Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Μετέφεραν στην Αμφισσα τον απεργό πείνας της Υπατίας ElhafedHadouchi


Την παραμονή των Χριστουγέννων, η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής μετήγαγε αιφνιδιαστικά στην Αμφισσα τον πρώην απεργό πείνας της Υπατίας Elhafed Hadouchi, συνεχίζοντας έτσι την εκδικητική συμπεριφορά της απέναντί του.

Αιτία αυτής της νέας μεταγωγής του Hadouchi ήταν η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος σε....
έγγραφό του, το οποίο η Διεύθυνση Αλλοδαπών παρέλαβε στις 21 Δεκέμβρη, κατέληγε τα εξής:

«Κατόπιν των ανωτέρω, επειδή από τα στοιχεία της υπό διερεύνηση αναφοράς (σ.σ. την αναφορά έκανε ο Πέτρος Γιώτης, με τη σύμφωνη γνώμη των πρώην απεργών πείνας Hadouchi και Fikri) δεν προκύπτουν με σαφήνεια οι λόγοι της κράτησης των αναφερομένων, καθώς και οι λόγοι της ανάκλησης της απόφασης αναβολής απομάκρυνσης από την χώρα, δεδομένου του γεγονότος ότι μέχρι τη στιγμή της σύλληψης δεν είχαν παραβιάσει κάποια από τις υποχρεώσεις για την επιστροφή τους, ο Συνήγορος του Πολίτη θα ήθελε σε εύλογο χρόνο να ενημερωθεί για: α) τους λόγους ανάκλησης της αναβολής απομάκρυνσης των αναφερομένων, β) τους ειδικούς λόγους κράτησής τους, και γ) να χορηγηθούν αντίγραφα του φακέλου των αναφερομένων (π.χ. απόφαση αναβολής απομάκρυνσης, απόφαση προσωρινής κράτησης των αναφερομένων κλπ.)».

Στις 21 πήραν το έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, στις 24 φόρτωσαν τον Hadouchi σε μια κλούβα, χωρίς προηγουμένως να πουν τίποτα ούτε στον ίδιο ούτε στη συνήγορό του, και τον έστειλαν στην Αμφισσα!

Το ίδιο είχαν κάνει και όταν ο Hadouchi ήταν κρατούμενος στα Χανιά. Μόλις κατάλαβαν ότι δεν είναι διατεθειμένος να σκύψει το κεφάλι και να δεχτεί την απέλαση, μόλις άρχισαν οι τηλεφωνικές παρεμβάσεις από αλληλέγγυους και υπέβαλε αίτηση θεραπείας διά της συνηγόρου του, άλλαξαν την απόφαση απέλασης που είχαν βγάλει στα Χανιά, τον έκαναν πακέτο και τον έστειλαν στην Αθήνα.

Οταν είδαν ότι δεν περιορίστηκε μόνο στην καινούργια αίτηση θεραπείας, αλλά έκανε παρέμβαση και στο Συνήγορο του Πολίτη, τον έστειλαν στην Αμφισσα, για να μην έχει ούτε έναν άνθρωπο να του κάνει επισκεπτήριο, να του πάει ένα πακέτο τσιγάρα, ν’ ανταλλάξει δυο λόγια μαζί του.

Θυμίζουμε ότι ο Hadouchi είναι κρατούμενος από τις 14 Νοέμβρη εντελώς παράνομα, διότι δεν υπάρχει σε βάρος του απόφαση κράτησης. Εκείνο που έκαναν ήταν να ενεργοποιήσουν την απόφαση απέλασης που εκδόθηκε για κάθε απεργό πείνας της Υπατίας και της Θεσσαλονίκης (για να βγει στη συνέχεια η απόφαση αναβολής της απέλασης). Αυτή όμως η απόφαση απέλασης δεν προβλέπει κράτηση, αλλά δίνει προθεσμία 30 ημερών για οικειοθελή αποχώρηση από την Ελλάδα. Επρεπε, δηλαδή, να τον αφήσουν αμέσως ελεύθερο. Αυτοί, όμως, τον έκλεισαν στη φυλακή εντελώς παράνομα.

Μαζί με τον Hadouchi εκδικητική μεταγωγή υπέστη (στη Λαμία αυτός) και ένας πολιτικός πρόσφυγας από τη Δυτική Σαχάρα, ο Youssef Labsir, που έχει υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο. Ακολούθησαν και απέναντι σ’ αυτόν την ίδια εκδικητική τακτική, επειδή πιάστηκαν να παρανομούν σε βάρος του. Συγκεκριμένα, ενώ η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής έχει βγάλει απόφαση κράτησής του Labsir με την ιδιότητα του αιτούντος άσυλο (που απαγορεύεται να κρατηθεί περισσότερες από 90 μέρες), δυο μέρες μετά ήρθε η Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και έβγαλε άλλη απόφαση κράτησης, με την ιδιότητα του παράνομου μετανάστη (μπορούν να τον κρατήσουν μέχρι 6 μήνες).

Δηλαδή, ο Labsir κρατείται με δυο αντικρουόμενες αποφάσεις, με δυο διαφορετικά στάτους: ως αιτών άσυλο και σαν παράνομος μετανάστης. Μόλις ο άνθρωπος υπέβαλε αίτηση θεραπείας ζητώντας να ανακληθεί η δεύτερη απόφαση, καταλαβαίνοντας ότι διέπραξαν γκάφα, άρχισαν τα καψώνια στον κοινωνικό λειτουργό που τον βοηθά σρτην υπόθεσή του και σε τρεις μέρες τον έκαναν κι αυτόν πακέτο και τον έστειλαν στη Λαμία, για να μη μπορεί να έχει επισκεπτήριο ούτε να μπορεί να συνεργάζεται με τον κοινωνικό λειτουργό που του συμπαραστέκεται.

Σε λιγότερο από ένα μήνα θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της μεγάλης απεργίας πείνας των 300 μεταναστών εργατών (25 Γενάρη). Η επέτειος δεν προσφέρεται για πανηγύρια και αποκόμιση πολιτικής υπεραξίας. Είναι μια ευκαιρία για να επαναβεβαιωθεί η αποφασιστικότητα των ίδιων των πρώην απεργών πείνας να συνεχίσουν τον αγώνα τους και των πραγματικών αλληλέγγυων να σταθούν δίπλα τους χωρίς υστεροβουλία.

Μόνο στον τομέα της καταστολής έχουμε μέχρι στιγμής την εξής κατάσταση.

– Δυο απεργοί πείνας εμποδίστηκαν να επανέλθουν στην Ελλάδα από τον περασμένο Σεπτέμβρη.

– Σ’ αυτούς προστέθηκε ένας ακόμη το Νοέμβρη.

– Ενας τέταρτος, μολονότι είχε πάρει βίζα από το ελληνικό προξενείο της Καζαμπλάνκα, συνελήφθη στο αεροδρόμιο και απελάθηκε πριν από μερικές μέρες.

– Και δύο, ο Hadouchi και ο Fikri παραμένουν άδικα στη φυλακή, ο ένας στην Αμφισσα και ο άλλος στις Σέρρες.

Νομικές ενέργειες γίνονται για όλους, όμως η αλληλεγγύη είναι αυτή που θα επιταχύνει την αποτελεσματικότητα των νομικών ενεργειών.

http://ksipnistere.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits