Τα μικρά φρούρια ή «καστέλια» , όπως ονομάζονταν οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις επέτρεπαν την ασφαλή παρατήρηση της θάλασσας και την αντιμετώπιση τουρκικής επίθεσης κατά την πολιορκία της Αθήνας από τα στρατεύματα του Κιουταχή.
Το πυροβολείο των Άγγλων
Η περιοχή αργότερα απέκτησε και άλλη στρατιωτική εγκατάσταση, το περίφημο αγγλικό πυροβολείο, που το 1850 ήλεγχε τον αποκλεισμό του λιμανιού στα λεγόμενα «Παρκερικά». Η ονομασία ελήφθη εξαιτίας της δράσης τον Άγγλου Ναυάρχου Ουϊλιαμ Πάρκερ, ο οποίος ήρθε στην χώρα ως Διοικητής της Βρετανικής μοίρας Μεσογείου για να επιβάλλει στην Ελλάδα να καταβάλει εξαιρετικά υπέρογκη αποζημίωση στον Ισπανοεβραίο, Άγγλο υπήκοο Δαυίδ Πατσίφικο.
Το Πάσχα εκείνης της χρονιάς η Ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε για πρώτη φορά το πασχαλινό έθιμο με το «κάψιμο του Εβραίου» ή του «Ιούδα». Τότε μια ομάδα αγανακτισμένων πολιτών εισέβαλε στο σπίτι του Εβραίου και έκανε καταστροφές. Ο Πατσίφικο ζήτησε μεγάλη αποζημίωση, αλλά και όταν είδε την απροθυμία των αρχών, ζήτησε από τους Βρετανούς να επέμβουν στρατιωτικά!
Παραθαλάσσιο Θέρετρο
Όταν τα θερμά στρατιωτικά γεγονότα έγιναν παρελθόν, η περιοχή απέκτησε νέο πρόσωπο. Εκεί χτίστηκαν εντυπωσιακές επαύλεις και εξελίχθηκε...
Η περιοχή φωτογραφημένη το 1925 από τον Πουλίδη (αρχείο Έρτ)
Η ίδια λήψη με απόσταση 87 χρόνων. Δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα Φιλική Εταιρεία. (filikietaireia.blogspot.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου