Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΜΙΑ Δ.Ο.Υ ΑΝΑ ΝΟΜΟ. ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ "ΛΟΥΚΕΤΟ" ΣΤΗ Δ.Ο.Υ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ !


Το σχέδιο υπήρχε στο συρτάρι του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του ως υπουργού Οικονομικών. Προέβλεπε την κατάργηση μεγάλου αριθμού Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) σε όλη τη χώρα, γιατί περισσεύουν και δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική φοροεισπρακτική υπηρεσία.
Όλο το πλάνο είχε επεξεργασθεί ειδική ομάδα συμβούλων, που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία της Καραγεώργη Σερβίας, αλλά δεν υλοποίησε, είτε γιατί δεν πρόλαβε είτε γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να το κάνει. Σημασία, πάντως, έχει ότι η προεργασία είχε γίνει. Έπρεπε ωστόσο να περάσουν πάνω από 15 μήνες για να αποφασίσει η σημερινή ηγεσία του οικονομικού επιτελείου να βγάλει το φάκελο από το συρτάρι και να προχωρήσει στην εφαρμογή όσων προβλέπονται μέσα. Και φαίνεται ότι τώρα έχει έλθει η ώρα.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό σχέδιο, το οποίο θα προχωρήσει σε υλοποίηση, προβλέπει ότι σε όλη τη χώρα, συντόμως, θα λειτουργεί μια ΔΟΥ ανά νομό. Όπερ σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός εφοριών, θα κατεβάσει ρολά. Το προσωπικό τους θα μεταφερθεί στα "κεντρικά" του κάθε νομού, γεγονός το οποίο συνεπάγεται μια ...ταλαιπωρία, η οποία, όμως, όπως εκτιμάται, δεν θα είναι απαγορευτική για κανέναν από τους εργαζομένους, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δουλειά του.
Από την άλλη το δημόσιο, με την κίνηση αυτή, πετυχαίνει μεγάλη μείωση του λειτουργικού του κόστους κι ευελπιστεί σε καλύτερη απόδοση του φοροεισπρκατικού έργου. Από τη στιγμή που όλες οι υπηρεσίες θα είναι συγκεντρωμένες σε ένα σημείο (συνήθως στην πρωτεύουσα του κάθε νομού), η γραφειοκρατία θα μειωθεί και ο ίδιος ο ...έλεγχος των ελεγχομένων θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Οπότε ευελπιστείται ότι θα μειωθεί - στο πλαίσιο του δυνατού πάντα - και το φαινόμενο της διαφθοράς, αν και έχει πάρει πλέον τη μορφή της Λερναίας Υδρας, και δύσκολα θα χτυπηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits