Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Απλήρωτοι απο το Πάσχα ειναι οι Εργαζόμενοι στο Γηροκομείο Άμφισσας

Σε εκποίηση μεγάλου ακινήτου στοχεύει η διοίκηση του Γηροκομείου, για να λύσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
  Σύναψη σύμβασης με τον ΟΓΑ, επέκταση της σύμβασης του Ι.Κ.Α. και χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας ζητεί η διοίκηση από τη βουλευτή.
   Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετω­πίζει το Γηροκομείο Άμφισσας, με αποτέλε­σμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρω­τοι από το Πάσχα, καθώς το ίδρυμα αδυνα­τεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα. Για την ακρίβεια, το δάνειο που είχαν εκταμι­εύσει τον Ιανουάριο, ύψους 300.000 εξα­ντλήθηκε πολύ εύκολα, αφού ένα μεγάλο μέρος πήγε σε προηγούμενες οφειλές. Μάλι­στα, πέρυσι από τον Οκτώβριο έως και τον Ιανουάριο που εκταμίευσε το δάνειο αυτό το Ίδρυμα είχε περάσει πολύ άσχημες οικονομι­κά στιγμές, που είχαν θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του.
 
   Σήμερα, το Γηροκομείο παρουσιάζει "κάθε μήνα έλλειμμα 19.000 ευρώ. Θα μπορούσε σίγουρα να μειωθεί αυτό το ποσό.
    Η διοίκηση του Ιδρύματος έχει ζητήσει από τη βουλευτή Φωκίδας Κα Αφροδίτη Παπαθανάση να πιέσει για να επιτευχθεί σύμ­βαση μεταξύ ΟΓΑ και Γηροκομείου για τους τροφίμους του συγκεκριμένου ταμείου, κάτι που παρά τα τρία χρόνια λειτουργίας του δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.
       Επίσης, θα μειωνόταν σημαντικά το έλλειμμα αν το Ι.Κ.Α. δεχόταν να καλύψει όλους τους τροφίμους.
     
    Το Γηροκομείο πρόσφατα επεδίωξε να λάβει ακόμη ένα δάνειο, χωρίς όμως να τα καταφέ­ρει. Φημολογείται μάλιστα, ότι ο Δήμαρχος Άμφισσας κ. Ασημάκης Ασημακόπουλος και ο Νομάρχης Φωκίδας κ. Νίκος Φουσέκης, μπή­καν εγγυητές και προθυμοποιήθηκαν να υπο­θηκεύσουν προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία
    Η διοίκηση του Ιδρύματος στοχεύει στην εκποίηση μεγάλου ακινήτου' στο Χολαργό, από την πώληση του οποίου φιλοδοξεί να εισπράξει 2,5 εκ ευρώ, ποσό που θα τους λύσει τα προβλήματα εσαεί, όπως πιστεύουν.
 
    Για όλα αυτά τα ζητήματα απευθυνθήκαμε στον Κο. Γιάννη Πάλλα, Διευθυντή του ιδρύματος, ο οποίος δεν θέλησε να μας απαντήσει και μας παρέπεμψε στον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου που είναι ο Μητροπολίτης Φωκίδας κκ Αθηναγόρας, το Δήμαρχο Άμφισσας κ. Ασημακόπουλο ηου είναι μέλος του ΔΣ, τη Βουλευτή Κα Παπαθανάση και το Νομάρχη Φωκίδας κ. Φουσέκη, τους οποίους, όπως μας είπε είχε ενημερώσει.
 
   Αξίζει να υπενθυμίσουμε τις επιφυλάξεις που είχε εκφράσει το 2006 ο τότε υποψήφιος και μετέπειτα Δήμαρχος κ. Αση­μάκης Ασημακόπουλος, ο οποίος είχε εκπονήσει οικονομοτεχνική μελέτη, από την οποία προέκυπτε ότι δεν θα είναι βιώ­σιμο. Αυτό που προέχει σήμερα, εφόσον το Γηροκομείο λειτουργεί και εξυπηρετεί δεκάδες υπερηλίκους, είναι να βοηθηθεί, ώστε να αντεπεξέρχεται στα έξοδα του.
 
    Για την ακρίβεια, η κα Παπαθανάση θα πρέπει να φροντίσει να συνάψει το ίδρυμα σύμβα­ση με τον ΟΓΑ και να επεκταθεί η σύμβαση του ΙΚΑ, ώστε να καλύπτει όλους τους ασφαλισμένους του που είναι τρόφιμοι, αλλά και να χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Υγείας, το οποίο σε ετήσια βάση διαθέτει ένα κονδύλι ύψους 1.200.000 ευρώ, τα οποία αποδίδονται σε τέτοια ιδρύματα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδρυμα σήμερα μένει ανοικτό χάρη στην υπομονή των εργαζομένων οι οποίοι σε συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση, αποφάσισαν να περι­μένουν όσο χρειαστεί. Το Γηροκομείο δημιουργήθηκε χάρη στην προσπάθεια του τότε βουλευτή Φωκίδας κ. Δημήτρη Θάνου, ο οποίος από το πόστο του -υφυπουργός Υγείας- κατάφερε να χρηματοδοτήσει την αναστύλωση και ανα­κατασκευή του κτιρίου και βέβαια αυτό αποτέλεσε το άλφα και το ωμέγα για να γίνει πράξη το Γηροκομείο Άμφισσας. Μάλιστα, πριν την ολοκλήρωση των εργα­σιών υπολειπόταν ένα σχετικά ασήμαντο ποσό, το οποίο όμως καθυστέρησε πολύ και αδικαιολόγητα να βγει και τελικά εγκρί­θηκε από τον τότε υφυπουργό Υγείας και βουλευτή Φθιώτιδας κ. Θανάση Γιαννόπου­λο.0 νύν νομάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Δελφών κ. Νίκος Φουσέκης καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για αν τεθεί σε λειτουργία το ίδρυμα. Από την μέχρι τώρα πορεία του όμως προκύπτει ότι προχώρησε βιαστικά η λειτουργία του, δίχως να μελετηθούν σωστά οι οικονομικές συνθήκες και χωρίς να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις. 
 
Πηγή: Εφημερίδα  Η Ώρα της Φωκίδας Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου Σελ.8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits