Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ


Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ιδρύθηκε το 1904 από έναν φωτισμένο Αμερικανό, το Δρ John Henry House. O λόγος της ίδρυσης της Σχολής ήταν να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση σε νέους και νέες από τις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας ηλικίας μέχρι 18 ετών, δηλαδή στο χώρο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η φιλοσοφία του Δρ House ήταν να βοηθήσει τα παιδιά αυτά, να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, εκπαιδεύοντας τόσο το σώμα όσο το νου και την καρδιά, έτσι ώστε όταν επέστρεφαν στις ιδιαίτερές τους πατρίδες να ήταν σε θέση να «εκπαιδεύσουν» και τους γύρω τους με το φωτεινό τους παράδειγμα. Πραγματικά, οι απόφοιτοι της Σχολής έχουν αναδειχθεί σε ηγέτες τόσο στις περιοχές τους όσο και σε όλη την χώρα.

Σήμερα, η φιλοσοφία του ιδρυτή της Σχολής εξακολουθεί να ισχύει, παρέχοντας Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μέσα από τα τρία σχολεία της, το Γενικό Λύκειο (ΓΕ. Λ.), το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ. Λ.) και την Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑ.Σ.). Απολύτως ισότιμα με τα αντίστοιχα Δημόσια Σχολεία. Τα Δευτεροβάθμια Σχολεία της Α.Γ.Σ., ήταν και εξακολουθούν να είναι τα πολυπληθέστερα εκπαιδευτικά τμήματά της, με 260 μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι εκπαιδεύονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις και το ολοκληρωμένο επιδεικτικό αγρόκτημά της.

Η Διοίκηση της Σχολής σεβόμενη και ενστερνιζόμενη τις επιθυμίες και την φιλοσοφία του Ιδρυτή της Σχολής, προσφέρει υποτροφίες  στους μαθητές των Δευτεροβάθμιων σχολείων της, οι οποίοι διαμένουν στα σύγχρονα οικοτροφεία της, ώστε αυτοί να καταβάλλουν μόνο ένα μέρος του κόστους φοίτησής τους.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα της σχολής

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Λειτουργεί ένα Γενικό, ένα Επαγγελματικό Λύκειο και μια διετής Επαγγελματική Σχολή. Επιπρόσθετα σε απογευματινή εκπαίδευση οι μαθη­τές και οι μαθήτριες παρακολουθούν ένα ειδικό πρόγραμ­μα πρακτικής άσκησης και αποκτούν πρόσθετες γνώσεις αγγλικών, πληροφορικής και διαχείρισης γεωργικών εκμε ταλλεύσεων, συνιστώντας έτσι πυρήνες στις τοπικές τους κοινωνίες για την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγω­γής, τη στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης και τη διάχυση της πληροφόρησης σχετικά με τα αγροτικά θέματα. Η δευ­τεροβάθμια εκπαίδευση καθιερώθηκε το 1966 ενώ η τελευταία αλλαγή συντελέστηκε το 1999.

Dlmltris Perrotls College of Agricultural Studies: Λειτουρ­γεί το τριετές Dimitris Perrotis College of Agricultural Studies, το οποίο - καθώς τα μαθήματα γίνονται στα αγγλι­κά - προετοιμάζει τους σπουδαστές του να αναλάβουν θέσεις στελεχών επιχειρήσεων στη συνεχώς μεταβαλλόμε­νη αγροτική κοινωνία στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια καθώς και στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής. Το Κολέγιο παπονέμει πτυχίο BSc (Hons) στους τομείς του International Agribusiness Management και του Agro-Environmental Systems Management. To πρόγραμμα επι­κυρώνεται από το University of Wales Institute, Cardiff.
Δια Βίου Μάθηση: Η εκπαίδευση ενήλικων αγροτών και αγροτικών οικογενειών ασκείται στη Σχολή ήδη από την άφιξη το)ν προσφύγων της Μικράς Ασίας το 1922. Το παρόν πρόγραμμα έλαβε επίσημη μορφή το 1998 ως τμήμα Δια Βίου Μάθησης, το οποίο λειτουργεί ως πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).
Σε συνεργασία με ιδρύματα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα για την κατάρτιση ενηλίκων σύμφωνα με το πνεύμα και τις αρχές του Ιδρύματος για ποιοτική θεωρητι­κή και πρακτική εκπαίδευση.
Επιδεικτικό Αγρόκτημα Εκπαιδευτικό
Το Αγρόκτημα της Αμερι­κανικής Γεωργικής Σχολής αποτελεί το πιο βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης του Ιδρύματος, στο οποίο οι εκπαιδευόμενοι καταρ­τίζονται πρακτικά στη γεωργική παραγωγή και τη διαχείριση αγροτικών μονάδων και πόρων. Περί­που 10.000 επισκέπτες το χρόνο μαθαίνουν τον τρόπο εκτέλεσης εργα­σιών για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων ποι­ότητας.
Το Αγρόκτημα «Δ. Ζάννας» βρίσκεται κοντά στο Δέλτα του ποταμού Αξιού 50 χλμ. δυτικά της Θεσσαλονίκης. Συνειδητοποιώντας ότι η καλ­λιέργεια εδαφών στις βασικές εκτάσεις της ήταν περιορι­σμένη - λόγω της δυναμικής ανάπτυξης της πόλης της Θεσσαλονίκης - η Αμερικανική Γεωργική Σχολή άρχισε να καλλιεργεί εκτάσεις κοντά στον ποταμό στις αρχές της δεκαετίας 1980. Ο πρώην Σύμβουλος της Σχολής Δημήτρης Ζάννας έκανε προς τη Σχολή μια σημαντική δωρεά εκτάσε­ων και κτιριακών εγκαταστάσεων, τα οποία τώρα έχουν επεκταθεί φτάνοντας τα 836 στρέμματα.
Βιβλιοθήκη «Δημήτρης και Αλίκη Περρωτή»
Το Ίδρυμα διαθέτει βιβλιοθήκη με σημαντική συλλογή βιβλίων, επιστημονικών περιοδικών, έντυπου υλικού και ηλεκτρονικών πηγών πληροφόρησης σχετικών με τη γεωρ­γία, την αγροτική ζωή, τις θετικές επιστήμες που είναι στη διάθεση των εκπαιδευτών και των εκπαιδευομένων τους αλλά και του κοινού.
Ευρωπαϊκό Κέντρο Αγροτικής Πληροφόρησης - "Europe Direct"
Από το 1993 λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αγροτικής Πληροφόρησης Μακεδονίας υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης για τον Τύπο και την Επικοινωνία της Ευρωπαϊ­κής Επιτροπής. Οι δραστηριότητες του απλώνονται σε όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.

Από to side της σχολής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits