Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Το μεγάλο στρίμωγμα Πώς καταλήξαμε στα καλά νέα για την ελληνική οικονομία αυτή την εβδομάδα;


Κατηγορια: The Economist
ΖΗΤΩ! Μεγαλειώδη νέα προχθές από την πιο άτυχη οικονομία της ευρωζώνης:
Οι δαπάνες των ξένων έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ μετά την δραστική μείωση των τιμών από την βιομηχανία τουρισμού της Ελλάδας, συμβάλλοντας ώστε, για πρώτη φορά από το 1948 που άρχισαν να καταγράφονται επίσημα στοιχεία, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να παρουσιάζει πλεόνασμα, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτελούσαν βάρος για την ελληνική οικονομία για δεκαετίες και η κατάσταση εξισορροπούνταν με δανεισμό και επενδύσεις κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Δόξα τω Θεώ λοιπόν, αυτό το βάρος έχει τώρα εκλείψει. Αλλά για να μην πέσουμε στην παγίδα του υπερενθουσιασμού, ορίστε κάποια στοιχεία για τις ευρύτερες συνθήκες αυτή την εποχή.
Το διάγραμμα αφορά στα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Ελλάδας (σε εκατομμύρια ευρώ) που πήραμε από τη Eurostat. Όπως μπορείτε να δείτε, το έλλειμμα γιγαντώθηκε στα περίπου €26 δισεκατομμύρια, ή στο 15% oτου ΑΕΠ, το 2008. Τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές κατέρρευσαν λόγω της κρίσης. Στη συνέχεια οι εξαγωγές ανέκυψαν με αργούς ρυθμούς στα προ-κρίσης επίπεδα ενώ οι εισαγωγές εξακολούθησαν να μειώνονται, γιατί η Ελλάδα αντιμετώπιζε μεγάλη οικονομική κρίση και κανείς δεν είχε χρήματα.
Οπότε ναι, βοήθησε την ελληνική οικονομία η επιστροφή των τουριστών. Και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι επιστρέφουν, με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζει αποπληθωρισμό. Η τιμή σε ευρώ των αγαθών στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή πέφτει. Αλλά, το μεγάλο μέρος της μείωσης του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να αποδοθεί στην σημαντικότατη συρρίκνωση των εισαγωγών. Βασικά, κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί στην Ελλάδα ξοδεύει περίπου €2,100 λιγότερα για την αγορά ξένων αγαθών και υπηρεσιών απ’ ότι το 2008. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits