Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Υπονομεύουν την Εθνική Φρουρά

Ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ντρέπομαι βαθύτατα και με οργή για το θλιβερό κατάντημα αυτού του τόπου, αλλά και για τον ασύδοτο, προκλητικό και αλαζόνα τρόπο, με τον οποίο ορισμένοι αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους, αλλά και τους θεσμούς του κράτους. Αφορμή υπήρξαν οι άκρως προκλητικές ενέργειες πρώην βουλευτή, ο οποίος εισήλθε παράνομα εντός του Πεδίου Βολής Καλού Χωριού, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων βολών ελλαδικής μονάδας, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για να συνδράμει με τους κόπους και τον ιδρώτα του προσωπικού της την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο συγκεκριμένος, που μέχρι πρόσφατα ταλαιπωρούσε την κυπριακή κοινή γνώμη με τα «υπερπατριωτικά» του συνθήματα, επιβεβαίωσε ξανά στις 12 και 13 Ιουλίου τον «αληθινό» του εαυτό. Παρακάμπτοντας με επικίνδυνους ελιγμούς τη φρουρά που έλεγχε την περιοχή, εισήλθε με όχημα στο πεδίο βολής κατά τη διάρκεια δραστηριότητας της μονάδας, διέκοψε τις βολές της, φέρεται να κατέστρεψε τρεις από τους στόχους, επιτιθέμενος με τον χειρότερο τρόπο σε αξιωματικούς της.

Διατυμπάνιζε δε αργότερα ότι οι πυροβολισμοί και οι λάμψεις που άκουσε και είδε το προσωπικό της μονάδας από το σημείο που βρισκόταν αυτός -ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν πυροβολούσε- ότι προέρχονταν από αχρησιμοποίητα φυσίγγια μέσα στα χωράφια! Παρά την προσαγωγή του στο δικαστήριο, το απόγευμα της επόμενης ημέρας, επέστρεψε με συνοδεία άλλων, εισήλθε ξανά εντός του πεδίου βολής και άρχισε να φωτογραφίζει, χωρίς άδεια από το ΥΠΑΜ ή το ΥΠΕΣ, τη στρατιωτική δραστηριότητα και το ειδικό υλικό της μονάδας, κατά την εκτέλεση των βολών. Μετά από παρέμβαση της μονάδας και όταν έγινε αντιληπτό ότι είχε ειδοποιηθεί η Αστυνομία, ο πρώην βουλευτής αναχώρησε συμπεριφερόμενος με απαράδεκτο τρόπο στους αξιωματικούς, στο προσωπικό της μονάδας και στον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας. Θα ήθελα να υπενθυμίσω τον Γενικό Εισαγγελέα, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και τους πολίτες της Δημοκρατίας τα ακόλουθα:
• Είσοδος σε απαγορευμένη περιοχή (Άρθρο 50Β του Ποινικού Κώδικα) - ποινικό αδίκημα, φυλάκιση έξι χρόνων.
• Κατασκοπία (Άρθρο 50Γ) - κακούργημα, φυλάκιση 10 χρόνων.
• Εξύβριση στρατού (Άρθρο 50Δ) - πλημμέλημα, φυλάκιση 2 χρόνων.
• Διασάλευση της τάξης και πειθαρχίας στο στρατό (Άρθρο 44Α) - πλημμέλημα, φυλάκιση 2 ετών.
Ως Κύπριος πολίτης του τόπου, που ανέθρεψε τον Ονήσιλο, τον Αυξεντίου, τον Παλληκαρίδη, τον Μάρκου και τόσους άλλους που προσέφεραν την ζωή τους για την Ελευθερία αυτού του τόπου, ντρέπομαι σήμερα για το κατάντημά μας. Που ανεχόμαστε, ως πολίτες της ημικατεχόμενης Κυπριακής Δημοκρατίας, αυταρχικές συμπεριφορές επίδειξης ορισμένων. Αυτών που υποσκάπτουν με αυθαιρεσία το κύρος της Εθνικής Φρουράς, και την πολύτιμη παρουσία των στρατευμένων παιδιών της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται εδώ για να υπερασπιστεί, όποτε χρειαστεί, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φαίνεται ξεχάσαμε ότι στις 16 Αυγούστου 1974, την πρωτεύουσα του κράτους έσωσαν τρεις Λόχοι της ΕΛΔΥΚ (2ος, 4ος, Λόχος Διοικήσεως Συντάγματος) κατά την τιτάνια μάχη του στρατοπέδου της, όταν εντός μερικών ωρών το αίμα 81 αξιωματικών και ανδρών της (πεσόντων και αγνοουμένων) πότισαν την άνυδρη κυπριακή γη.


ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Ιστορικός ερευνητής, ανταποκριτής του περιοδικού «Δούρειος Ίππος»
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits