Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μήνυμα Πούτιν σε Σαμαρά για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας


Προσωπικό μήνυμα του προέδρου της Ρωσίας Β.Πούτιν προς τον πρωθυπουργό Α.Σαμαρά επέδωσε στην συνάντησή του σήμερα η πρόεδρος του Συμβουλίου  της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.
Το μήνυμα περιγράφει μία διαδικασία ολικής "επανεκκίνησης" των ελληνορωσικών σχέσεων οι οποίες ξεκίνησαν να παίρνουν καθοδική πορεία από το 2008 με συγκεκριμένες ενέργειες της τότε υπουργού Εξωτερικών Ν.Μπακογιάννη, μετά τον πόλεμο της Γεωργίας και η πορεία αυτή κορυφώθηκε με την δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Β.Πούτιν προς Ρώσους επιχειρηματίες στις 23 του περασμένου Αυγούστου όπου περιέγραφε την Ελλάδα ως χώρα "ακατάλληλη για επενδύσεις".
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς επέδωσε επίσημη πρόκσληση στον πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Βαλεντίνα Ματβιένκο είπε επίσης στον πρωθυπουργό ότι "Υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρίες" (ανέφερε τον ΟΣΕ και τον ΟΛΘ) και εξέφρασε την κατηγορηματική βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο τις επενδύσεις αυτές.
Επίσης από ελληνικής πλευράς σημειώθηκε ότι είναι έτοιμη προς υπογραφή η συμφωνία πλαίσιο για την αμυντική συνεργασία των δύο πλευρών.
Είπε ακόμη πως η Gazprom θα συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ενώ διατύπωσε τα παράπονά της για τη στάση των Ευρωπαίων που οδήγησαν στην αποχώρηση της Gazprom. Όπως εξήγησε, η ρωσική εταιρεία έχει δραστηριότητα παντού στην Ευρώπη και εκείνοι έχουν πρόβλημα αν η Gazprom έρθει στην Ελλάδα.
Εξέφρασε την εκτίμησή της για τον αγώνα που κάνουν οι Έλληνες λέγοντας πως "κατανοεί τις δυσκολίες".
«Απαιτούν ανδρεία οι αποφάσεις που έχετε πάρει» φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να είπε στον πρωθυπουργό και εκείνος εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε πως είμαστε στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής.
Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την τιμή του φυσικού αερίου και η κ. Ματβιένκο σημείωσε πως υπήρξε άμεση ανταπόκριση, ότι έχουν ήδη γίνει δύο γύροι συνομιλιών και πως μετά τον τρίτο γύρο ελπίζει να υπάρξει συμφωνία η οποία θξα εξαρτηθεί και από την στάση της ελληνικής πλευράς.
Πάντως η Αθήνα έχει αναθεωρήσει τις τελευταίες ημέρες αρκετά δεδομένα στις σχέσεις της με την Ρωσία μετά την κατάληξη της συριακής κρίσης και αυτό θα το δούμε τους αμέσως επόμενους μήνες πιο καθαρά...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits