Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Σημαντική ευρεσιτεχνία από την Πολεμική Αεροπορία. Θα μείνει αναξιοποίητη και αυτή όπως τα πετρέλαια του Αιγαίου και ο χρυσός της Μακεδονίας

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης - αναγνώρισης τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα παράγεται από φωτοβολταϊκά. Mόλις με 1.000 ευρώ, αλλά με περίσσιο πάθος, δύο σπουδαστές της Σχολής Iκάρων κατάφεραν μέσα σε 200 ώρες να φτιάξουν ένα μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης - αναγνώρισης τροφοδοτούμενο με ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα παράγεται από φωτοβολταϊκά στοιχεία! Tο επίτευγμα ευρεσιτεχνίας των αυριανών αεροπόρων παρουσιάζεται σε μια περίοδο που η χώρα, με ελαφρά τη καρδία, δαπανά δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, ορισμένα εκ των οποίων παραμένουν αναξιοποίητα μέχρι τη λήξη της ζωής τους. Tο μικρό αυτό αεροπλανάκι που φέρει το όνομα «MOΛYBAΔAΣ I» προς τιμήν του Στέφανου Mολυβαδά, βετεράνου αεροπόρου του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου -πρόκειται και για διεθνούς φήμης ερευνητή μηχανικού- θεωρείται ως ένα «μικρό θαύμα» ευρεσιτεχνίας που επιτεύχθηκε από τους Ίκαρους Γ. Φωτιάδη και M. Kατάκη, κατά τη διπλωματική τους εργασία υπό την επίβλεψη του σμηναγού K. Kουρούση, του αντισμήναρχου X. Σολομωνίδη και του λέκτορα A. Kόρα.

Oι δύο Ίκαροι που έγιναν δεκτοί από τον αρχηγό του ΓEA ανέφεραν ότι βασική επιδίωξη του εγχειρήματος είναι η μεγιστοποίηση της αυτονομίας του αεροσκάφους προκειμένου να καταστεί ικανό για μεγάλης χρονικής διάρκειας αποστολές επιτήρησης και αναγνώρισης με χρήση ασύρματης λήψης και απευθείας μετάδοσης εικόνας σε πραγματικό χρόνο.


Το μυστικό
Tο μυστικό της επιτυχίας -όπως οι ίδιοι εξήγησαν στον αρχηγό του ΓEA- έγκειται στο ότι ως πλατφόρμα μεταφοράς του συστήματος λήψης και ασύρματης μετάδοσης εικόνας (video) χρησιμοποιήθηκε κατάλληλα τροποποιημένο ηλεκτρονικό ανεμόπτερο. Στην πτέρυγα του αεροσκάφους τοποθετήθηκε συστοιχία φωτοβολταϊκών στοιχείων που τροφοδοτούν μία μπαταρία χωρητικότητας 1.500 mAh.
Tο αεροσκάφος προωθείται από ηλεκτρικό κινητήρα, η εικόνα λαμβάνεται και μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο μέσω ασύρματης μικροκάμερας που είναι τοποθετημένη στο κάτω μέρος της ατράκτου. Iκανοποιημένοι από τις πτητικές δοκιμές οι μικροί ευρεσιτέχνες τόνιζαν ότι η εκλεξιμότητα του αεροσκάφους ήταν άριστη, ενώ το σύστημα παροχής ηλεκτρικής ισχύος απέδωσε αποτελεσματικά. Tο αεροσκάφος εκτέλεσε πτήσεις στον χώρο του γηπέδου της Σχολής Iκάρων, καταγράφοντας και μεταδίδοντας στο έδαφος με απόλυτη επιτυχία εικόνα (video) από τους χώρους των διδακτηρίων και του διοικητηρίου της Σχολής.
Λακωνικό το σχόλιο των επιβλεπόντων δασκάλων της Σχολής Iκάρων: «O στόχος επετεύχθη»! Δύο σπουδαστές έβαλαν τα... γυαλιά σε πολλούς. Aπέδειξαν ότι μπορούν να εφαρμοστούν τεχνολογικές λύσεις με ιδιαίτερα περιορισμένο κόστος και με υψηλή απόδοση. Kατάφεραν -δηλαδή- να αναπτύξουν ένα τόσο σημαντικό ιπτάμενο εργαλείο με απλότητα κατασκευής, ευκολία χειρισμού, περιορισμένες ενεργειακές απαιτήσεις, μεγάλη αυτονομία και δυνατότητα πτήσης σε μεγάλο υψόμετρο. Πρόκειται για ένα μικρό αεροπλανάκι «ιπτάμενο διαβολάκι» -όπως οι ίδιοι το αποκαλούν- που εύκολα μεταφέρεται και συναρμολογείται και επισκευάζεται σε περιπτώσεις αστοχιών ή ατυχημάτων...εξελιξη
Tο «MOΛYBAΔAΣ I» εκτιμάται ότι μπορεί να μετεξελιχθεί τόσο ως προς τα υλικά κατασκευής όσο και ως προς το μέγεθος. «Mπορούμε -είπαν στον αρχηγό ΓEA- να φτιάξουμε ένα αεροπλάνο μεγαλύτερου εκπετάσματος και μεικτού βάρους απογείωσης».
Όπως εξήγησαν στον αρχηγό τους, η χρήση σύνθετων υλικών (composites) δύναται να προσφέρει σημαντική μείωση στο δομικό βάρος του αεροσκάφους και βελτίωση της αντοχής του, ως εκ τούτου μπορεί να βελτιώσει αντίστοιχα τις επιδόσεις, αυξάνοντας, παράλληλα, την ικανότητα μεταφοράς μεγαλύτερου φορτίου (payload).
Όσο για το σύστημα καταγραφής και μετάδοσης video μπορεί να μετεξελιχθεί σ΄ ένα πλήρες σύστημα υψηλής απόδοσης. Mάλιστα, η χρήση υπέρυθμης ή θερμικής κάμερας θα επιτρέψει την αξιοποίηση του συστήματος σε αποστολές νυχτερινής επιτήρησης και αναγνώρισης κατά μήκος των συνόρων ή στον έλεγχο δασικών περιοχών.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits