Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

"Τροϊκανός αφοπλισμός" - Απολύσεις και κλείσιμο αμυντικής βιομηχανίας


του Χρήστου Κουτσογιαννόπουλου, Ταξχου ε.α./MA.Διεθνείς Σχέσεις
PhD.Επιχειρησιακή Οργάνωση
Η πρώτη φορά που τέθηκε θέμα απολύσεων στελεχών στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου το 2010. Είχε δημοσιευτεί ότι είχε τεθεί το ζήτημα από την τρόικα και στη συνέχεια διαψεύστηκε κατηγορηματικά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πρόσφατα ξανατέθηκε έμμεσα από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος (δεν υπάρχει διάψευση από το γραφείο πρωθυπουργού) πριν την έναρξη του ΚΥΣΕΑ συνομιλώντας με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είπε: «Ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησής να πετσοκόψουμε τους μισθούς των υψηλόβαθμων στρατιωτικών αντί να προβούμε σε αθρόες απολύσεις μικρομεσαίων στελεχών τσακίζοντας έτσι τη ραχοκοκαλιά του στρατεύματος. Ήταν επιλογή μας να διασώσουμε τους μικρούς και να κόψουμε από 45 έως 60% τις αποδοχές των μεγάλων!»
Φαίνεται ότι οι ανωτέρω δηλώσεις δεν απέχουν και πολύ από την σκληρή πραγματικότητα που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αν ληφθούν υπ όψιν οι νέες περικοπές (όχι μόνο μισθολογικές ) που επιβάλει εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών στον προϋπολογισμό του 2014 για το ΥΠ.ΕΘ.Α , αλλά και έγγραφο με το οποίο οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν το 2013 και το 2014 να έχουν απολυθεί 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποδυναμωθούν και να αφοπλιστούν οι ένοπλες δυνάμεις ενός κράτους και να οδηγηθούν σταδιακά στο επίπεδο των ενόπλων δυνάμεων της Βουλγαρίας που αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Συγκεκριμένα από έναν στρατό 120.000 ανδρών και 1.300 αρμάτων που είχε η Βουλγαρία το 1983 σήμερα έχει μία δύναμη 18.000 ανδρών και 90 αρμάτων μάχης. Αντίστοιχα, στην αεροπορία, από περίπου 225 μαχητικά το 1983, σήμερα διαθέτει μόνο 46 και αυτά απαρχαιωμένα, ενώ το ναυτικό της είναι στην ουσία ανύπαρκτο.
Μερικοί από αυτούς εφαρμόζονται ήδη στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την μεθόδευση των ξένων δανειστών και του Υπουργείου Οικονομικών και είναι :
Οι συνεχείς περικοπές του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που πλήττουν άμεσα την διαβίωση του στρατεύματος, τη συντήρηση του υπάρχοντος υλικού και σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και την έλλειψη καυσίμων οδηγούν τις ένοπλες δυνάμεις σε σταδιακή αποδυνάμωση .
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των περικοπών στον προϋπολογισμό του ΥΠ.ΕΘ.Α (σύνολο δαπανών και εξοπλιστικά) ο προϋπολογισμός του 2009 ήταν 6.482 δις και του 2013 είναι 3.396 δις .Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, η μείωση είναι 50% και εάν υλοποιηθούν νέες περικοπές το 2014 πρέπει να ξεχάσουμε την μορφή που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας.
Στις περικοπές του προϋπολογισμού προστίθενται οι απαιτήσεις της τρόικα για συνεχείς μειώσεις του προσωπικού που έχουν οδηγήσει το έλλειμμα στην εγκεκριμένη οροφή των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπου 25.000 άτομα και θα συνεχιστεί με τη νέα μείωση του αριθμού των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές έως το 2014 και με την σχεδιαζόμενη μη ανανέωση παραμονής αριθμού των ΕΠΟΠ.
Η μη ανανέωση του εξοπλισμού σε συνδυασμό με την κατάργηση κάθε εξοπλιστικού προγράμματος θα καταστήσει σύντομα το υλικό ξεπερασμένο και αρνητικό στοιχείο στον όποιο σχεδιασμό σύγχρονων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως ανέφερε σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Μαζαράκης Αινιάν το μεγαλύτερο μέρος του Στόλου του ΠΝ θα έχει απαξιωθεί στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας λόγω της μεγάλης ηλικίας των περισσοτέρων φρεγατών που διαθέτει. Ουσιαστικά, στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας το ΠΝ θα διαθέτει μόνο 4 κύριες αξιόμαχες μεγάλες μονάδες επιφανείας, λόγω της αναγκαστικής απόσυρσης των 9 από τις 13 φρεγάτες που αυτή τη στιγμή διαθέτει. Απόσυρση επίσης αεροσκαφών και αρμάτων μάχης έχει προβλεφθεί στην ισχύουσα «Μελλοντική Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2005-2020.
Στα ανωτέρω προστίθεται η <<πολιτική διάλυσης>> που επικράτησε στον χώρο της Αμυντικής Βιομηχανίας όπου χρειάστηκαν κάτι παραπάνω πέντε χρόνια για να αποσυντεθεί στα εξ ων συνετέθη η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία βασικός πυλώνας υποστήριξης διοικητικής μέριμνας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων .
Σήμερα οι εταιρείες ΕΑΣ (ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ) και ΕΛΒΟ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ταμειακής ρευστότητας ως συνέπεια της παντελούς έλλειψης αναθέσεων προγραμμάτων από πενταετίας και καθυστερήσεων πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο και απροθυμίας των τραπεζών για περαιτέρω δανειοδότηση. Οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ –ΕΛΒΟ με δηλώσεις τους θεωρούν υπεύθυνο τον Υπουργό Οικονομικών και αναφέρουν ότι επιδιώκει την απαξίωση των εταιρειών και στη συνεχεία το ξεπούλημα τους σε ξένα συμφέροντα με ευτελέστατο τίμημα αφήνοντας <<γυμνή>> την εθνική άμυνα. Σύμφωνα με μελέτη των ΕΑΣ με 30 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και μέσα σε οκτώ μήνες να αποφέρουν κέρδη στην ελληνική οικονομία που αναζητά ανάπτυξη διότι υπάρχουν παραγγελίες συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ που παραμένουν ανεκτέλεστες.
Η κατάσταση είναι σοβαρή για την εθνική άμυνα-ασφάλεια το δε Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρέπει να λάβει σοβαρά υπ όψιν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις- παρεμβάσεις - αρθογραφία στρατηγών-ναυάρχων – πτεράρχων και πλήθος ειδικών για τα αμυντικά θέματα που εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις των μεθοδεύσεων της τρόικα και των λανθασμένων οικονομικών πολιτικών στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και να συγκαλέσει ΚΥΣΕΑ εκτάκτως για την αντιμετώπιση του θέματος.
onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits