Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Άμφισσας κ. Περικλής Παπαδόπουλος θεωρεί πως είναι καλό οι πολίτες να εμβολιαστούν για προληπτικούς λόγους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει φέτος ο κόσμος ήταν πολύ διστακτικός στον εμβολιασμό. «Δεν καταφέραμε να πείσουμε ούτε καν το προσωπικό του Νοσοκομείου να εμβολιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το θετικό πάντως είναι πως μέχρι στιγμής στη Φωκίδα δεν έχει αναφερθεί άλλο κρούσμα της γρίπης Η1Ν1.
Στα 17 ανέρχονται τα θύματα από την γρίπη πανελλαδικά
Τα θύματα της γρίπης Η1Ν1 έφτασαν τα 17 μετά το θάνατο άλλων δυο ανθρώπων από επιπλοκές της γρίπης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης ο οποίος επανέλαβε ότι οι υγειονομικές αρχές είναι σε επιφυλακή για την επιδημία της γρίπης. «Είμαστε στην καρδιά της έξαρσης , είπε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα».
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν εισαχθεί 85 άτομα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων οι 45 παραμένουν ακόμα και σήμερα σε ΜΕΘ.
Ποιοι και γιατί πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη
Η1Ν1
Η γρίπη Η1Ν1 θα ταλαιπωρήσει τη χώρα μας με συνεχή αύξηση κρουσμάτων έως το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επιστήμονες του οποίου εκτιμούν ότι το στέλεχος (Η1Ν1)2009 της πανδημικής γρίπης αναμένεται να προσβάλει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης ανοσίας σε ένα σημαντικό ακόμη ποσοστό του γενικού πληθυσμού της χώρας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης της γρίπης, τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού κατά προτεραιότητα των ομάδων του πληθυσμού με κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη, αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και οποιουδήποτε
ατόμου επιθυμεί να εμβολιαστεί με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ τονίζει την ανάγκη συνεχιζόμενου εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Το εποχικό εμβόλιο 2010-2011 προφυλάσσει πολύ ικανοποιητικά από τα κυκλοφορούντα στελέχη της γρίπης (Α(Η1Ν1), Α(Η3Ν2) και Β).
Ομάδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός με το εποχικό εμβόλιο της γρίπης:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
• Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
• Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
• Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
• Μεταμόσχευση οργάνων
•Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) •Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
• Χρόνια νεφροπάθεια
• Νευρομυϊκά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες β' και γ' τριμήνου
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη
7. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)
Σημειώνεται ότι στη πρόσφατη βιβλιογραφία αναφέρεται επιπλέον η παχυσαρκία, ειδικότερα με ΒΜΙ>40, ως παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο από το στέλεχος Α(Η1Ν1)2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου