Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Η απαγωγή του συνταγματάρχη Ψαρρού


Αρθρο του/της: Τάκης Θεοδωρόπουλος
image

από: Palmografos.com - Η απαγωγή του συνταγματάρχη Ψαρρού - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Στην Πλατεία Αιγύπτου, μπροστά στο Πεδίον του Αρεως, εκεί με τα ΚΤΕΛ, υπήρχε έως τον περασμένο μήνα η προτομή του συνταγματάρχη Δημητρίου Ψαρρού. Για την ακρίβεια, ο περαστικός μπορούσε να υποθέσει πως η προτομή ήταν αφιερωμένη στον συνταγματάρχη, αφού το εικονιζόμενο πρόσωπο φορούσε στρατιωτικό πηλήκιο. Διότι, κατά τα άλλα, στην επιγραφή της στήλης τα πράγματα μπερδεύονται λίγο, μια και το όνομα του τιμώμενου είναι χαραγμένο με γράμματα ιδίου μεγέθους με αυτά με τα οποία αναγράφεται και το περίφημο εκείνο: «Επί Δημαρχίας Δ. Αβραμόπουλου». Αντιθέτως, το όνομα του γλύπτη, όσο κι αν έψαξα δεν το βρήκα πουθενά. Εξάλλου, το όνομα του γλύπτη δεν έχει πια καμία σημασία αφού από την προτομή δεν έχει απομείνει παρά μόνο η στήλη. Ο συνταγματάρχης Ψαρρός εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου χωρίς να τον πάρει είδηση κανείς. Υποθέτω βέβαια ότι μίαν των ημερών κάποιος υπάλληλος του δήμου που θα χρειαστεί να πάρει το λεωφορείο για τη Ραφήνα θα περάσει από εκεί, θα παρατηρήσει το κενό και θα καταγγείλει το γεγονός αρμοδίως για να ακολουθήσουν τα δέοντα.
Θύμα του ιδεολογικού πολέμου που συνεχίζεται και επί των ημερών μας; Ποιος ξέρει; Ο βενιζελικός συνταγματάρχης που είχε πολεμήσει και στη Μακεδονία και στη Μικρασία, αποτάχθηκε από το στράτευμα μετά το κίνημα του '35 και στη συνέχεια υπήρξε συνιδρυτής του ΕΚΚΑ και ιδρυτής του στρατιωτικού του σκέλους, του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, ενώ δολοφονήθηκε ως γνωστόν από τον ΕΛΑΣ την άνοιξη του 1944. Αλλοι θεωρούν υπεύθυνο για τη δολοφονία του τον Βελουχιώτη, ο οποίος είχε αναλάβει τον αφοπλισμό του 5/42 το οποίο συνεργαζόταν με τον ΕΛΑΣ, και άλλοι τον Σιάντο. Ανθρωπος του Σιάντου λέγεται πως ήταν κάποιος Ζούλας ο οποίος, κατά τον Γρηγόρη Φαράκο, θεωρείται και ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας. Αυτά τα συνοπτικά για την Ιστορία. Μια Ιστορία που δεν είναι και τόσο παρελθόν για πολλούς από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι πιστεύουν ότι και σήμερα η Ελλάδα τελεί υπό γερμανική κατοχή οπότε και οι άνθρωποι των Αγγλων, όπως ο Ψαρρός, πρέπει να φεύγουν από τη μέση.
Οσο για τη σχέση με τα μνημεία, τα πάσης φύσεως μνημεία, οφείλω να σας υπενθυμίσω πως ζούμε σε δημοκρατία. Στη δημοκρατία οφείλουν να γίνονται σεβαστές όλες οι ιδεολογικές απόψεις, ανάμεσά τους δε και ο βανδαλισμός. Μπορεί βέβαια κάποιοι άσχετοι, χωρίς ιδεολογικές ανησυχίες, περνώντας από εκεί να είδαν ένα κομμάτι μάρμαρο το οποίο πάει χαμένο πάνω στη στήλη και απλώς σκέφτηκαν να το πάρουν για να το αξιοποιήσουν. Είναι απορίας άξιον πώς γλίτωσαν από την επιχείρηση ο Καβάφης και ο Τσιγάντες, οι προτομές των οποίων επίσης βρίσκονται στην Πλατεία Αιγύπτου. Σε όσους μάλιστα ετοιμάζονται να μου πουν πως στο μνημόσυνο του Δημητρίου Ψαρρού, πριν από μερικά χρόνια, είχαν πάει να καταθέσουν στεφάνι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής απαντώ εκ των προτέρων: όταν η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να προστατεύσει την Ιστορία της, είναι φυσικό να τη λεηλατεί ο πρώτος παρατυχών παράφρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits