Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Δεκαέξι φορές παραπάνω από τις μέσες παγκόσμιες τιμές το ουράνιο και 7 φορές το Ράδιο στον Κορινθιακό


Επιβεβαιώνει και η greenpeace Δεκαέξι φορές παραπάνω από τις μέσες παγκόσμιες τιμές το ουράνιο και 7 φορές το Ράδιο στον Κορινθιακό

Με το θέμα της Μόλυνσης του Κορινθιακού ασχολήθηκε πρόσφατα η Greenpeace με αφορμή τη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σε Βιέννη και Βουδαπέστη για τα αποτελέσματα των αναλύσεων της κόκκινης λάσπης από τη δειγματολη­ψία που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία.
Οι αναλύσεις για την Ουγγαρία έδειξαν συγκεντρώ­σεις σε αρσενικό 110 μικρογραμμάρια να κιλό, υδραρ­γύρου 1,3 και χρωμίου 660 μικρογραμμάρια ανά κιλό. Με δεδομένη την ποσότητα της τοξικής λάσπης που έχει διαρρεύσει, η συνολική ποσότητα αρσενικού ανέρχεται σε 50 τόνους.

Η περιβαλλοντική οργάνωση στη συνέχεια αναφέρ­θηκε και στη χώρα μας υπενθυμίζοντας ότι η Ελλά­δα βρίσκεται για δεκαετίες εκτεθειμένη στην κόκκι­νη λάσπη από την Αλουμίνιο.
Η βιομηχανία απορρίπτει επί σαράντα και πλέον χρό­νια εκατοντάδες χιλιάδες τόνους κόκκινης λάσπης κάθε χρόνο στα νερά του Κορινθιακού κόλπου.
Επικαλούμενη πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστη­μίου Πατρών αναφέρει ότι έδειξαν πως η κόκκινη λάσπη που απορρίπτεται στον Κορινθιακό κόλπο είναι εμπλουτισμένη με τα φυσικά ραδιενεργά στοιχεία Ουράνιο, Ράδιο και Θόριο.

Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις των φυσικών ραδιενεργών στοιχείων στην κόκκινη λάσπη κοντά στα στό­μια των υποθαλάσσιων αγωγών είναι οι υψηλό­τερες που έχουν εντο­πιστεί ποτέ σε θαλάσ­σια ιζήματα τόσο του Αιγαίου όσο και του Ιονίου πελάγους.
Οι υψηλές τιμές του Ουρανίου και του Ραδί­ου είναι 16 φορές και 7 φορές αντίστοιχα υψη­λότερες από τις μέσες παγκόσμιες τιμές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών στα μέσα της δεκαετίας του '90 έδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη έχει πλέον καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόλπου των Ανπκύρων αλλά και του Κοριν­θιακού κόλπου.
Συγκεκριμένα:
-Στον κόλπο των Αντικύρων, δίπλα στους υποθαλάσσι­ους αγωγούς που απορρίπτουν την κόκκινη λάσπη, έχουν δημιουργηθεί δύο λόφοι κόκκινης λάσπης ύψους 25 μέτρων (ένανπ 17 μέτρων στα τέλη της δεκαετίας του '80).
-Στο πυθμένα του κόλπου των Ανπκύρων η κόκκινη λάσπη καλύπτει 16 km ενώ στον πυθμένα της κεντρι­κής λεκάνης του Κορινθιακού κόλπου καλύπτει επιφά­νεια 277 km Δηλαδή, στα μέσα της δεκαετίας του '90 η κόκκινη κάλυπτε περίπου 300 km στον θαλάσσιο πυθμένα του Κορινθιακού κόλπου, επιφάνεια που αντιστοιχεί στο 12% περίπου του συνόλου του Κορινθια­κού.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χανιάς Νίκος καταγγέλλει

«ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ: 46 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΞΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΑΣΠΗ»

"Στον Κορινθιακό Κόλπο διοχετεύονται επί 46 χρόνια, 750,000 τόνοι το χρόνο και κρύβονται",

Την κόκκινη λάσπη που διοχετεύεται από το εργοστάσιο του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στο Κορινθιακό καταγγέλλει ο υποψήφιος αντιπερι-φερειάρχης Κορινθίας Νίκος Χανιάς. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: Με φρίκη πληροφορηθήκαμε από τα διεθνή Μ.Μ.Ε. για τη διαρροή της κόκκινης λάσπης από εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας στην Ουγγα­ρία
Η κόκκινη λάσπη χαρακτηρίζεται από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης , «τοξική» - «δηλητηριώδης» -«επικίνδυνη για την δημόσια υγεία» - «περιέχει βαρέα μέταλλα» - « είναι καυστική» - «περιέχει ραδιενεργά υλικά».
Στην Ουγγαρία η κόκκινη λάσπη αποθηκεύεται σε επίγειες δεξαμενές ... και φαίνεται. Στον Κορινθιακό Κόλπο διοχετεύονται επί 46 χρόνια, 750,000 τόνοι το χρόνο ...και κρύβονται. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας το 1/5 του βυθού του κορινθιακού έχει καλυφθεί από την κόκκινη λάσπη του ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Μαζί με φορείς και χιλιάδες πολίτες συμμετείχα με στην πρωτοβουλία για τη σωτηρία του κορινθιακού και αγωνιστήκαμε για να μην μετατραπεί ο κορινθιακός σε βιομηχανική χαβούζα. Είχαμε απαιτήσει να σταματήσει η εναπόθεση κόκκινης λάσπης στο βυθό του και να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση του. Είχαμε φέρει το θέμα στη Βουλή αλλά και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κορινθίας. Ο νυν νομάρχης κος Ταγαράς και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με το συνδυασμό του κου Δράκου, παρέπεμψε το θέμα σε επιτρο­πή υπό τον τότε αντινομάρχη κο Παπαφωτίου και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο με το συνδυασμό του κου Τατούλη. Μετά από εκτενή ενημέρωση, περιμένουμε επί δύο χρόνια το πόρισμα της επιτροπής, και τις ενέργειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ποιες είναι οι συνέπειες ως σήμερα για όλους τους πολίτες του Κορινθιακού Κόλπου και για τις επόμενες γενιές από το διαρκές έγκλημα; Πως μετριέται,  η υγεία τόσων ανθρώπων που ζουν στο νομό μας ;
Καλούμε τόσο τους κους Ταγαρά και Παπαφωτίου, όσο και τους επικεφαλείς των συνδυασμών τους κους Δράκο και Τατούλη σε δημόσιο διάλο­γο και δέσμευση για άμεση λύση του προβλήματος.

Ας σταματήσουν να χτυπάνε την πλάτη των πολι­τών και να υποθηκεύουν το μέλλον μας. Καλούμε και εμείς με τη σειρά μας τους πολίτες να αντισταθούν στην βαρβαρότητα της λεγόμε­νης «ανάπτυξης», που σπέρνει θάνατο και κατα­στροφή για τις επόμενες γενεές.

Πηγή Ωρα της Φωκίδος Πεμπτη 14 Οκτ 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits