Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Φορολογικό πακέτο - φωτιά το καλοκαίρι για τα ακίνητα



Ένα πακέτο αξίας €3 δισ. από τη φορολογική αφαίμαξη των ακινήτων, σχεδιάζει να υλοποιήσει μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται να προωθήσουν μαζί με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, την ένταξη πολλών άλλων οικισμών από 27 νομούς στο σύστημα αντικειμενικών τιμών καθώς και τη ρύθμιση για τα καταπατημένα.

Η αύξηση των αντικειμενικών έχει ως στόχο όχι τις αγοραπωλησίες, καθώς αυτές είναι σημαντικά μειωμένες, αλλά τις μεταβιβάσεις από γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές. Σιγά - σιγά οι αντικειμενικές θα εξισωθούν με τις εμπορικές και γι' αυτό θα υπάρχει μεγάλη αναπροσαρμογή εκεί που η ψαλίδα είναι μεγάλη.

Με την ένταξη σχεδόν όλης της Ελλάδα στο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα φορολογούνται όλα τα ακίνητα και η εφορία φιλοδοξεί να αυξήσει τα έσοδά της κυρίως από παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές και νησιά.

Με τη ρύθμιση για τα καταπατημένα, χιλιάδες Ελληνες που έχουν καταπατήσει κρατικά ακίνητα θα μπορούν έναντι προστίμου που θα υπολογίζεται με βάση τις νέες, αυξημένες αντικειμενικές αξίες, να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας. Υπενθυμίζεται ότι το 40% της περιουσίας που διαχειρίζεται η ΚΕΔ έχει καταπατηθεί. H ρύθμιση αυτή θα ορίζει έναν κλιμακωτό συντελεστή ανάλογα με τη χρήση του ακινήτου και θα έχει και κοινωνικά κριτήρια.

Τέλος, σε εκκρεμότητα είναι και το σχέδιο «τακτοποίησης» των χιλιάδων αυθαιρέτων. Καθώς ο Αρειος Πάγος έχει βάλει... πάγο σε οποιαδήποτε νομιμοποίηση αυθαιρέτου μετά το 1983, το μπαλάκι πάει στο υπουργείο Οικονομικών που θα κληθεί να μειώσει σημαντικά τα πρόστιμα διατήρησης και ανέγερσης. Φιλοδοξία του υπουργείου είναι να εισπράξει πάνω από €1,5 δισ. την επόμενη τριετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits