Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΧΤΥΠΑΕΙ...ΚΟΚΚΙΝΟ ! Το αποκάλυψε η Υπουργός Τ. Μπιρμπίλη

Εδω και 4 χρόνια χτύπησε καμπανάκι ο Σύνδεσμος Προστασίας Κορινθιακού
Του  Περικλή Ν. Λουκόπουλου
Ο Κορινθιακός κόλπος βρίσκεται προ των πυλών της μόλυνσης από λύματα εργοστασίων και εργοταξίων, κάτι που επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά την ζωή και τον τουρισμό της Δωρίδας.
Η διαπίστωση είναι της  αρμόδιας υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη , που ετοιμάζει μέτρα για την προστασία του Κορινθιακού, θεωρώντας το ζήτημα «επείγον και κρίσιμο».
Για το σκοπό αυτό πρόκειται να ανατεθεί μελέτη που θα καταγράφει τα προβλήματα και θα δώσει προτάσεις για τις λύσεις που απαιτούνται στο μεγάλο ...αυτό πρόβλημα.
Όπως παραδέχτηκε η Υπουργός στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας , « ο Κορινθιακός , ο Ασωπός και η Μεσάπεια θάλασσα της Εύβοιας, είναι οι τρείς περιοχές που έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Βρίσκονται στο κόκκινο».
Η μόλυνση του Κορινθιακού ξαναήρθε στην  επιφάνεια μετά από αίτημα του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Κώστα Σπηλιόπουλου, να ενταχθεί στις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές διότι όπως ανέφερε «κινδυνεύει άμεσα από την κόκκινη λάσπη του εργοστασίου αλουμινίου από τους βωξίτες , από τα λύματα των πόλεων, τα στερεά απορρίμματα, την υπεραλίευση και άλλους παράγοντες».
Όπως ανέφερε η υπουργός,  ο Κορινθιακός βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο λόγω της κόκκινης λάσπης και των άλλων ρυπογόνων παραγόντων.
Δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα ανατεθεί μελέτη στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ  για να καταγραφή η κατάσταση και να δίνει προτάσεις-λύσεις, ώστε να παρθούν στη συνέχεια οι απαραίτητες αποφάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Μπιρμπίλη επισήμανε με έμφαση στους βουλευτές ότι «θεωρούμε το ζήτημα του Κορινθιακού επείγον και κρίσιμο».
Όπως μας τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ)  πρώην Δήμαρχος Ναυπάκτου  Γιάννης Νταουσάνης ,  αν η πολιτεία άμεσα δεν πάρει τα κατάλληλα μέτρα , σύντομα θα έχουμε πρόβλημα με τον Κορινθιακό, που θα έχει πολύμορφες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων σε όλους τους νομούς που βρέχονται από τον κόλπο, στην ποιότητα της ζωής τους και βέβαια στον τουριστικό τομέα.
Ειδικότερα ο κ. Νταουσάνης  μας ανέφερε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα  μελέτης που πραγματοποίησε για την Greenpeace επιστημονική ομάδα από το Βιολογικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), σχετικά με τον θαλάσσιο πλούτο αλλά και τα προβλήματα που μαστίζουν την θάλασσα του Κορινθιακού Κόλπου, προέκυψαν τα εξής:
Πρώτον:  Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις συνέπειες της ρύπανσης εξαιτίας της αργής ανανέωσης των υδάτων του.
Δεύτερον: Η σημαντικότερη πηγή ρύπανσης του Κορινθιακού Κόλπου είναι το εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου το οποίο βρίσκεται στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, στην βόρεια ακτή του Κορινθιακού.  
Τρίτον: Η κόκκινη αυτή λάσπη χαρακτηρίζεται από υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων (μολύβδου, υδράργυρου, χαλκού, καδμίου, χρωμίου), που είναι βλαβερά και επικίνδυνα, και επιδρούν τοξικά στα ζώα, τα φυτά και τους ανθρώπους.
Τέταρτον:  Πρόσφατες διατμηματικές έρευνες του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη που απορρίπτεται στον Κορινθιακό Κόλπο είναι εμπλουτισμένη με τα φυσικά ραδιενεργά στοιχεία, Ουράνιο (238 U), Ράδιο (226 Ra), και Θόριο (232 Th).
 Πέμπτον:  Ο θαλάσσιος κόσμος του Κορινθιακού Κόλπου απειλείται με κατάρρευση, εξ αφορμής της υπεραλίευσης που γίνεται με τις ανεμότρατες και τις τράτες, και τα αποθέματα των ψαριών έχουν μειωθεί επικίνδυνα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή των ισορροπιών του οικοσυστήματος, με συνέπεια τα τέσσερα είδη δελφινιών (το κοινό δελφίνι, το ζωνοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφινο) που βρίσκουν καταφύγιο στα νερά του Κορινθιακού Κόλπου και ιδιαίτερα το κοινό δελφίνι, που έχει ήδη εξαφανισθεί από πολλές θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου, να απειλείται θανάσιμα λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας τροφής και της ρύπανσης από χημικά και βαρέα μέταλλα.
Έκτον:  Στη θάλασσα του Κορινθιακού απορρίπτονται ακόμη, χωρίς να υποβληθούν προηγουμένως σε επεξεργασία, αστικά λύματα  ικανού αριθμού παράκτιων οικισμών, καθώς επίσης και απόβλητα των ελαιοτριβείων τα οποία μολύνουν τη θάλασσα με ελαϊκό ή δεκαο-κτενικό οξύ, το οποίο είναι αδιάλυτο στο νερό.
Όλα αυτά τα στοιχεία, επισήμανε ο κ. Νταουσάνης, τα θέσαμε υπ΄οψιν  με αναλυτικό υπόμνημα, από το Νοέμβριο του 2007, στον αρμόδιο Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σταύρο Δήμα και προς την ελληνική κυβέρνηση.
Πρότεινε δε ο ΣΠΟΑΚ στον Ευρωπαϊκό Επίτροπο να παρθούν οπωσδήποτε τα παρακάτω μέτρα:
1.   Την προώθηση του αποτελεσματικού ελέγχου όλων των πηγών ρύπανσης του Κορινθιακού Κόλπου.
2.   Την επεξεργασία όλων των αστικών λυμάτων που καταλήγουν σ’ αυτόν.
3.   Τον διαρκή έλεγχο των νερών του Κορινθιακού με συχνές δειγματοληψίες και αναλύσεις σε πλήρως εξοπλισμένα χημικά εργαστήρια.
4.   Τον καθορισμό του Κορινθιακού ως προτύπου θαλάσσιου καταφυγίου, που θα προστα-τεύσει τα αποθέματα ψαριών από την υπεραλίευση.
5.   Την αποκατάσταση του Κόλπου της Αντίκυρας από την ρύπανση που έχει μέχρι τώρα υποστεί και την προστασία του από κάθε μελλοντική υποβάθμιση.
6.   Την απαγόρευση της αλιείας στον Κορινθιακό Κόλπο στις ανεμότρατες και τις τράτες, καθώς και στα αφρόδιχτα. 
http://dorida.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits