Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Απάντηση υπουργού στην ερώτηση της Βουλευτού του ΛΑ.Ο.Σ. κας Ουρανίας Παπανδρέου για το ΙΚΑ Γραβιάς‏


Ερώτηση
Προς: Την Αξιότιμη Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κυρία Λούκα Κατσέλη

Θέμα: ΙΚΑ Γραβιάς

Το ΙΚΑ Γραβιάς καλύπτει την ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα 17 χωριά του Νομού Φωκίδος κι αντί να στελεχωθεί με Ιατρούς, προβλέπεται η κατάργησή του. Το συγκεκριμένο υποκατάστημα έχει μόνο 3 διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι καλύπτουν κυρίως χρηματοπιστωτικές ανάγκες, πληρώνουν δαπάνες και εισπράττουν διάφορες εισφορές. Οι αποστάσεις που θα αναγκαστούν να διανύουν οι πολίτες του Νομού για να μεταβούν στο ΙΚΑ Άμφισσας είναι αρκετά μεγάλες, σε μερικές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα 60 χιλιόμετρα χωρίς την επιστροφή και ο χρόνος που χρειάζεται είναι μια ώρα και πλέον. Η οδική επικοινωνία γίνεται ως επί των πλείστον μέσα από ορεινούς όγκους και η διέλευση είναι επικίνδυνη καθώς το οδικό δίκτυο του Νομού είναι στατιστικά από τα πιο επικίνδυνα στην Ελλάδα αφού ο νομός ήταν πρώτος σε τροχαία ατυχήματα το 2009 σε σχέση με τον πληθυσμό του. Όπως γίνεται αντιληπτό η συνεχής μετακίνηση των πολιτών για τις διαδικασίες συναλλαγής τους με το ΙΚΑ Άμφισσας συνεπάγεται υψηλό κόστος, κίνδυνο και αρκετό προσωπικό χρόνο.

Συνεπώς ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη

Απάντηση στη  7980/17.12.2010 ερώτηση της Βουλής

Απαντώντας στην 7980/17.12.2010 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από τη βουλευτή κ. Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη και η οποία αφορά στην αναστολή λειτουργίας του παραρτήματος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Γραβιάς, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα, όπως μας ενημέρωσε το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ:
Η Διοίκηση του Ιδρύματος, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναδιάρθρωση των μονάδων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και προκειμένου να συντονισθεί με τη σύγχρονη διοικητική πραγματικότητα προς τη κατεύθυνση της ενοποιημένης εξυπηρέτησης των πολιτών με χαμηλό κόστος και υψηλή ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών, επανεξετάζει την περιφερειακή παρουσία του σε κάθε νομό και συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση, εξετάζει το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας ορισμένων παραρτημάτων του.
Η επιλογή των παραρτημάτων για τα οποία θα αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας τους, θα γίνει με τα παρακάτω κριτήρια:
- Τον αριθμό των ασφαλισμένων – δικαιούχων περίθαλψης από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
- Τον αριθμό των συναλλαγών στον τομέα των παροχών ασθενείας και στο μητρώο ασφαλισμένων κάθε παραρτήματος.
- Τον αριθμό των εργοδοτών (κοινών επιχειρήσεων και οικοδομών).
- Την ύπαρξη όμορων μονάδων ασφάλισης ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
- Την ύπαρξη ΚΕΠ του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου μπορούν να εκτελεσθούν πολλές από τις εργασίες που σήμερα εκτελούνται στα κατά τόπους παραρτήματα.
- Τον αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων.

Για τη λήψη οριστικής απόφασης θα συνεκτιμηθούν επίσης τα εξής:
- Η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, θεσμοί οι οποίοι θεσπίζονται με τον «Καλλικράτη».
- Οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και οι τοπικές συνθήκες όπως οι συγκοινωνίες οδικό δίκτυο κ.λ.π.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός
Γεώργιος Κουτρουμάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits