Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ- ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΣΤΟΧΟΣ» ΑΝΕΚΔΟΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 1997


1993, ένας δεκαπεντάχρονος πιτσιρικάς που μόλις έχουν αρχίσει να ξυπνούν μέσα του οι εθνικές ανησυχίες, σταματά μπροστά σε ένα περίπτερο του Ρεθύμνου και κοιτάζει με τα μάτια να λάμπουν, ένα πρωτοσέλιδο που αντιπροσωπεύει αυτά που πιστεύει, η Αγιά Σοφιά χωρίς μιναρέδες. Κοιτάζει να δει ποια εφημερίδα είναι. «Στόχος» λέει και τότε του έρχονται στο νου τα λόγια ενός μεγαλύτερου από αυτόν γνωστού του, μετά από μια αντιπαράθεση, «αυτά που λες τα λένε οι φασίστες, τα λέει ο Στόχος». Εκείνη τη στιγμή ξεκινά ένα ταξίδι που κρατάει τώρα κοντά δεκατρία χρόνια, ένα ταξίδι που σίγουρα του στιγμάτισε τη ζωή, αφού από την στιγμή που την κράτησε στα χέρια του έγινε εθνικιστής.
Σίγουρα αυτό που συνέβη στον υποφαινόμενο, έγινε και σε πολλούς άλλους, πολλοί πιτσιρικάδες παίρνοντας την εφημερίδα αυτή στα χέρια τους μπήκαν στην ιδεολογία που όλοι ασπαζόμαστε και αγαπάμε. Η εφημερίδα κράτησε ως το 1998, ως τον θάνατο του Γεωργίου Καψάλη και επανακυκλοφόρησε το 2002 μετά από τις φιλότιμες προσπάθειες των δυο τωρινών συντελεστών της εφημερίδας, του Σάββα Χατζηπαρασκευά και της Δήμητρας Μυλωνά. Θυμάμαι ακόμα εκείνο το πρωινό, που φαντάρος τότε παρακολουθώ στην τηλεόραση τα εξώφυλλα των εφημερίδων στο απομακρυσμένο νησί των Δωδεκανήσων, όπου υπηρετούσα, και μένω εμβρόντητος βλέποντας την Ελεύθερη Ώρα: «Απεβίωσε ο Γεώργιος Καψάλης».
Η συγκεκριμένη συνέντευξη πάρθηκε το 1997 από τον Νίκο Γαλανό για λογαριασμό του περιοδικού “White Sound”, ενός εθνικιστικού εντύπου που έκδιδε ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας της ΟΕΡ και δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Ένα χρόνο λοιπόν πριν τον θάνατό του, ο εκδότης του Στόχου απαντά στις ερωτήσεις και μας κατατοπίζει για τη γραμμή της εφημερίδας. Η συνέντευξη αυτή είναι ένας ύστατος φόρος τιμής, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον άνθρωπο που με έκανε εθνικιστή, στον άνθρωπο που έγινε αφορμή να ξεκινήσει η ΟΕΡ. Στον Γεώργιο Ευθ. Καψάλη.
Ερ: Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με ένα μικρό ιστορικό του Στόχου.
Απ: Ο Στόχος εκδόθηκε για να καλύψει τις ανάγκες που υπήρχαν στο χώρο της ενημέρωσης για τα εθνικά θέματα.
Ερ: Ποιες είναι οι δραστηριότητες του Στόχου;
Απ: Πέρα από την έκδοση της εφημερίδας, πραγματοποιεί διάφορα συνέδρια, συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα όπου γίνεται ενημέρωση και προγραμματισμός για ενέργειες που αποσκοπούν στο πως θα γίνουν καλύτερα τα εθνικά θέματα.
Ερ: Αντιμετωπίζετε δυσκολίες με το κράτος;
Απ: Βεβαίως και θα παρακολουθήσατε τι έγινε με μια κρατική διαφήμιση που είπαν ότι δεν είναι στο πρόγραμμα, την στιγμή που παίρνουν διαφημίσεις όλες οι εφημερίδες.
Ερ: Ποια η θέση του Στόχου απέναντι στους λαθρομετανάστες;
Απ: Πρέπει να φύγουν.
Ερ: Πολλοί κατηγορούν τον Στόχο για συνεργασία με την Αγγλία και την Αμερική.
Απ: Για την Αγγλία πρώτη φορά το ακούω, μέχρι τώρα λέγανε για την Αμερική, Ρωσία, Ισραήλ, Τουρκία οπότε ας βάλουμε τώρα και την Αγγλία, δεν χάλασε ο κόσμος. Δεν έχω τι να πω. Υπάρχει στο χώρο, και ειδικότερα στον χώρο που κινείται ο Στόχος, πώς να το πω, να το πω μικροζήλια γιατί λένε που τα βρίσκει ο Στόχος, εγώ τους λέω πως αν ψάξουν όλοι μπορούν να τα βρουν και αν πετύχουν να τους σέβονται, να τους εκτιμούν και να έχουν εμπιστοσύνη οι άλλοι, θα τους δώσουν στοιχεία. Με την ΚΥΠ δεν καταλαβαίνω τι συνεργασία μπορεί να έχει μια εφημερίδα, εφόσον η ΚΥΠ είναι μια κρατική υπηρεσία και ασχολείται με την ασφάλεια του έθνους. Μακάρι να μπορούσα να έχω συνεργασία με την ΚΥΠ, να μου δίνει στοιχεία. Λοιπόν δεν θεωρώ οποιαδήποτε συνεργασία με κρατική υπηρεσία ούτε παράνομη, ούτε παράλογη, ούτε επιλήψιμη, μακάρι να τους έκοβε από την ΚΥΠ να είχαν συνεργασία με τον Στόχο.
Ερ: Τελευταία παρατηρείται αύξηση του εθνικιστικού κινήματος και αυτό έχει ωφελήσει τον Στόχο;
Απ: Ο Στόχος είναι εφημερίδα. Όλα τα άλλα που έχουν σχέση με κόμματα και λοιπά, μακάρι αυτά τα κόμματα να αποδώσουν σωστά εκείνα τα οποία πιστεύει και παλεύει ο Στόχος, γιατί δυστυχώς όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει. Και όλοι αυτοί απλώς θέλουν να είναι αρχηγοί και θα προστεθούν έμαθα νέα κόμματα με νέους αρχηγούς, είναι σαν τις αμοιβάδες ξεκολλάνε, ενώνονται, διχοτομούνται κλπ.
Ερ: Θα ήθελα την άποψή σας για τα επόμενα θέματα. Αρχαία Ελλάδα.
Απ: Η αρχαία Ελλάδα είναι ιερή για εμάς και δεν πρέπει να αποκόπτουμε την αρχαία Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ενιαία από τότε που δημιουργήθηκε ο πλανήτης μέχρι σήμερα. Όποιος κόβει, απομονώνει και λέει ότι τότε ήταν πιο καλά ή χειρότερα, κάνει τεράστιο λάθος. Είναι σαν το ανθρώπινο σώμα, που του κόβεις τα πόδια και λες αυτά είναι καλά ή να αφαιρέσεις τη μέση, όπως πολλοί επιχειρούν να επιτεθούν στο Βυζάντιο, ενώ ήταν αυτοκρατορία δική μας.
Ερ: Αντιρατσιστές πατριώτες.
Απ: Αντιρατσιστές με την έννοια της υπερασπίσεως του Ελληνισμού, φυσικά και είμαι υπέρ αυτών. Με την έννοια ότι επειδή είναι ξένος τον διώχνω όχι, τον διώχνω επειδή κάνει κακό στην Ελλάδα.
Ερ: Βασιλιάς.
Απ: Αν ήταν εδώ ο Βασιλιάς δεν θα είχα λόγους να είμαι αντίθετός του. Τώρα που είναι εκεί, καλά είναι εκεί αυτός, καλά είμαστε εμείς εδώ.
Ερ: Ιωάννης Μεταξάς.
Απ: Ο Μεταξάς ήταν μια φωτεινή μορφή που πρόσφερε πολλά στον Ελληνισμό.
Ερ: Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Απ: Δημιουργήθηκε από τις συνθήκες που θα δημιουργηθεί και ο Τρίτος και ο Τέταρτος και ο Πέμπτος και ο Έκτος και ο Εκατοστός, διότι οι πόλεμοι υπάρχουν πάντα στην ιστορία. Πάντα υπάρχει η οικονομική ανάγκη εξαπλώσεως κάποιων, πάντα υπάρχουν τα εθνικά θέματα που σκοντάφτουν. Αυτή την στιγμή αν παρατηρήσετε με το άνοιγμα που έκανε το ΝΑΤΟ έχουν μπει 5 Γερμανικά κράτη (Γερμανία, Πολωνία, Σλοβενία, Τσεχία και δεν ξέρω τι άλλο) τα οποία κάποια στιγμή θα δημιουργήσουν έναν καινούργιο πόλο. Ψάχνουν ακόμα να βρουν αντίπαλο, γιατί δεν έχουν προς το παρόν.
Ερ: Την ημέρα της νίκης μας, ποια θα είναι η συμπεριφορά απέναντι στους εχθρούς μας;
Απ: Ότι έκαναν οι εχθροί στους Έλληνες, θα κάνουν και οι Έλληνες στους εχθρούς. Ότι μας πήραν με αίμα, θα το ξαναπάρουμε πάλι με αίμα, δεν υπάρχει άλλη συνταγή. Είναι σαν να προσπαθείς να κάνει κοκορέτσι χωρίς εντόσθια.
Ερ: Τι νομίζετε για τους Εβραίους και το ολοκαύτωμα;
Απ: Οι Εβραίοι κάνουν πάρα πολύ καλά για την πατρίδα τους και έχουν πετύχει να κινητοποιήσουν τους πάντες. Να φανταστείτε ότι στην Ελλάδα είναι μόλις 5000 και δεν τολμάει κανείς να τους πει κάτι εναντίον τους, διότι αμέσως φωνάζουν. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε, που θα έπρεπε να ενωθούμε, να είμαστε συσπειρωμένοι, να αντιδρούμε σε ότι υπερβολές και παραμύθια λένε. Ο Στόχος έχει αποκαλύψει πάρα πολλά παραμύθια των Εβραίων ως προς την συμπεριφορά τους στην Ελλάδα, ως προς τον αριθμό των θυμάτων και πολλά άλλα, τα οποία βεβαίως δεν αναπαράγονται από τις άλλες εφημερίδες, γιατί δεν θέλουν να τα χαλάσουν με τους Εβραίους. Ούτε εγώ το θέλω, ούτε το κάνω από αντιεβραϊσμό, το κάνω για υπεράσπιση της ιστορίας της πατρίδος μου. Όσο για το ολοκαύτωμα, οι αριθμοί που δίνουν είναι παραμύθια της χαλιμάς.
Ερ: Ποιες οι απόψεις σας για την παιδεία;
Απ: Η παιδεία βρίσκεται σε πολύ κακό χάλι, διότι απλούστατα αυτοί που βρίσκονται στην κορυφή της είναι οι άνθρωποι οι οποίοι, με χίλια δυο μέσα, πολεμούν την ίδια την παιδεία. Όταν βγαίνει ο ίδιος ο υπουργός παιδείας και μιλάει για ελεύθερη χρήση του χασίς, όταν προχθές κάποιος θεολόγος τόλμησε να κάνει κριτική στον Καζαντζάκη το Υπουργείο Παιδείας τον έβαλε σε διαθεσιμότητα, φυσικά δεν μπορεί να υπάρχει παιδεία. Όταν τα βιβλία ελέγχονται από Βαλλιανάτους και δεν ξέρω ποιους άλλους, να μην έχουν ρατσισμό, να μην είναι εθνικιστικά, τι θα είναι ένα βιβλίο; Αν δεν διδαχθεί το παιδί να αγαπάει την πατρίδα του, τι θα αγαπήσει; Τον κόκκινο πλανήτη, τον Άρη;
Ερ: Ποια η γνώμη σας για την λευκή φυλή;
Απ: Η λευκή φυλή έχει αποδειχτεί ότι ήταν ανωτέρα των άλλων φυλών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν και οι άλλοι.
Ερ: Ποια η σχέση του Στόχου με την θρησκεία;
Απ: Ο Στόχος είναι θρησκευόμενος, πιστεύει απόλυτα στην θρησκεία. Ως Έλληνας γεννημένος Ορθόδοξος πιστεύω στην Ορθοδοξία και πιστεύω ότι οι εχθροί της ανθρωπότητας είναι εκείνοι που δεν πιστεύουν πουθενά. Καλύτερα να πιστεύεις σε ένα λιθάρι ή σε οτιδήποτε είναι αξιοπρεπέστερο από τους άθεους ή αυτούς που υπονομεύουν την δική μας θρησκεία.
Ερ: Πολλοί λένε ότι η ορθόδοξη θρησκεία σαν ιουδαϊκή αίρεση, δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τους Έλληνες.
Απ: Η ορθόδοξη εκκλησία έχει τόσο πολύ δεθεί με τη Ελλάδα, που πλέον έχει γίνει ένα οικοδόμημα που αν το γκρεμίσεις δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποια είναι τα τούβλα, ποια είναι η λάσπη. Πρέπει να το γκρεμίσεις για να το κάνεις. Αυτό είναι λάθος και ο χαρακτηρισμός ως ιουδαϊκή αίρεση. Πιστεύω ότι ο Ελληνισμός έπλασε μια δική του θρησκεία, η Ορθοδοξία είναι καθαρά θρησκεία των Ελλήνων και αν κρατάει τον δεσμό με την Παλαιά Διαθήκη, το κρατάει για λόγους εδραιώσεως του θρησκευτικού τμήματος. Όλα τα άλλα, όλη η διδαχή της Καινής Διαθήκης και όλοι οι Άγιοι Πατέρες είναι αποτελέσματα της ελληνικής φιλοσοφίας.
Ερ: Οι νεοέλληνες δεν ξέρουν καθόλου ιστορία. Το θεωρείται τυχαίο;
Απ: Όχι δεν είναι τυχαίο. Καταρχήν για να μην τα ρίχνουμε όλα στους άλλους, φταίνε και οι ίδιοι. Γιατί ευκολότερα μπορούν κα διαβάζουν το οποιοδήποτε βιβλίο, διαβάζουν Λούκι Λουκ, αλλά δεν διαβάζουν ιστορία.
Ερ: Ο στρατός δεν ξεχνά, οργανώνεται ξανά. Σύμφωνα με την γνώμη σας, πρέπει εμείς να κάνουμε κάτι μέχρι να οργανωθεί ο στρατός, δηλαδή δικιά μας επανάσταση, να προετοιμάσουμε το έδαφος ή και τα δυο;
Απ: Ο στρατός είναι η εγγύηση του έθνους και κάθε στρατιωτικός έχει την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να υπερασπιστεί την πατρίδα του. Αυτό βέβαια οι άλλοι το κρύβουν, δίνουν το δικαίωμα αυτό στον Α ή Β άσχετο, αλλά το αφαιρούν από τον στρατό. Ο στρατός έχει υποχρέωση να προστατέψει την πατρίδα και πρέπει να το κάνει με κάθε θυσία. Εγώ πιστεύω ότι ο στρατός δεν θα αφήσει να χαθεί η Ελλάδα και εκείνο που χρειάζεται από εμάς τους υπόλοιπους είναι να είμαστε κοντά στον στρατό, οι νέοι να μάθουν να αγαπούν τον στρατό και προσπαθούμε μέσω τις εφημερίδας. Και διαφορετικά να γίνει στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Να γίνεται κάποια ενημέρωση για στρατιωτικά θέματα, όπως γίνεται σ όλες τις χώρες της γης, πλην της Ελλάδας.
Ερ: Πολλοί λένε ότι οι εθνικιστές, σαν επαναστάτες, δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με το κράτος, έως ότου να γίνουν αυτοί οι ίδιοι το κράτος. Πολλές φορές το κράτος καταδιώκει τους εθνικιστές. Ποια είναι η γνώμη σας.
Απ: Η αστυνομία είναι ένα κρατικό όργανο και είναι υποχρεωμένο να εκτελεί τις εντολές. Η αστυνομία, ο στρατός και ο κλήρος είναι τα στηρίγματα του έθνους και φυσικά το να μην έχει ο εθνικιστής καμία επαφή με το κράτος, δεν μπορώ να το καταλάβω. Εν πάση περιπτώσει το να γίνει αντάρτικο έτσι ανεξέλεγκτο, δεν βλέπω σε τι μπορεί να ωφελήσει και πως μπορεί να σταθεί. Το να πολεμάει ο εθνικιστής να περνάει τις γραμμές του με κάθε μέσο, με αναγραφή συνθημάτων, με πορείες, με το ένα με το άλλο, έτσι αφυπνίζει και άλλους. Το να απομονωθεί και να πει εγώ θα κάνω αντάρτικο, δεν θα προσφέρει τίποτα σε κανέναν.
Ερ: Ποια η γνώμη σας για τους απολιτικούς;
Απ: Αν εννοείς την αποχή τους από τα κόμματα, συμφωνώ απόλυτα. Αν εννοείς όμως την αποχή τους από το ενδιαφέρονται για τα κοινά, δεν συμφωνώ, γιατί όλοι πρέπει να ενδιαφέρονται και φυσικά οι σωστοί πρέπει να παίρνουν τις θέσεις τις δικές μας.
Ερ: Ποια η σχέση του Στόχου με τους άλλους εθνικιστές;
Απ: Σου είπα. Ο Στόχος είναι εφημερίδα και δεν κάνει διάκριση στους αναγνώστες του. Όποιος ασπάζεται τις ιδέες, δεν τον διώχνει ο Στόχος λόγω κάποιων τοποθετήσεων. Αυτό που αποκαλείς εθνικιστές είναι διάφορες ομάδες οι οποίες αλληλοτρώγονται και κάθε μία θέλει για τον εαυτό της την αποκλειστικότητα του εθνικισμού, άρα λοιπόν αν ο Στόχος ήταν μια ομάδα θα ήταν εναντίον όλων των άλλων. Εγώ πιστεύω ότι όσοι αγαπούν την Ελλάδα είτε υπάγονται, είτε ανήκουν, είτε ακολουθούν αυτά τα κομματίδια τα λεγόμενα εθνικιστικά, είτε είναι εκτός, έχουν την ίδια βαρύτητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits