Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ν.ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

Βρυξέλλες, 18 Δεκεμβρίου 2013


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ν.ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ


Ο Ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ κ. Ν. Σαλαβράκος είχε κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας Ελλήνων πολιτών στηλιτεύοντας συνάμα την συμπεριφορά της Τρόικα. Στην ερώτηση απήντησε ο Επίτροπος Ολι Ρεν ο οποίος αρνήθηκε πλήρως ότι στις εντολές των τρόικανων περιλαμβάνετε η ανάμιξη στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας και αναγνώρισε ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής πολιτικής είναι στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και να προστατεύονται οι πλέον ευάλωτοι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Στις 31 Δεκεμβρίου 2013 λήγει η προστασία των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα για του πλειστηριασμούς ακινήτων που αποτελούν πρώτη κατοικία. Στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» δημοσιεύθηκε στιχομυθία Ελλήνων αξιωματούχων με την Τρόικα, η οποία επιμένει στον τερματισμό του μέτρου, σύμφωνα με την οποία τροϊκανός, με ανοίκειο τρόπο, απήντησε στην ελληνική κυβέρνηση ότι «αν θέλετε να κάνετε κοινωνική πολιτική φτιάξτε καταλύματα για τους αστέγους». Η πληροφορία αυτή αναπαράχθηκε από όλα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα με προφανές αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος ανησυχίας στο ελληνικό κοινό και τη διόγκωση του αντιευρωπαϊσμού. Η συμπεριφορά αυτή της Τρόικα που απάδει προς τους κανόνες της δημοκρατίας και το ευρωπαϊκό πνεύμα, ευλόγως ερμηνεύεται και σαν προσπάθεια ανάμειξης στα εσωτερικά της χώρας, αφού κατά την κοινή λογική παραβιάζει το δημοκρατικό της πολίτευμα και υπεισέρχεται σε αρμοδιότητες της ελληνικής Βουλής, ενώ συνάμα ωθεί τους Έλληνες ψηφοφόρους προς ακραία κόμματα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχουν μήπως οδηγίες, και από που, οι τροϊκανοί να αναμειγνύονται στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδος και να επιδιώκουν ανατροπή της υπάρχουσας συνταγματικής τάξης;
2. Αν όχι, διαθέτουν τη στοιχειώδη νοημοσύνη να αντιληφθούν ότι οποιαδήποτε οικονομική θεωρία λαμβάνει προεχόντως υπόψη τις κοινωνικές επιδράσεις και την κοινωνική συνοχή για τη λήψη οποιουδήποτε οικονομικού μέτρου;»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Απάντηση του κ. Rehn εξ ονόματος της Επιτροπής
« Η τρόικα δεν έχει ποτέ προτείνει περίθαλψη για τους αστέγους που έχασαν τα σπίτια τους σε κατασχέσεις. Οι εταίροι της τρόικας έχουν πάντοτε υποστηρίξει πλήρως τις προσπάθειες για την προστασία των πραγματικά ευάλωτων ομάδων. Η συζήτηση είναι ο μόνος και καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

1. Η απάντηση στο ερώτημα του αξιότιμου μέλους του Κοινοβουλίου είναι αρνητική.


2. Ο κοινωνικός αντίκτυπος των πολιτικών υπήρξε από ανέκαθεν βασική μέριμνα στη χάραξη πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, και προφανώς το πρόγραμμα περιέχει μεγάλο αριθμό μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη βελτίωση του δικτύου κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα. Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα στο οποίο αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου στην ερώτησή του, η θέση της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να βρεθεί μία ισορροπημένη λύση, η οποία να ενισχύει τη νοοτροπία της καταβολής πληρωμών στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits