Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Έκλεισε η οριστική συμφωνία των τριών μερών -Γερμανοί, ελληνικό Δημόσιο, εταιρία Abu Dhabi- για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Τις νομικές διατυπώσεις του τελικού κειμένου της συμφωνίας για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά επεξεργάζονται από κοινού οι νομικοί σύμβουλοι των τριών εμπλεκόμενων μερών: της προκατόχου εταιρείας Thyssen Krupp Marine Systems, των νέων ιδιοκτητών του αραβικού κολοσσού Abu Dhabi Mar και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες η τελική σύμβαση θα είναι έτοιμη εντός της ημέρας και οι υπογραφές θα μπουν άμεσα. Ήδη από χθες, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, υπήρξε καταρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία που αποτελούσαν μέχρι τώρα τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και την τελευταία στιγμή οι Γερμανοί απειλούσαν να κηρύξουν πτώχευση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά καθώς γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να μην καταβάλλουν πληρωμές από την 1η Σεπτεμβρίου και ότι θα παρέπεμπαν το ζήτημα σε διεθνή διαιτησία. Σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα μας δεν θα μπορούσε να παραλάβει τα 4 γερμανικά υποβρύχια, τα οποία έχει πληρώσει (!) και οι 1300 εργαζόμενοι θα βρίσκονταν στο δρόμο με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Εμπρός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, και ύστερα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, οι τρεις πλευρές φαίνεται ότι κατέληξαν σε μια συμβιβαστική συμφωνία πλαίσιο, οι λεπτομέρειες της οποίας θα γίνουν γνωστές αύριο κατά την υπογραφή της σύμβασης. Πάντως θεωρείται βέβαιη η ναυπήγηση δύο ακόμη υποβρυχίων τύπου 209, έναντι του ποσού των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα αναλάβει η νέα διοίκηση της Abhu Dhabi Mar και που αναμένεται να δώσει δουλειά στα Ναυπηγεία τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Ίσως το τελευταίο αγκάθι να είναι η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή, με δεδομένο ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος απαίτησε ευρεία πολιτική συναίνεση προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Στη θέση αυτή επιμένει ο Ε.Βενιζέλος όπως φαίνεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι η υπόθεση θα κλείσει οριστικά μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου :
"Όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, η συμφωνία θα εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και από το ΚΥΣΕΑ (που λειτουργούν ως όργανα του υπουργικού συμβουλίου) και θα υποβληθεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Θεμελιώδης όρος της συμφωνίας είναι ότι αυτή δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ αν δεν προηγηθεί η κύρωση δια νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο Ε.Βενιζέλος έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η Κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη διαμόρφωσης ευρείας συναίνεσης καθώς η λύση που δίνεται είναι η πλέον ωφέλιμη για το ελληνικό Δημόσιο, εν όψει των οξέων προβλημάτων και των εκκρεμοτήτων που είχαν διαμορφωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 και ενόψει των επιπτώσεων που θα έχει η ματαίωση της συμφωνίας ακόμα και αν η έκβαση της διαιτητικής δίκης στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο είναι η καλύτερη δυνατή για το Ελληνικό Δημόσιο. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.»

news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits