Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

«Εφιάλτης» στην κυβέρνηση - Δέκα βουλευτές εκφράζουν ενστάσεις για το πολυνομοσχέδιο


Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος
Στην «κόψη του ξυραφιού» βρίσκεται και πάλι η κυβέρνηση, καθώς αγωνιά για το εάν θα ψηφισθεί ή όχι το πολυνομοσχέδιο που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση.
Αρκετοί βουλευτές απειλούν ότι θα καταψηφίσουν συγκεκριμένα άρθρα, ενώ παράλληλα έχουν προαναγγελθεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από συνδικαλιστικές οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς. «Δύσκολες αποφάσεις, αλλά είναι μονόδρομος» διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου.


Τα ρήγματα όμως στο δικομματικό συνασπισμό είναι ήδη εμφανή, καθώς τουλάχιστον 10 βουλευτές εκφράζουν ενστάσεις και κανείς δεν γνωρίζει τι τελικά θα πράξουν, αν και οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος πιστεύουν ότι τελικά δεν θα καταγραφούν απώλειες.
Το δεδομένο είναι ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δοκιμάζονται από σεισμικές δονήσεις. Η ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή είναι ιστορικά κρίσιμη καθώς θα καθορίσει τον προσανατολισμό της χώρας,  ενώ πολλοί εκφράζουν απορίες για το βαθμό που θα αυξηθεί η κοινωνική ένταση το επόμενο διάστημα.
Επί της ουσίας ξεκίνησε -με την έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή- ένα επταήμερο ενδεχόμενων ρήξεων και αβεβαιότητας για την εξέλιξη της ψηφοφορίας εντός της Βουλής - η αποδοχή των μέτρων αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου - αλλά και την κατάσταση πολιορκίας που θα υπάρχει έξω από αυτή.
Ήδη από τη ΝΔ θέτουν θέμα κομματικής πειθαρχίας, μια κίνηση που θα πράξει και ο Ευ. Βενιζέλος για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες. Αυτή η σκληρή κομματική πειθαρχία θα περιορίσει τις διαρροές χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ορισμένοι να επιχειρήσουν ηρωική έξοδο.
Αν τα πράγματα εντός Βουλής φαίνεται ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο, η κατάσταση στους δρόμους όπου τα κόμματα της Αριστεράς και οι αγανακτισμένοι πολίτες έχουν δώσει αντιμνημονιακό ραντεβού ενδέχεται να οδηγήσει σε έκρηξη.
Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ωστόσο, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν να αντιμετωπίσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα.
Ο Αντ. Σαμαράς φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του το τσουνάμι που έρχεται, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη αντίδραση από γαλάζιους βουλευτές. Βασικός στόχος του Πρωθυπουργού τώρα είναι να εξασφαλίσει τη συνοχή της ΚΟ, πολλά μέλη της οποίας δυσανασχετούν με τη στάση που τηρεί.
Στο ΠΑΣΟΚ τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος επηρεάζουν τις κινήσεις πολλών. Ο κάθε βουλευτής πράττει ό,τι του λέει η συνείδησή του και η ανάγκη του χωρίς να υπάρχει καθοδήγηση.


Διαβάστε: http://newpost.gr/post/252302/efialths-sthn-kybernhsh-deka-boyleytes-ekfrazoyn-enstaseis#ixzz2YnoBj411

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits