Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Τα παραμύθια της Ανατολής και οι «χρυσές» μετοχές της Banque d' Orient

Τα παραμύθια της Ανατολής και οι «χρυσές» μετοχές της Banque d' Orient

Πέρα από την... πλάκα ο μύθος που στήθηκε γύρω από την αξία των μετοχών της Banque d' Orient αλλά και το επαγγελματικό κύρος των εμπλεκομένων στην υπόθεση κάνουν τα πράγματα, σεναριακά τουλάχιστον, πάρα πολύ ενδιαφέροντα.
Μπορεί να υπάρχουν δύσπιστοι και κακοί άνθρωποι σε αυτή τη σαρκοβόρα κοινωνία που ζούμε, που αρνούνται να πιστέψουν πως ο καλός θεός χαρίζει δισεκατομμύρια σε αυτή τη δύσμοιρη χώρα. Όμως εμείς το πιστεύουμε και συντασσόμεθα με την οικογένεια από την όμορφη Πάτρα, που δείχνοντας περίσσια γενναιοδωρία και μεγαλείο ψυχής, δωρίζει στο ελληνικό δημόσιο τη «μετοχή» της Banque d' Orient,αξίας 670 δισ. ευρώ που κληρονόμησε από τη φουκαριάρα την προγιαγιά.
Μόλις η είδηση αυτή έγινε γνωστή, σύσσωμο το πανελλήνιο βρήκε στους δρόμους και γιόρτασε το γεγονός, με ενθουσιασμό ανάλογο μ' αυτό της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς. Μπροστάρης του γενικού αυτού ενθουσιασμού και της πατριωτικής ανάτασης, που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους Έλληνες, σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, όταν έγινε γνωστό το θέμα.
Αμέσως μετά και αφού η Γερμανία, η τρόικα, αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αρνούνται να σχολιάσουν το γεγονός, στάση η οποία γεννά πολλά ερωτήματα, ο Ιταλός πρωθυπουργός συνοδευόμενος από βενεζουλιανή γαζέλα, φτάνει στην Αθήνα και ζητά χαμηλότοκο δάνειο 100 δισ. ευρώ από τη χώρα μας προκειμένου να βγει από το κάδρο των αγορών, αίτημα που αγνοεί προκλητικά ο Γ. Παπανδρέου. Δηλώνει μάλιστα «η αναδιάρθρωση χρέους για την Ιταλία ίσως είναι αναπόφευκτη, εάν η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν εφαρμόσει σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και συνεχίσει να μην προχωρεί της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Αμέσως μετά ο Ελληνας πρωθυπουργός δηλώνει: Κάποιοι με ειρωνεύτηκαν όταν μίλησα το Σεπτέμβριο του 2009 πως «λεφτά υπάρχουν, τώρα τι έχουν να πουν;».
Η ιστορία
Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή, η οποία δυστυχώς δεν είναι τόσο ευχάριστη και μόνο θλιβερές διαπιστώσεις μπορεί να κάνει κανείς και να θέσει το ερώτημα: Τελικά κάποιοι είναι τόσο ηλίθιοι;
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1904, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύει την «Τράπεζα της Ανατολής», γνωστότερης ίσως ως «Banque d' Orient».
Η τράπεζα αυτή αναπτύσσεται σε τρεις κυρίως περιοχές. Τη Θεσσαλονίκη, τη Σμύρνη και την Αλεξάνδρεια. Το 1932 η «Τράπεζα της Ανατολής» εξαγοράζεται και συγχωνεύεται με τη μητρική της, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Οι κάτοχοι των μετοχών της «Τράπεζας της Ανατολής» αποζημιώνονται με 200 δραχμές, εκ των οποίων οι 50 δραχμές αφορούν την υπεραξία της τράπεζας και οι 150 δραχμές την εκτιμηθείσα περιουσία της τράπεζας. Μετά μάλιστα την εκκαθάριση, η Εθνική, διαπιστώνει ότι «μπήκε μέσα» και τα περιουσιακά στοιχεία δεν φτάνουν για να καλύψουν τους μετόχους.
Για όσους από τους μετόχους δεν πήραν το 200άρι, η Εθνική θα εκπλήρωνε την υποχρέωσή της, εφόσον παρουσίαζε τις μετοχές στο μέλλον. Εν συνεχεία το 1944 και αφού το ελληνικό κράτος έχει ουσιαστικά πτωχεύσει, μετατρέπεται η ισοτιμία της δραχμής και έτσι αντικαθίσταται με μία νέα δραχμή για κάθε 50 δισ. προϋφιστάμενες δραχμές, μηδενίζοντας ουσιαστικά την αξία.
Τα χρόνια πέρασαν μέχρι τη στιγμή που η οικογένεια του Αρτέμη Σώρρα από την Πάτρα βρίσκει σε ένα σεντούκι 40 κομμάτια από μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής. Ήτοι αξία 8.000 δραχμές, πριν τη νέα ισοτιμία. Με τη νέα ισοτιμία - με το νόμο Σβώλου του 1944 η αξία των μετοχών αυτών είναι 0,00000016 δραχμές. Και επειδή οι δραχμές πλέον έχουν αντικατασταθεί από ευρώ, τώρα βέβαια μπορεί και να ξαναέρθουν, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα, η τρέχουσα αξία σε ευρώ είναι... (προσπάθησα να βρω το νούμερο αλλά το κομπιουτεράκι γέμισε μηδενικά).
Η αποτίμηση έβγαλε θαύμα
Η οικογένεια από την Πάτρα δεν το βάζει κάτω, προσπαθεί να βρει κάποια άκρη και να πάρει τα χρήματά της πίσω. «Ανακαλύπτει» πως οι μετοχές αυτές είχαν αντίκρισμα σε χρυσό και εγγυητή την Τράπεζα της Γαλλίας. Και κάνουν τη σκέψη... για να δούμε πόσο κοστίζουν σε χρυσό αυτές οι 40 μετοχές, και βρίσκουν έναν καθηγητή ονόματι Θεόδωρος Καρυώτης που διδάσκει Μακροοικονομία στο Πανεπιστήμιο του Maryland, ο οποίος και αναλαμβάνει να προχωρήσει στην αποτίμηση των μετοχών.
Το πόρισμα που έβγαλε κάνει το θαύμα στο «Γάμο της Κανά» να μοιάζει... «παιχνιδάκι». Οι μετοχές αυτές κοστίζουν... 670 δισ. ευρώ!.. Όπως ήταν φυσικό η οικογένεια παθαίνει έναν σχετικό σοκ και μόλις συνέρχεται, λέει «εμείς θα σώσουμε την Ελλάδα». Και χαρίζουν τις οικονομίες τους στο ελληνικό δημόσιο για να μηδενίσει το χρέος και να περισσέψει και κάτι για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Είχε προηγηθεί όμως μία απίστευτη διαδρομή που δείχνει πως αν κάποιος θέλει να σώσει τη χώρα του δεν βάζει όρια στην πορεία του και ζητά το απόλυτο. Δεν συμβιβάζεται με ημίμετρα και πάνω από όλα βάζει το κοινό συμφέρον και όχι το προσωπικό του. Και το παραμύθι συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε εμείς οι ταπεινοί, τον Απρίλιο του 2010 οι δικαιούχοι είχαν έλθει σε επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδας. Όπως ισχυρίζονται οι δικαιούχοι ο διοικητής της Γιώργος Προβόπουλος, που φέρεται να ήταν πλήρως ενήμερος, προσπαθεί να «ρίξει» την οικογένεια και της προτείνει συμβιβασμό (συμφωνία) ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τις 40 μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής».
Οι δικαιούχοι αιφνιδιάστηκαν, όπως λένε με πλήρη ειλικρίνεια, όταν άκουσαν τους νομικούς συμβούλους να προτείνουν μία «παράξενη διαδρομή» ώστε να καταβληθεί το 1,5 δισ. μέσω μίας βρετανικής εταιρείας. Είχε πλέον καταστεί σαφές πως οι δύο τράπεζες, η Κεντρική και η Εθνική ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν την ευθεία εμπλοκή τους σε μία τραπεζική πράξη, ώστε να μην υφίσταται κίνδυνος να εκτεθούν απέναντι σε άλλους ενδιαφερόμενους για την ίδια υπόθεση.
Άνθρωποι της εκκλησίας οι δικαιούχοι αρνήθηκαν να υιοθετήσουν αυτήν την «παράξενη διαδρομή». Στράφηκαν αλλού και ίδρυσαν μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, την «END», με έδρα την Ελλάδα στην οποία πρόεδρος είναι ο γνωστός καρδιολόγος στη Νέα Υόρκη Εμμανουήλ Λαμπράκης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.
Από τη Γ' ΔΟΥ Πατρών στο eBay!
Η οικογένεια Σώρρα προχωρεί και σε ένα ακόμη βήμα. Δωρίζει τις 40 μετοχές στην «END» και καταθέτει τη δήλωση φόρου δωρεάς στη Γ' ΔΟΥ Πατρών. Ο στόχος είναι σαφής. Το ελληνικό κράτος υποχρεούται να εκδώσει διπλότυπο είσπραξης του ανάλογου φόρου δωρεάς που για τις ΜΚΟ είναι της τάξης του 0,5% και να εισπράξει φόρο της τάξης των 13,5 δισ.. Η εφορία παραπέμπει το θέμα στο υπ. Οικονομικών.
Το σκεπτικό των μελών της «END» αλλά και της οικογενείας Σώρρα είναι ξεκάθαρο. Να σωθεί η χώρα!.. Η αξία των 40 μετοχών επαρκεί για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, αλλά και του σωρευμένου χρέους σε τράπεζες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και για την ύπαρξη ενός μεγάλου αποθεματικού για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Ολοι στο κόλπο;
Και όμως οι καιροσκόποι πολιτικοί που μας κυβερνούν αρνούνται αυτή την προσφορά, ενώ η οικονομική εξουσία του τόπου κωφεύει, θέλοντας προφανώς να «γλιτώσουν» την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.
Κάποιοι μάλιστα είδαν και απόειδαν και προχώρησαν σε δημοπρασία των μετοχών αυτών μέσω του eBay. Η τιμή εκκίνησης ήταν 7,5 δολάρια στις 2 Ιουλίου για να φτάσει πριν λίγες ημέρες στα 5.000 ευρώ!..
Τελικά, πόσο δίκιο είχε ο Τσόρτσιλ;
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits