Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Νέος «γολγοθάς» για τους ασφαλισμένους – Τέλος τα φάρμακα και στην Αθήνα



Από το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου σταματά η χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και στο λεκανοπέδιο της Αττικής.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι ακολουθεί την απόφαση που έλαβε η γενική συνέλευση και με την οποία από πρώτης Σεπτεμβρίου οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν το φάρμακο στην τιμή του. Ηδη στους περισσότερους νομούς της χώρας δεν χορηγούνται σκευάσματα με πίστωση. Η απόφαση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση με το υπουργείο Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι απειλούν με αποκαλύψεις. Οι φαρμακοποιοί ζητούν να τους καταβληθούν τα χρήματα που τους οφείλονται από τον Ιούνιο και που όπως λένε φτάνουν τα 300 εκ. ευρώ.
Σε επιστολή που έστειλε μόλις χθες το προεδρείο του ΦΣΑ προς το Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρει: «Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Σαλμά και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη σχετικά με τη λειτουργία ΕΟΠΥΥ, τις (μη) συμβατικές του υποχρεώσεις, καθώς και τις απειλές και τους εκβιασμούς που εκτοξεύονται προς κάθε διαμαρτυρόμενο Έλληνα πολίτη (και οι οποίες είναι η συνέχεια της τακτικής Λοβέρδου), θεωρούμε ότι δεν έχουμε περιθώρια να περιμένουμε τις εξελίξεις, των οποίων η έκβαση είναι εμφανής σε όλους μας».

Θυμίζουμε ότι στην γενική συνέλευση του περασμένου Σαββάτου (25/08) ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση διάρκειας 6 ωρών αποφάσισε την άρση της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ από 1/9/12 ζητώντας την:

1. Άμεση αποπληρωμή όλων των τρεχουσών οφειλών και έκδοση πλάνου συγκεκριμένων ημερομηνιών πληρωμής μέχρι τέλος του έτους, βάσει της συμβατικής υποχρέωσης του ΕΟΠΥΥ.

2. Τακτοποίηση των οφειλών όλων των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα, που ανέρχονται σε 300 εκ. Ευρώ.

3. Άμεση νομοθετική προώθηση του συμψηφισμού των υφισταμένων χρεών, καθώς και των όρων που αφορούν την υπαγωγή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

4. Χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,7% του ΑΕΠ και άμεσα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, καθώς και είσπραξη από τους λοιπούς παρόχους
υγείας των νομοθετημένων επιστροφών προς το ασφαλιστικό σύστημα (claw back).

5. Εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τραπεζικό δανεισμό προς τους φαρμακοποιούς για βελτίωση της ρευστότητας.

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως είπε και ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς έχει σχέδιο το οποίο είναι έτοιμο να μπει σε εφαρμογή.. «Μοιράζουμε 300 εκατ. ευρώ στην αγορά από τον ιδρώτα των εργαζομένων, θα βρούμε τρόπο να δώσουμε με αυτά τα χρήματα φάρμακα στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Σαλμάς και πρόσθεσε: «Όποιος θέλει συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ, δεν παρακαλέσαμε κανένα. Όποιος δεν θέλει, να έρθει να κάνει αίτημα διακοπής. Μετά όμως τέλος και οι εκβιασμοί».

Για εκβιασμούς έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης ο οποίος πρόσθεσε ότι: «ο ΕΟΠΥΥ δεν θα δίνει ημερομηνίες εξόφλησης πια. «Δηλαδή αναξιόπιστοι είμαστε εμείς και αξιόπιστοι είναι κάποιοι άλλοι που έχουν πληρωθεί και συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρονται;» διερωτήθηκε. Ο ΕΟΠΥΥ έχει δεσμευτεί ότι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα πληρωθεί και ο Ιούνιος.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits