Ωμός ο Μπαρόζο για το τι άλλο θα δούμε…
σ.σ. Ευλόγησον Δέσποτα
Υπό την πίεση των Βρυξελλών γράφουν στην κυβέρνηση το νέο κρατικό προϋπολογισμό, το προσχέδιο του οποίου θα καταθέσει τη Δευτέρα στη Βουλή. Η κυβέρνηση σχεδιάζει αυξήσεις ΦΠΑ “πολλαπλών ταχυτήτων” σε προϊόντα και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης που σήμερα φορολογούνται με 11%, “για να της βγουν” τα νούμερα στο νέο κρατικό προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, για να αποφύγει τον διπλασιασμό του ΦΠΑ από 11% σε 23%, για βασικά είδη κατανάλωσης, ετοιμάζει “ομοβροντία μέτρων” για επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ. Σχεδιάζει να προχωρήσει (συνδυαστικά και όχι “διαζευκτικά”)
- και σε αύξηση ΦΠΑ άμεσα … για όλα τα αγαθά και υπηρεσίες, από 11% στο 13%
- και σε μετάταξη ΦΠΑ από 11 σε 23% για είδη περιορισμένης κατανάλωσης
- και σε αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης…αλλά από του χρόνου.
Την ώρα όμως που στο οικονομικό επιτελείο κάνουν ακόμη “ασκήσεις επί χάρτου” για τα μέτρα που θα υποκαταστήσουν τη μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23% ΦΠΑ, ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν κάτι παραπάνω από σαφής για το τι θα πρέπει να αναμένουν οι Έλληνες το 2011.
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στη διάρκεια των ανακοινώσεων για το νέο μηχανισμό αυτόματης επιβολής ποινών από την Κομισιόν, στις χώρες της ευρωζώνης που εμφανίζουν υπερβολικά ελλείμματα και χρέη (όπως η Ελλάδα) τόνισε πως «οι πιέσεις που δεχόμαστε από την έναρξη της κρίσης δείχνουν ότι δεν υπάρχει πλέον “δωρεάν έλλειμμα”. Το δημόσιο χρέος πρέπει να αποπληρώνεται και τα λεφτά που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή του χρέους, είναι λεφτά που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να χρηματοδοτήσει την Παιδεία, την Υγεία ή τις Συντάξεις. Και αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα».
Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας μάλιστα τόνισε πως «εάν αυτό το πακέτο προληπτικών μέτρων υπήρχε ήδη, η κατάσταση στην Ελλάδα θα ήταν πιθανότατα πολύ καλύτερη. Διότι σήμερα ο ελληνικός λαός πληρώνει ένα πολύ υψηλό τίμημα εξαιτίας του γεγονότος ότι οι Αρχές δεν σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτή είναι η πραγματικότητα» υπογράμμισε.-
http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=८३२६७
Posted by efpalio στο 14/10/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου