Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Έγκλημα με... «τιμωρία»το κάπνισμα από 1η Οκτωβρίου


Έγκλημα με... τιμωρία είναι από σήμερα Παρασκευή 1η Οκτωβρίου το κάπνισμα, το οποίο απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και εργασιακούς χώρους, καθώς και σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Ο Σεπτέμβριος, μήνας προσαρμογής για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τελείωσε, ανοίγοντας για ακόμη μια φορά τη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα του καπνού με τις υπέρ και τις κατά τοποθετήσεις να παίρνουν κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές προεκτάσεις, με τον νόμο να φαντάζει να μην εξασφαλίζει ακόμη την ειρηνική συνύπαρξη των αντιμαχόμενων μεριών.

«Η λογική μας είναι ότι θέλουμε ένα νέο πρότυπο κοινωνικής συμπεριφοράς, γι αυτό προχωρήσαμε στην καθολική απαγόρευση», τόνιζε η πρώην υπουργός Υγείας, κα Μ. Ξενογιαννακοπούλου, κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής του νόμου.

Έτσι, μπαλκόνια, ταράτσες, ημιυπαίθριοι, διάδρομοι, κλιμακοστάσια και κλειστά γραφεία κατά το Σεπτέμβριο, περίοδο χάριτος δηλαδή του νόμου, μετατράπηκαν σε καπνιστήρια τόσο σε δημόσιες υπηρεσίες, όσο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να βρεθεί μια μέση λύση.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως από την 1η Σεπτεμβρίου, ο συνολικός αριθμός κλήσεων στο "1142", αριθμό πληροφόρησης και καταγγελιών για το κάπνισμα, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων κατά του καπνίσματος, έφθασε τις 114.367 κλήσεις, εκ των οποίων οι 1.368 αφορούν καταγγελίες.

Σύμφωνα τώρα με έρευνα της MRB, που έγινε για λογαριασμό της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, ένας στους τρεις καπνιστές απαντά ότι, αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα στα εστιατόρια και τους υπόλοιπους χώρους διασκέδασης, θα βγαίνει λιγότερο. Το 75 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι συμφωνούν με το να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε καφέ και εστιατόρια.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση 35 μελετών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών για την απαγόρευση του καπνίσματος αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μέσω γενικών νομοθετικών διατάξεων για καθαρό αέρα στους δημόσιους χώρους, ο αριθμός των καπνιστών στο σύνολο του πληθυσμού μπορεί να μειωθεί περίπου κατά 10%. Επίσης, από την αξιολόγηση 26 μελετών σε χώρους εργασίας προέκυψε ότι εκεί, όπου απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα ο αριθμός των καπνιστών μειώθηκε κατά 3,8% και ο αριθμός των τσιγάρων, που κατανάλωναν καθημερινά τα άτομα, που εξακολουθούσαν να είναι καπνιστές, μειώθηκε κατά 3,1%.

http://www.lepanto-rtv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits