαζί μας, ο Καραμέρης είχε τη φοράδα, μια κόκκινη, αυτή που είχε στη Λαμία, την είχε και στην Αλβανία! Φτάσαμε λοιπόν στο Καρπενήσι. Από εκεί κατηφορίσαμε προς τα κάτω....Κοντά στο Ρεγγίνι, εκεί που είναι η μεγάλη γέφυρα, στα πλατάνια, βρήκαμε Γερμανούς. Μας έφτασαν με ένα αυτοκίνητο και μας έκαναν έρευνα στα πράγματα που είχαμε, και μέσα στο μπαούλο βρήκαν τα ρούχα αξιωματικού. Τότε ένας γύρισε το πιστόλι στο αυτί του Καραμέρη. Ευτυχώς, δεν μας βρήκανε το πιστόλι. Το είχα βάλει εγώ μέσα στο χειλωτήρα, σ' εκείνο το ταγαράκι που βάζαμε στα ζώα, και από πάνω είχα βάλει γαλέτες.... Αυτό δε μας το αδειάσανε....νομίσανε ότι είχαμε μέσα ψωμί. Αν μας το είχανε βρεί,  θα μας εκτελούσαν!
Ύστερα ήρθαμε λίγο παρακάτω και πήραμε ένα μονοπάτι, για να μη περάσουμε απ' τα Καμένα Βούρλα και πήγαμε στην Άγναντη. Και πήγαμε και κοιμηθήκαμε σ' έναν που το παιδί του ήταν στρατιώτης και δεν είχε έρθει ακόμα απ' την Αλβανία, είχε μύλο αυτός. Από εκεί μετά κατεβήκαμε στο Μέγα Π

Πλάκωσαν στο ξύλο τον Βουλευτή Πασόκ Χ.Μαγκούφη στα ..Τρίκαλα

Πλάκωσαν στο ξύλο τον Βουλευτή Πασόκ Χ.Μαγκούφη στα ..Τρίκαλα (VIDEO)


Γρονθοκόπησαν στην παρέλαση τον Βουλευτή Τρικάλων τουΠαΣοΚ  Χρήστο Μαγκούφη Οργή λαού σήμερα στα Τρίκαλα καθώς Τρικαλινοί κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης ουσιαστικά μετέτρεψαν την παρέλαση σε μια μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.
Οργισμένο πλήθος γιουχάρισε αρχικά τους πολιτικούς που βρήκαν το θάρρος (… και θράσος σε ορισμένες περιπτώσεις)


να ανέβουν στην εξέδρα των επισήμων, ενώ λιντζαρίστηκε κυριολεκτικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης. Η κατάσταση λίγο έλειψε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο όταν ο νεαρός που χτύπησε τον Μαγκούφη συνελήφθη και οδηγήθηκε στην κλούβα των ΜΑΤ προκειμένου να μεταφερθεί στην Α.Δ. Τρικάλων. Το πλήθος εξοργίστηκε ακόμη περισσότερο, δημιούργησε ανθρώπινο τοίχος μπροστά στην κλούβα και απαίτησε την απελευθέρωση του νεαρού, ενώ όσο περνούσαν τα λεπτά η οργή του κόσμου γινόταν μεγαλύτερη και έριχναν εναντίον των αστυνομικών και της κλούβας από καδρόνια μέχρι καφάσια, καφέδες και ότι άλλο υπήρχε γύρω. Η κλούβα μπόρεσε να διανύσει μόλις 10-15 μέτρα και υπό την πίεση του κόσμου τελικά ο νεαρός απελευθερώθηκε μέσα σε χειροκροτήματα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι καίτοι ήταν και ο έτερος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρ. Χάιδος στην παρέλαση τη μήνη του κόσμου συγκέντρωσε ο Χρ. Μαγκούφης, ίσως και λόγω προκλητικών δηλώσεών του υπέρ της… Κυβερνητικής πολιτικής μέσα στη βδομάδα (στο ΖΥΓΟ).

 

Στην εξέδρα των επισήμων με τιμώμενο πρόσωπο τον Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών Ιωάννη Καπελέρη παραβρέθηκαν δύο από τους πέντε Βουλευτές Τρικάλων οι  Χρήστος Μαγκούφης και Χρήστος Χάιδος.

Οι επίσημοι υπό τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας  και περικυκλωμένοι από αστυνομικό κλοιό προσήλθαν από την πίσω πλευρά στην εξέδρα των επισήμων αποδοκιμαζόμενοι με τις ιαχές «κλέφτες κλέφτες» φέρτε τα λεφτά που φάγατε πίσω.


Η κατάσταση ήταν έκρυθμη και μόλις μια άλλη μερίδα κόσμου εισέβαλε 50 μέτρα πιο κάτω στον χώρο της παρέλασης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των επισήμων υπό τον Αστυνομικό Διευθυντή Τρικάλων Γιώργο Κόκκαλη και αποφάσισαν να φυγαδεύσουν τους επισήμους οι οποί έφυγαν τρέχοντας και πάρα τα αυξημένα μέτρα κατάφεραν να γρονθοκοπήσουν τον Βουλευτή Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Μαγκούφη

Να σημειωθεί εδώ οτι όλη την εβδομάδα  ο Βουλευτής Μαγκούφης Χ. προκαλούσε τους πολίτες με δηλώσεις του στον τύπο οτι θα είναι εκεί και όποιος θέλει να πάει να τον ρίξει αυγά και γιαούρτια 

Πριν μια εβδομάδα ο ίδιος Βουλευτής προκάλεσε πάλι τους πολίτες με δηλώσεις του στα ΤΖΙΑΒΑΛΙΑΡΕΙΑ  ΔΕΊΤΕ ΕΔΏ

Διαβάστε περισσότερα: http://trikalagr.blogspot.com/2011/10/blog-post_6819.html#ixzz1c62yHB8O

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

" Δέν έχω πόδια να σταθώ ,τα έδωσα της Πατρίδος'' ...μια συγκλονιστική ιστορία.


Ήμουν στο Ναυτικό το 1952 και βρισκόμουνα στη Πλατεία Κλαυθμώνος, όχι όπως είναι σήμερα. Οι νεότεροι δεν γνωρίζουν πάρα πολλά από τα παλιά και απορούν οπόταν ακούν ορισμένα γεγονότα του τότε.
Εκείνη τη στιγμή έπεφτε ο ήλιος και θα γνωρίζετε ότι με τη δύση του, γίνεται υποστόλη της σημαίας. Τότε το Υπουργείο Ναυτικού ήταν εκεί και η σημαία

κυμάτιζε ακόμα στο κτήριο. Σήμερα είναι άλλες υπηρεσίες του Ναυτικού. Τότε πάντα κάθε πρωί, θα θυμούνται οι παλίοι, γινόταν έπαρση σημαίας και σταματούσαν τα...
πάντα, όπως και στη δύση του ηλίου γινόταν υποστολή. Ήταν στιγμές ωραίες , απίθανες που ζούσαν τότε οι άνθρωποι.

Το άγημα αποδόσεως τίμων στο χώρο του, και ακούμε το σαλπιγκτή να δίνει το σύνθημα για την υποστολή της σημαίας. Το άγημα παρουσιάζει όπλα. Ο αξιοματικός χαιρετά και παίζεται ο Θούριος. ¨Ολοι οι παριστάμενοι εκεί και οι περαστικοί, οπώς και εγώ σταθήκαμε σε στάση προσοχής.


Αποδίδεις με αυτό τον τρόπο την τιμή στο ιερό μας σύμβολο, στη γαλανολευκή σημαία. Εκείνη τη στιγμή που οαρμόδιος αξιωματικός χαιρετά, η ματιά του πέφτει λοξά και βλέπει κάτι παράξενο, και η ψυχή του ταράζεται, για αυτό που θα σας πώ παρακάτω.


Τελειώνοντας η διαδικασία της υποστολής της σημαίας, οι διαβάτες συνεχίζουν το δρομο τους, ενώ εγώ από παρέμεινα από συνήθεια λίγο ακόμα. Τότε βλέπω το νεαρό αξιωματικό να κατευθύνεται θυμωμένος πρός ένα γεροδεμένο πλανόδιο καστανά. Βλέπετε τότε η πλατεία ήταν κενή και στις γωνίες ήταν πάντα στιλβωτές ( λούστροι ) και καστανάδες που μας λείπουν τώρα.


Και του είπε : "γιατί δεν σηκώθηκες όρθιος για να τιμήσεις τη σημαία μας. Δεν έχεις φιλότιμο κλπ ".

Ο άνθρωπος έμεινε βουβός, εγώ παρακολούθησα έντρομος και φοβερά συγκλονισμένος το τι έγινε. Μετά βλέπω τον καστανά οτί έγινε κατακόκκινος και άρχισε να τρέμει.


Ήθελε να φωνάξει, αλλά βλέπω με έκπληξη ότι συγκρατείται, σκύβοντας το κεφάλι του άρχισε να κλαίει με λυγμούς.


Όμως συνέρχεται γρήγορα σκουπίζει τα δάκρυα του και με πολλή δύναμη των χεριών του ( αυτά ήταν γερά ) στυλώνει το σώμα του δυνατά, σπρώχνει τον πάγκο του με τα κάστανα μπροστά και φωνάζει με όλη τη ψυχη του, στο νεαρό αξιωματικό δυνατά "πώς να σηκωθώ κύριε Της τα έδωσα της Πατρίδας και τα δύο" και σηκώνει τα μπατζάκια του παντελονιού οπού φάνηκαν δύο πόδια κομμένα πάνω απο το γόνατα.

Και ξαναρχίζει να κλαίει. Ο κόσμος όπως και εγώ γύρω του κλαίει και χειροκροτεί, όμως περισσότερο απο όλους κλαίει ο νεαρός αξιωματικός.


Έχουν περάσει περίπου 60 χρόνια. Ποιος ξέρει τι γίνεται. Εκείνη τη στιγμή έγινε κάτι το αλησμόνητο, φοβερή σκηνή για Όσκαρ. Ο αξιωματικός σκύβει και αγκαλιάζει και φιλά τον καστανά, και στη συνέχεια στέκεται ευθυτενής μπροστά στον ήρωα και φέρνει το δεξί του χέρι στην άκρη του γείσου του πηλίκίου του και τον χαιρετά στρατιωτικά.





Του απονέμει "τας κεκανονισμένας τιμάς" που δεν μπόρεσε εκείνος τυπικά να αποδώσει στη σημαία μας, γιατι της χάρισε και τα δύο πόδια στα βορειοηπειρώτικα βουνά μας για να μπορεί να κυμματίζει σήμερα ψηλά η κυανόλευκη σημαία σε λεύτερη πατρίδα.


Και οι άλλοι, οι πολλοί να μπορούν να πηγαίνουν με γρήγορο βήμα στις ειρηνικές απασχολήσεις τους, χωρίς να γνωρίζουν ότι περνούν μπροστά απο έναν ήρωα του αλβανικού μετώπου, τον Έλληνα ήρωα πολεμιστή, όποιο επάγγελμα και να χει.

Άλλοι δεν μιλούν, άλλοι όμως ειρονεύονται.

Γι αυτό οι νέες γενιές πρέπει να μάθουν, να διδαχθούν απο την οικογένεια και το Σχολείο για το Επος του 1940.

Για το καλό της Πατρίδας μας.

*ΔΗΜΗΤΡHΣ ΝΤΟΥΛΙΑΣ
ΠΛΩΤΑΡΧΗΣ Π.Ν. εα
http://www.epirus-ellas.gr/

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Πούτιν: «Χώρες της Ε.Ε ανταλλάσουν την εθνική τους κυριαρχία με ελεημοσύνες»



http://greeknation.blogspot.com

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΖΗΤΑ ΜΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ, ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΗ


Ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών, λόγω της έκδηλης αντίθεσης λαϊκής βούλησης με τις κυβερνητικές αποφάσεις, κατέθεσε προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, εκλεγμένος με τον ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κώστας Γιαννακούρης.

Η πρόταση του κ. Γιαννακούρη, έγινε δεκτή με εντυπωσιακή πλειοψηφία (35 υπέρ, έναντι 6 κατά) και ψηφίστηκε ακόμα και από τον Αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Ελευθέριο Γιαννάτο (της παράταξης "Ιόνιο Αρχιπέλαγος"), ο οποίος έχει εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ στη Ζάκυνθο.
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα σε χείριστη οικονομική κατάσταση.
Οι επιλογές της στο οικονομικό επίπεδο απέτυχαν. Οι Έλληνες, από το όριο της φτώχειας, πέρασαν στο όριο της πείνας. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται, είναι αντίθετες της λαϊκής εντολής και καταλύουν την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας. Ο μόνος δρόμος είναι η παραίτηση της κυβέρνησης και η άμεση προκήρυξη εκλογών, πριν οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, από εξέγερση λαού πεινασμένου και εξαθλιωμένου, πριν η χώρα απολέσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Θεωρούμε ότι η επόμενη Βουλή, πρέπει να είναι Συντακτική, με προοπτική τη θεμελίωση μιας δημοκρατικά αποκεντρωμένης Πολιτείας και να επανακαθορίσει την πορεία της χώρας, σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή».

''ΜΑΚΕΛΕΨΕ'' ΤΟΝ ΜΠΕΓΛΙΤΗ ...Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ ΜΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ΚΟΝΤΡΑ !


Έκαψε τον Μπεγλίτη ο Χίος πρίν απο λίγο με στοιχεία απο κάμερα και on the Air τον γιατρό Γιάννη Γεωργόπουλο έκαψε τον Μπεγλίτη που το έπαιξε Στρατηγός ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ  στο γιατρό και του έστειλε το ΣΔΟΕ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΔΏ 

"Την περασμένη Κυριακή 17/10/2011 σε μνημόσυνο σε ορεινό χωριό της Κορινθίας, ο σε απόσταση ομοτράπεζος μουΥπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος Π. Μπεγλίτης, σηκώθηκε , πλησίασε, στάθηκε όρθιος με ύφος στρατηγού μπροστά μου και χτυπώντας την γροθιά του στο τραπέζι, με απείλησε μεγαλοφώνως μπροστά στους πολυπληθείς έκπληκτους συντοπίτες μας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν πρώην Δήμαρχος και νύν Περιφερειακός Σύμβουλος , Δημοτικός Σύμβουλος και πολλοί άλλοι, ότι την επομένη θα μου έστελνε στο ιατρείο μου, το … ΣΔΟΕ!
Αιτία; ρωτήστε τον ίδιο γιατί εγώ δεν του απεύθυνα καν τον λόγο, σεβόμενος την μνήμη του τιμώμενου εκλιπόντα, αν και είχα να του πω πολλά !
Πιθανολογώ ότι κρυφάκουσε - ή ίσως υπέκλεψε τεχνολογικά - την προσωπική κουβέντα μου (σ.σ.: μάλλον κάπως υπερβολικό αυτό...) με τον διπλανό μου, στην οποία συμπεριλαμβανόταν η λέξη κλειδί «γιαούρτι»!Τα πράγματα όμως δεν έμειναν εκεί, αντίθετα η αρχικά εν θερμώ απειλή, εκτελέστηκε τελικά εν
ψυχρώ, με απόλυτη συνέπεια!
Πράγματι, το ΣΔΟΕ ήρθε στο ιατρείο μου, στις 21/10/2011 (προφανώς καθυστέρησε λόγω απεργιών), είδε, τα βρήκε όλα εντάξει και απήλθε. Οι άνθρωποι έκαναν καλά την δουλειά τους και δεν τους καταλογίζω κάποια ευθύνη.
Προφανώς όμως ο κύριος Μπεγλίτης προσπαθεί να συγκροτήσει Σώμα ΔίωξηςΌσων Ενοχλούν και μέχρι τότε χρησιμοποιεί το κανονικό ΣΔΟΕ.
Η επίδειξη δύναμης και ο απροκάλυπτος εκφοβισμός της τοπικής κοινωνίας ιδιαίτερα ενός ήσυχου εν προκειμένω ορεινού χωριού δεν είναι τυχαία γεγονότα, ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία.
Τελειώνοντας θεωρώ το περιστατικό πολιτική δίωξη, ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο που δείχνει πως αντιλαμβάνονται στις μέρες μας, ορισμένοι την άσκηση εξουσίας, γι’ αυτό και το καταγγέλλω.
Γιάννης Γεωργόπουλος – Κιάτο Κορινθίας -21/10/2011".
http://trikalagr.blogspot.com/2011/10/blog-post_6198.html#ixzz1bdqAZyOO

Ο εφιάλτης στην Στερεά Ελλάδα ακούει στο όνομα ανεργία, που αγγίζει το 23%….



Τι έχετε να απαντήσετε “Κύριοι της εξουσίας” στους νέους της Στερεάς? – Αν δεν μπορείτε να βγάλετε από το τέλμα αυτόν τον τόπο, πηγαίνετε στα σπίτια σας και αφήστε τους νέους ανθρώπους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τις τύχες τους…
Οι νέοι έχουν χορτάσει όλα αυτά τα χρόνια από βαρύγδουπες δηλώσεις και προεκλογικές υποσχέσεις για ανάπτυξη της Περιφέρειας Στερεάς και για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Τα νούμερα όμως έρχονται να διαψεύσουν, για άλλη μια φορά, όλους εκείνους που παίζουν με το μέλλον των παιδιών μας και με την τύχη αυτού του τόπου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, έχει πάρει πλέον εφιαλτικές διαστάσεις και αγγίζει το 23%.
Είναι η 1η Περιφέρεια στη χώρα σε ανεργία με ποσοστό (22,7%), ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (18,5%), η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία (18,1%).
Και όλοι ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα από τα επίσημα που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ) στη δημοσιότητα.
Σε πανελλαδικό επίπεδο η ανεργία τον Ιούλιο, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, έφτασε στο ποσοστό- ρεκόρ του 16,5%, έναντι 12% τον ίδιο μήνα του 2010.
Η ανεργία τον Ιούλιο άγγιξε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ καταγραφεί, παρά την εποχικότητα που παρατηρείται τον συγκεκριμένο μήνα λόγω τουριστικής σεζόν και είναι υπερδιπλάσια του ποσοστού που είχε καταγραφεί πριν από μόλις μια τριετία (Ιούλιος 2008).
Το ποσοστό μεταξύ των γυναικών ξεπέρασε το φράγμα του 20% αγγίζοντας το 20,3% ενώ μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 15 – 24 ετών έφτασε στο 42,4%. Άνεργος είναι επίσης πάνω από ένας στους πέντε ηλικίας από 25-34 ετών (23,3%).
Η θλιβερή πρωτιά της Στερεάς είναι γροθιά στο στομάχι. Πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε. Πρέπει κάτι να γίνει…
Δεν είναι δυνατόν μια Περιφέρεια με 5 χαρισματικούς νομούς,(Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία), που συνδυάζουν τα πάντα (πανέμορφες παραλίες, χιονοδρομικά κέντρα, τις περισσότερες ιαματικές πηγές, στο κέντρο της Ελλάδας, κλπ…κλπ..κλπ..), να μαραζώνει… και όλοι οι “Κύριοι της εξουσίας” να παραμένουν θεατές και να κάνουν δημόσιες σχέσεις, με μοναδικό στόχο πως θα επανεκλεγούν!!!!
Ντροπή σας.
Δείτε όλους τους πίνακες και τα στοιχεία για την ανεργία στην Στερεά και σε όλη την Ελλάδα ΕΔΩ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits