Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

ΘΕΜΑ: ΤΟ 11ο ΤΟ ΥΓΙΕΙΝΟ!!!

ΘΕΜΑ:  ΤΟ  11ο  ΤΟ  ΥΓΙΕΙΝΟ!!!

Οι  11  διασημότερες υπερ-τροφές, σύμφωνα με έρευνες Αμερικανών διατροφολόγων, είναι οι εξής:

1)   ΦΑΣΟΛΙΑ:   Είναι χαμηλά σε λιπαρά, είναι άριστες φυτικές πρωτεΐνες πλούσιες σε φυτικές ίνες, είναι καλές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου φυλλικού οξέος, καλίου, μαγνησίου και πολλών άλλων θρεπτικών ουσιών. Μια συστηματική διατροφή με φασόλια παρέχει ασπίδα για καρδιαγγειακές νόσους, μειώνει τη χοληστερόλη και τη γλυκόζη στο αίμα, και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.
2)   ΒΑΚΚΙΝΙΑ:   Η συγκεκριμένη κατηγορία φρούτων,που συμπεριλαμβάνει και τα μύρτιλλα, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, βιταμίνες C και Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και φυτοοιστρογόνα. Είναι φρούτα χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε οφέλη. Μεταξύ των ευεργετικών αποτελεσμάτων τους είναι η καλά λειτουργία του εγκεφάλου. Μαζί με τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα κεράσια, αποτελούν μια καλή διατροφική φόρμουλα, που πρέπει να κυμαίνεται από ένα έως δύο φλιτζάνια.
3)  ΜΠΡΟΚΟΛΟ:  Θεωρείται η πρώτη διατροφική επιλογή για την προστασία από τον καρκίνο, και ίσως όχι άδικα. Περιέχει, όπως και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά, ιδιαίτερα φυτοχημικά συστατικά, τις ινδόλες και τη σουλφαραφάνη, ουσίες οι οποίες, μπλοκάρουν την ανάπτυξη καρκινικών κυτάρρων. Η σουλφαραφάνη επίσης είναι βακτηριοκτόνος  ουσία και δραστική εναντίον του ελικοβακτηρίου που προκαλεί έλκος στον πυλωρό, από το οποίο ξεκινούν αρκετές μορφές καρκίνου, μεταξύ των οποίων και του στομάχου. Σε συνδυασμό με την βιταμίνη C και την Β- καροτένη, προλαμβάνει μορφές καρκίνου, όπως πνευμόνων, στομάχου, παχέως εντέρου, ορθού και μαστού.
4)   ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ: Είναι φρούτα φορτωμένα με βιταμίνη C, γεμάτα επίσης από φυτικές ίνες, φολικό οξύ, λιμονένιο, κάλιο. πολυφαινόλες και πηκτίνη. Θωρακίζουν το ανοσοποιητικό και προσφέρουν την πολύτιμη βιταμίνη C, η οποία δυστυχώς δεν παράγεται στον οργανισμό μας.
5)  ΚΟΛΟΚΥΘΙ:  Παρεξηγημένο από πολλούς, είναι « βαγόνι» πολλών θρεπτικών ουσιών. Περιέχει Α-καροτένιο, Β-καροτίνη, βιταμίνη C, Ε, Β5, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Είναι τροφή πολύ χαμηλή σε θερμίδες. Οι θρεπτικές ουσίες του ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προστατεύουν τους ιστούς, την υγεία των ματιών και τη λειτουργικότητα των επινεφριδίων (Β5). Συμβατά με το κολοκύθι είναι επίσης τα καρώτα και οι πιπεριές.
6)  ΣΠΑΝΑΚΙ:   Ο διαχρονικός Ποπάϊ  φαίνεται πως είχε δίκιο. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και χτίζει γερούς οργανισμούς, προσφέροντας…σιδερένια υγεία. Περιέχει λουτεϊνη, ζεαξανθίνη, β-καροτίνη, Ω3 λιπαρά οξέα, γλου-ταθειόνη, άλφα λιποϊκό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C και Ε, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, πολυφαινόλες και βηταϊνη, Είναι καλύτερο να τρώγεται τρυφερό και ωμό.
7)  ΝΤΟΜΑΤΕΣ:  Δεν είναι μόνο χρήσιμες για τη σαλάτα και τη σάλτσα στην κατσαρόλα ή για να νοστιμίσουν την πίτσα. Ωμές περιέχουν λυκοπένιο, βιταμίνη C, καροτένιο, λουτεϊνη, ζεαξανθίνη, κάλιο, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, χρώμιο, βιοτίνη και φυτικές ίνες. Θεωρείται αντικαρκινική τροφή, προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV, μειώνει τους κινδύνους εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου του προστάτη.
8)   ΚΑΡΥΔΙΑ:   ΄Ολοι οι ωμοί ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι, ωστόσο τα καρύδια φαίνεται να υπερτερούν. Είναι παχυντικές τροφές, εξαιτίας των πολλών λιπαρών, μεγάλο μέρος τους όμως είναι τα ευεργετικά Ω3 λιπαρά οξέα. Τα καρύδια προτιμώνται από όλους τους ξηρούς καρπούς, διότι περιέχουν τον υψηλότερο αντιοξειδωτικό δείκτη. Παρέχουν επίσης βιταμίνες Β6 και Ε, πολυφαινόλες, φυτικές στερόλες, πρωτεΐνες, κάλιο και αργινίνη. Τρώγοντάς τα με το μέτρο, παρέχουν μεγάλη προστασία στον οργανισμό, χωρίς να μας προσθέτουν βάρος.
9)  ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ:   Χωρίς πέτσα, είναι η προτιμότερη ζωική τροφή και καλή πηγή πρωτεΐνης. Περιέχει πολύ χαμηλές ποσότητες κορεσμένων λιπών, ενώ είναι καλή πηγή του συμπλέγματος Β, σιδήρου, σεληνίου και ψευδαργύρου.
10)   ΣΟΛΟΜΟΣ:   Είναι η πλουσιότερη πηγή Ω3 και Ω6 λιπαρών οξέων, βιταμινών του συμπλέγματος Β,Ε, σεληνίου, καλίου. Τα περισσότερα χρήσιμα Ωμέγα οξέα τα έχει ο έγριος σολομός.
11)   ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ: Το γνήσιο σταμναγκάθι, δηλαδή το άγριο αγκαθωτό ραδίκι της Κρήτης, κοστολογείται καλώς ή κακώς – από 12 έως 15 ευρώ το κιλό, ενώ θεωρείται πως είναι τονωτικό, χωνευτικό, αντισηπτικό, αντιρρευματικό και διουρητικό, γεμάτο από αντιοξειδωτικά, Ω3 λιπαρά, βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits