Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Η τουρκική «απαγωγή» του Ελληνα Mr Blackberry

Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο ίδιος ο Ερντογάν προσφέροντάς του όλες τις διευκολύνσεις για να δημιουργήσει βάση για νέες τεχνολογίες

Η τουρκική «απαγωγή» του Mr Blackberry
Η Τουρκία σπεύδει να «υιοθετήσει» τον ελληνικής καταγωγής «γκουρού της τεχνολογίας», δημιουργό του blackberry, του πρώτου κινητού τηλεφώνου με πρόσβαση στα e-mails servers που προκάλεσε επανάσταση στον χώρο της επικοινωνίας.
Πρόκειται για τον 50χρονο Μάικ Λαζαρίδη, παιδί Eλλήνων Κωνσταντινοπολιτών, που το 1966, την εποχή του ξεριζωμού των Ελλήνων από την Πόλη, η οικογένειά του μετανάστευσε στον Καναδά όπου και μεγαλούργησε στον τομέα ανάπτυξης ασύρματων ψηφιακών δικτύων. Σήμερα συγκαταλέγεται στη λίστα του Forbes για τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και η εταιρεία του, η RIM, αποτιμάται στα 33 δισ. δολάρια.
Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει στα τυφλά ξένους επενδυτές, την ίδια στιγμή η Τουρκία ανοίγει την αγκαλιά της στον Ρωμιό μεγιστάνα, του προσφέρει απλόχερα την τουρκική ιθαγένεια και τον καλεί να επιστρέψει στις ρίζες του για να δημιουργήσει στη γειτονική χώρα βάση έρευνας και ανάπτυξης για τις νέες τεχνολογίες.
Το σχέδιο
Η Τουρκία βάσει στρατηγικού σχεδίου επιχειρεί να φέρει και πάλι κοντά της τον άνθρωπο που μπορεί να την τοποθετήσει στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη. Η τουρκική κυβέρνηση γνωρίζει καλά αυτό που δεν έχει κατανοήσει η ελληνική κυβέρνηση, ότι δηλαδή ο Μ. Λαζαρίδης ως διάδοχος του Στιβ Τζομπς της Apple είναι ένας από τους ανθρώπους που χαράζουν το αύριο της τεχνολογίας.
Το σχέδιο της Τουρκίας φιλόδοξο αλλά απλό. Να αποτελέσει αναπτυσσόμενη δύναμη στη διεθνή αγορά της τεχνολογίας, αξιοποιώντας τη δυναμική χιλιάδων ανά τον κόσμο Τούρκων επιστημόνων προς όφελος της μητέρας πατρίδας τους.
Πριν από μερικούς μήνες οι τουρκικές υπηρεσίες, ανακαλύπτοντας ότι ο ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτης της RIM είναι Ρωμιός που γεννήθηκε και έζησε μέχρι την ηλικία των πέντε ετών στην Κωνσταντινούπολη, σήμαναν συναγερμό. Αμέσως προσφέρθηκαν να δώσουν στον Μ. Λαζαρίδη τουρκική υπηκοότητα και να παράσχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση, προκειμένου η Research in Motion να δημιουργήσει στην Τουρκία βάση έρευνας και ανάπτυξης για νέες τεχνολογίες.
Η ειδική αποστολή ανετέθη στο Ι. Κορκμάζ, πρόεδρο του πανίσχυρου Κέντρου Τουρκικών Επενδύσεων, καθότι θεωρείται ότι κάθε άλλο παρά είναι εύκολη η προσέγγιση του Ρωμιού. Οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας γνωρίζουν ότι αν και η Ελλάδα δεν έχει διατηρήσει καμία επαφή μαζί του, ωστόσο ξέρουν πόσο συναισθηματικά δεμένος είναι με τους γονείς του που θεωρούν ότι είναι «Ελληνες μέχρι το κόκαλο».
Οι Τούρκοι γνωρίζουν την πραγματική αξία και πόσο μεγάλο είναι το μυαλό του Μ. Λαζαρίδη που έχει ιδρύσει το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο Φυσικής στον κόσμο, το οποίο επισκέπτεται συχνά ο διάσημος επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ. Ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές στον τουρκικό Τύπο, η ειδική αποστολή του Ι. Κορκμάζ πήγε ανέλπιστα καλά. Ο Μ. Λαζαρίδης έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον στην τουρκική πρόταση. Εν συνεχεία ενεπλάκη το πρωθυπουργικό γραφείο. Για την ταχύτατη χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας στον Ρωμιό δισεκατομμυριούχο ασχολήθηκε προσωπικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερτογάν, ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο της υποχρεωτικής στράτευσης.
Η... ευκαιρία
Για άλλη μια φορά η Τουρκία αποδεικνύει ότι λειτουργεί ταχύτατα σε οικονομικό, επιχειρηματικό αλλά και κρατικό επίπεδο, δημιουργώντας ευκαιρίες για νέες επενδύσεις εκεί που φαινομενικά δεν υπάρχουν.
Ο Μ. Λαζαρίδης, πέρα από ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος επιχειρηματίας, θεωρείται ως ο κύριος εκφραστής της θεωρίας ότι οι επενδύσεις στη βασική επιστημονική έρευνα είναι αυτές που κυρίως μπορούν να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη των οικονομιών στον 21ο αιώνα, μέσα από την πρακτική τους μετατροπή σε νέες καινοτομίες.
Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο η κρατική μηχανή της Αγκυρας πέρασε στην κοινή γνώμη της Τουρκίας την «υιοθεσία» Λαζαρίδη. Η Aksam σε πρωτοσέλιδο με τίτλο «Ο Mr. Blackberry γίνεται Τούρκος» έγραψε ότι «Ο εφευρέτης του Blackberry στα κινητά, ο συμπολίτης μας Μικές Λαζαρίδης, θα φέρει τουρκικό διαβατήριο».
Οι εργασίες γι' αυτήν την έκπληξη, η οποία θα προκαλέσει αίσθηση παγκοσμίως, έχουν φτάσει στο τελευταίο στάδιο. Μετά τον τελευταίο απόγονο των οθωμανών σουλτάνων, ο οποίος απεβίωσε προσφάτως και ο οποίος στο τέλος του βίου του απέκτησε την τουρκική υπηκοότητα, τώρα η Αγκυρα ετοιμάζει ένα άλλο «άλμα ευγνωμοσύνης».
Η «ΥΙΟΘΕΣΙΑ»
Το κάλεσμα και τα πανηγύρια των γειτόνων μας
Ο πρωταγωνιστής για την «υιοθεσία» Λαζαρίδη, ο Ι. Κορκμάζ, πρόεδρος του Κέντρου Τουρκικών Επενδύσεων, αποκαλύπτει στους συμπατριώτες του ότι : «Η Blackberry στην Ευρώπη διαθέτει ένα μικρό Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης. Η Τουρκία τώρα καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να αναπτυχθεί μια μεγαλύτερη μονάδα έρευνας στην Τουρκία. Ο 49 ετών Μικές Λαζαρίδης, παιδί μιας οικογένειας Ρωμιών που έφυγε 5 ετών από την Πόλη, σήμερα διαθέτει μια επιχείρηση στην οποία εργάζονται 12.000 άτομα και διαθέτει προσωπική περιουσία δισ. δολ. Η επιστροφή του Μ. Λαζαρίδη στις ρίζες του για την ανάπτυξη μιας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας αποτελεί πρόκληση τόσο για τον ίδιο όσο και για την ίδια την πατρίδα». Ισως ο Μ. Λαζαρίδης να ενθουσιάστηκε με την τουρκική πρόταση, γιατί όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος: «Η επιτυχία έγκειται στο παράδοξο»... Οσο για την Ελλάδα... πέρα βρέχει!!!
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ
Παιδί - φαινόμενο στα 12 για να γίνει παγκόσμιος «παίκτης» πριν τα 30
Σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών έφτιαξε έναν φωνογράφο από... Lego. Στα δώδεκά του βραβεύτηκε επειδή κατόρθωσε να διαβάσει όλα τα επιστημονικά συγγράμματα που υπήρχαν στα ράφια της δημόσιας βιβλιοθήκης της πόλης όπου ζούσε.
Στα 18 του χρόνια κάλυψε μόνος τα έξοδα του πρώτου έτους σπουδών του στο πανεπιστήμιο, με λεφτά που είχε κερδίσει επίσης μόνος, ανασχεδιάζοντας ολόκληρο το ηχητικό σύστημα (τον τρόπο που χτυπούσε το κουδούνι) στο λύκειό του. Σε ηλικία 33 ετών τιμήθηκε με βραβείο Emmy για την προσφορά του στην τεχνολογία του κινηματογραφικού μοντάζ. Στα 37 του τιμήθηκε με Οσκαρ για τον ίδιο λόγο. Κι αυτές είναι μόνο κάποιες από τις «κατακτήσεις» του 49χρονου σήμερα Μάικ Λαζαρίδη, του Ελληνα εμπνευστή της παγκόσμιας τεχνολογικής επιτυχίας που ακούει στο όνομα... BlackBerry.
Η αρχή
Ενόσω μαθητής ακόμη, κατασκεύασε μαζί με τον φίλο και μετέπειτα συνεργάτη του, τον Νταγκ Φρέγκιν, έναν ηλιακό βραστήρα νερού (υπενθυμίζεται ότι μιλάμε για τη δεκαετία του 1970), ο οποίος του εξασφάλισε το πρώτο βραβείο σε τοπικό επιστημονικό διαγωνισμό. Αν και επιμελής ως φοιτητής, ο ενήλικος πλέον Μιχάλης έμελλε να μην ολοκληρώσει τις σπουδές του, υπακούοντας στον κανόνα που θέλει τις μεγαλοφυΐες να κινούνται συχνά με τρόπο αντισυμβατικό. Μόλις έναν μήνα πριν από την αποφοίτηση, ο Μάικ άφησε τα έδρανα για χάρη της... General Motors.
Ο λόγος ήταν σοβαρός. Αναγνωρίζοντας προφανώς το ταλέντο του νεαρού Ελληνα φοιτητή, η GM, αυτός ο κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας, του πρόσφερε 600.000 δολ. (ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για τα δεδομένα του 1984) προκειμένου αυτός να δημιουργήσει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ένα σύστημα προβολής φωτεινών μηνυμάτων (μέσω ημιαγωγών τύπου LED)... όπερ και εγένετο. Προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες του υποχρεώσεις, ο Μάικ προχώρησε σε σύσταση της επιχείρησης RIM («Research In Motion», «Ερευνα σε Κίνηση» ελληνιστί) με χρήματα που πήρε από τους γονείς του και επιστρατεύοντας ως συνέταιρο τον παιδικό του φίλο Νταγκ Φρέγκιν.
Κι αν η αρχή ήταν αρκούντως εντυπωσιακή, η συνέχεια έμελλε να είναι ακόμη εντυπωσιακότερη. Πολύ μπροστά από την εποχή της, η RIM ξεκίνησε το 1987, κοντά τέσσερα χρόνια πριν από τον ερχομό του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web), να μελετά, καθ' υπόδειξη της εταιρείας «Rogers Cantel Mobile Communications», τις δυνατότητες ανάπτυξης ασύρματων ψηφιακών δικτύων (wireless digital networks) σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πορείας η οποία επρόκειτο να κορυφωθεί με την είσοδο στην αγορά της πρωτοποριακής κινητής συσκευής επικοινωνίας BlackBerry, το 1999.
Διακρίσεις
Μέχρι τα τέλη του 2008, το BlackBerry είχε πωλήσει περί τις 50 εκατ. συσκευές παγκοσμίως (ενδεικτικά, φέτος, τα έσοδα της RIM αναμένεται να προσεγγίσουν τα 15 δισ. δολ.). Οσο για τον ίδιο τον Λαζαρίδη, αυτός απέκτησε πλούτη και διεθνή ακτινοβολία, ενώ άρχισε να συχνάζει σε τελετές βράβευσης με τιμώμενο πρόσωπο... τον ίδιο. Ενδεικτικά, μέχρι το 2006, ο Ελληνας πρωτοπόρος είχε λάβει τουλάχιστον δέκα πρωτοκλασάτες διακρίσεις («Καναδός εθνικός ευεργέτης της χρονιάς», «Καναδοαμερικανός επιχειρηματίας της χρονιάς», μία από τις 100 σημαντικότερες προσωπικότητες του 2005 σύμφωνα με το περιοδικό «TIME» κ.ά.).
Ωστόσο, στην περίπτωσή του η καταξίωση δεν οδήγησε σε επανάπαυση. Κάθε άλλο μάλιστα. Ο Μάικ Λαζαρίδης συνέχισε να εξελίσσει το βασικό προϊόν του, ενώ άρχισε να επενδύει και ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος του πλούτου του (συνολικά περίπου 225 εκατ. δολ. έως σήμερα) στον χώρο της επιστημονικής έρευνας («Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής Perimeter», «Ινστιτούτο Κβαντικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Γουότερλου» κ.ά.).
Το προφίλ του
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σε ηλικία πέντε ετών μετανάστευσε οικογενειακώς στον Καναδά.
Στα δώδεκά του είχε διαβάσει όλα τα επιστημονικά συγγράμματα της δημόσιας βιβλιοθήκης στην πόλη του.
Ξεκίνησε να σπουδάζει ηλεκτρολόγος μηχανικός, αλλά εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο μόλις έναν μήνα πριν από την αποφοίτηση λόγω... φόρτου εργασίας. Το συμβόλαιο συνεργασίας που είχε υπογράψει, όντας τελειόφοιτος, με την General Motors δεν του άφηνε χρόνο για σπουδές.
Το 1999 κυκλοφόρησε στην αγορά τη συσκευή BlackBerry.
Πιστός υπηρέτης της επιστήμης, έχει μέχρι σήμερα δωρίσει περί τα 225 εκατ. δολ. σε ερευνητικά πρότζεκτ και ιδρύματα.
Γ. ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Αγαπημένο «αξεσουάρ» των ηγετών
Αγαπημένο γκάτζετ των απανταχού διασήμων, το BlackBerry έφτασε στο σημείο, τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, να αποτελεί τεκμήριο κοινωνικού γοήτρου και απαραίτητο «αξεσουάρ» κάθε πολιτικού - επιχειρηματία - τραπεζίτη - αστέρα που σέβεται την... ακτινοβολία του. Μεταξύ των φανατικότερων επιφανών χρηστών της συγκεκριμένης συσκευής ξεχωρίζουν ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Κολλημένος όσο λίγοι με το BlackBerry του, ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών φέρεται να έχει δηλώσει πως προκειμένου να αφήσει το εν λόγω αντικείμενο χρειάζεται πρώτα «να του το ξεσφηνώσει κάποιος από τα χέρια». Μάλιστα, ο Ομπάμα υπήρξε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που πάλεψε και κατάφερε να διατηρήσει στην κατοχή του, αφότου μετακόμισε στον Λευκό Οίκο, το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο, παρά τα όποια ζητήματα ασφαλείας.
Από κοντά και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος να σημειωθεί πως υπήρξε από τους πρώτους στην Ελλάδα χρήστες κινητής τηλεφωνίας 3ης γενιάς, όταν αυτή ακόμα βρισκόταν σε δοκιμαστικό στάδιο στις αρχές του 2004. Επί των ημερών του τέθηκε σε λειτουρ­γία πρόγραμμα , στο πλαίσιο του οποίου διατέθηκαν πάνω από 3.000 συσκευές BlackBerry σε στελέχη του Κινήματος.
ΑΠΟΨΗ
Οχι άλλες χαμένες επενδυτικές ευκαιρίες
Τώρα που και η Ελλάδα απέκτησε νόμους και υπουργούς αρμόδιους για τις επενδύσεις, οι ιθύνοντες ας παραδειγματιστούν από τον τρόπο που κινείται η Τουρκία στον συγκεκριμένο τομέα. Στην Ελλάδα οι εκάστοτε κρατούντες ας σταματήσουν να βαδίζουν στα «τυφλά» αναζητώντας ξένους επενδυτές μέσω γνωστών, φίλων και συμμαθητών από την εποχή φοίτησης στα πανεπιστήμια εξωτερικού.
Επιτέλους, ας δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα κέντρο επενδύσεων που θα εντοπίσει και θα έρχεται σε επαφή με όλους τους Ελληνες της διασποράς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον ερευνητικό και επιχειρηματικό τομέα.
Η συνταγήΑς αναλάβει ένα κυβερνητικό στέλεχος ή έστω ας δημιουργηθεί ένα επιτελείο που θα έχει ρόλο «συνηγόρου του επενδυτή», λειτουργώντας υποβοηθητικά για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων γραφειοκρατίας που σήμερα μπλοκάρουν κάθε ξένη επενδυτική προσπάθεια. Ας ακολουθήσουμε μια έξυπνη, ευέλικτη και με όραμα στρατηγική επενδύσεων - όπως έπραξε η Τουρκία στην περίπτωση χορήγησης υπηκοότητας στον Μ. Λαζαρίδη.
Η Ελλάδα μπήκε για τα καλά στη στενωπό του ΔΝΤ και της τρόικας. Η ελληνική οικονομία βουλιάζει ολοένα και περισσότερο μέρα με τη μέρα. Περιθώρια ανάκαμψης χωρίς σοβαρές επενδύσεις δεν υπάρχουν. Επομένως περαιτέρω ολιγωρία στον τομέα των επενδύσεων μπορεί να αποτελέσει τη «χαριστική βολή» για τη χρεοκοπία της χώρας.
Το περσινό σύνθημα του Γ. Παπανδρέου «Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» φέτος έχει συγκεκριμένους αποδέκτες. Τον ίδιο και την κυβέρνησή του, που ήδη έχει χάσει πολύτιμο χρόνο έντεκα μηνών. Πλέον ο χρόνος γυρίζει αντίστροφα...
www.ethnos.gr

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Σε διασταυρούμενα πυρά μεταξύ ληστών και αστυνομίας ο Γ. Καρατζαφέρης


Πυρά δέχθηκε η αστυνομική συνοδεία του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη στο ύψος...
 

της Τραγάνας Φθιώτιδας, όπου βρίσκεται και το σπίτι του πολιτικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες ήταν τρεις, επέβαιναν σε αυτοκίνητο BMW και νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει ληστεία στη Eurobank Αταλάντης.

Οι πυροβολισμοί ερρίφθησαν στη διάρκεια καταδίωξης και στόχευαν το περιπολικό που κυνηγούσε τους ληστές. Ο κ. Γ. Καρατζαφέρης έπεσε σε διασταυρούμενα πυρά, χωρίς ωστόσο να πάθει ο ίδιος αλλά και η συνοδεία του το παραμικρό.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Η εθνική επιβίωση είναι υπεράνω ιδεολογιών, ταξικών διαφορών, προσωπικών αδικιών και συμφερόντων

Ένα γεγονός που έχει επιμελώς αποσιωπηθεί είναι ότι στις 16 Νοεμβρίου 1967 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Στα σύνορα του Έβρου η απέναντι όχθη πλημμύρισε με τουρκικά άρματα μάχης, που μάρσαραν νυχθημερόν εκφοβιστικά και πανέτοιμα να περάσουν το ποτάμι. Στη δική μας πλευρά ο αριθμός των αρμάτων ήταν ασήμαντος σε σχέση με των Τούρκων και αρχίσαμε τα «κολοκοτρωναίικα» τα κάναμε κυκλικές βόλτες μέσα από δάση και χωριά για να φαίνονται περισσότερα. (Εικόνα τρομακτικής ανισότητας, που θα έπρεπε να την έχουν αντικρίσει όσοι με ασυγχώρητη ανευθυνότητα μιλάνε για μείωση των εξοπλισμών.)
 
Ο ίλαρχος Ν.Μ., διοικητής μιας Ίλης Αναγνωρίσεως, διέθετε στον τομέα ευθύνης του πλάι στο ποτάμι 4 έφεδρους αξιωματικούς και 144 στρατιώτες, συν 2 «βοηθητικούς» που δεν έφεραν όπλο.
Εκείνες τις κρίσιμες στιγμές έλαβε μια επείγουσα διαταγή από τη Μεραρχία και κάλεσε προσκλητήριο στη μονάδα του. Ανέλυσε στους συγκεντρωμένους την κατάσταση, μίλησε για την τουρκική υπεροπλία και ζήτησε από τους στρατιώτες του 30 εθελοντές να περάσουν την ίδια νύχτα το ποτάμι, με επικεφαλής τον ίδιο και τους 4 έφεδρους αξιωματικούς τους, για δολιοφθορά στα εχθρικά τανκς. Οι πιθανότητες να γυρίσουν ζωντανοί ήταν μηδαμινές, είτε πετύχαινε η αποστολή τους είτε όχι γιʼ αυτό τούς έδωσε είκοσι λεπτά προθεσμία να συζητήσουν μεταξύ τους και να αποφασίσουν μόνοι τους ποιοι θα συμμετείχαν εθελοντικά. Μάλιστα προέτρεψε όσους ήταν παντρεμένοι ή είχαν προστατευόμενα μέλη στην οικογένειά τους να μη συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Στην ουσία ο ίλαρχος Ν.Μ. απάλλαξε τους στρατιώτες του από κάθε όρκο και υποχρέωση και τους έδωσε το δικαίωμα να επιλέξουν οι ίδιοι αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν.
Ο Έβρος ήταν ανέκαθεν για τον στρατό ο κάλαθος των «αχρήστων». Ήταν μία χρόνια πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, στην οποία η δικτατορία είχε προσδώσει διαστάσεις τιμωρίας. Στον Έβρο έστελναν όλους τους παρίες, που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα για καλύτερη μετάθεση, τους κοινωνικά απροσάρμοστους και κυρίως τους αντίθετους στο καθεστώς, στους οποίους μάλιστα επιφύλασσε και την ανάλογη περιποίηση. Αυτή πάνω κάτω ήταν η κοινωνική σύνθεση και της μονάδας του Ν.Μ., που οι οπλίτες της συσκέπτονταν μεταξύ τους για είκοσι λεπτά και συγκεντρώθηκαν πάλι με τον ήχο της σάλπιγγας. Ο ίλαρχος διέταξε οι 30 εθελοντές να κάνουν ένα βήμα μπροστά για να αποσπαστούν από τους υπόλοιπους. Τότε ένα βήμα μπροστά δεν έκαναν μόνο 30 άντρες, αλλά αυτομάτως και οι 144, μαζί τους και οι 2 «βοηθητικοί». Αυτά τα παιδιά ήταν απλοί στρατιώτες. Δεν είχαν την ψυχοτεχνική εκπαίδευση για καταδρομικές επιχειρήσεις ούτε τον απαιτούμενο ειδικό εξοπλισμό και την ανάλογη υποστήριξη, εύλογα θα μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν γιʼ αυτή την αποστολή θανάτου. Όμως αποφάσισαν να υπερβάλουν εαυτόν, διέγραψαν τις ταλαιπωρίες που τους υπέβαλλε το ανελεύθερο καθεστώς και ήταν έτοιμα να δώσουν τη ζωή τους για την πατρίδα, όπως ακριβώς οι πατέρες τους πολέμησαν τους Ιταλούς υπό τη μεταξική δικτατορία: η αντίθεσή τους στο δικτατορικό καθεστώς δεν επηρέασε σε τίποτα τη φιλοπατρία τους.
Ένιωθαν ως το κύτταρό τους, χωρίς να χρειαστεί να τους το πει κανείς, ότι η εθνική επιβίωση είναι υπεράνω ιδεολογιών, ταξικών διαφορών, προσωπικών αδικιών, συμφερόντων κ.λπ.
Γιατί το κράτος δεν είναι πατρίδα. Το κράτος είναι απλώς ένα σύστημα διαχείρισης της κοινωνίας που αλλάζει ανάλογα με τα πρόσωπα τα οποία εντελώς πρόσκαιρα και συγκυριακά το στελεχώνουν. Το κράτος πιθανόν να είναι δίκαιο ή άδικο, ικανό ή ανίκανο, αφερέγγυο, αυταρχικό και σπανίως στοργικό να δέρνει τους συνταξιούχους, να μη σέβεται ζώντες και τεθνεώτες, να μεροληπτεί, να ψεύδεται, να εξαπατά, να χρηματίζεται, να τρομοκρατεί.
Η πατρίδα είναι κάτι ακλόνητο, βαθύ και καθοριστικό για τον άνθρωπο.
Η πατρίδα είναι η πανάρχαια γειτονιά μας στον κόσμο.
Αυτή μας προσδιορίζει και νοηματοδοτεί την ύπαρξή μας. Επειδή είμαστε πρόσωπα, και όχι τυχαία άτομα, υπάρχουμε εν χώρω και χρόνω με δικό μας ήθος και έθος. Άλλωστε η ανθρώπινη ποικιλία τρόπων, αισθημάτων, εμπειριών και έκφρασης συνιστά τη διαφορετικότητα, που είναι ζωή και ευλογία, δίνει μορφή και περιεχόμενο στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.
Τελικώς η σύγκρουση τότε με την Τουρκία αποσοβήθηκε με οδυνηρές υποχωρήσεις εκ μέρους μας, μία από αυτές ήταν η επαίσχυντη απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο, που άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή στο νησί το 1974. Και από τότε, χωρίς να γίνει πόλεμος, επί 40 ολόκληρα χρόνια χάνουμε σταθερά ανθρώπους και δικαιώματα.
Ιδίως από το 1996 και μετά έχουμε οδηγηθεί σε μια κατάσταση «φινλανδοποίησης» έναντι της Τουρκίας, η οποία συνεχώς διατυπώνει νέες απειλές και νέες απαιτήσεις: Ίμια, γκρίζες ζώνες, S-300, υφαλοκρηπίδα, Θράκη, casus belli για τα 12 μίλια, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών (για να ακολουθήσουν τη μοίρα της Κύπρου), διχοτόμηση του Αιγαίου και ίσως άλλα που δεν τα γνωρίζουμε. Και, επειδή «τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει αν κάτι άλλο δεν υποχωρήσει», εμείς τα τελευταία δέκα χρόνια, άτολμοι και περιδεείς, γλείφουμε για «ελληνοτουρκική φιλία», μεταμφιέζουμε τον τρόμο μας σε «σωφροσύνη» και σκιζόμαστε να εξυπηρετήσουμε τους απέναντι σε ό,τι θέλουν: υποστήριξη στην Ευρώπη, τερατούργημα Ανάν, οικονομικά ανοίγματα και διάφορα άλλα αναξιοπρεπή, ενώ ο κατάλογος των πεσόντων μας μεγαλώνει ασταμάτητα: Σιαλμάς, Βλαχάκος, Γιαλοψός, Καραθανάσης, Ηλιάκης.
Όμως όλα έχουν ένα όριο. Η πορεία ενός έθνους δεν καθορίζεται από ευκαιριακά συμφέροντα και ανεπαρκείς ηγεσίες. Περιλαμβάνεται στις θυσίες των νεκρών μας, στο παρόν το δικό μας και στο μέλλον αυτών που έρχονται. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπορεί να τα χάσουμε μόνο μετά από στρατιωτική ήττα, ουδείς από τους κρατούντες νομιμοποιείται να τα παραχωρήσει σε διαπραγματεύσεις. Όποιος μιλάει για ελευθερία και ανεξαρτησία χωρίς να είναι έτοιμος να ματώσει είναι απατεώνας. Ούτε το δικαστήριο της Χάγης ούτε οποιοσδήποτε άλλος διεθνής οργανισμός μπορεί να αποφανθεί αν επιτρέπεται να αναπνέουμε ακόμη τον αέρα της πατρίδας μας ή αν η Θράκη, η Κύπρος και τα νησιά είναι δικά μας.
Η αλήθεια είναι μία και πανάρχαια: Δικό σου είναι μόνο αυτό που μπορείς να προστατεύσεις.
(Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ)

Δείτε την ταινία που γυρίστηκε εξ'ολοκλήρου στην Αράχωβα το 1967 με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα

Άγιος Γεώργιος-1967-
Οι βρύσες στον Άγιο Γεώργιο
Η ταινία γυρίστηκε το 1967 στην Αράχωβα με πρωταγωνιστές τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Έφη Οικονόμου.
Πρόκειται για ελεύθερη διασκευή της κωμωδίας του Αριστοφάνη "Εκκλησιάζουσες". Μετά από έναν μεγάλο πόλεμο, οι άντρες αρχίζουν να ετοιμάζονται για τον επόμενο αγώνα τους. Μπροστά τους θα βρούν τις γυναίκες τους όμως ,οι οποίες αποφασίζουν να τους αλλάξουν τα μυαλά. Οι ενέργειες τους θα οδηγήσουν τους άντρες τους στο δρόμο της ειρήνης. 

ΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Watch An oles oi ginaikes tou kosmou.. in Comedy | View More Free Videos Online at Veoh.com


http://ntefi.blogspot.com/

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Πόσο μας κοστίζουν οι 300…

Γιατί, λεφτά υπάρχουν

Τι λεφτά βάζει τελικά στην τσέπη ένας βουλευτής κάθε μήνα; Πού σταματά ο μύθος και πού αρχίζει η πραγματικότητα για τις αποδοχές και τα προνόμια των 300; Η «Real news» δημοσιεύει ενδεικτικά το εκκαθαριστικό αποδοχών ενός βουλευτή τον Ιούλιο του 2011. Από τα εκκαθαριστικά φαίνεται ότι ο βουλευτής παίρνει στα χέρια του ως καθαρή βουλευτική αποζημίωση 6.595,03 ευρώ τον μήνα. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται η τελευταία μείωση του 5% από την έκτακτη εισφορά και του 3% υπέρ των ανέργων, που ισοδυναμεί με απώλεια 660,16 ευρώ από τον επόμενο μήνα.

Η βασική βουλευτική αποζημίωση μέχρι και τον Ιούνιο ήταν 5.780.60 ευρώ. σε αυτήν προστίθενται κάθε μήνα το επίδομα οργάνωσης γραφείου 935,88 ευρώ, η οικογενειακή παροχή 35 ευρώ, τα ταχυδρομικά τέλη 1.136,64 ευρώ, τα έξοδα κίνησης 364 ευρώ και το συνολικό ακαθάριστο ποσό των αποδοχών έφθανε μέχρι τώρα τις 8.252,12 ευρώ τον μήνα.

Τα έξοδα κίνησης είναι κυρίως οι βενζίνες τους και οι βουλευτές επαρχίας διαμαρτύρονται ότι πληρώνουν από την τσέπη τους παραπάνω τουλάχιστον 1.000 ευρώ μηνιαίως, για να πηγαινοέρχονται από τις περιφέρειες τους, να οργώνουν τα χωριά και να πληρώνουν διόδια.

Από τις 8.252,12 ευρώ αφαιρούνται οι κρατήσεις υπέρ κόμματος 578,06 ευρώ, το ΦΕΚ 289,03 ευρώ και ο φόρος εισοδήματος 354,43 ευρώ. οι συνολικές κρατήσεις του συγκεκριμένου βουλευτή φθάνουν τα 1.607,09 ευρώ και το τελικό ποσό που πήρε στα χέρια του τον Ιούλιο ήταν 6.595,03 ευρώ.

Πηγη:

ΚΥΠΡΟΣ ΄74 -Η Μάχη του αεροδρομίου Λευκωσίας ...Oταν΄΄ μίλησαν΄΄τα Ελληνικά όπλα (VIDEO )

Προσπάθεια των Τούρκων για κατάληψη του αεροδρομίου Λευκωσίας 


Στη συνέντευξη του ο Παπαμελετίου είπε: «Βηματίζοντας νευρικά στο προαύλιο του Μετοχίου της Μονής Κύκκου, σκεπτόμουν συνέχεια την απώλεια του πληρώματος και των καταδρομέων μου. Στις 07:15 περίπου, μου τηλεφωνεί ο Ταγματάρχης Γεώργιος Λιάπης από το ΓΕΕΦ. και μου λέει: "Γιώργη, υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στο αεροδρόμιο Να στείλεις αμέσως ένα Λόχο". Διέταξα αμέσων τον Υπολοχαγό Πλάτωνα Κολοκοτρώνη να πάρει το Λόχο
του, να επιβιβασθεί στα λεωφορεία, και να πάει στο αεροδρόμιο. Πληροφορίες του είπα θα πάρεις από τον Παπαδόπουλο και δεν ξέρω από ποιόν άλλον, διότι δεν μου είπαν περισσότερες λεπτομέρειες. Υπέθεσα, ότι το ΓΕΕΦ φοβόταν μήπως οι Τούρκοι τους αιφνιδιάσουν με ρίψεις αλεξιπτωτιστών, καταλάβουν το αεροδρόμιο και υψώσουν τούρκικη σημαία. Αγνοούσα τελείως το γεγονός, όπως πληροφορήθηκα εκ των υστέρων, ότι τουρκικές δυνάμεις είχαν πλησιάσει το αεροδρόμιο. Ήταν εγκληματική αυτή η παράλειψη ενημέρωσης μου. Πολύ γρήγορα, ξανατηλεφωνεί ο Λιάπης και μου λέει: "Γιώργη, να στείλεις και άλλο Λόχο". Έδωσα εντολή στον Λοχαγό Γιάννη Κιουτσούκη, να πάρει το Λόχο του και να πάει γρή-γορα στο αεροδρόμιο. Παράλληλα διέταξα τον Ταγματάρχη Βασίλη Μανουρά, που ήταν Διευθυντής του 3ου Γραφείου της Μοίρας να επιβιβασθεί στο τελευταίο λεωφορείο και να πάει και εκείνος στο αεροδρόμιο και να αναλάβει τη Διοίκηση της διλοχίας. Πριν ξεκινήσει καλά -καλά, ο Λόχος, μου ξανατηλεφωνεί και μου λέει: «Γιώργη να πάει και 3ος Λόχος». Τον ρώτησα τι συμβαίνει; και μου είπε: «Είναι ανάγκη. Στείλ'τους γρήγορα, και μου κλείνει το τηλέφωνο". Αμέσως διέταξα τον Υπολοχαγό Δημοσθένη Ρούχα να πάρει το Λόχο του και να πάει στο αεροδρόμιο. Αφού έφυγαν οι μάχιμοι Λόχοι, είπα στον Λοχαγό Γεώργιο Μπαραμπούτη, Διοικητή του Λόχου Διοικήσεως: "Φεύγω για το αεροδρόμιο. Όταν έρθουν οι Αξιωματικοί από την αναγνώριση των νεκρών και την επίσκεψη των τραυματιών, φορτώστε όλα τα υλικά και ελάτε στο αεροδρόμιο". Επιβιβάσθηκα στο Landrover, που μου είχαν διαθέσει, στο οποίο είχα τοποθετήσει τη μεγάλη κεραία του ασυρμάτου, με οδηγό έναν Κύπριο Αστυνομικό- το μικρό του όνομα ήταν Γιαννάκης- τον οδηγό, και τον ασυρματιστή μου. Όπως πληροφορήθηκα αργότερα. οι Λόχοι του Κιουτσούκη και του Ρούκα, έφθασαν ταυτόχρονα στο αεροδρόμιο και ο Ρούκας πήρε πρώτος εντολές από τον Μανουρά και ανέπτυξε το Λόχο του στο κεντρικό κτήριο του αεροδρομίου και στη συνέχεια ο Κιουτσούκης, που ανέπτυξε το Λόχο του στο κτήριο της ΣΙΤΑ (αντίστοιχο ελληνικό ΟΤΕ), που ήταν εκτός αεροδρομίου. Σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την πύλη του αεροδρομίου, δέχομαι μία ριπή από αριστερά, από το μέρος που ήταν τα οικήματα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Αμέ-σως, διέταξα τον Κύπριο οδηγό να σταματήσει, λέγοντας "βαλλόμεθα πηδάτε έξω". Πήδησα πρώτος και ακολούθησαν και οι άλλοι. Είμαι πλέον βέβαιος πως οι σφαίρες που ρίχτηκαν εναντίον μου, ήταν σφαίρες των 9 μιλιμέτρ από μικρό αυτόματο όπλο, και εκτιμώ πως αυτές τις έριξαν οι δυνάμεις του ΟΗΕ, που ήταν αριστερά μου, ενώ οι Τούρκοι, όπως διαπίστωσα, ήταν δεξιά μου, και αυτό για να μας προκαλέσουν σύγχυση, μόλις είδαν το landrover με την κεραία του ασυρμάτου που προε-ξείχε, διότι κατάλαβαν ότι στο όχημα αυτό ήταν ο επικεφαλής των δυνάμεων που είδαν και μπήκαν μέσα στο αεροδρόμιο. Εκτιμώ ότι, η επέμβαση των δυνάμεων του ΟΗΕ αυτή την ώρα έγινε για να μην προλάβουμε να αναπτύξουμε τον οπλισμό μας (πολυβόλα, οπλοπο-λυβόλα. αντιαρματικά κ.λ.π.), διότι μόλις λίγο πριν είχαν φθάσει οι Λόχοι στο αεροδρόμιο, υποβοηθώντας με αυτόν τον τρόπο, τις δυνάμεις των Τούρκων να καταλάβουν το αεροδρό-μιο. Κάτι, ενδεχομένως που είχαν από κοινού συμφωνήσει, δεδομένου ότι με την ανοχή τους προωθήθηκαν οι Τούρκοι στο αεροδρόμιο.



Η μάχη του αεροδρομίου

Μετά την ριπή αυτή άρχισε η ανταλλαγή πυρών των τουρκικών δυνάμεων, με τις δυνάμεις που ήταν μέσα στο αεροδρόμιο (Ένας Λόχος, 40 περίπου Κυπρίων καταδρομέων της 33ης Μοίρας Καταδρομών υπό τόν Ανθυπολοχαγό Χρήστο Κότσαλη, την 419 ΜΠΑ 36 ατόμων υπό τον Σμηναγό Θεόδωρο Κόλλια, και λίγων ατόμων που είχε ο Παπαδόπουλος με ένα άρμα μάχης και ένα τεθωρακισμένο όχημα, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Αρχιλοχίας Αθανάσιος Φωτόπουλος αλλά και των Λόχων της Α' Μοίρας Καταδρομών, που είχαν πάρει επίκαιρες θέσεις μέσα και έξω από το αεροδρόμιο. Σημειώνεται το γεγονός ότι μέσα στο αεροδρόμιο, εκτός από τούς τρεις Λόχους, ήταν και ο Λόχος Διοικήσεως του Λοχαγού Γεωργίου Μπαραμπούτη, ο οποίος ενώ ξεκίνησε πίσω από τον Διοικητή της Μοίρας, είχε προλάβει και είχε μπει στο αεροδρόμιο ακολουθώντας διαφορετικό δρομολόγιο, λίγο πριν δεχθεί τα πυρά ο Παπαμελετίου. Το επιβεβαίωσε και ο Μανουράς, που του έδωσε οδηγίες, λίγο πριν αρχίσει η μάχη. Η θέση που βρισκόταν ο Παπαμελετίου. καλυμμένος σε ένα ρείθρο με βαθούλωμα δίπλα στο δρόμο, ήταν μεταξύ του Λόχου του Κιουτσούκη και των Τούρκων. Οι καταδρομείς που ήταν μέσα στο αεροδρόμιο, δεν γνώριζαν ποιος ήταν αυτός με το Landrover, και άρχισαν να τον κτυπούν και εκείνοι, στο σημείο που βρισκόταν. Συνεχίζοντας ο Παπαμελετίου, είπε: «Η ώρα πρέπει να ήταν περίπου 11:00. όταν άρχισε η ανταλλαγή των πυρών, από τα οποία τραυματίσθηκε ο Κύπριος οδηγός μου Γιαννάκης στη μέση, κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, από σφαίρα που εξοστρακίσθηκε, αλλά δεν ήταν σοβαρή η κατάσταση του, όπως και ο αγγελιοφόρος μου ο Σπύρος που είχε δεχθεί σφαίρα στον ώμο, και αυτός ελαφρά, και εμένα με είχαν χτυπήσει κάτι σκάγια, που διαπίστωσα την άλλη ημέρα. Αιφνιδιάστηκα από την εξέλιξη αυτή, διότι δεν γνώριζα ότι οι Τούρκοι είχαν φθάσει τόσο κοντά στο αεροδρόμιο, και ομολογώ ότι ανησύχησα για την τύχη των ανδρών που είχαν προηγηθεί. Φοβόμουν μήπως είχε βληθεί κανένα λεωφορείο και είχα και άλλα θύματα πλέον αυτών από το δυστύχημα του ΝΟΚΑTLAS. Ήμουν σε τρομερή υπερένταση. Ο Κύπριος που ρώτησα, είπε ότι η γραμμή εκεχειρίας είναι 2 χιλιόμετρα από το σημείο που ειμασταν και επί πλέον παρεμβάλλεται η ΕΛΔΥΚ.Ακινητοποιημένος, εκεί στο ρείθρο του δρόμου, ευτυχώς, μπροστά μου υπήρχε και μια μεγάλη πέτρα, που μου παρείχε κάλυψη,


Γ Παπαμελετίου
Πρώτη φορά στην καριέρα μου ένιωσα τόσο αδύναμος, από την ελλιπή ενημέρωση του ΓΕΕΦ. Έπρεπε να με είχαν ενημερώσει, να γνώριζα ότι υπήρχαν Τούρκοι εκεί, διότι θα έπαιρνα τα ανάλογα μέτρα. Ήταν απαράδεκτη η όλη κατάσταση που επικρατούσε στο ΓΕΕΦ, από την ώρα που φθάσαμε στην Κύπρο.




Μανουράς: «Θα κάνουμε αντεπίθεση»...


Έπρεπε, με κάθε τρόπο να πάρω τον ασύρματο που ήταν στο LANDROVER το οποίο ήταν σε κάποια απόσταση. Έδωσα οδηγίες στον ασυρματιστή, πως να ενεργήσει και κατάφερα τε-λικά και το πήρα. Στο διάστημα της κίνησης αυτής ρίχτηκαν από τους Τούρκους πυρά ενα-ντίον του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σημειώνω εδώ, ότι ήταν τόσο κοντά μου οι Τούρκοι που άκουγα τις συνομιλίες τους. Ανάσανα από ανακούφιση. Όταν τον άνοιξα άκουσα τον Μανουρά που μίλαγε με τους Λοχαγούς. Παρεμβαίνοντας, το πρώτο που τον ρώτησα ήταν να μου πει αν είναι καλά. Καλά είμαστε, είπε. Τον ξαναρώτησα. Σίγουρα; Σίγουρα κύριε Διοικητά. Τρελάθηκα από τη χαρά μου. Ακολούθως -είπα-: "βρίσκομαι κοντά στο αεροδρόμιο, δίπλα από το φυλάκιο ίων ΟΗΕδων, εκεί που είναι οι σημαίες. Όλοι θα εκτελείτε ό,τι σας πει ο Μανουράς. Εγώ θα είμαι σε ακρόαση". Αμέσως, είπε, ο Μανουράς: "Κύριε Διοικητά θα κάνουμε αντεπίθεση να' ρθούμε να σας πάρουμε". Όχι, είπα. Είναι επικίνδυνη ενέργεια. Μετά από κάμποση ώρα, είχαν αραιώσει τα πυρά, διότι όπως έμαθα εκ των υστέρων, οι Τούρκοι είχαν αρκετά θύματα, από αυτήν την ανταλλαγή πυρών, είδα δύο τεθωρακισμένα ο-χήματα, ένα άρμα παλιού τύπου και ένα τεθωρακισμένο όχημα πιο μικρό, να έρχονται από το αεροδρόμιο προς το μέρος μου. Είδα στον πυργίσκο του άρματος κάποιον που έβαζε κατά των Τούρκων που ήταν σε κοντινή απόσταση. Όταν πλησίασε, του φώναξα, αλλά εκείνος δεν άκουγε. Οι Τούρκοι ανταπέδωσαν τα πυρά και μία σφαίρα εξοστρακίσθηκε, τον κτύπησε και πήδησε από το άρμα, έπεσε κάτω και κούναγε το χέρι. Νομίζοντας ότι είχε τραυματισθεί, είπα στον Μανουρά να στείλει ένα νοσοκομειακό να τον παραλάβει, αλλά δυστυχώς ήταν νεκρός. Ήταν ο Αρχιλοχίας Αθανάσιος Φωτόπουλος, τον οποίον πήρε ο Λόχος του Κιουτσούκη και τον πήγε στο αεροδρόμιο. Μετά τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη τα δύο τεθωρακισμένα επέστρεψαν πίσω. Φώναξα στον επικεφαλής του άρματος, διότι ήθελα να με καλύπτει από την δεξιά πλευρά που ήταν οι Τούρκοι, για να μπορέσω να πάω στο αεροδρόμιο, δυστυχώς ήταν άτυχος ο Αρχιλοχίας. Όπως έμαθα αργότερα, από τον Κιουτσούκη και τον Κότσαλη, που ήταν στην ταράτσα του κτηρίου της ΣΙΤΑ, όταν είδαν τα οχήματα αυτά να έρχονται προς το μέρος μου, πύκνωσαν τα πυρά εναντίον των Τούρκων και εκείνοι απομακρύνονταν από την περιοχή. Μετά από τα γεγονότα αυτά, που κράτησαν μιάμιση ώρα περίπου ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, βγήκαν από τα φυλάκια τους, ύψωσαν λευκές σημαίες και διέταξαν "ΠΑΥΣΑΤΕ ΠΥΡ". Στη συνέχεια, επιβιβάσθηκα στο Landover, που οδηγούσε ο εξ' Ελλάδος οδηγός μου, και πήγα στο αεροδρόμιο, όπου συνάντησα τον Μανουρά στο κεντρικό κτήριο, καθώς και τους Μπαραμπούτη, Ρούκα, Κολοκοτρώνη που ήταν εκεί. ενώ ο Κιουτσούκης ήταν στο εκτός του αεροδρομίου οίκημα.Από την ταράτσα που βρισκόταν ο Μπένος, όπως πληροφορήθηκα εκ των υστέρων, ήταν και ένας καταδρομέας από την Πάτρα πολύ καλός σκοπευτής. Αυτός ο καταδρομέας είδε μια ομάδα Τούρκων και με μία βολή σκότωσε 12, όταν τους είδε να τρέχουν για να απομακρυν-θούν από την περιοχή. Ο Υποδιοικητής με τον Κυριάκο, που ακολουθούσαν, τους μέτρησαν. Είδαν δε, και τα τούρκικα ασθενοφόρα που μάζευαν τους νεκρούς και τους τραυματίες, μετά το "ΠΑΥΣΑΤΕ ΠΥΡ.





«Είχαν πολλά θύματα οι Τούρκοι»...
Εκτιμώντας τα γεγονότα, όπως εξελίχθηκαν, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ, διέταξαν τότε "ΠΑΥΣΑΤΕ ΠΥΡ" για να σώσουν τους Τούρκους, αφού διαπίστωσαν ότι είχαν αρκετά θύματα και τραυματίες. Διαπίστωσαν, προφανώς, ότι θα τους εξολοθρεύα-με όλους. Γιατί αν ήθελαν να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες, θα έπρεπε να είχαν κάνει νωρίτερα την κίνηση αυτή, και όχι μετά, που διαπίστωσαν τα αποτελέσματα αυτής της ολιγόωρης μάχης.




Διοικητής των καταδρομέων της πρώτης μοίρας
Γεώργιος Παπαμελετίου


Όπως αποδείχθηκε μετά και από σχετικά σήματα που υπεκλάπησαν από την ΚΥΠ, ήταν μία τούρκικη διλοχία 150 στρατιωτών, που είχε ως αποστολή να καταλάβει το αεροδρόμιο, πριν αυτό παραδοθεί στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Η διλοχία αυτή είχε και 4 άρματα μάχης τα οποία ήταν προσανατολισμένα προς την ΕΛΔΥΚ, προφανώς για να καλύπτει τα νώτα της. Υπήρχε επίσης και ένα άλλο άρμα πάνω στο ύψωμα με αδιευκρίνιστα σημαία, το οποίο εκτιμάται ότι κι αυτό ήταν τούρκικο. Από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ δεν έπεσε ούτε μια τουφεκιά όσο διάστημα διήρκησε η ανταλλαγή των πυρών μας με τους Τούρκους, ούτε στον αέρα, έστω για αντιπερισπασμό. Όπως πληροφορήθηκα πολύ αργότερα, έγινε αυτό για να μην κατηγορηθεί η ΕΛΔΥΚ, ότι παραβίασε την εκεχειρία. Ησθάνοντο, οι αρ-μόδιοι του ΓΕΕΦ, τόσο ένοχοι που έκαναν πιστά ότι τους έλεγαν οι ΟΗΕδες πράγμα που εκείνοι το είχαν αντιληφθεί. Σημειώνω επίσης το γεγονός, ότι μετά την κατάπαυση του πυρός, ο Ταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος που ήταν υπεύθυνος για την άμυνα του αεροδρομίου, δεν ήρθε να με συναντήσει. Τα γεγονότα, όπως τα περιέγραψε ο Παπαμελετίου, τα επιβεβαίωσαν και οι Μανουράς, Κυριάκος, Κιουτσούκης, Ρούκας. Κολοκοτρώνης, Ντούβας, Μπαραμπούτης και Κότσαλης. Στις συνεντεύξεις τους, οι αξιωματικοί επιτελείς της Α΄ Μοίρας καθώς και οι Λοχαγοί των Λόχων, εκτός των άλλων, είπαν: Μανουράς: «Μετά την ενημέρωση από τον Διοικητή, για τη θέση που βρισκόταν, ζήτησα από τον Παπαδόπουλο να μας διαθέσει το τεθωρακισμένο όχημα για να πά-με να τον πάρουμε, διότι εμείς δεν είχαμε άρματα. Πράγμα που έκανε». Κυριάκος: «Για την επίσκεψη των τραυματιών πήγαμε και οι τέσσερις (Υποδιοικητής, Ντούβας, Ιατρός και εγώ). Στη συνέχεια εγώ με τον Ντούβα πήγαμε στον τόπο που είχε καταρριφθεί το αεροπλάνο. Το θέαμα που αντικρύσαμε ήταν φοβερό. Όλοι, πλην τριών, ήταν καμμένοι. Αναγνώρισα το συγκυβερνήτη Συμεωνίδη, από τη φόρμα του οποίου αφαιρέσαμε διάφορα προσωπικά αντικείμενα και το πιστόλι του, τα οποία δώσαμε στο ΓΕΕΦ, τον ΔΕΑ Τσαμκιράνη και έναν τρίτο που δεν τον θυμάμαι. Το αεροπλάνο είχε αυλακώσει το έδαφος, περίπου 30 μέτρα , και στη συνέχεια είχε πέσει σε μια μικρή χαράδρα. Ο ένας κινητήρας είχε αποκολληθεί και είχε καρφωθεί απέναντι. Όταν επιστρέψαμε, φύγαμε αμέσως για το αεροδρόμιο, σύμφωνα με τις οδηγίες του Διοικητή. Προηγείτο ένα φορτηγό με πυρομαχικά, ένα Landover και ακολουθούσαμε με άλλο Landover, εγώ με τον Κοσκινά. Όταν βρισκόμασταν στην ευθεία για το αεροδρό-μιο, 1000 μέτρα από την πύλη, δεχθήκαμε πυρά από τους Τούρκους, οι οποίοι ήταν σε α-πόσταση 50 μέτρων . Πηδήσαμε αμέσως από το Landover και καλυφθήκαμε στο χαντάκι του δρόμου. Το ίδιο έκαναν και οι επιβαίνοντες στο REO και στo τζίπ. Ήμασταν περίπου 10 άτομα. Έρποντας πήγαμε 50 μέτρά πίσω και καλυφθήκαμε σ' ένα βενζινάδικο. Από το σημείο αυτό βλέπαμε τους Τούρκους που χτυπούσαν, αλλά δεν ήμασταν βέβαιοι αν ήταν Τούρκοι ή Έλληνες, διότι φορούσαν τις ίδιες στολές και δεν μπορούσα να φαντασθώ ότι ήταν Τούρκοι και είχαν πλησιάσει τόσο κοντά στο αεροδρόμιο, επειδή είχαμε εκεχειρία και διότι λίγο πιο πέρα ήταν κάτι υψώματα που κατείχε η ΕΛΔΥΚ. Αν γνώριζα ότι ήταν Τούρκοι θα τους σκότωνα όλους». Ο Παπαμελετίου που ήταν παρών στη συζήτηση. συμπλήρωσε: «Ο Κυριάκος ήταν πολύ καλός σκοπευτής, τον είχα στη σκοπευτική ομάδα. Είμαι βέβαιος ότι θα τους σκότωνε όλους, από τη θέση που βρισκόταν, αν είχαμε μια σωστή ενημέρωση από τους αρμοδίους του ΓΕΕΦ». Συνεχίζοντας ο Κυριάκος είπε: «Όση ώρα ήμασταν με τον Υποδιοικητή, τον Ντούβα, τον Κοσκινά και τους άλλους στο βενζινάδικο θυμάμαι, σαν και τώρα, δύο χαρακτηριστικά περιστατικά. Το ένα ήταν ότι, πέρασε κάποιος με πολιτικά, μπλε παντελόνι και άσπρο πουκάμισο και προχωρούσε πεζός για το αεροδρόμιο. Μας κίνησε την περιέργεια και τον σταματήσαμε. Μας είπε ότι είναι Ελληνοκαναδός και ότι θέλει να πάει να συναντήσει την Ταξιαρχία των Ελλήνων Καταδρομέων που είναι στο αεροδρόμιο και ότι είχε υπηρετήσει στο Βιετνάμ. Μιλούσε σπαστά ελληνικά. Όταν του είπαμε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει, διότι οι Τούρκοι χτυπάνε, μας απάντησε: "όχι, εμένα θα με αφήσουν". Προβληματισθήκαμε με τον Υποδιοικητή και τον αφήσαμε να προχωρήσει, αλλά με την προϋπόθεση ότι όταν θα τον φωνάξουμε να γυρίσει πίσω, θα γυρίσει αμέσως διότι θα τον έ-χουμε συνέχεια στο σκοπευτικό μας, και αν δεν υπακούσει θα τον σκοτώσουμε. Έφυγε και προχωρούσε «σαν κύριος». Οι Τούρκοι, που συνέχιζαν τα πυρά με τους δικούς μας, μόλις τον είδαν σταμάτησαν. Όταν εμείς σηκώναμε την κάνη του όπλου αμέσως μας πυροβολούσαν. Το γεγονός αυτό μας προξένησε την περιέργεια και τον φωνάξαμε να γυρίσει πίσω, πράγμα που έκανε. Εκτιμήσαμε ότι ήταν μια προ -συνεννοημένη κίνηση του. Όταν γύρισε, του είπαμε ότι είναι Τούρκος και μας είπε ψέματα. Το παραδέχθηκε αμέσως. Μας είπε ότι είναι Υπολοχαγός των ειδικών δυνάμεων, και τον αριθμό μητρώου του. Καμία άλλη πληροφορία. Εκτιμήσαμε ότι. ήθελε να δει τη δύναμη των καταδρομών που ήταν μέσα στο αεροδρόμιο, γιατί είχαν την εντύπωση ότι ήμασταν Ταξιαρχία. Στη συνέχεια τον παραδώσαμε στο ΓΕΕΦ. Το άλλο ήταν ότι, το βενζινάδικο απείχε περίπου 300 μέτρα από τις Αγγλικές εγκαταστά-σεις και βλέπαμε καθαρά, πάνω σε έναν υδατόπυργο έναν Άγγλο να πυροβολεί εναντίον μας. Μετά από λίγο χάθηκε. Πιθανόν να χτυπήθηκε από τους δικούς μας.



Χρονιάρης: «Ωσάν το κοκοσάλι πέφτουν οι σφαίρες...»

Η Μοίρα μας συνέχιζε την ανταλλαγή πυρών με τους Τούρκους που ήταν κοντά μας και μερικά από τα πυρά τους δεχόμασταν και εμείς, δεδομένου ότι δεν γνώριζαν ποιοι είμαστε». Τελειώνοντας ο Κυριάκου συμπλήρωσε. «Όταν πλησιάσαμε με το NORATLAS τη Λευκωσία, πήγα στο πιλοτήριο να δω τι γίνεται. Από εκεί είδα τις λάμψεις των αντιαεροπορικών πυρών που θύμιζαν τα βεγγαλικά της Ανάστασης και ρώτησα τον Στέφα, τι θα κάνει; Εκείνος μου είπε πως θα προσγειωθεί. Μετά από αυτό πήγα και κάθισα στο Gargo, δίπλα από έναν καταδρομέα που ήταν από τα Ανώγεια της Κρήτης (ο Γεώργιος Χρονιάρης), ο οποίος γυρίζει και μου λέει με την κρη-τική του προφορά: "ω πωπώ κύριε διοικητά, σαν κουκοσάλι (χαλάζι) χτυπάει". Ήταν οι σφαίρες που χτυπούσαν το αεροπλάνο. Στη συνέχεια μας ενημέρωσαν οι ΟΗΕδες, ότι αποφασίστηκε να παραληφθεί το αεροδρόμιο από αυτούς. Μετά από αυτό φύγαμε και πήγαμε στο εφεδρικό του Μακαρίου». Κιουτσούκης: «Ο Μανουράς με διέταξε αρχικά να πάω στον πύργο, διότι οι άλλοι δύο Λόχοι είχαν αναπτυχθεί μέσα στο κυρίως κτήριο του αερολιμένα και σε άλλα σημεία. Αφού ανέπτυξα το Λόχο μου γύρω από τον πύργο, ανέβηκα στην κορυφή του για να κάνω αναγνώριση της περιοχής. Γρήγορα, όμως, διατάχθηκα, από τον Μανουρά, να μεταβώ στο κτήριο που ήταν διάφορες υπηρεσίες της ΣΙΤΑ (αντίστοιχου του ελληνικού ΟΤΕ). Ήταν ένα διώρο-φο, εκτός τον αεροδρομίου 150- 200 μ. και δέσποζε όλης της περιοχής. Ήμουν, πολύ κοντά στο δρόμο προσέγγισης του αεροδρομίου, και σε πολύ κοντινή απόσταση με τα τουρκικά ένοπλα τμήματα». Κολοκοτρώνης: «Μόλις έφθασα στο αεροδρόμιο συνάντησα τον Παπαδόπουλο, ενημερώθηκα για την ύπαρξη τουρκικής δύναμης κοντά στην περιοχή και από κοινού αποφασίσαμε, και ανέπτυξα το Λόχο σε επίκαιρες θέσεις του αεροδρομίου και έστειλα στην ταράτσα του κεντρικού κτηρίου ομάδα καταδρομένων με επικεφαλής τον Υπολοχαγό Μπένο». Μπαραμπούτης: «Παρότι έφυγα πίσω από τον Διοικητή της Μοίρας, είχα προλάβει και μπήκα με το Λόχο μου μέσα στο αεροδρόμιο και πήρα οδηγίες από τον Μανουρά, λίγη ώρα πριν δεχθεί τα πυρά ο Διοικητής, όπως έμαθα εκ των υστέρων, και αρχίσει η μάχη του αεροδρομίου». Ντούβας: «Στον τόπο του ατυχήματος, θυμάμαι ότι το NOKATLAS ήταν κομμένο, εκτός από ένα μέρος του κόκπιτ και του ουραίου τμήματος και οι τροχοί του ήταν σε μια απόστα-ση 200 περίπου μέτρων μακριά. Τέσσερις καταδρομείς τους είχαν βάλλει στη σειρά, ήταν αναγνωρίσιμοι και τους έβαλα τα ονόματα. Αυτοί ήταν ο Τσαμκιράνης, ο Χριστόπουλος, ο Χαντζόπουλος και ένας άλλος που δεν τον θυμάμαι. Στο κόκπιτ είδα τον Δάβαρη, που φαινόταν σαν να ήταν όρθιος, αλλά ήταν νεκρός. Πήγα να τον σηκώσω από τις μασχάλες και στα χέρια μου έμεινε μόνον το κορμί του. Το υπόλοιπο μέρος του σώματος του ήταν κομμένο. Όταν επιστρέψαμε στο Μετόχι της Μονής Κύκκου, συναντήσαμε τον Αβραμίδη με τον Κοσκινά. Επιβιβάστηκα σε ένα Landover με τον Αβραμίδη και στο άλλο ο Κυριάκος με τον Κοσκινά και φύγαμε για το αεροδρόμιο. Αφού δεχθήκαμε τα πυρά από τους Τούρκους, όπως σας τα είπε ο Κυριάκος, πηδήσαμε από τα οχήματα και καλυφθήκαμε στο ρείθρο του δρόμου. Κά-ποια ώρα, απομακρύνθηκα από τους άλλους 30- 50 μέτρα , γέμισα με σφαίρες το Μ-3 που εί-χα και άρχισα να πυροβολώ τους Τούρκους από τους οποίους δέχθηκα καταιγιστικά πυρά (το γεγονός αυτό το επιβεβαιώνει και ο Κυριάκος, ο οποίος επιπλέον είπε ότι επειδή κινδύνευε να εγκλωβιστεί τον φωνάξαμε και γύρισε πίσω). Μετά το "ΠΑΥΣΑΤΕ ΠΥΡ", είδα τα οχήματα που πήγαν και μάζευαν τους νεκρούς και τραυματίες Τούρκους και στη συνέχεια πήγα στο αεροδρόμιο. Όλα όσα στη συνέχεια έκανε ο Διοικητής μας για την παράδοση στις δυνάμεις του ΟΗΕ του αεροδρομίου και την απομάκρυνση μας, τα έζησα και έγιναν έτσι όπως σας τα είπε ο διοικητής μας.

Πλήρης έλλειψη ενημέρωσης και συντονισμού

Στη συνέντευξη του ο Αντισμήναρχος Φίλιππας Κόλλιας είπε: «Το πρωί της 23ης Ιουλίου επέστρεψα στο αεροδρόμιο για να μεριμνήσω να ενεργοποιηθεί ο ένας διάδρομος. Οι εργασίες επισκευής συνεχίστηκαν μέχρι την 14:00. Την ώρα αυτή άρχισε ο βομβαρδισμός του αεροδρομίου με όλμους, καθώς και επίθεση των τουρκικών δυνάμεων για την κατάληψη του. Όταν άρχισαν τα πυρά, μπήκαν στο προσωρινό Κέντρο Επιχειρήσεων του αεροδρομίου, που είχαμε κάνει με τον Παπαδόπουλο, (στο χώρο παραλαβής των αποσκευών των επιβατών), δύο Αξιωματικοί των Ηνωμένων Εθνών από τους οποίους ζήτησε (ο Παπαδόπουλος), να φροντίσουν για την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων. Παράλληλα πήγε ο ίδιος στο χώρο εμπλοκής και επέστρεψε μετά την κατάπαυση του πυρός. Λίγο αργότερα, τηλεφωνεί ο Γεωργίτσης στον Παπαδόπουλο και του λέει να πάει εκεί που είναι ο ΤΣΑΝΤ και οι Τούρκοι, για να διαπιστώσει τι θέλουν. Έφυγε ο Παπαδόπουλος για το σημείο αυτό και λίγο μετά ξανατηλεφωνεί και μου λέει: "Τρέξε, πρόλαβε τον Παπαδόπουλο και πες του να μην αναλάβει καμία δέσμευση, αλλά αφού ακούσει τις απαιτήσεις των Τούρκων να μας αναφέρει για να του δώσουμε οδηγίες. Το αεροδρόμιο εάν παραδοθεί, θα παραδοθεί μόνον στις δυνάμεις του ΟΗΕ". Γεμάτος αγωνία και άγχος, διότι έπρεπε να κινηθώ μεταξύ των αντιμαχομένων μονάδων, έτρεξα, πρόφθασα τον Παπαδόπουλο και του είπα όσα ο Γεωργίτσης μου είπε, και με ρώτη-σε: «Ποιός στα είπε αυτά, ο Γεωργίτσης ή κάποιος άλλος» Του απάντησα, ότι αυτά που σου είπα μου τα είπε ο Γεωργίτσης. Μετά από 45 περίπου λεπτά, ήρθαν πάλι οι δυο αξιωματικοί του ΟΗΕ, οι οποίοι μου εί-παν: "θα σε αφοπλίσουμε και θα πάμε μαζί στο σημείο που είναι η επιτροπή, για να επιστρέψει ο Παπαδόπουλος προκειμένου συνεννοηθεί με το ΓΕΕΦ". Τηλεφώνησα στον Γεωργίτση του είπα τα καθέκαστα και πήρα εντολή να κάνω ότι μου είπαν. Πήγα στον χώρο αυτό όπου διαπίστωσα ότι παρευρίσκετο και ο υπάλληλος της ΥΠΑ Κύπρου Παπαϊωάννου, που εκτελούσε καθήκοντα διερμηνέα. Εκεί ήταν ο ΤΣΑΝΤ με πέντε επιτελείς του και ένας Τούρκος Ταγματάρχης. Αμέσως έφυγε ο Παπαδόπουλος. Περιμένοντας, την επιστροφή του, είδα αιφνιδίως, όλους τους παριστάμενους να πέφτουν κατά γης, συμπεριλαμβανομένου και του ΤΣΑΝΤ. Σε ερώτηση μου, τι συμβαίνει; μου είπε: «ειδοποιήθηκα ότι η φρουρά θα κάνει έναρξη των πυρών, διότι οι Τούρκοι κάνουν χρήση καπνογόνων βομβών», και με παρακάλεσε να έρθω σε επαφή με τον ασύρματο και να δια-βεβαιώσω τη φρουρά του αεροδρομίου ότι οι καπνοί είναι από πυρκαγιά που είχε προκληθεί στις καλαμιές που ήταν στο στρατόπεδο των Ηνωμένων Εθνών. Πράγματι, ήρθα σε επαφή με έναν Ταγματάρχη της Εθνικής Φρουράς, δεν θυμάμαι το όνομα του, και έτσι απεφεύχθη η εμπλοκή». Σε σχετική ερώτηση, είπε: «Ποτέ μου δεν είδα τον Παπαμελετίου. Ούτε γνώριζα την ώρα αυτή που βρισκόταν». Τα ίδια είπε και ο Παπαμελετίου, για την ομάδα Παπαδόπουλου-Κόλλια, που ήταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του αεροδρομίου. «Δεν τους είδα ποτέ μου», δήλωσε. ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΓΧΥΣΗ και ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑ, παρότι ήταν πολύ κοντά μεταξύ τους.


«Μανουρά, εσύ θα δίνεις λύσεις»...



Το τι ακριβώς είχε συμβεί τότε, που δεν είχαν μάθει ποτέ τους οι εμπλεκόμενοι, διαπιστώθηκε, από την έρευνα που έγινε για τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου. Ο Παπαμελετίου, είπε: «Όταν μπήκα στο αεροδρόμιο και μετά την ενημέρωση, από τους Μανουρά, Ρούκα και Κολοκοτρώνη, κάθισα μπροστά από το κτήριο του αερολιμένα του οποίου όλα τα τζάμια ήταν σπασμένα, από τη συμπλοκή που έγινε με σκοπό να με βλέπουν οι καταδρομείς, οι οποίοι κάθονταν πάνω στα σπασμένα τζάμια και τους είπα να τα καθαρίσουν για να μην τραυματισθούν. Αυτό το έκανα περισσότερο για να με ακούσουν όλοι και να διαπιστώσουν ότι και ο Διοικητής τους ήταν εκεί. Ακολούθως είπα στον Μανουρά που είχε τον ασύρματο να καθίσει μέσα στο κτήριο, σε κοντινή απόσταση, ώστε να ακούω όλες τις συνομιλίες, λέγοντας του: "Μανουρά, όποιος και να με ζητήσει θα λες ότι δεν είμαι εδώ. Εγώ θα είμαι εδώ και θα ακούω, θα δίνεις εσύ λύσεις. Αν κάπου δυσκολεύεσαι θα λες -δεν είναι εδώ ο Διοικητής μου, θα τον ενημερώσω όταν τον συναντήσω. Τίποτα άλλο". Αυτό το έκανα για να μην δεσμευθώ σε κανέναν, γιατί απ' ό,τι είχα ζήσει, είχα δει, αλλά και από την ενη-μέρωση που μου έκαναν οι Λοχαγοί μου και ο Μανουράς, κάτι δεν μου πήγαινε καλά. Είχα αρχίσει να αμφιβάλω για τις καλές προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών. Κάπου διαισθάνθηκα ότι κάποιο παιχνίδι παιζόταν μπροστά στα μάτια μου, που δεν μου άρεσε.
 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΜΕΛΕΤΙΟΥ

Κάποια στιγμή, είδα μέσα στο αεροδρόμιο, σε μια απόσταση 20- 30 μέτρων , ένα αυτοκίνητο του ΟΗΕ με τεράστιες κεραίες, και έναν Υπολοχαγό. Σε λίγο ο Μπένος, που ήταν στην ταράτσα του κτηρίου, μου είπε από τον ασύρματο: "Με τα κιάλια μου είδα ότι από το φυλάκιο του ΟΗΕ ρίχτηκαν καπνογόνα. Εκεί είναι και ένα άρμα". Οι υποψίες μου άρχισαν να μεγαλώνουν, σκέφθηκα ότι ήθελαν να δημιουργήσουν σύγχυση σε εμάς και προπέτασμα καπνού, έτσι ώστε οι Τούρκοι, που ήταν πολύ κοντά στο αεροδρόμιο, να μπουν μέσα, να υψώσει την τουρκική σημαία, και ήταν πολύ πιθανόν το άρμα αυτό "καμουφλαρισμένο" να ήταν τουρκικό, και στη συνέχεια οι δυνάμεις του ΟΗΕ να έλεγαν ότι όταν εμείς παραλάβαμε το αεροδρόμιο βρήκαμε μέσα τούρκικη σημαία.Αμέσως, από τον ασύρματο, είπα στον Μπένο: "θα έχεις επί σκοπόν με τα αντιαρματικά σου, το άρμα ή τα άρματα που βλέπεις, και μόλις δεις ότι κάτι κινείται θα λες- έτοιμος επί σκοπόν, έτοιμος προσοχή- όπως κάναμε στη σκοπευτική ομάδα (είχα και τον Μπένο στη σκοπευτική ομάδα), και το πυρ θα στο δώσω εγώ, για να έχω την ευθύνη. Κατάλαβες; Κατάλαβα είπε ο Μπένος". Αυτήν τη στιχομυθία, την άκουσε προφανώς ο Υπολοχαγός του ΟΗΕ, και πιθανόν και άλλοι ΟΗΕδες, διότι όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων είχαμε τους ίδιους ασυρμάτους με τις ίδιες συχνότητες. Ενημερώθηκε, προφανώς, ο ΤΣΑΝΤ, γι' αυτό και έπεσαν όλοι κάτω σχε-δόν αμέσως μετά τα καπνογόνα, όταν ο Κόλλιας ήταν εκεί, διαπιστώνοντας ο Υπολοχαγός του ΟΗΕ την αποφασιστικότητα μου. Εκνευρίστηκα από το γεγονός αυτό, και είπα στον Υπολοχαγό: "Να πεις στο φυλάκιο να μη ρίχνουν καπνογόνα, και να μη κινηθεί κανένας γιατί θα δώσω εντολή για πυρ και δεν θα φέρω καμία ευθύνη". Ο Υπολοχαγός -είπε-: "Μα δεν είναι καπνογόνα. Είναι καλαμιές που καίγονται μέσα στο στρατόπεδο μας". Να τις φάνε τις καλαμιές, του απάντησα. Η συνεννόηση γινόταν μέσω ενός Κύπριου που σπούδαζε στην Αγγλία, και εκτελούσε χρέη διερμηνέα και τον οποίον είχα πάντα κοντά μου. Στο μεταξύ ο Υπολοχαγός αυτός είχε ανέβει και στην ταράτσα και είχε συναντηθεί με τον Μπένο. Μετά από λίγο, είδα ένα Τάγμα του ΟΗΕ με τεθωρακισμένα οχήματα, από πολύ μακριά, να προσεγγίζει το αεροδρόμιο, και το οποίο σταμάτησε σε μια απόσταση 500- 1.000 μέτρων από την πύλη του αεροδρομίου. Έρχεται στη συνέχεια ο Υπολοχαγός του ΟΗΕ, και μου λέει: «Έχει έρθει το Τάγμα του ΟΗΕ να παραλάβει το αεροδρόμιο, γι' αυτό να φύγετε εσείς". Πιθανόν να πήρε εντολή από τον Διοικητή του Τάγματος. Η απάντηση μου ήταν αρνητική, και αυτό επειδή οι τουρκικές δυνάμεις, ενώ θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί, μετά την κατά-παυση του πυρός, εξακολουθούσαν να είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο, 100 μέτρα περίπου. Μόλις θα φεύγαμε εμείς, οι Τούρκοι θα έμπαιναν μέσα, πριν από το Τάγμα του ΟΗΕ. Κάτι, που ενδεχομένως να είχαν από κοινού σχεδιάσει. Χωρίς να είμαι βέβαιος γι' αυτό. Ενισχύεται όμως από το γεγονός, ότι σταμάτησαν πολύ μακριά, παρότι γνώριζαν ότι οι Τούρκοι ήταν δίπλα από τα συρματοπλέγματα.



Α΄ Μοίρα Καταδρομών στην Κύπρο.
Διακρίνονται: 1. Διοικητής της Μοίρας Ταγματάρχης Γ. Παπαμελετίου,
2. Υποδιοικητής Ταγματάρχης Αγ. Αβραμίδης, 3. Διευθυντής του 3ου Γρ. Ταγματάρχης Β. Μανουράς,
4. Υπολοχαγός Γεώρ. Μπαραμπούτης, 5. Υπολοχαγός Βασ. Φθενός, 6. Υπολοχαγός Μπένος,
7. Καταδρομέας πολυβολητής Κ. Γεωργακόπουλος που σκότωσε 12 Τούρκους
από την ταράτσα του κεντρικού κτηρίου και οι απολυόμενοι καταδρομείς




Στα χέρια των ΟΗΕδων το αεροδρόμιο Λίγο αργότερα, τηλεφωνεί κάποιος από το ΓΕΕΦ στον Μανουρά και του λέει: "να φύγει η Μοίρα για να παραλάβει το αεροδρόμιο ο ΟΗΕ". Η απάντηση του Μανουρά ήταν: "Δεν είναι εδώ ο Διοικητής μου. Όταν τον δω θα τον ενημερώσω". Στη συνέχεια, επικοινωνούν με τον Μανουρά από την Ελληνική πρεσβεία στην Κύπρο και του είπαν να φύγουν οι καταδρομείς από το αεροδρόμιο, για να το παραλάβει ο ΟΗΕ και ότι η απόφαση να φύγετε από το αεροδρόμιο δεν είναι μόνον στρατιωτική είναι και πολιτική. Η απάντηση του Μανουρά προς την πρεσβεία η ίδια. Η κατάσταση επίσης η ίδια. Όλοι μας λέγανε να φύγουμε, αλλά κανείς, πώς θα φύγουμε και πώς θα το αναλάβει το αεροδρόμιο ο ΟΗΕ. Λίγο αργότερα νέο τηλεφώνημα από το ΓΕΕΦ. Οι εκεί αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο, προ αυτής της αρνητικής μου στάσης, επιστράτευσαν τον καταδρομέα Συνταγματάρχη Κομπόκη, ο οποίος τηλεφωνεί στον Μανουρά. Με το εμπρός αναγνώρισε τη φωνή του παλιού του Διοικητή στη 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, ο οποίος του είπε, σε τόνο αυστηρό: "Μανουρά, Κομπόκης εδώ. Να πάρετε τη Μοίρα και να φύγετε από το αεροδρόμιο". Το τηλεφώνημα αυτό άλλαξε τα δεδομένα, διότι εκτός του ότι ο Κομπόκης ήταν Διοικητής των δυνάμεων καταδρομών Κύπρου, εμείς οι καταδρομείς είχαμε μεταξύ μας μια ιδιαίτερη σχέση. Η απάντηση του Μανουρά ηταν: «Κύριε Συνταγματάρχα ξέρετε τι γίνεται εδώ...». Ο Κομπόκης δεν τον άφησε να ολοκληρώσει, και με τόνο πάλι αυστηρό του είπε: «Μανουρά, κατάλαβες τι σου είπα. Να πάρετε τη Μοίρα, να φύγετε από εκεί". Ο Μανουράς του είπε: Ένα λεπτό να το αναφέρω στο διοικητή μου. Πάω να τον βρω, είναι εδώ δίπλα. Έρχεται και μου λέει: Τι θα κάνουμε τώρα με τον Κομπόκη. Βρέθηκα σε δύσκολη θέση. Δεν μπορούσα να πω όχι στον Κομπόκη τον οποίο σεβόμουνα και είπα στον Μανουρά να του πει να μας στείλουν αυτοκίνητα. Λεωφορεία είχα εκεί. Προσπάθησα με το τρόπο αυτό να κερδίσω χρόνο. Δεν ήθελα να αγνοήσω τον Κομπόκη, όπως έκανα με τους άλλους του ΓΕΕΦ και τον πρέσβη Λαγάκο, αλλά δεν μπορούσα την κοροϊδία που έβλεπα πως παιζόταν μπροστά στα μάτια μου. Είκοσι οκτώ χρόνια μετά, σε τυχαία συνάντηση μας ο Κομπόκης μου αποκάλυψε ότι: "Μετά την δυσάρεστη τροπή που πήραν τα πράγματα στην Κύπρο, οι Κύπριοι Καταδρομείς δεν υπάκουαν σε καμία διαταγή του ΓΕΕΦ. Χωρίς να το γνωρίζω έκαναν χρήση του ονόματος μου, και αυτό επειδή στις εντολές μου υπάκουαν. Γι' αυτό και με παρακάλεσαν τότε να σας τηλεφωνήσω. Ήταν βέβαιοι ότι και εσείς θα με ακούγατε». Περιμένοντας, τα λεωφορεία από το ΓΈΕΦ, είδα ένα τζιπ από το σημείο που είχε σταματήσει η δύναμη του ΟΗΕ να ξεκινάει με κατεύθυνση το αεροδρόμιο. Όταν πλησίασε είδα ότι, το οδηγούσε ένας Υπολοχαγός, δίπλα του καθόταν Αντισυνταγματάρχης, ήταν προφανώς ο Διοικητής του Τάγματος, και πίσω ένα στρατιώτης. Πέρασαν δίπλα μου και δεν μου μίλησαν καθόλου. Ο Αντισυνταγματάρχης με κοίταξε με βλοσυρό ύφος, βλέμμα που ανταπέδωσα. Σταμάτησαν σε ένα πάρκιν που ήταν 20-30 περίπου μέτρα μακρύτερα, κατέβηκαν από το τζιπ και άρχισαν να συζητάνε μεταξύ τους. Από το βλοσυρό του ύφος, αλλά και από την όλη του συμπεριφορά, εκτίμησα ότι οι υποψίες μου ήταν βάσιμες. Πίστεψα ότι ήρθε να δει την κατάσταση στο αεροδρόμιο, αλλά κυρίως να με δει και να σχηματίσει ιδίαν αντίληψη για το άτομο μου, μετά από τις συνεχείς μου αρνήσεις, για τις οποίες σίγουρα θα ενημερωνόταν. Σε λίγο, προστέθηκε στην παρέα τους και ένας με πολιτικά, ο οποίος με πλησίασε, μου είπε ότι είναι δημοσιογράφος από το BBC ονομάζεται Φίλιπς και μου ζήτησε να πάρει στιγμιότυπα τους καταδρομείς την εικόνα του αεροδρομίου κ.λ.π. Αρνήθηκα, λέγοντας του ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο. Ο Φίλιπς, με ευχαρίστησε και μου είπε ότι καταλαβαίνει ότι πράγματι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή και έφυγε. Λίγες ημέρες αργότερα, μάθαμε, ότι ο Φίλιπς σκοτώθηκε. Αφού περίμενε λίγη ώρα ο Διοικητής του Τάγματος, άγνωστο τι, του οποίου η όλη συμπεριφορά ήταν προκλητική, και αφού διαπίστωσε ότι δεν συγκινήθηκα καθόλου από την παρουσία του, μπήκε με τη συνοδεία του στο τζιπ και έφυγε, χωρίς να μου πει τίποτα, έστω και ένα "γιατί δεν φεύγεις από το αεροδρόμιο". Το πιο πιθανό είναι ότι τον πίεζαν τα υψηλά ιστάμενα κλιμάκια, να πάει στο αεροδρόμιο, γιατί μόλις επέστρεψε στην φάλαγγα, την πήρε και ξεκίνησε για να παραλάβει το αεροδρόμιο. Ήταν μια τεράστια δύναμη με αρκετά τεθωρακισμένα οχήματα. Όταν είδα να έρχεται το Τάγμα του ΟΗΕ, κάλεσα τον Υπολοχαγό και του είπα: θα πάνε τα τμήματα του ΟΗΕ στις θέσεις που είναι οι δικοί μου Λόχοι, θα παραλάβουν την τοποθεσία κανονικά και αφού ενημερωθώ από τους Λοχαγούς μου ότι τους αντικατέστησαν οι δικοί σας, στη συνέχεια θα αποχωρήσουμε. Μετέφραζε πιστά ο Κύπριος. Έτσι και έγινε. Όταν μπήκε μέσα στο αεροδρόμιο το Τάγμα του ΟΗΕ, πάλι ο Αντισυνταγματάρχης, δεν μου είπε τίποτα. Είχε προφανώς ενημερωθεί από τον Υπολοχαγό. Μετά από την ενημέρωση των Λοχαγών μου, ότι αντικαταστάθηκαν από τους ΟΗΕδες, ήρθαν εκεί που ήμουν. Για να έμπαιναν τώρα οι Τούρκοι μέσα στο αεροδρόμιο έπρεπε να πάρουν άδεια από τις δυνάμεις του ΟΗΕ. Μετά τη διαδικασία αυτή, είπα στον μεταφραστή μου. "πες του ακριβώς ό,τι σου πω": Αν θέλουν τώρα ας δώσουν το αεροδρόμιο στους Τούρκους. Όχι όμως όπως ήθελαν πριν, που προσπάθησαν να μας κοροϊδέψουν». Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, διότι δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω, είχε γραφεί σε τούρκικη εφημερίδα που αναδημοσιεύτηκε σε ελληνική, ότι οι Τούρκοι είχαν ΕΠΙΚΗΡΥΞΕΙ τον Παπαμελετίου. Αν αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα επιβεβαιώνουν όσα είχε υποπτευθεί, και τον επικήρυξαν επειδή τους χάλασε τα σχέδια. Η πρωτοβουλία αυτή του Παπαμελετίου, που πήρε μόνος του, χωρίς να του πει τίποτα κάποιο προϊστάμενο κλιμάκιο ήταν απόρροια της διαίσθησής του ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο όλο θέμα της παράδοσης του αεροδρομίου. Στην πολύωρη συνέντευξη του, μου τόνιζε συνέχεια: «Πώς ήταν δυνατόν να πάρω τη Μοίρα και να φύγω από το αεροδρόμιο, τη στιγμή που οι Τούρκοι ήταν στην περίφραξη του; Εκτίμησα ότι έως ότου το Τάγμα του ΟΗΕ ερχόταν στο αεροδρόμιο, όταν θα είχαμε φύγει εμείς, οι Τούρκοι θα είχαν ήδη μπει μέσα και θα είχαν υψώσει την τούρκικη σημαία. Δεν εξηγείται διαφορετικά η συνεχής παραμονή τους, με την ανοχή των ΟΗΕδων, κοντά στο αεροδρόμιο, τη στιγμή που η φάλαγγα του ΟΗΕ ήταν εν όψει. Όπως εκ των υστέρων μάθαμε, μετά τον ΑΤΤΙΛΑ ΙΙ, αυτό το πράγμα έγινε σε μεγάλη έκταση. Καταλάμβαναν εδάφη οι Τούρκοι τοποθετούσαν σημαίες και οι δικοί μας το μόνο που έκαναν ήταν να παραπονούνται στους ΟΗΕδες».
«Εκτίμησα ότι έως ότου το Τάγμα του ΟΗΕ ερχόταν στο αεροδρόμιο, όταν θα είχαμε φύγει εμείς, οι Τούρκοι θα είχαν ήδη μπει μέσα και θα είχαν υψώσει την τούρκικη σημαία»


............




H αποχώρηση της Α΄ Μοίρας Καταδρομών Τελειώνοντας, ο Παπαμελετίου είπε: «Πριν φύγουμε από το αεροδρόμιο, διέταξα τον Μανουρά να πάει με ένα μικρό αυτοκίνητο στο ΓΈΕΦ να τους ενημερώσει ότι το αεροδρόμιο παραδόθηκε στις δυνάμεις του ΟΗΕ, και να πουν που θα πάμε. Παράλληλα του είπα ότι, επειδή υπάρχει περίπτωση να μην μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον ασύρματο, να τοποθετήσει στη διαδρομή φαντάρο για να μας πει που θα πάει η φάλαγγα. Ευτυχώς, που πρόβλεψα αυτή τη λεπτομέρεια, γιατί οι ΟΗΕδες είχαν μπει στη συχνότητα μας και παρακολουθούσαν χωρίς να βγάζουν μιλιά όλες μας τις συνομιλίες. Στην προκειμένη περίπτωση, και με σκοπό να μας προκαλέσουν σύγχυση και να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε με τον Μανουρά, άρχισαν να κάνουν τρομερά παράσιτα με αποτέλεσμα να ήταν αδύνατη η μεταξύ μας επικοινωνία. Ευτυχώς που ο Μανουράς είχε τοποθετήσει φαντάρους στο δρόμο και έτσι μάθαμε που έπρεπε να πάμε.
Πριν αναχωρήσουμε έκανα γενικό προσκλητήριο, και απαίτησα όπως της φάλαγγας της Μοίρας να προηγείται ομοιόβαθμος μου του ΟΗΕ, και αυτό γιατί αγνοούσα τις θέσεις των Τούρκων, οι οποίοι ενδεχομένως να μας είχαν στήσει ενέδρα σε κάποιο σημείο της διαδρομής. Πράγματι τέθηκε επικεφαλής της φάλαγγας Ταγματάρχης των Ηνωμένων Εθνών και με τη βοήθεια των στρατιωτών που είχαν τοποθετηθεί στο δρόμο πήγαμε στο στρατόπεδο του εφεδρικού του Μακαρίου. Εκεί παραμείναμε μερικές ημέρες και στη συνέχεια πήγαμε στο Σταυροβούνι. Εκ των υστέρων, πληροφορηθήκαμε ότι είχαμε τους ίδιους ασυρμάτους. Εκείνοι Αμερικανικής κατασκευής και εμείς Ισραηλινής. Βρίσκονταν πάντα στην συχνότητα μας και παρακολουθούσαν -χωρίς να βγάζουν μιλιά- όλες τις μεταξύ μας συνομιλίες, όλο το διάστημα που πήγαμε στο αεροδρόμιο μέχρι που φύγαμε. Επιβεβαιώνεται αυτό από τις τρομερές παρεμβολές που μας έκαναν όταν φεύγαμε με σκοπό να μας δημιουργήσουν σύγχυση. Ενώ μέχρι τότε δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Μετά από αυτό και επειδή οι Ισραηλινής κατασκευής ασύρματοι είχαν συχνότητες πέραν αυτής των Αμερικανικής κατασκευής, αλλάξαμε περιοχή στους ασυρμάτους μας και δεν είχαμε πλέον κανένα πρόβλημα.

 
panagiotiselsa.blogspot.com/

Η ΑΝΙΚΑΝΗ κυβέρνηση ΔΕΝ αγγίξει ΤΑ ΡΕΤΙΡΕ των 4.000 και 5.000 ευρώ και τα βάζει ξανα με τους Στρατιωτικους

Ο ΓΙΩΤΑΣ ΣΑΣ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ,ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ ΚΟΡΟΙΔΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ,ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΒΡΕ ....ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ !

Δεν υπάρχει όριο! Η αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι σ΄ όποιος φοράει στολή είναι απίστευτη! 
 Ένας πολιτικός μέχρι πρόσφατα ΥΕΘΑ, με τη φήμη του έξυπνου που καταλαβαίνει αμέσως τα θέματα όποιου υπουργείου έχει στην ευθύνη του, προχωρά σε μία ακόμη σημαντική περικοπή του εισοδήματος των στρατιωτικών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπουργός Οικονομικών πια ,αποφάσισε να κόψει το επίδομα ειδικής απασχόλησης κατά 50% και από 375,65 ευρώ να το κατεβάσει στα 187,83!
Ξυπνάτε Βρε κορόιδα ! Ας τολμήσει ο Μπ@@@@ας να τα βάλει με τις ΔΕΚΟ !
 


Η πληροφορία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Το Βήμα,σε ρεπορτάζ για το μισθολογιο των δημοσίων υπαλλήλων! Η λογική του κ.Βενιζέλου,δεν μπορεί να εξηγηθεί.

Οι στρατιωτικοί έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις εισοδήματος από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο του δημόσιου τομέα! Για την ακρίβεια είναι οι μοναδικοί που έχουν χάσει σχεδόν το 30% του εισοδήματός τους συν οποιαδήποτε…υποψία παροχής υπήρχε. Αντιμετωπίζονται από τη πρώτη στιγμή από τη κυβέρνηση τουλάχιστον με αισχρό τρόπο.

Η κυβέρνηση προέβαλε συστηματικά τα όποια στραβά κι ανάποδα υπήρχαν στις ΕΔ και τα οποία πάντως ήταν σαφώς πταίσματα στο όργιο των ΔΕΚΟ,για να παρουσιάσει τους στρατιωτικούς περίπου …ως προνομιούχους. Οι περικοπές που επέβαλε στο εισόδημά τους χωρίς δεύτερη σκέψη είναι τρομακτικές,την ίδια ώρα που δείχνει ανίκανη και αδιάφορη να αγγίξει ρετιρέ 4.000 και 5.000 ευρώ σε ΔΕΚΟ-φαντάσματα. Ανίκανη ακόμη και να επιβάλει μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων από διαλυμένους οργανισμους του δημοσίου στο ΥΕΘΑ. Ανίκανη να καταλάβει ότι με την στάση της και με τις δηλώσεις της περί στρατιωτικών (Αντιπαραγωγικοί-Αυτιστικοί) το μόνο που έχει καταφέρει είναι να διαλύει κάθε μέρα το ηθικό των ΕΔ.
onalert.gr
Πηγή: http://trikalagr.blogspot.com

ΚΥΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ .............

ΚΥΠΡΟΣ : ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ...ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

  • Παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί η πλειοψηφία των πολιτών
  • Αρνητική η εικόνα που έχουν για τον Δημήτρη Χριστόφια
  • Δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς και δεν πιστεύουν σε απονομή δικαιοσύνης
  • Διαφωνούν με τη μεταφορά ρεύματος από το ψευδοκράτος
1. Ποιος πιστεύετε ότι ευθύνεται περισσότερο από όλους για την καταστροφή της 11/7/2011 στη Ναυτική Βάση στο Μαρί και το Βασιλικό; (αυθόρμητες απαντήσεις)
Για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών η ευθύνη για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου βαραίνει περισσότερο την Κυβέρνηση στην ολότητά της. Την άποψη ενστερνίζονται οκτώ στους δέκα πολίτες (78,23%). Πιο αναλυτικά, επί του συνόλου των ερωτηθέντων ένα 25% αποδίδουν τη μεγαλύτερη ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ένα 42% πιστεύουν ότι οι περισσότερες ευθύνες βαραίνουν γενικά την Κυβέρνηση. Ένας στους δέκα θεωρούν ως κύριο υπεύθυνο το Υπ. Άμυνας, ενώ ένα 3% το Υπ. Εξωτερικών.
2. Είσαστε ικανοποιημένοι από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης ως προς τον εντοπισμό και την τιμωρία των ενόχων;
Καθόλου ικανοποιημένοι εμφανίζεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της Κυβέρνησης για εντοπισμό και τιμωρία των ενόχων. Ένα 80% θεωρούν ότι αυτοί οι χειρισμοί δεν αρκούν, προκειμένου να εξευρεθούν όσοι ευθύνονται και ν’ αποδοθεί δικαιοσύνη.
3. Πιστεύετε ότι με τις παραιτήσεις των ΥΠΑΜ-ΥΠΕΞ και Αρχηγού ΓΕΕΦ έχει αποδοθεί δικαιοσύνη;
Την καθολική άποψη που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι οι παραιτήσεις του υπ. Άμυνας, του υπ. Εξωτερικών και του Αρχηγού του ΓΕΕΦ δεν απονέμουν δικαιοσύνη, έρχεται να αποτυπώσει ξεκάθαρα η δημοσκόπηση της «Σ». Αυτό πιστεύει σχεδόν το σύνολο της κοινωνία της Κύπρου, με τη θέση αυτή να εκφράζεται από εννέα στους δέκα συμπολίτες μας.
4. Ποια η γνώμη σας για τον Πρόεδρο Χριστόφια;
Άκρως ανησυχητικό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι το εύρημα που προκύπτει μέσα από τη δημοσκόπηση της «Σ», όσον αφορά στην εικόνα του ανάμεσα στους πολίτες της Κύπρου. Η εικόνα αυτή είναι αρνητική για μια μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, με επτά στους δέκα να μην έχουν και την καλύτερη των εντυπώσεων για τον Δημήτρη Χριστόφια. Είναι σαφές ότι οι χειρισμοί του Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την τραγωδία αφαίρεσαν μεγάλο ποσοστό από τη δημοτικότητά του.
5. Πιστεύετε ότι πρέπει να παραιτηθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας;
Ένα 55% των πολιτών πιστεύουν ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας θα πρέπει να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρόλο που ένα πλειοψηφικό ρεύμα τάσσεται υπέρ της παραίτησης Χριστόφια, το ποσοστό αυτό είναι εμφανώς μικρότερο από εκείνο όσων έχουν αρνητική εικόνα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

6. Είστε υπέρ της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος από το ψευδοκράτος για κάλυψη των αναγκών μας;


Την απόφαση της Κυβέρνησης, να ανάψει το πράσινο φως για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα, κακίζουν επτά στους δέκα πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό που ανέρχεται στο 30% συμφωνούν με την απόφαση αυτή, αφού προφανώς δεν θεωρούν ότι αυτό συνιστά αναγνώριση του ψευδοκράτους και συμβάλλει στην άμβλυνση του τεράστιου προβλήματος που δημιούργησε η καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Βασιλικού, στην ηλεκτροδότηση της μεγαλονήσου.

7. Εμπιστεύεστε την ερευνητική επιτροπή που έχει ορισθεί;
Σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν εμπιστεύονται την ερευνητική επιτροπή που ορίστηκε για εντοπισμό των υπευθύνων για την τραγωδία στην Ναυτική Βάση. Πρόκειται γι' ακόμη ένα εύρημα που έρχεται να ενισχύσει την ήδη παγιωμένη αντίληψη ανάμεσα στην κυπριακή κοινή γνώμη, ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει διαλεύκανση της υπόθεσης και οι ένοχοι δεν θα τιμωρηθούν.
8. Εμπιστεύεστε τις ανακριτικές Αρχές για απόδοση ποινικών ευθυνών;
Ούτε σε ό,τι αφορά την απόδοση ποινικών ευθυνών η πλειοψηφία των Κυπρίων εμφανίζονται πεπεισμένοι πως θ’ αποδοθούν. Αυτό προκύπτει μέσα από το σχετικό εύρημα της δημοσκόπησης, όπου ένα 55% απαντούν αρνητικά στο κατά πόσο εμπιστεύονται τις ανακριτικές Αρχές. Γεγονός που αποτυπώνει την αμφισβήτηση στην οποία υπόκεινται οι θεσμοί του κράτους.
 
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΥΠΟΣ: Ποσοτική
ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της Prime Consulting
ΚΑΛΥΨΗ: Παγκύπρια μεταξύ αντρών και γυναικών
ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου
ΔΕΙΓΜΑ : 533 άτομα
ΧΡΟΝΟΣ: 19/7/11 - 21/7/11
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: LS Prime Market Research & Consulting Ltd
ΑΝΑΘΕΣΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗ, ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΙΓΜΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: (+/- ) 3,73%

Διαβάστε περισσότερα: http://trikalagr.blogspot.com/2011/07/blog-post_3741.html#ixzz1T2Vk5wai

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Τούρκοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο Ερντογάν έχει ελληνική καταγωγή!



Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι NTV, στις 10 Ιουνίου 2011, σε σχετική ερώτηση που αφορά τη καταγωγή του, μίλησε με τον ποιο προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο για την ελληνική του καταγωγή, λέγοντας τη φράση που συνηθίζεται να λέγεται όταν αναφέρεται η λέξη διάβολος, δηλαδή «ο έξω από εδώ», όταν είπε τη λέξη Rum (Έλληνας).

Πόντιος ο Ταγίπ
Τούρκοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο Ερντογάν έχει ελληνική καταγωγή, από το χωριό Ποταμιά της Ριζούντας του Πόντου. Ο ερευνητής Cezmi Yurtsever αναφέρει ότι με τον εξισλαμισμό των Ποντίων ταυτόχρονα έγινε αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του Πόντου, αλλάζοντας τις ελληνικές ονομασίες χωριών και πόλεων με τουρκικές. Όπως αναφέρει, παρόλο ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια που ο Fatih Sultan Mehmet που κυρίευσε τον Πόντο, εξισλαμίζοντας τον ελληνικό πληθυσμό και με φιρμάνι (διάταγμα) άλλαξε τις ονομασίες, μέχρι σήμερα οι κάτοικοι του Πόντου χρησιμοποιούν την ελληνική ονομασία των χωριών τους.

Ο Ερντογάν, σε πρόσφατη περιοδεία στην περιοχή της Ριζούντας (η ονομασία που έδωσαν οι Τούρκοι της Ριζούντας είναι RIZE), επισκέφθηκε και το χωριό καταγωγής των γονιών του, την Ποταμιά. Στη πλατεία του χωριού ένα μεγάλο πανό έγραφε ‘Potamya Hos Geldiginiz’, δηλαδή η Ποταμιά σας καλωσορίζει. Κατέβηκε από το λεωφορείο, χόρεψε με τους ομοχώριούς του που ήταν ντυμένοι με ποντιακές παραδοσιακές στολές και στην ομιλία του είπε ότι ένας απόδημος από την Ποταμιά, όταν επισκέπτεται το χωριό του, το αποκαλεί με την παραδοσιακή ονομασία Ποταμιά και όχι με την τουρκική ονομασία που είναι ‘Guneysu’ (νερό του νότου).

Αυτό το βίντεο με την υποδοχή το Ερντογάν στη Ποταμιά, το χρησιμοποίησε ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος Devlet Bahceli στη προεκλογική εκστρατεία, για να πλήξει τον Eρντογάν ότι είναι ελληνικής καταγωγής.

Εντοπίζεται στο αρχείο
Ο Τούρκος ερευνητής, για να στηρίξει το εύρημά του, παραθέτει στοιχεία από το φορολογικό αρχείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για τους κατοίκους του χωρίου Ποταμιά και βρήκε τα στοιχεία του προπάππου το Erdogan, ότι ήταν επικεφαλής αντάρτικης ομάδας Ελλήνων του Πόντου εναντίον των Τούρκων κατακτητών. Το επίθετο του προπάππου του Ερντογάν ήταν το εξισλαμισμένο Bakatoglu Memis. Το φορολογικό βιβλίο στη στήλη εθνική καταγωγή έγραφε τη λέξη ‘Εξισλαμισθείς’ και στη στήλη ονοματεπώνυμο το νέο ισλαμικό όνομα.

Το αρχείο είναι του 1850 και φαίνεται ότι ο προπάππος του Ερντογάν ήταν ο πιο πλούσιος, διότι όλοι οι χωριανοί πλήρωναν φόρους 20-30 γρόσια ο καθένας και ο προπάππος του Ερντογάν πλήρωσε 38 γρόσια. Η οικογένεια άλλαξε επίθετο το 1934, διότι η λέξη ‘Bakat’, που ήταν το επίθετο της οικογένειας, εθεωρείτο βρισιά, διότι όλοι οι Έλληνες αντάρτες αποκαλούνταν ‘Bakat’. Στον Πόντο, συνεπώς, η λέξη αυτή είχε τη σημασία Έλληνα αποστάτη, στασιαστή εναντίον των Τούρκων.

ΣΑΒΒΑΣ ΠΕΤΡΟΥ
Τ/χης Ε.Α.
(caringbridge.org)

Το σύνδρομο του γενιτσαρισμού
Οι γονείς του Ερντογάν εγκατέλειψαν το χωριό τους την Ποταμιά και εγκαταστάθηκαν σε φτωχή συνοικία της Κωνσταντινούπολης στο ‘Kasim Pasa’, που σήμερα είναι κακόφημη. Ο Ερντογάν γεννήθηκε στο Kasim στις 29 Φεβ. 1954. Στη συνέντευξή του στο NTV, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι και αισθάνεται Τούρκος, και θα κινηθεί δικαστικά σε συγγραφείς που τον αναφέρουν ως Έλληνα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι όπως όλους τους σημερινούς κατοίκους του Πόντου που, ενώ γνωρίζουν ότι έχουν ελληνική καταγωγή, διακατέχονται από το σύνδρομο του γενιτσαρισμού και θέλουν να αποδείξουν στη πράξη ότι είναι πιο Τούρκοι από τους υπολοίπους. Γι' αυτόν το λόγο το Εθνικιστικό Κόμμα του Devlet Bahceli έχει τις πιο πολλές τυπικές οργανώσεις στον κατεχόμενο Πόντο. Το σύνδρομο του γενιτσαρισμού έχει όλα τα χαρακτηριστικά παιδιού αγνώστου πατρός που είναι φοβία, ανασφάλεια, παράλογες εκρήξεις θυμού, εντυπωσιασμού, εκδικητικότητας και κομπλεξισμού.



ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ (ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΝΕΕΣ)

«Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανάπτυξη, μείωση επιτοκίου και 15ετή επιμήκυνση, αποφασίζει η Ευρωζώνη για την Ελλάδα

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, που είχε στη διάθεσή του από νωρίς το site της ΕΡΤ, και που πρώτο το μετέδωσε μεταφρασμένο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν να παράσχουν στήριξη σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα ένα πρόγραμμα που θα έχει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων έτσι ώστε αποφασιστικά να βελτιωθεί η διαχείριση του ελληνικού χρέους. Καλούν μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να συνδράμει σε αυτό. Παράλληλα, αποφάσισαν την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF στην Ελλάδα από τα 7,5 χρόνια σε μίνιμουμ 15 χρόνια ενώ προβλέπεται η παροχή δανείων μέσω EFSF με επιτόκιο 3,5% . Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν επίσης, αναλυτική στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων για την Ελλάδα μέσα από ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ. Το προσχέδιο αυτό της Συνόδου Κορυφής, θεωρείται πιλότος για Πορτογαλία – Ιρλανδία.
Ακολουθεί το πλήρες, μεταφρασμένο από το ert.gr, προσχέδιο της Συνόδου:
"Δήλωση των Ηγετών των Κρατών ή Κυβερνήσεων της Ευρω-ζώνης και Ευρωπαϊκών Οργανισμών
Από το ξεκίνημα της κρίσης χρέους των κρατών της ευρω-ζώνης, έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα σταθεροποίησης της ευρω-ζώνης, μεταρρύθμισης των κανόνων και ανάπτυξης νέων εργαλείων σταθεροποίησης. Η ανάκαμψη της ευρω-ζώνης βρίσκεται σε καλό δρόμο και το ευρώ εδράζεται σε υγιή θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία. Όμως, οι προκλήσεις που έχουν εμφανιστεί αποκαλύπτουν την ανάγκη λήψης εκτενέστερων μέτρων. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στο ευρώ και στην λήψη οποιασδήποτε απόφασης θα διασφαλίζει τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα της ευρω-ζώνης στο σύνολό της. Επίσης, επιβεβαιώνουμε και τη θέλησή μας να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και τη διακυβέρνηση της ευρω-ζώνης.
Σήμερα, συμφωνήσαμε στα ακόλουθα μέτρα:
Ελλάδα:
1. Καλωσορίζουμε τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, όπως και το νέο πακέτο μέτρων που πρόσφατα υιοθετήθηκε από την ελληνική Βουλή. Αυτές είναι άνευ προηγουμένου, αλλά απαραίτητες ενέργειες για να επιστρέψει και πάλι η Ελλάδα σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.
2. Συμφωνούμε στην υποστήριξη ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα και στην παροχή επιπλέον ποσού μέχρι [ΧΧ] ευρώ. Αυτό το πρόγραμμα θα σχεδιαστεί - κυρίως μέσω χαμηλότερων επιτοκίων και μεγαλύτερης διάρκειας ωριμάνσεις [σ.σ.: δανείων] - για την αποφασιστική βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και του προφίλ αναχρηματοδότησης της Ελλάδος. Καλούμε το ΔΝΤ να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με τις ισχύουσες πρακτικές.
3. Αποφασίσαμε να επιμηκυνθεί η διάρκεια των δανείων του EFSF προς την Ελλάδα στη μέγιστη δυνατή διάρκεια, από την τρέχουσα των 7,5 ετών σε μια ελάχιστη διάρκεια 15 ετών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διασφαλίσουμε επαρκή παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα [σ.σ.: τη σύνταξή του]. Θα παράσχουμε δάνεια του EFSF με επιτόκια δανεισμού αντίστοιχα αυτών της διευκόλυνσης Ισοζυγίου Πληρωμών (τρέχον επίπεδο περίπου 3,5%), σε επίπεδο που δεν θα είναι χαμηλότερο από το κόστος χρηματοδότησης του EFSF. Αυτά, θα συνοδευτούν από ένα μηχανισμό που θα διασφαλίζει κατάλληλα κίνητρα εφαρμογής του προγράμματος, περιλαμβανομένης της επιλογής ρυθμίσεων εγγυήσεων, όπου χρειάζεται.
4. Καλούμε για μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα. Τα Διαρθρωτικά Ταμεία πρέπει να επανασχεδιαστούν με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη μέσα από ένα ευρωπαϊκό "Σχέδιο Μάρσαλ". Τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινητοποιήσουν όλους τους απαραίτητους πόρους που είναι απαραίτητοι για την παροχή εξαιρετικής τεχνικής συνδρομής για να βοηθηθεί η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της.
5. Η Ελλάδα τελεί σε μια μοναδικά σοβαρή κατάσταση στην ευρω-ζώνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται μια εξαιρετική λύση. Ο χρηματο-οικονομικός τομέας έχει εκδηλώσει τη θέλησή του να υποστηρίξει την Ελλάδα σε εθελοντική βάση μέσω ενός καταλόγου επιλογών (ανταλλαγής ομολόγων, επιμήκυνσης και επαναγοράς) με όρους δανεισμού συγκρίσιμους με δημόσια στήριξη και επιπλέον πιστοληπτική βελτίωση.
6. Όλες οι υπόλοιπες χώρες του ευρώ επισήμως επιβεβαιώνουν την ανελαστική τους βούληση να τιμήσουν πλήρως τη δική τους ανεξάρτητη κρατική υπογραφή και όλες τις δεσμεύσεις τους για βιώσιμες δημοσιονομικές συνθήκες και δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων της ευρω-ζώνης υποστηρίζουν πλήρως αυτή τη βούληση, καθώς η αξιοπιστία όλων των κρατικών υπογραφών τους αποτελεί αποφασιστικό συστατικό διασφάλισης της χρηματο-οικονομικής σταθερότητας στην ευρω-ζώνη στο σύνολό της.
Εργαλεία σταθεροποίησης:
7. Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του EFSF και την αντιμετώπιση της μετάδοσης, συμφωνούμε στην αύξηση της ευκαμψίας του EFSF, επιτρέποντάς του:
- να παρεμβαίνει στη βάση ενός προληπτικού προγράμματος, με επαρκείς προϋποθέσεις
- να χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματο-οικονομικών οργανισμών μέσω δανείων προς κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων προς χώρες που δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα
- να παρεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές στη βάση ανάλυσης της ΕΚΤ που θα αναγνωρίζει την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων και μια ομόφωνη απόφαση των χωρών-μελών του EFSF.
Δημοσιονομική σύγκλιση και ανάπτυξη στην ευρω-ζώνη:
8. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των προγραμμάτων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και επαναλαμβάνουμε την ισχυρή μας δέσμευση στην επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Οι όροι δανεισμού από το EFSF που συμφωνήσαμε για την Ελλάδα θα εφαρμοστούν επίσης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουμε τη βούληση της Ιρλανδίας να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το προσχέδιο Οδηγίας για μια Ενοποιημένη Κοινή Φορολογική Βάση (CCTB) και στις δομημένες συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του συμφώνου Euro+.
9. Όλες οι χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ θα τηρήσουν αυστηρά του συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα αντιμετωπίσουν μακρο-οικονομικές ανισορροπίες. Τα ελλείμματα σε όλες τις χώρες εκτός αυτών που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμμα, θα πρέπει να μειωθούν κάτω από 3% το αργότερο μέχρι το 2013. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε τα προϋπολογιστικά μέτρα που πρόσφατα παρουσιάστηκαν από την ιταλική κυβέρνηση, τα οποία θα της επιτρέψουν να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% το 2012 και να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. Καλωσορίζουμε επίσης τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε η Ισπανία στο δημοσιονομικό, χρηματο-οικονομικό και δομικό τομέα. Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων των τραπεζικών τεστ αντοχής, οι χώρες-μέλη θα παρέχουν έσχατη στήριξη σε τράπεζες, όπως κρίνεται απαραίτητο.
10. Θα εφαρμόσουμε τις προτάσεις που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο για μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίσουν την ανάπτυξή μας. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβαθμίσει τις συνέργειες μεταξύ προγραμμάτων δανεισμού και ευρωπαϊκών κεφαλαίων σε όλες τις χώρες που χαίρουν συνδρομής από Ε.Ε./ΔΝΤ. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες βελτίωσης της ικανότητάς τους να απορροφούν ευρωπαϊκά κεφάλαια με σκοπό να τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.
Οικονομική διακυβέρνηση:
11. Προσβλέπουμε στην τάχιστη ολοκλήρωση του νομικού πακέτου ενίσχυσης του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και στη νέα μακρο-οικονομική επιτήρηση. Τα μέλη της ζώνης του ευρώ θα καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί δικαιωμάτων ψήφου στο προληπτικό μέρος της Συμφωνίας.
12. Δεσμευόμαστε στην εισαγωγή νομικά δεσμευτικών εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων όπως προβλέπει η οδηγία για τα δημοσιονομικά πλαίσια μέχρι το τέλος του 2012.
13. Συμφωνούμε, ότι πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση του κοινοτικού ρυθμιστικού πλαισίου από εξωτερικές πιστοληπτικές αξιολογήσεις και προσβλέπουμε στις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
14. Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του Eurogroup, να συντάξει συμπαγείς προτάσεις μέχρι τον Οκτώβριο για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα η διαχείριση κρίσεων στην ευρω-ζώνη και να βελτιωθούν οι μέθοδοι εργασίας.
Καλούμε το Eurogroup να εφαρμόσει ταχέως κατά προτεραιότητα τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα.".

Δηλώσεις επί του προσχεδίου     

"Οι Γάλλοι εξασφάλισαν ότι ο (Ευρωπαϊκός) Μηχανισμός θα λάβει την άδεια στο μέλλον να αγοράζει δημόσιο χρέος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων", εκεί όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν τους τίτλους δημόσιου χρέους μετά την πρώτη έκδοσή τους, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
"Η συμφωνία βαίνει προς αυτήν την κατεύθυνση", δήλωσε άλλη πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η γαλλική εφημερίδα "Λε Μοντ" στη σημερινή έκδοσή της.
"Υπάρχουν τρεις επιλογές στο τραπέζι για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα (τράπεζες, επενδυτικά ταμεία) για τη βοήθεια στην Ελλάδα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ευρωπαϊκή πηγή: 1) επαναγορά μέρος του ελληνικού χρέους, 2) ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν με άλλα μακρύτερης διάρκειας και 3) roll-over των ιδίων αυτών ομολόγων, δηλαδή επαναγοράς των ομολόγων κατά τη λήξη τους.
Πηγή: ert.gr- ΑΠΕ
Επιμέλεια: Πέτρος Κρυσταλάκος (μετάφραση), Α. Πασχαλινού, Γ. Δασκαλάκης

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits