Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Στον… οδοντίατρο για την υπέρταση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
Στον… οδοντίατρο θα παραπέμπουν οι καρδιολόγοι τους ασθενείς με υπέρταση και τα άτομα που εμφανίζουν υψηλή πίεση, καθώς η φλεγμονή που προκαλεί η περιοδοντίτιδα, αποτελεί βασικό παράγοντα πρόκλησης υπέρτασης.
«Η υγιεινή του στόματος ήταν γνωστό ότι επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργίας της καρδιάς, αλλά δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα πως επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό και πίεση. Η περιοδοντίτιδα μάς κάνει πιο εύκολα υπερτασικούς και στους υπερτασικούς επιδεινώνει την κατάσταση», ανέφερε χθες σε ειδική εκδήλωση ο επίκουρος καθηγητής της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Τσιούφης. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο κίνδυνος για εμφάνιση νεφρικής ή αγγειακής βλάβης σχεδόν πενταπλασιάζεται σε αυτούς με σοβαρότερη περιοδοντική νόσο.
Αναλυτικά τα επιστημονικά δεδομένα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο στο 14ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας στους χώρους του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Γ.Ν.Α. και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που κατέχει η σωστή διατροφή στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της μεσογειακής διατροφής, «πατροπαράδοτης» διατροφής της χώρας μας, την οποία στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και της υιοθέτησης του «κακώς εννοούμενου» Δυτικού τρόπου ζωής τείνει να αποτελέσει μακρινό παρελθόν.
Με παραδείγματα προσπάθησε να περιγράψει τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο και υγιεινό γεύμα. Τόνισε τη σημασία της λήψης των γευμάτων σε συγκεκριμένη ώρα ώστε να μπορεί ο οργανισμός να μεταβολίσει σωστά τις προσλαμβανόμενες τροφές, καθώς επίσης και τη σημασία της λήψης συχνών και μικρών γευμάτων.
.-ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits