Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Με ενέργειες της Νομαρχιακής ΛΑ.Ο.Σ Φωκίδος στη βουλή το θέμα του Γηροκομείου Άμφισσας


Για μισθούς πέντε μηνών έλαβαν 500 ευρώ έναντι οι εργαζόμενοι

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Γηρο­κομείο Άμφισσας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλή­ρωτοι από το Πάσχα, καθώς το ίδρυ­μα αδυνατεί να καλύψει τα λει­τουργικά του έξοδα, παρότι μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας μας έλαβαν ποσό περί τα 500 ευρώ έκα­στος, έναντι των οφειλομένων.Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβου­λίου του Κληροδοτήματος Μητρο­πολίτης Φωκίδας κκ Αθηναγόρας, τόνισε στην εφημερίδα μας ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί η λύση στο πρόβλημα, τόνισε όμως ότι γίνονται προσπάθειες για την πώληση ακινή­του στο Χολαργό. Προς το παρόν πάντως, το ΛΑΟΣ είναι το μόνο κόμμα που πήγε το θέμα στη Βουλή, μέσω της βουλευτού του κυρίας Παπανδρέου.

Για την ακρίβεια, το δάνειο που είχαν εκταμίευση τον Ιανουάριο ύψους 300.000 € εξαντλήθηκε πολύ εύκολα αφού ένα μεγάλο μέρος του πήγε σε προηγούμενες οφειλές

Μάλιστα, πέρυσι από τον Οκτώβριο έως και τον Ιανουάριο που εκταμίευσε το δάνειο αυτό το Ίδρυμα είχε περάσει πολύ άσχημες οικονομικά στιγμές, που είχαν θέσει σε κίν­δυνο τη βιωσιμότητα του. Σήμερα, το Γηρο­κομείο παρουσιάζει κάθε μήνα έλλειμμα 19.000 ευρώ. Θα μπορούσε σίγουρα να μει­ωθεί αυτό το ποσό. Η διοίκηση του Ιδρύμα­τος έχει ζητήσει από τη βουλευτή Φωκίδας κ.α Αφροδίτη Παπαθανάση να πιέσει για να επιτευχθεί σύμβαση μεταξύ Ο.Γ.Α. και Γηροκο­μείου για τους τροφίμους του συγκεκριμέ­νου ταμείου, κάτι που παρά τα τρία χρόνια λειτουργίας του δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Επίσης, θα μειωνόταν σημαντικά το έλλειμμα αν το Ι.Κ.Α. δεχόταν να καλύψει όλους τους τροφίμους.

Το Γηροκομείο πρόσφατα επεδίω­ξε να λάβει ακόμη ένα δάνειο, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Φημολογείται μάλιστα, ότι ο Δήμαρχος Άμφισσας κ. Ασημάκης Ασημακόπουλος και ο Νομάρχης Φωκίδας κ Νίκος Φουσέκης, μπήκαν εγγυητές και προθυμο­ποιήθηκαν να υποθηκεύσουν προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία. Η διοίκηση του Ιδρύματος στοχεύει στην εκποίηση μεγάλου ακινήτου στο Χολαργό, από την πώληση του οποίου φιλοδοξεί να εισπράξει 2,5 εκ ευρώ, ποσό που θα τους λύσει τα προβλήματα εσαεί, όπως πιστεύουν. Αυτό που προέχει σήμερα, εφόσον το Γηρο­κομείο λειτουργεί και εξυπηρετεί δεκάδες υπερηλίκους, είναι να βοηθηθεί, ώστε να αντεπεξέρχεται στα έξοδα του. Για την ακρί­βεια, η κα Παπαθανάση θα πρέπει να φρο­ντίσει να συνάψει το ίδρυμα σύμβαση με τον
Ο.Γ.Α. και να επεκταθεί η σύμβαση του Ι.Κ.Α., ώστε να καλύπτει όλους τους ασφαλισμέ­νους του που είναι τρόφιμοι, αλλά και να χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Υγείας, το οποίο σε ετήσια βάση διαθέτει ένα κονδύλι.

ύψους 1.200.000 ευρώ. Τα οποία αποδίδονται σε τέτοια ιδρύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδρυμα σήμερα μένει ανοικτό χάρη στην υπομονή των εργαζομένων οι οποίοι σε συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση, απο­φάσισαν να περιμένουν όσο χρειαστεί.

Στη Βουλή το Γηροκομείο από το ΛΑΟΣ

Εν τω μεταξύ ερώτηση κατέθεσε στον υπουρ­γό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο η βουλευτής του ΛΑΟΣ κυρία Ουρανία Παπανδρέου.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : Τον Αξιότιμο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κύριο Ανδρέα Λοβέρδο .

ΘΕΜΑ:Γηροκομείο Άμφισσας.

Σε απόγνωση βρίσκονται τόσο η Διοίκηση όσο και οι γέροντες του Γηροκομείου της Άμφισσας, λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Συγκε­κριμένα οι εργαζόμενοι παραμένουν απλή­ρωτοι από το Πάσχα, καθώς το ίδρυμα αδυνατεί να καλύψει τα λειτουργικά του έξοδα. Οι συγκεκριμένες συνθήκες έχουν θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του. Σήμε­ρα, το Γηροκομείο παρουσιάζει κάθε μήνα έλλειμμα 19.000 ευρώ. Θα μπορούσε σίγου­ρα να μειωθεί αυτό το ποσό εάν είχε επιτευ­χθεί σύμβαση μεταξύ Ο.Γ.Α. και Γηροκομείου για τους τροφίμους του συγκεκριμένου ταμείου, κάτι που παρά τα τρία χρόνια λειτουργίας του δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Επίσης θα μειωνόταν σημαντικά το έλλειμμα αν το Ι.Κ.Α. δεχόταν να καλύψει όλους τους τροφίμους.

Συνεπώς ερωτάται ο Κύριος Υπουργός:

1. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα;

2. Γιατί δεν προχωράτε άμεσα στη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Γηροκομείου και του Ο.Γ.Α. ή ΤΟΥ Ι.Κ.Α. για να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Γηροκομείου και έμμεσα των τροφίμων;

Αθήνα 27 Σεπτεμβρίου 2010
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits