Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

«Σολωμέ - Αναστάση, το οδόφραγμα θα σπάσει»

Ήταν 2 Αυγούστου του 1996 όταν, με πρωτοβουλία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, εκατοντάδες μοτοσικλέτες ξεκινούσαν από την Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο για την Κερύνεια. Το μνημόσυνο θα γίνει στην εκκλησία Αγίου Δημητρίου Κάποιος έπρεπε να ανοίξει το δρόμο για τη γη που μας γέννησε, ο οποίος παρέμενε κλειστός από οδοφράγματα και στρατούς και χιλιάδες Κύπριοι, μαζί με εκατοντάδες Ευρωπαίους μοτοσικλετιστές, αποφάσισαν να αναλάβουν το έργο, χαράζοντας με τις μοτοσικλέτες τους την πορεία. Μια πορεία που έμελλε να τοποθετήσει στη μακροσκελή λίστα των ηρώων του Ελληνισμού τον Τάσο Ισαάκ, στις 12 Αυγούστου και, δύο ημέρες αργότερα, τον Σολωμό Σολωμού.

Η δολοφονία Ισαάκ
Η τουρκική βαρβαρότητα έδειξε το χειρότερό της πρόσωπο, καθώς ομάδες Γκρίζων Λύκων σκότωσαν από το ξύλο τον Τάσο Ισαάκ, ένα μόλις μήνα προτού η σύζυγός του φέρει στον κόσμο την κόρη του, που έλαβε το όνομα Αναστασία, ως τιμή στον ηρωομάρτυρα πατέρα της. Επικεφαλής των τουρκικών ομάδων κρούσης ήταν ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων στην Κύπρο Μεχμέτ Αρσλάν. Όταν αργότερα μαθεύτηκαν τα νέα, οι αυτόπτες μάρτυρες έδωσαν την πιο ανατριχιαστική λεπτομέρεια της άνανδρης δολοφονίας του Ισαάκ στην επιφάνεια: Τα είχε βάλει με τους Γκρίζους Λύκους, όταν αντιλήφθηκε ότι προσπαθούσαν να σκοτώσουν άλλον μοτοσικλετιστή και ουσιαστικά έσωσε το συναγωνιστή του με τη ζωή του.


Η δολοφονία Σολωμού
Η Κύπρος πάγωσε στο άκουσμα της είδησης. Η θυσία του Τάσου Ισαάκ, αντί να τρομάξει τον κόσμο, όπως, ίσως, να ήλπιζαν οι Τούρκοι, τον εξόργισε. Κάποιοι μιλούσαν για εκδίκηση. Το πλήθος, όμως, ήθελε απλά να εναποθέσει λίγα λουλούδια στον τόπο δολοφονίας του, να στολίσει τη γη που ποτίστηκε με το τίμιο αίμα του. Έτσι, μετά την κηδεία του, ξεκίνησαν να κατευθύνονται προς τα εκεί.
Κάποιος, προσπερνώντας τα μπλόκα που είχαν στηθεί, βρέθηκε απέναντι από την τουρκική σημαία, το σύμβολο των δεινών του λαού μας. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ανέβηκε στον ιστό, με σκοπό να την κατεβάσει. Ο Κενάν Ακίν πυροβόλησε εν ψυχρώ τον 26χρονο Σολωμό Σολωμού, συγγενή του Τάσου Ισαάκ, στέλνοντάς τον σε περίοπτη θέση, πλάι στους υπόλοιπους ανδρειωμένους Έλληνες της Ιστορίας. Οι τουρκικές ομάδες συνέχισαν να πυροβολούν κατά το δοκούν, τραυματίζοντας δεκάδες άλλους παρόντες.


Πορεία μνήμης και εκδήλωση
Σήμερα, ημέρα του μνημοσύνου των δύο ηρώων, οι μοτοσικλετιστές οργανώνουν πορεία και εκδήλωση μνήμης και τιμής. Οι χώροι συγκέντρωσης σήμερα το πρωί, είναι οι ακόλουθοι:


ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Περίπτερο Οκτάγωνο 7:30 π.μ.
ΛΕΜΕΣΟΣ: Υπεραγορά Ορφανίδης 7:30 π.μ.
ΛΑΡΝΑΚΑ: Κυκλικός κόμβος Ριζοελιάς 8:00 π.μ.
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ: Κυκλικός κόμβος Αγ. Νάπας 8:30 π.μ.


Οι πορείες θα συνενωθούν και θα έχουν κατάληξη το κοιμητήριο Παραλιμνίου, όπου οι μοτοσικλετιστές θα παραστούν στο τρισάγιο και θα καταθέσουν στεφάνι. Θα ακολουθήσει εκδήλωση στην Πλατεία Παραλιμνίου, η οποία θα περιλαμβάνει επίδοση τιμητικής πλακέτας στους γονείς των ηρώων, ομιλία του Δρος Διεθνών Σχέσεων Γιάννου Χαραλαμπίδη και συναυλία.
Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού» τόνισε ότι όλοι όσοι θα λάβουν μέρος στην πορεία της, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις εντολές των υπευθύνων, καθώς και της Αστυνομίας. Κανείς δεν δικαιούται να ενσωματωθεί στην πορεία, εάν δεν φέρει προστατευτικό κράνος και τη φανέλα που θα μοιράζεται στα σημεία εκκίνησης, ώστε να φαίνεται ότι είναι μέλος της. Απαγορεύονται, επίσης, τα διακριτικά οργανωμένων συνόλων, η στρατιωτική περιβολή και οτιδήποτε που δεν συνάδει με το χαρακτήρα ενός τρισάγιου.


Το μνημόσυνο
Το μνημόσυνο θα γίνει στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ΕΦΑΕΦΠ και ΕΦΕΝ συνδιοργανώνουν με τις οικογένειες των ηρωομαρτύρων μας το ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων Σολωμού Σολωμού και Τάσου Ισαάκ, οι οποίοι έπεσαν θύματα της τουρκικής βαρβαρότητας τον Αύγουστο του 1996. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, η θυσία τους παραμένει αδικαίωτη. Ελάχιστος φόρος τιμής θα είναι η παρουσία όλων μας στο μνημόσυνό τους στον ιερό ναό Αγ. Δημητρίου στο Παραλίμνι, Κυριακή, 08/08. Καλούμε, λοιπόν, άπαντες να δηλώσουμε ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία των δύο ηρώων, ότι δεν ξεχνούμε την κατοχή, ότι δεν συμβιβαστήκαμε». Ομιλητής στο μνημόσυνο θα είναι ο πρώην ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης.

Σημερινή
 το είδαμε εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits