Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Η "επανάσταση" του Ίλιντεν και τα σχέδια ερημοποίησης της Μακεδονίας


  • Σαν χθες,στις 20 Ιουλίου 1903, γιορτάσθηκε κυρίως από τους Σκοπιανούς και τους Βουλγάρους η επανάσταση του Ίλιντεν
  • Πρόκειται όμως για πραγματική επανάσταση;
Το αυστριακό σχέδιο ειρήνευσης της 21ης Φεβρουαρίου 1903 στην Μακεδονία δεν επέφερε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ταυτοχρόνως άρχισαν παρασκηνιακές διπλωματικές κινήσεις προς συνομολόγηση νέων συμφωνιών για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Η Βουλγαρία, που απέβλεπε να δημιουργήσει στην Μακεδονία εντυπωσιακές ενέργειες και συμφέρουσα για αυτήν ατμόσφαιρα,προ της λήψης αποφάσεων από τις Μεγάλες δυνάμεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στέλνει τον Απρίλιο του 1903 νέα στίφη κομιτατζήδων, άριστα οργανωμένα και εξοπλισμένα. Η ψευδοεπανάσταση εγκαινιάζεται τα μέσα Απριλίου στην Θεσσαλονίκη με αναρχικές, δυναμιτιστικές ενέργειες που διεπράχθησαν από τους εισελθόντες εκ Βουλγαρίας κομιτατζήδες. Την 17/4/1903 ανατινάσσεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το γαλλικό ατμόπλοιο «Γκουανταλκιβίρ», την επομένη ανατινάσσεται η Οθωμανική Τράπεζα, η οποία τότε ήταν υπό γαλλική διοίκηση, όπως επίσης ανατινάσσεται και η Γερμανική λέσχη. Βόμβες εξερράγησαν στον Ορθόδοξο Μητροπολιτικό Ναό, στο Ταχυδρομείο, στο Ελληνικό Θέατρο, στο Ελληνικό Ζυθοπωλείο και σε πολλές ελληνικές οικίες.
Θύματα υπήρξαν ως επί το πλείστον Έλληνες, γυναικόπαιδα. Τούρκος σχεδόν κανένας.
Η απόπειρα ανατινάξεως αμαξοστοιχείας από την Κωνσταντινούπολη με 300 γυναικόπαιδα ευτυχώς απέτυχε, διότι η βόμβα εξερράγη 200 μέτρα προ της αφίξεως της αμαξοστοιχείας. Ανατινάσσεται επίσης και η σιδηροδρομική σήραγγα της Δράμας. Σε όλη την Μακεδονία οι βουλγαρικές συμμορίες περιτρέχουν την ύπαιθρο και σκορπούν τον όλεθρο και την καταστροφή. Η Γερμανική «Εφημερίδα της Κολωνίας» δημοσιεύει συνέντευξη στελέχους του Κομιτάτου τον Απρίλιο του 1903 που δηλώνει τα εξής ασύλληπτα:
«Το πρόγραμμα μας είναι να ανατινάξουμε τις πόλεις της Μακεδονίας, να πυρπολήσουμε τα χωριά, να καταστρέψουμε τις σοδειές, να αχρηστεύσουμε τις τηλεγραφικές και σιδηροδρομικές γραμμές, να μεταβάλλουμε την Μακεδονία σε έρημο. Έχουμε στη διάθεση μας μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας και άλλων εκρηκτικών υλών, πυρομαχικά και 20 φυαλίδια με βακτηρίδια πανώλους».
Τα εγκλήματα αυτά οι Βούλγαροι διεσάλπισαν ως Εθνική Επανάσταση και ως προαναγγελία της μεγάλης Εθνικής Επανάστασης της «Βουλγαρικής Μακεδονίας».
Οι απόπειρες των Βουλγάρων προξένησαν αγανάκτηση στην Ευρώπη,η σλαβική προπαγάνδα όμως εγκαίρως κατόρθωσε να διασκεδάσει τις πρώτες κακές εντυπώσεις και να παρουσιάσει τους δράστες ως ήρωες.
Έτσι, λίγες μόνο μέρες μετά τα γεγονότα, ο Γάλλος δημοσιογράφος Πρεσσανσέ γράφει στον Παρισινό «Χρόνο»:
«Οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν πρέπει να επιτρέψουν να καταστραφεί αυτή η άξια ενδιαφέροντος φυλή (η βουλγαρική), της οποίας το επεισόδιο στην Θεσσαλονίκη πρέπει να θεωρηθεί ασύνετο και όχι εγκληματικό».
Έπειτα από λίγες ημέρες στον Παρισινό «Χρόνο» γράφεται:
«...ότι οι δυναμιστές της Θεσσαλονίκης είναι άξιοι δια το παράσημο του Οσμανιέ».
Όμως, ο εκβουλγαρισμένος Σλαβόφωνος Μάρκος Στόγιαν,ένας εκ των «επαναστατών» που αυθορμήτως παρουσιάστηκε στις τουρκικές αρχές, δήλωσε στην κατάθεση του θέσεις που δεν συναύδουν με τον Παρισινό «Χρόνο»:
«Οι αρχηγοί της Βουλγαρομακεδονικής κινήσεως είναι άθλιοι απατεώνες. Μας έπεισαν ότι μετά την απόπειρα η Ευρώπη και η Ρωσία θα στείλουν πολεμικά, θα αποβιβάσουν αγήματα και θα καταλάβουν την πόλη...
Μπορούσα να δραπετεύσω ,προτίμησα όμως να παραδοθώ για να μπορώ να διασαλπίσω σε όλο τον κόσμο ότι οι Βούλγαροι αρχηγοί είναι άθλιοι απατεώνες και με το ψεύδος κατάφεραν να εξαπατήσουν τον αγροτικό πληθυσμό. Μας έλεγαν ότι μία ημέρα αφού κατακτήσουμε την Μακεδονία θα γίνεται εσείς κύριοι της γης και θα έχετε δεκαπλάσια γη απ’ ότι έχετε σήμερα...
Επαναλαμβάνω ότι εξαπατηθήκαμε. Οι Αρχηγοί μας είναι ελεεινοί ανθρωπίσκοι, οι οποίοι εξαπατούν όλο τον κόσμο και εκμεταλλεύονται την βλακεία και ευπιστία των φτωχών χριστιανών χωρικών για να επιτύχουν πολιτικους σκοπούς. Δια τούτο αποφάσισα να παραδοθώ και να ομολογήσω».
Την εποχή εκείνη,θέλοντας το Κομιτάτο να κερδίσει την εύνοια της ευρωπαϊκής γνώμης, σοφίστηκε να καλέσει τον γνωστό φιλελεύθερο αγωνιστή Ιταλό στρατηγό Ριτσιώτη Γαριβάλδη για να συμμετάσχει στον «απελευθερωτικό» αγώνα. Ο Ιταλός στρατηγός όμως απάντησε αρνητικώς:
«Το Μακεδονικό Κίνημα δεν είναι ευπρόσδεκτο από τον λαό, αλλά επιβεβλημένο σ’αυτόν υπό επικρατείας η οποία σ’ έναν και μόνον σκοπό αποβλέπει, στο να εγκατασταθεί με ό,ποιον τρόπο στις ακτές της Μεσογείου».
Από τα πρώτα αποτελέσματα του ψευδοκινήματος τα βουλγαρικά Κομιτάτα δεν έμεινα ευχαριστημένα. Οι επιδιωκόμενοι σκοποί δεν είχαν επιτευχθεί. Δεν φάνηκε επουδενί η δημιουργία επαναστάσεως του Βουλγαρικού λαού.Δια τούτο οργανώνονται νέες «επαναστάσεις» στην πεδιάδα Μοναστηρίου – Περλεπέ.
Διαδίδουν στους χωρικούς ότι ο στρατός του Τσάρου καταφθάνει.Προσπαθούν να φανατίσουν τους αγρότες,τους εξαναγκάζουν, είτε με πειθώ είτε δια της βίας, να κάψουν τα σιτηρά και τους οίκους των τσιφλικούχων. Ο άοπλος όχλος παρασύρεται και την νύχτα της 19ης προς 20ης Ιουλίου 1903 ξημερώνοντας της εορτής του Αγίου Ηλίου καίει τα πάντα στον κάμπο βορείως του Μοναστηρίου. Οι αγρότες πιστεύουν ότι τους ακολουθεί ο Τσάρος της Ρωσίας και ο Βασιλιάς των Ρωμιών, όπως διέδιδε το Κομιτάτο για να παρασύρει τους Έλληνες. Διέδωσαν επίσης ότι ο Ελληνικός Στρατός κατέλαβε τα Γιάννενα και βαδίζει προς Φλώρινα!
Αμέσως όμως φάνηκε το ψεύδος. Ο τουρκικός στρατός εμφανίστηκε αυθημερόν από το Μοναστήρι και σάρωσε τα πάντα.
Η πλέον τραγική μοίρα επεφυλάχθη για το Κρούσοβο (20 χλμ. Δυτικώς του Περλεπέ), το οποίο κατοικείται από 8.000 βλαχόφωνους Έλληνες με ακμαίο ελληνικό φρόνημα και 2.000 Σλαβόφωνους, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είχε παρασυρθεί στον Βουλγαρισμό.
Την νύκτα της 20ης Ιουλίου, ο Βούλγαρος Ιβάνωφ επικεφαλής 350 περίπου κομιτατζήδων κύκλωσε το Κρόυσοβο. Η εκ 50 ανδρών τουρκική φρουρά της πόλης κατάφερε να διαφύγει. Οι Βούλγαροι, εισέλθοντες στην πόλη αμαχητί φόνευσαν 10 γυναικόπαιδα Τούρκων και 5 Έλληνες προύχοντες. Δεν προέβησαν στους συνήθεις εμπρησμούς και σε λεηλασίες. Υποχρέωσαν τους κατοίκους να εργαστούν για την κατασκευή χαρακωμάτων, επιστράτευσαν βιαίως πολλούς νέους και διέδιδαν ότι η επανάσταση κατά των Τούρκων απλώνεται σε ολόκληρη την Μακεδονία, η οποία βρίσκεται ήδη υπό τον έλεγχο του κομιτάτου.
Για την δημιουργία εντυπώσεων σχημάτισαν στο Κρόσοβο την πρώτη κυβέρνηση του Κομιτάτου από τους ιδίους Βούλγαρους Κομιτατζήδες, η οποία διατυμπανίζεται μέχρι και σήμερα από τους Βούλγαρους, Σκοπιανούς, Ρώσους,Σέρβους ως «η πρώτη στην ιστορία «Μακεδονική» κυβέρνηση»!!!
Μέτα 10 ημέρες όμως, 3.000 Τούρκοι υπό τον Μπαχτιάρ Πασά με 18 πυροβόλα συγκεντρώθηκαν έξω από το Κρούσοβο. Ο Μπαχτιάρ Πασάς διέταξε τους Κομιτατζήδες να παραδοθούν. Οι Βούλγαροι στην αρχή προέβαλαν ελαφριά αντίσταση. Από την στιγμή όμως που δολοφονήθηκε ο Ιβάνωφ, οι Βούλγαροι περισυνέλεξαν από τους κατοίκους του Κροσόβου, κυρίως από Έλληνες, 100 λίρες τις οποίες απέστειλαν στον Μπαχτιάρ Πασά με την συμφωνία να αφήσει τους Κομιτατζήδες να απέλθουν του Κρουσόβου και να μην λεηλατήσει την Βουλγαρική (Σλαβόφωνη) συνοικία της πόλεως. Πράγματι οι Κομιτατζήδες αφέθησαν ελεύθεροι, ενώ ο τουρκικός στρατός ορμώντας στην πόλη κατέστρεψε τα πάντα εκτός της Βουλγαρικής συνοικίας. Ο απολογισμός της καταστροφής:
- 300 ελληνικές κατοικίες λεηλατήθηκαν,
- 203 ελληνικά καταστήματα κάηκαν,
- όλες οι ελληνικές εκκλησίες κατεστράφησαν.
- 46 Έλληνες εσφάγησαν όπως και 3 Βουλγαρίζοντες (οι τελευταίοι προφανώς τυχαίως).
Η καταστροφή του Κρουσόβου ήταν και το τέλος της επαναστάσεως της 20ης Ιουλίου 1903, η οποία μέχρι και σήμερα διατυμπανίζεται υπό των Βουλγάρων και Σλάβων ως η επανάσταστη του Ίλιντεν (Ηλίου -ημέρα) και εθνική εξέγερση των Βουλγάρων της Μακεδονίας!

Πηγή: «Η εναντίον της Μακεδονίας βουλγαροκομμουνιστική επιβουλή»
Συγγραφέας: Γ.Α.Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits