Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Η απάντηση του κ. Βενιζέλου στην επερώτηση του κ. Ροντούλη για τους Απόστρατους

ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΕΘΑ

Η απάντηση του κ. Βενιζέλου στην επερώτηση του κ. Ροντούλη.

Κατ' αρχάς αποσαφηνίζω ότι όποιοι στρατιωτικοί, άρα και αστυνομικοί, έχουν
αποστρατευθεί με απόφαση και πρωτοβουλία της υπηρεσίας, επειδή κρίθηκαν ευδοκίμως τερματίσαντες την υπηρεσία τους ή επειδή εξήντλησαν την ιεραρχία, δεν εμπίπτουν στο μέτρο του περιορισμού της σύνταξής τους. (Δεν θεωρείται περιορισμός το μείον 20% στις συντάξεις πάνω από 1200 Ε?)

Το μέτρο αυτό αφορά μόνο εκείνους που οικειοθελώς βρέθηκαν εκτός στρατεύματος ή εκτός σωμάτων ασφαλείας σε μικρή ηλικία ώστε και τώρα, όντας συνταξιούχοι να είναι νεότεροι των πενήντα πέντε ετών. (Δηλαδή ποια ηλικία είναι η μικρή ηλικία? Κάποιος που έφυγε στα 50 του όταν η υπηρεσία είχε αποστρατεύσει συμμαθητή του στα 49 του λόγω ελλειπών προσόντων, που είναι σύνηθες φαινόμενο, έφυγε σε μικρή ηλικία?)

 Το όριο των 55 ετών τίθεται και για την εργασιακή εφεδρεία. Σε εργασιακή εφεδρεία τίθενται αυτοί που σε δύο το πολύ χρόνια θα είναι 55 ετών και θα έχουν συμπληρωμένα 35 χρόνια υπηρεσίας, ώστε να λάβουν πλήρη σύνταξη. Και θα λάβουν βεβαίως, πλήρη σύνταξη, χωρίς να θίγεται κανένα συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα.(Εκτός θέματος)

 Όποιος επιλέγει τη λύση του να αποχωρήσει νωρίτερα και να καταστεί σε νεαρή ηλικία συνταξιούχος, δεν έχει κανένα κατοχυρωμένο περιουσιακό δικαίωμα. Αυτό το έχει πει κατ' επανάληψη η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έχει δικαίωμα να λαμβάνει σύνταξη, αλλά δεν είναι καθόλου διασφαλισμένο το ποια θα είναι η σύνταξη. (Εδώ και αν μιλάμε για παραλογία. Αφού έχει δικαίωμα να λαμβάνει σύνταξη, πώς δεν έχει κανένα κατοχυρωμένο περιουσιακό δικαίωμα? Σε αυτούς που είναι διασφαλισμένοι το ποια θα είναι η σύνταξη, πώς τους περικόπτεται το 20% πάνω από 1200 Ε? Η επίκληση γενικά ενός σοβαρού οργανισμού, για τεκμηρίωση των λεγομένων, είναι μια συνήθης μέθοδος προπαγάνδας).

Αυτή η περικοπή οφείλεται σε έναν πάρα πολύ απλό αναλογιστικό υπολογισμό που
απορρέει από την αρχή της αναλογικής ισότητας. Όταν έχεις 25 χρόνια εισφορών,
πόσα χρόνια σύνταξης μπορείς να λαμβάνεις: Σαράντα; Πενήντα; Πόσο κοστίζεις στο ασφαλιστικό ταμείο ή στο δημόσιο ταμείο με βάση το προσδόκιμο επιβίωσης που υπάρχει για γυναίκες ή άντρες στη χώρα μας, που ευτυχώς είναι ιδιαίτερα υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα;
Εάν κάποιος είναι 50 ετών συνταξιούχος, επειδή έχει 35 χρόνια υπηρεσίας με διπλά
συντάξιμα, πόσα χρόνια θα μείνει συνταξιούχος; Ζωή να έχει, να τον χαιρόμαστε κι εμείς και η οικογένειά του, αλλά πόσα χρόνια πρέπει να του πληρώνει τη σύνταξη το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο φορολογούμενος; (ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Για όσο διάστημα προβλέπουν οι νόμοι που η ίδια η πολιτεία θέσπισε, όχι εξαναγκαζόμενη από απεργίες και συνδικαλιστικά κινήματα, αλλά επειδή αναγνώρισε τις ιδιαιτερότητες των συνθηκών εργασίας- διαβίωσης  τους, την επικινδυνότητα της αποστολής τους και την απλήρωτη υπερωριακή εργασία τους).

Αυτό είναι ένα μήνυμα, ότι όσοι κάνουν χρήση τέτοιων ευνοϊκών διατάξεων σε νεαρή ηλικία -όχι για να μείνουν σπίτι τους, αλλά προφανώς για να δραστηριοποιηθούν και κάπου αλλού γιατί είναι υγιέστατοι, δεν μιλούμε για αυτούς που έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή αναπηρία- πρέπει να υπαχθούν σε κάποιο περιορισμό τώρα, χάριν του γενικού συμφέροντος και βεβαίως αν έχουν άλλα εισοδήματα, να τα δούμε αυτά, να δηλώνονται. Γιατί αυτά που λέτε ισχύουν μόνο για τους στρατιωτικούς και δεν ισχύουν για τους πολιτικούς συνταξιούχους; Γιατί αυτά δεν ισχύουν για τους συνταξιούχους των άλλων ασφαλιστικών ταμείων; Κι αυτοί υπόκεινται σ' αυτόν τον περιορισμό. (Η σύγκριση των αποστράτων με άλλους συνταξιούχους είναι τουλάχιστον ατυχής και είναι άλλη μια φτηνή μέθοδος προπαγάνδας. Όσο αφορά τα πρόσθετα εισοδήματα, αν δεν το γνωρίζει, μας αφαιρέθηκαν και αυτά με την απαγόρευση της εργασίας που η δική του κυβέρνηση θέσπισε).

Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει πει τίποτα περί αντισυνταγματικότητας. Δεν υπάρχει καμμία σχετική παρατήρηση στη συνημμένη γνωμοδότησή του στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Καμμία. Γιατί επικαλείστε το Ελεγκτικό Συνέδριο; Το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδοτεί υποχρεωτικώς για τα συνταξιοδοτικά νομοσχέδια και η γνωμοδότηση τίθεται υπ' όψιν της Βουλής. (Από τα πρακτικά του Ελεγκτικού Συνεδρίου: ¨Στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης αυτής η θέσπιση ως μόνου κριτηρίου για την μείωση της σύνταξης του 55ου ηλικίας, χωρίς οποιαδήποτε συνάρτηση με το συνολικό συντάξιμο χρόνο υπηρεσίας του συνταξιούχου, ενδεχομένως να δημιουργήσει ζητήματα αδικαιολόγητης άνισης μεταχείρισης¨.)

 Τι μήνυμα στέλνουμε στον κόσμο, στους δημοσίους υπαλλήλους, στους στρατιωτικούς; Μόλις βρείτε την ευκαιρία και θεμελιώσετε δικαίωμα, φύγετε, ώστε να σας πληρώνει το δημόσιο ταμείο ή το ασφαλιστικό ταμείο; Ε, αυτό δεν γίνεται. Πρέπει να αλλάξουν οι νοοτροπίες. Εάν θέλετε, αυτό είναι ένα εξαιρετικά προσωρινό μέτρο. Πόσο χρονών είναι αυτοί οι άνθρωποι; Εάν είναι πενήντα πέντε δεν ισχύει το μέτρο, εάν είναι πενήντα τέσσερα θα ισχύσει για ένα χρόνο. Εάν όμως είναι σαράντα δύο, γιατί κι αυτό συμβαίνει παρότι τους είχα παρακαλέσει κατ' επανάληψη ως Υπουργός Εθνικής Αμύνης να μην κάνουν χρήση αυτών των διατάξεων περί αποστρατείας και βρέθηκαν σε αποστρατεία, φαντάζομαι ότι είναι ζωντανοί άνθρωποι, πεπειραμένοι, σπουδαγμένοι με τα λεφτά του ελληνικού λαού μπορούν να κερδίσουν το εισόδημα του εαυτού τους και της οικογένειάς τους ανέτως στον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο και επέλεξαν.
(Αν δεν το γνωρίζει, η δική του κυβέρνηση θέσπισε την αφαίρεση του δικαιώματος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα).

Ο ΥΕΘΑ μιλά για λάθος νοοτροπίες από πλευράς απόστρατων .(Δεν μιλάμε για νοοτροπίες κ. Υπουργέ, μιλάμε για νόμους του Ελληνικού κράτους. Τώρα αν δεν μπορείτε (ή κάνετε ότι δεν μπορείτε), να ξεχωρίσετε αυτές τις δύο έννοιες εσείς, τι να κάνουμε?)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits