Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Συνεδρίασε ο φορέας διαχείρισης του εθνικού δρυμού Παρνασσού


Συνεδρίασε τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμφίκλειας.
Στη συνεδρίαση:

1. Ανακοινώθηκε η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο (υπ’ αριθμ. 176/2010 Απόσπασμα πρακτικού Δ.Σ.) του Καποδιστριακού Δήμου Αμφίκλειας του αιτήματος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΔΕΔΠ για την παραχώρηση, κατά χρήση, χώρου στο συγκρότημα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης του νυν Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας για την κάλυψη των αναγκών στέγασης του Φορέα και την ενίσχυση της συνεργασίας του με το Δήμο και αποφασίσθηκε η όσο το δυνατόν γρηγορότερη εγκατάσταση των γραφείων του ΦΔΕΔΠ στο κτιριακό συγκρότημα.

2. Διαμορφώθηκε το πρόγραμμα της Ημερίδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου 2011, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, στο πολιτιστικό κέντρο Αμφίκλειας.

3. Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του ΔΣ του ΦΔΕΔΠ και εκπροσώπου του ΥΠΕΚΑ με τους Δημάρχους και τους προέδρους των παραπαρνάσσιων δήμων και τοπικών κοινοτήτων αντίστοιχα, για συζήτηση του σχεδίου ΚΥΑ για να προχωρήσει ο Φορέας στην κατάθεση ολοκληρωμένης εισήγησης στο ΥΠ.Ε.Κ.Α.
Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ ενημέρωσε τους παρόντες για τα αποτελέσματα της διαβούλευσης σχετικά με το Σχέδιο ΚΥΑ. Οι δύο δήμαρχοι Δελφών και Διστόμου - Αράχωβας- Αντίκυρας και η εκπρόσωπος του Δήμου Λειβαδέων ζήτησαν παράταση για την υποβολή των δικών τους προτάσεων, προκειμένου να επανεξετάσουν το θέμα λόγω της νέας σύνθεσης των Δημοτικών συμβουλίων που ισχύουν από την 1/1/2011. Ο Δήμος Αμφίκλειας (Καποδιστριακός Δήμος έως το 2010) είχε ήδη καταθέσει την πρότασή του από την 5η Νοεμβρίου 2009.
Το ΔΣ του ΦΔΕΔΠ δέχτηκε την πρόταση για παράταση και ανέβαλε την εισήγησή του προς το ΥΠΕΚΑ έως την κατάθεση των προτάσεων των παραπάνω Δήμων με την προοπτική ο φορέας να υποβάλει την εισήγησή του εντός δύο μηνών.

4. Έγινε η κοπή της Βασιλόπιττας για το 2011.
http://lamiastar.gr

Ερώτηση Ντ. Μπακογιάννη για το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού


Ερώτηση προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού κατέθεσε η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη:
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, το οποίο έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού σε όλη τη χώρα. Μετά την ακύρωση της παραχώρησης από το Δημόσιο στον ΕΟΤ της περιοχής του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, γιατί συμπίπτει με τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, το χωροταξικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς του κέντρου έχει περιέλθει σε τέλμα. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί σημαντικά προβλήματα στις όποιες προσπάθειες εκσυγχρονισμού του και τροχοπέδη για την έκδοση των σχετικών αδειοδοτήσεων για τα αναγκαία έργα, δεδομένου ότι ο εξοπλισμός του κέντρου έχει συμπληρώσει τριακονταπενταετή λειτουργία. Η παράταση αυτής της κατάστασης δημιουργεί προβλήματα και θέτει την κυβέρνηση μπροστά στις ευθύνες της τόσο για τη διασαφήνιση του καθεστώτος λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, όσο και για τον ευρύτερο σχεδιασμό και τις προθέσεις της για τη μελλοντική πορεία των δημόσιων Χιονοδρομικών Κέντρων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για ποιο λόγο απέβη άκαρπος λόγω μη συμμετοχής ενδιαφερομένων, ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάθεση Σύμβασης (αριθμός Προκήρυξης 4182/31.8.2010) με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό Αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, με χρόνο υποβολής προσφορών την 21 Οκτωβρίου 2010 και με προϋπολογισμένη δαπάνη 24.000.000 , για την οποία υπήρχε σχετική πίστωση από τις δημόσιες επενδύσεις.

2. Ποια είναι η τύχη της εγγεγραμμένης πίστωσης, μετά την ματαίωση του διαγωνισμού;

3. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν τα αρμόδια υπουργεία για την άρση του προβλήματος ιδιοκτησιακού προβλήματος και της έγκρισης αδειοδοτήσεων για τα Χ.Κ.Παρνασσού και με ποιο σχέδιο θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του, που είναι το μεγαλύτερο της χώρας και ζωτικής σημασίας για την περιοχή;

4. Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης για τα δημόσια χιονοδρομικά κέντρα;
Η βουλευτής
Ντόρα Μπακογιάννη

http://lamiastar.gr

Η Ερατεινή δωρίζει τα κτίριά Ειρηνοδικείο και Αστυνομία προτείνοντας στην πολιτεία να μη καταργηθούν.



Ομόφωνη απόφαση πήρε το Τοπικό Συμβούλιο Ερατεινής να δωρίσει δύο κτίρια για να στεγαστούν το Ειρηνοδικείο και το Αστυνομικό Τμήμα , προτείνοντας στην πολιτεία να μη καταργηθούν.


Η κατάργησή τους τονίζουν θα είναι βαρύ πλήγμα στην ζωή και την οικονομία της κοινωνίας του πρώην Δήμου Τολοφώνας αφού και οι δύο αυτές δημόσιες υπηρεσίες έχουν σημαντικό έργο στη μέχρι τώρα δραστηριότητά τους.

Το Τοπικό Συμβούλιο με την απόφασή του ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας να επιληφθεί του θέματος άμεσα καθώς και η Τεχνική και Νομική υπηρεσία του Δήμου.

Ειδικότερα προτείνεται για δωρεάν στέγαση του Ειρηνοδικείου στο κτίριο του πρώην Δήμου Τολοφώνας προκειμένου να εξακολουθήσει να λειτουργεί και δωρεάν παραχώρηση στον Αστυνομικό Σταθμό του ισόγειου κτιρίου που έχει παραχωρηθεί ως δωρεά στο Δήμο από την Πολυξένη Παπαδημητρίου ή και ολόκληρο το κτίριο ή και άλλο κτίριο που διαθέτει η τοπική Κοινότητα Ερατεινής.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Ερατεινής Σταύρου Πολίτη που έγινε ομόφωνα αποδεκτή , πρόκειται τις επόμενες ημέρες να συνεδριάσει η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον εξορθολογισμό λειτουργίας των Ειρηνοδικείων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό έχει τεθεί θέμα κατάργησης ή συγχώνευσης των Ειρηνοδικείων του Δήμου Δωρίδας, Ευπαλίου, Λιδωρικίου και Ερατεινής.

Τα δύο Ειρηνοδικεία Ευπαλίου και Λιδωρικίου την τελευταία στιγμή «σώθηκαν» και δεν καταργούνται το πρώτο λόγω αποστάσεως και το δεύτερο λόγω φυλακών.

Το Ειρηνοδικείο Τολοφώνας λειτουργούσε και ως μονομελές Πλημμελειοδικείο. Καταργήθηκε το 1967 επί δικτατορίας και μετά από πολλούς αγώνες το 1985 επανασυστάθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Κώνστα και τότε Υπουργού Δικαιοσύνης.

Αν καταργηθεί θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της Ερατεινής και την εξυπηρέτηση των πολιτών του πρώην Δήμου Τολοφώνας, ενώ μπορεί και αυτό να διατηρηθεί καθότι είναι βιώσιμο και με μεγάλη δικαστηριακή ύλη που σύμφωνα και με τον Νόμο 3904/2010Β περί εξορθολογισμού και βελτίωσης στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης , ο όγκος των υποθέσεων θα τετραπλασιασθεί.

Για το Αστυνομικό Τμήμα , τονίζεται στην πρόταση, πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του γιατί διοικούμενο και επικουρούμενο από το Α. Τ. Ιτέας , αστυνομεύει όλη την περιοχή του τέως Δήμου Τολοφώνας , την Τοπική Κοινότητα Αγίων Πάντων της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξιδίου του Δήμου Δελφών καθώς και τμήματα επαρχιακών και εθνικών οδών, λόγω της γεωγραφικής του θέσης.

Επίσης λόγω της τουριστικής κίνησης κυρίως στην Ερατεινή η εγκληματική δραστηριότητα στην περιοχή ευθύνης του είναι αυξημένη ενώ θα ήταν πιο ουσιαστική η εγκατάσταση τμήματος τροχαίας στην Ερατεινή και όχι στην Ιτέα λόγω μικρής απόστασης της από την Άμφισσα.

Η δωρεάν παραχώρηση των κτιρίων , τονίζεται στην απόφαση , θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν, αφού θα μειωθούν δραστικά τα έξοδα των υπηρεσιών αυτών.

Άρθρο του Παύλου Δωριάδη, από το dorida.blogspot.com

Ρεπορτάζ του Lepanto για την επαναλειτουργία της πορθμειακής γραμμής Αιγίου - Αγ.Νικολάου.

η φωτογραφία που δεν τελειώνει ποτέ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΔΕΙΤΕ ΤΟ




Έχετε ξαναδεί φωτογραφία που ...δεν τελειώνει ποτέ ;





Για να καταλάβετε τί σημαίνει αυτό, μπείτε στην παρακάτω σελίδα τουNational
Geographic, αφήστε την εικόνα να φορτωθεί και ξεκινήστε κάνοντας το πρώτο click
σε οποιοδήποτε σημείο. Συνεχίστε κλικάροντας και απολαύστε εκατοντάδες φωτογραφίες
με τοπία, ζώα, πουλιά κλπ...









Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

“Έσβησε” η Vodafone την σημαία της ανεξάρτητης Κρήτης από το διαφημιστικό της"

Μετά την θύελλα που προκλήθηκε στο διαδίκτυο με την αποκάλυψη ότι σε διαφήμιση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας vodafone εμφανίζεται η σημαία (δείτε σχετική ανάρτηση) της “ ανεξάρτητης¨ Κρήτης που πολλά ανθελληνικά κέντρα προωθούν, “ έσβησε” τις σημαιούλες που εμφανίζονταν πίσω από τον πρωταγωνιστή της διαφήμισης.

Όπως και με το θέμα του σήματος του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 για τις δημοτικές εκλογές 2010 που παρουσίαζε την ελληνική σημαία χωρίς σταυρό και στον δεύτερο γύρο η σημαία “ απεκαταστάθη”, έτσι κι εδώ η έγκαιρη, γρήγορη ενημέρωση και αντίδραση των ιστολογίων, δημιουργεί προσχώματα στα σχέδια αφελληνισμού και διαμελισμού της χώρας μας.

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ!



1f8laxeioΣωστά… Σε Δημόσιο «χρεόγραφο», ο Καραγκιόζης φιγουράρει με τη λεζάντα: «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ».
Και δίπλα στη φάτσα του, η υπογραφή του Γενικού Διευθυντού του Υπουργείου ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και πιο δίπλα η υπογραφή του Υπουργού ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
1flaxeioΚαραγκιόζηδες…
Με την ίδια σκέψη, στον ίδιο δρόμο!
Κάποιες φορές, ο Τόπος, άθελά του, βγάζει στο φως όλα τα Καραγκιοζιλίκια του!
Μα ΟΛΑ! Καημένε Καραγκιόζη, τι σου έμελλε να πάθεις από τα… κολλητήρια σου!
ΓΡΗΓ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

 http://www.elora.gr/portal/greece/5-hellas/2814-2011-01-25-13-14-17

Προδοτική προπαγάνδα της VODAFONE για… ανεξάρτητη Κρήτη!


Το διοικητικό συμβούλιο της Παγκρήτιας Δημοσιογραφικής Ένωσης Μ.Μ.Ε καταγγέλλει στον Ελληνικό λαό αλλά και στο Έθνος ολόκληρο την προδοτική προπαγάνδα της συγκεκριμένης εταιρείας  για την μαύρη και σκοτεινή (διαφήμιση) των προϊόντων της έχοντας για φόντο την σημαία με το αστέρι της επικυριαρχίας του σουλτάνου επί του ελληνικού πληθυσμού της αλλά και της πιο σκοτεινής περιόδου της ιδιαιτέρας μας πατρίδας της Κρήτης «Κρητική Πολιτεία».


Θα έπρεπε δε να γνώριζαν οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης εταιρείας ότι η σημαία Κρητικής ψυχής και της εποχής εκείνης είχε το σημείο του σταυρού και τις λέξεις «ΕΝΩΣΙΣ Η ΘΑΝΑΤΟΣ».
Πιστεύουμε ότι αυτή η ενέργεια της VODAFONE συμβάλει ενεργά στην σκοτεινή προσπάθεια κάποιων που εδώ και καιρό προσπαθούν να περάσουν προδοτικά μηνύματα εναντίων της πατρίδας μας και ολοκλήρου του έθνους.
Καλούμε δε τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας να επιστρέψουν ….«Ως απαράδεκτο το διαφημιστικό spot » στην VODAFONE αμέσως και να σταματήσουν την προβολή του.
Με αυτό τον τρόπο κλείνουμε τις πόρτες στους μαύρους και ανθέλληνες επιχειρηματίες που κρύβονται πίσω από αυτήν την ενέργεια.
Το Δ.Σ της ΠΑ.Δ.Ε Μ.Μ.Ε ήδη ενημέρωσε τους νομικούς συμβούλους της και θα προχωρήσουμε αμέσως σε αγωγές για το προπαγανδιστικό υλικό με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας».
Παρακαλούμε τους βουλευτές της Κρήτης αυτή την φορά να μην σιωπήσουν όπως κάνουν τώρα και καιρό και την Ελληνική δικαιοσύνη να παρέμβει αμέσως.
Για το Δ.Σ της ΠΑ.Δ.Ε Μ.Μ.Ε
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Δ.Μοσκοβίτης Ο Γ.Γραμματέας
Εμμανουήλ Ν.Χρυσός


http://www.elora.gr/portal/national-issues/7---/2821--vodafone-

"Η Νομική Αθηνών καταυλισμός λαθρομεταναστών"

Γράφει η Τσιλιμίγκρα Μελίνα
φοιτήτρια Νομικής Αθηνών

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε καταστάσεις που θυμίζουν μια εξευρωπαισμένη ζούγκλα στη μεγάλη του γένους Σχολή όπως πολύ γλαφυρά ονομάζεται κατα καιρους. Για να μην είμαστε υποκριτές καλυτερα θα ήταν να την ονομάσουμε μεγάλη των ΛΑΘΡΑΙΩΝ σχολή και το αποκούμπι του κάθε αριστερού και του κάθε φοιτητοπατέρα περιθωριακού συνδικαλιστή.
Για να γίνω πιο σαφής: Την αναστολή λειτουργίας της Νομικής του πανεπιστημίου Αθηνών έως και την.....
Παρασκευή αποφάσισε η Πρυτανεία του ιδρύματος σε συνεννόηση με την Κοσμητεία της Σχολής, μετά την κατάληψη που πραγματοποίησαν περίπου 250 λαθρομετανάστες, οι οποίοι ζητούν να λάβουν άδεια παραμονής αυτοί και όσοι χιλιάδες- εκατομμύρια υπάρχουν στην Ελλάδα και ξεκινούν από σήμερα απεργία πείνας. Ολα ξεκίνησαν το Σάββατο, όταν ομάδες αριστερών φοιτητών που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αλληλέγγυων προς τους λαθρομετανάστες, εισήλθαν στον χώρο του ιδρύματος και προετοίμασαν το έδαφος για την άφιξη και φιλοξενία των μεταναστών. Την Κυριακή το βράδυ, περίπου 250 μετανάστες που είχαν φτάσει από την Κρήτη οδηγήθηκαν στο κτίριο της Νομικής σχολής και πλέον, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Νομικής, κ. Φορτσάκης, έχουν περιοριστεί στον χώρο του κτιρίου στη Σόλωνος, το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα, δεν χρησιμοποιείται ακόμη για μαθήματα, αλλά επρόκειτο να δοθεί προς χρήση τον Μάρτιο.
.Μέλη της νεολαίας του Συνασπισμού το λοιπόν εγκατέστησαν “με το έτσι θέλω” 250 λαθρομετανάστες στο χώρο της Νομικής παρά την απόρριψη από την προηγούμενη εβδομάδα ανάλογου αιτήματος από την Κοσμητεία της Νομικής.

Συγκεκριμένα τα μέλη της ΑΡ.ΕΝ. χωρίς καμία άδεια εισέβαλαν στο νέο κτίριο, έσπασαν τις ενδιάμεσες πόρτες και κατέλαβαν το κτήριο της Σόλωνος εγκαθιστώντας στρώματα και λοιπά είδη στα οποία ξαπλώνουν οι λαθρομετανάστες! Σχέδιο άλωσης της χώρας βρίσκεται πίσω από τη συνεχιζόμενη εισβολή των λαθρομεταναστών απ'όλες τις άκρες της Αφρικής και της Ασίας, με κοινό παρανομαστή όλων το θρήσκευμα, τη μουσουλμανική ταυτότητα. Αυτά σαφώς δεν είναι φαντασιώσεις και φοβικές εικασίες. Οι εισαγόμενοι είναι και κατευθυνόμενοι .
Με λίγα λόγια τα λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων σπαταλώνται για να αξιοποιηθούν στο νεοανακαινισθέν ξενοδοχείο "Νομική" πέντε αστέρων παρακαλώ που στον έβδομο βλέπει και Ακρόπολη σε περίπτωση που θέλουν και θέα οι λαθραίοι. Ναι τους διαθέτουμε και αυτό!!
Τι δουλειά έχουν λοιπόν 250 λαθραίοι να κάνουν κατάληψη σε σχολή του ελληνικού Πανεπιστημίου? Είδαμε ΜΑΤ να μπαίνουν σε εκκλησίες (Αγιος Παντελεήμονας) αλλά εκεί υπήρχαν Έλληνες πατριώτες! Εκει που έχουν να κάνουν με λαθρομετανάστες θα επέμβουν? ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΟΧΙ.
Μιλάμε για ΑΣΥΛΟ "πολιτικών ιδεών". Μα αυτό είναι άσυλο- ορμητήριο Λαθρομεταναστών! Άσυλο βανδαλισμού και χωνευτήρι της λαθρομεταναστευτικής πολιτικής των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και των βραχιόνων του ΚΚΕ! Προφασίζονται αρκετοι πως πρέπει εντός του ασύλου να υπάρχει αποχή από εγκληματικές ενέργειες μα έρχονται σε αντίθεση αυτοί οι ίδιοι όταν ανοίγουν κεφάλια φοιτητών της Φ.Ο.Σ και φασιστικά δε τους αφήνουν να εφαρμόσουν το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι εντός των πανεπιστημιακών σχολών και δη εντός της πολυπαθούς Νομικής Σχολής! Επίδειξη ισχύος πραγματοποιούν οι παρακινούμενοι τοιούτων καταστάσεων , κοινωνικοπολιτικών αισχροτήτων και παρανομιών. Βγήκε και το forum μεταναστών Κρήτης να πάρει θέση για το θέμα και θα μας κάνει μαθήματα ο Αμπντούλ Χατζή παράνομος για το αν αυτό που γίνεται είναι νόμιμο, πρέπον και παράνομο! Αν είναι δυνατόν! Προφανώς και είναι αξιόποινη και καταδικαστέα η πρακτική και πολιτική αυτή. Παρακωλύονται μαθήματα φοιτητών και ίσως δε πραγματοποιηθεί η χειμερινή εξεταστική. Και οι ελληνικές οικογένειες που αιμορραγούν οικονομικά υποχρεώνονται εξαιτίας των αυτων καταστάσεων να πληρώνουν για περισσότερο καιρό τα έξοδα των παρατεταμένων σπουδών των παιδιών τους.
Εμείς καταδικάζουμε αυτές τις εκβιαστικές τακτικές χειρίστου είδους. Οι λαθραίοι προμηθεύονται δωρεάν φάρμακα και ιατρονοσοκομιακή περίθαλψη. Ενώ ο Ελληνας πληρώνει και με το παραπάνω τις ασφαλιστικές του εισφορές και περιμένει στη σειρά για να προμηθευτεί τα φάρμακα.
ΟΛΟ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΛΑΘΡΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΝΟΜΟ. ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ? Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.ΑΣ ΤΑ ΛΥΣΕΙ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΑΛΛΟΙ ΛΑΘΡΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!! ΟΠΟΙΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΛΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΙΡΑΝΟΥΣ! ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΟΛΙΚΟΥΣ!ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ( ΙΔΕ ΑΛΑΒΑΝΟΣ ) ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΞΕΝΟΔΟΧΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΝΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ ΤΟΥ. ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΚΑΘΕΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΥΡΙΟΙ, ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟΙ ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΓΙΑ ΠΥΡΙΝΙΚΑ ΟΠΛΑ!
Η καπήλευση και η αλλοίωση της χρήσης του πανεπιστημιακού ασύλου που καθιστούν τις σχολές μας καφενέδες και οίκους ανοχής -αντοχής όλων των ημών υπολοίπων- κατωτέρας κοινωνικοηθικής υποστάθμης με την εν λόγω εξευτελιστική και προκλητική για τις σχολές και την πατρίδα ενέργεια, καταδεικνύει πως η κατάσταση είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων εκτός ελέγχου.
Ως Ελληνίδα πολίτης και φοιτήτρια της Νομικής Αθηνών δεν θεωρώ ότι πρέπει να επιτρέπεται η καταστρατήγηση του Συντάγματος των Ελλήνων, των ελληνικών θεσμών, το κύρους και την αξία της σχολής μου. Τελικά όσοι κόπτωνται και διαμαρτύρονται ασυστόλως εντέχνως για φράκτες στα σύνορα μας την ίδια ώρα οικοδομούν "φράκτες" κάτοπτρα αισχύνης παγκοσμίου βεληνεκούς , εκπαιδευτικού και ρατσιστικού αποκλεισμού και ακύρωσης των Ελλήνων φοιτητών από το φοιτητικό φυσικό περιβάλλον τους.
Κλείνοντας θα υπενθυμίσω πως ο Ζακ Ζενέ είχε χαρακτηριστικά πεί πως " οι επαναστάτες διατρέχουν τον κίνδυνο να χαθούν ανάμεσα στους πολλούς καθρέπτες" . Εμείς αγωνιζόμαστε για να είναι ελληνικό το είδωλο μας σε κάθε καθρέφτη και κάθε κάτοπτρο και έτσι δε θα χαθούμε ποτέ!

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Απάντηση επι της Ερωτήσεως μας σχετικά με τη διακοπή έργων στον αυτοκινητόδρομο (Ε65) Θερμποπύλες Αντίριο


Ερώτηση
Προς: Τον Αξιότιμο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κύριο Δημήτριο Ρέππα.
Θέμα: Το έργο του αυτοκινητόδρομου Ε 65 Θερμοπουλών – Αντιρρίου
Μεγάλη αγανάκτηση έχει κατακλύσει τους κατοίκους της Κεντρικής Ελλάδας και συγκεκριμένα της Φωκίδας γιατί κωλυσιεργούν οι εργασίες και από ότι φαίνεται περιορίστηκαν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις στον «Ε65» (Θερμοπυλών – Αντιρρίου). Ο Δρόμος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας του πλούτου για την περιοχή άρα και για τη μείωση της ανεργίας. Είναι σημαντικός επίσης για την ανάπτυξη του τουρισμού, την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου και των αναξιοποίητων μέχρι σήμερα Ιστορικών χώρων της Φωκίδος. Αυτή τη στιγμή ο Νομός εξυπηρετείτε από ένα άθλιο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο το οποίο λόγω της επικινδυνότητας του οδοστρώματος κατάταξε το Νομό πρώτο σε τροχαία ατυχήματα σε σχέση με τον πληθυσμό του. Ο Δρόμος Άμφισσας – Λιδωρικίου διακόπτεται από χωματόδρομο 4 km εν έτη 2010 και παραμένει έτσι εδώ κι έξι χρόνια. Και γι’ αυτό το άθλιο οδικό δίκτυο ετοιμάζεται η κατασκευή σταθμού διοδίων στην Εθνική οδό Λαμίας Αθηνών στον Κόμβο προς Άμφισσα.
Συνεπώς ερωτώνται ο αρμόδιος Υπουργός:  
1. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα;
2. Υπάρχει πράγματι προγραμματισμός σχετικά με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου;
Η ερωτώσα Βουλευτής         
Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη
 Η ερώτηση έγινε με πρωτοβουλία του πολιτευτή του ΛΑ.Ο.Σ  Γιαννικούλη Κ. Χρήστου
Η απάντηση
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αρ.πρωτ.: 1861
Αθηνα 16/11/2010
Χαριλαου Τρικούπη 182
Τ.Κ,10178
ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων  Δ/νση Κοινοβουλευτικού ελέγχου
ΘΕΜΑ: Σχετικά με το έργο του Αυτοκινητόδρομου (Ε65) Θερμοπυλών – Αντιρρίου και το οδικό δίκτυο Ν. Φωκίδας
ΣΧΕΤ.: Η Ερώτηση 5578/26.10.2010 που κατέθεσε στη Βουλή, η Βουλευτής κα Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη
ΚΟΙΝ.: Βουλευτής κα Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη
Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, παρακαλούμε να πληροφορήσετε την κα Βουλευτή τα εξής:
Η Φωκίδα έχει ίσως το μεγαλύτερο έλλειμμα υποδομών από όλους τους νομούς της περιφέρειας. Δυστυχώς, η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ των έργων υποδομής, όπως τη διαμόρφωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και όπως την περιορίζουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί, είναι ελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες. Γι’ αυτό δόθηκε απόλυτη προτεραιότητα στην ωρίμανση των μελετών και τη διασφάλιση πόρων για την κατασκευή των έργων στον νομό αυτό, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι τα παρακάτω:
1. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΛΑΜΙΑ – ΙΤΕΑ – ΑΝΤΙΡΡΙΟ, ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΠΡΑΛΟΣ – ΑΜΦΙΣΣΑ
Η σύμβαση της μελέτης έχει προϋπολογισμό αμοιβής 4,8 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Το συνολικό μήκος είναι 30,5 χλμ και το πλάτος του 11 μ., δίιχνη διατομή με ΛΕΑ. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 194 εκατ. ευρώ. Το έργο διαχωρίζεται σε δύο γεωγραφικά υποτμήματα:
Ι. «Μπράλος – Αρχή Παράκαμψης Γραβιάς», μήκους 6,5 χλμ. περίπου.
ΙΙ. «Τέλος Παράκαμψης Γραβιάς – Άμφισσα», μήκους 24 χλμ. περίπου.
Το ενδιάμεσο τμήμα Παράκαμψη Γραβιάς, έχει ήδη κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης. Η ολοκλήρωση της μελέτης με ωριμότητα κατασκευής προβλέπεται για τον Μάρτιο του 2012.
2. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΛΑΜΙΑ – ΙΤΕΑ – ΑΝΤΙΡΡΙΟ, ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΤΕΑ – ΓΑΛΑΞΙΔΙ
Η σύμβασης της μελέτης έχει προϋπολογισμό αμοιβής 4,13 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Το συνολικό μήκος είναι 47,39 χλμ. και το πλάτος οδοστρώματος 11 μ., δειχνη διατομή με ΛΕΑ.
Το συμβατικό αντικείμενο περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών στο υποτμήμα «Άμφισσα (ισόπεδος κόμβος προς Δελφούς), Ιτέα – Γαλαξίδι – Άγιοι Πάντες – Ερατεινή – Άγιος Νικόλαος», μήκους 47,39 χλμ. αντί 55 χλμ, της υφιστάμενης οδού. Μειώνεται δηλαδή η διαδρομή κατά 7,6 χλμ εντός των ορίων του Νομού Φωκίδας. Έχουν ολοκληρωθεί οι προμελέτες και έχει υποβληθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έγκριση.
Το τμήμα «Ιτέα – Γαλαξίδι» μήκους 13 χλλμ. και εκτιμώμενου κόστους κατασκευής περίπου 60 εκατ. ευρώ (με Φ.Π.Α., απαλλοτριώσεις), έχει προταθεί κατά προτεραιότητα για κατασκευή. Ο εκτιμώμενος χρόνος δημοπράτησης του έργου είναι ο Δεκέμβριος του 2011.
3. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ
Η σύμβαση της μελέτης έχει προϋπολογισμό αμοιβής 2,8 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Το μήκος του είναι 3,7 χλμ με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75 μ. και σταθεροποιημένα ερείσματα.
Εκπονούνται οι μελέτες ολοκλήρωσης του οδικού άξονα που παρακάμπτει το πολεοδομικό συγκρότημα της Αράχωβας και περιλαμβάνει σήραγγα, μήκους 1.512,95 μ. και σήραγγα διαφυγής, μήκους 1.684,55 μ. καθώς και ανισόπεδους κόμβους (Ανατολικός και Δυτικός) και έχει τυπική διατομή αρτηρίας.
Ο προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των μελετών είναι η 30η Ιουνίου 2011 και εκτιμούμε ότι θα δημοπρατηθεί τον Σεπτέμβριο του 2011.
Το κόστος κατασκευής του έργου εκτιμάται στα 123 εκατ. ευρώ (χωρίς απαλλοτριώσεις).
4. ΑΓΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ – ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ – ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑ – ΛΙΔΟΡΙΚΙ
Ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων έχει ήδη υπογράψει απόφαση για την χρηματοδότηση 350.000 ευρώ, από πόρους του ΤΕΟ, για αποκατάσταση της οδικής ασφάλειας σε μήκος 2 χλμ. περίπου, του δρόμου «Αγ. Ευθυμίας – Μαλανδρίνου».
Η αποπεράτωση του τμήματος αυτού, μήκους 12 χλμ. περίπου και κόστους 19 εκατ. ευρώ, θα γίνει με δημοπράτηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ  

Απάντηση Υπουργου επι Ερωτήσεως του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με το εγκαταλελειμμένο κτήριο Ι.Κ.Α. Άμφισσας


ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΠΑΠΑΔΑΚΗ
          ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ – ΛΑ.Ο.Σ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ : Την Αξιότιμη Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,  Κυρία Λούκα Κατσέλη .

ΘΕΜΑ : Κτήριο του ΙΚΑ Άμφισσας.
     To  ιδιόκτητο κτήριο του Ι.Κ.Α. στο οποίο στεγάζονταν παλιά οι υπηρεσίες του, στην πλατεία Κεχαγιά στην Άμφισσα παραμένει αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο και το οποίο θα μπορούσε να δώσει έσοδα για μερική αντιστάθμιση του ενοικίου που καταβάλλεται τώρα και ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και την οικονομική συγκυρία  στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Οι υπηρεσίες του Ι.Κ.Α έχουν μεταφερθεί σε άλλο μεγαλύτερο κτήριο που ενοικίασαν και το οποίο  πληρώνουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι  του οργανισμού.

Συνεπώς ερωτάται η Κυρία Υπουργός

1.      Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής           Αθήνα 25 Οκτωβρίου 2010

Ουρανία Παπανδρέου - Παπαδάκη

Απάντηση 19/11/2010

Σε απάντηση των αρ. πτρωτ. 5575/26.10.2010 και 5574/26.10.2010 ερωτήσεων, οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή των Ελλήνων οπό τη βουλευτή κ. Παπανδρέου-Παπαδάκη Ουρανία, σχετικά με την αξιοποίηση του ιδιόκτητου κτηρίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Άμφισσα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα.

Το ιδιόκτητο κτήριο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην πλατεία Κεχαγιά στην Αμφισσα αποτελείται από ισόγειο επιφάνειας 80 τ.μ., δύο ορόφους επιφάνειας 68.5 τ.μ. έκαστος, υπόγειο επιφάνειας 90 τ.μ. και δώμα επιφάνειας 10 τ.μ.

Μετά τη μεταστέγαση των Διοικητικών Υπηρεσιών του Τοπικού Υποκαταστήματος του Ιδρύματος σε μισθωμένο κτίσμα, το κτήριο παραμένει κενό.

Προκειμένου να αξιοποιηθεί το εν λόγω κτήριο, σύμφωνα με όσα μας γνώρισε η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜΔιενεργήθηκε πλειοδοτικός διαγωνισμός εκμίσθωσης του ακινήτου, στις 20 - 7 - 2009. ο οποίος απέβη άκαρπος, λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος. 
Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε μόνο από το Δήμο Άμφισσας, το απαιτούμενο μίσθωμα, όμως. θεωρήθηκε υψηλό.
Κατόπιν αυτών, ο διαγωνισμός εκμίσθωση του συγκεκριμένου ακίνητου θα επαναληφθεί άμεσα.

Σημείωση γρ.
Ποιος θα ασχοληθεί να πλειοδοτήσει για ένα κτήριο ασυντήρητο και εγκαταλελειμμένο , να δούμε το άμεσο από τότε που δόθηκε η απάντηση μέχρι σήμερα έχουν περάσει δυο μήνες

Το δημόσιο χρέος του ελληνικού κράτους από το 1824 έως τα σήμερα: Σύντομο ιστορικό.

Α. 1824-1897

Την περίοδο αυτή η Ελλάδα πήρε 10 εξωτερικά δάνεια, συνολικά 770 εκ. γαλ. φράγκα (στο εξής γ.φ.). Κατά μέσο όρο η τιμή έκδοσης κυμάνθηκε στο 72,54%, δηλαδή χρεώθηκε 770 εκ. γ.φ. αλλά “στο χέρι” πήρε 464,1 εκ. γ.φ., τα υπόλοιπα ήταν τιμή έκδοσης και διάφορα άλλα έξοδα-κρατήσεις, ή πιο απλά ήταν το… κοινωνικό έργο των τραπεζών.

1 Αναλυτικότερα:

• Δύο δάνεια από την Αγγλία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1824 και το 1825, συνολικά 2,8 εκ. λίρες στερλίνες (στο εξής λ.σ.) ή 70.261.000 γ.φ.2 • Ένα, 60 εκ. γ.φ. με την εκλογή του Όθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας, το 1832.

• Δύο επί Κουμουνδούρου, το 1879 και το 1890, συνολικά 180 εκ. γ.φ.

•Πέντε επί Χ. Τρικούπη το 1882-1885 και το 1886-1881, συνολικά 450 εκ. γ.φ. και τέλος

•Ενα επί Σωτηρόπουλου-Ράλλη το 1893, 9.739.000 εκ. γ.φ.

Αι. Τα δάνεια της ανεξαρτησίας

- Κατά κοινή ομολογία υποκίνησαν τους δύο εμφύλιους το 1824. Οπως έλεγε ο Γκούρας, “χρυσού λαλούντος άπας άπρακτος λόγος”. 3 Επι πλέον ήταν προφανές ότι θα επικρατούσε εκείνο το κόμμα που θα έπαιρνε το δάνειο, καθʼόσον, “νόμος και ισχύς αι λίραι του δανείου”.

- Με την εξαγορά βουλευτών και στρατιωτικών διέφθειραν τον κοινοβουλευτισμό και τη διοίκηση. Οπως γράφει ο Παπατσώνης, “δια το μέσον του δανείου τούτου, εδιώρισαν εις όλας τας επαρχίας οπαδούς των υπαλλήλους”4.

Η πελατειακή διαχείριση των δανείων είχε στρέψει την αιχμή του δόρατος προς τη δύναμη της εποχής, τις οπλικές δυνάμεις, με τις μαζικές βαθμοδοσίες, το οικονομικό κόστος των οποίων κάλυπταν τα δάνεια. Οπως επισημάνθηκε “κατάντησε το έθνος να έχει υπέρ των 12.000 αξιωματικούς”, σε σύνολο οπλικών δυνάμεων 20.000 ανδρών5 .

Οι περισσότεροι καπετάνιοι εμφάνιζαν περισσότερους άνδρες για να επωφελούνται τους επιπλέον μισθούς. Έτσι ο Γκούμας έπαιρνε μισθούς για 12.000 άνδρες ενώ είχε μόνο 3.0006. Αυτήν την ευρεμισθία ο λαός την τιτλοποίησε με το σκωπτικό, “ο καπετάν ένας”, δηλαδή έπαιρνε πολλούς μισθούς για τους άνδρες του, ενώ είχε μόνον ένα, τον εαυτόν του. 7 Δεν είχαν απομείνει ούτε 20.000 λίρες για να σωθεί το Μεσολόγγι, όπως λέει ο Παπαρηγόπουλος. 8 Το “ταμείον κενόν”, όπως ενημέρωνε τη Βουλή η Επιτροπή Ταμείου. 9 Η κυβέρνηση έκτοτε επωνομάσθη ψωροκώσταινα” 10 .

Το 1825 η κυβέρνηση θα κηρύξει την πρώτη πτώχευση. Τον Απρίλιο του 1926, αναλαμβάνοντας η κυβέρνηση Α. Ζαΐμη, στο ταμείο υπήρχαν μόνο 16 γρόσια, ουτε μία λίρα! Καθαρή δανειακή πρόσοδος από μεν το πρώτο δάνειο των 800.000 λιρών, 36%.

Από το δεύτερο των 2 εκ. λιρών το 10,5%.

Α2 Οθωνική περίοδος

Το δάνειο των 60 εκ. γ.φ. του Όθωνα εγγυήθηκαν οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (στο εξής Μ.Δ.) κάθε μία το ένα τρίτο.

Η τρίτη δόση των 20 εκ. γ.φ. ουδέποτε καταβλήθηκε στην Ελλάδα.

Κατακρατήθηκε από τη δανειοδότρια τράπεζα για την εξυπηρέτηση του δανειου. Από τις υπόλοιπες δύο δόσεις, 40 εκ. γ.φ., το 56,8% κατακρατήθηκε στο εξωτερικό, το υπόλοιπο σπαταλήθηκε από την αντιβασιλεία και σε έξοδα του Βαυαρικού στρατού.11


Τέλος, το 1835, στο δημόσιο ταμείο υπήρχαν 1,8 εκ. δρχ. και απʼ αυτά έπρεπε να καλυφθούν τα ελλείμματα 1833-35 και η εξυπηρέτηση του δανείου, που ήταν 2,7 εκατ. δρχ.

Τελικά η καθαρή πρόσοδος, από το δάνειο, για την Ελλάδα ήταν 14,2%. Στο τέλος του 1859 η Ελλάδα έναντι του δανείου χρωστούσε υπερτριπλάσια των όσων λογιστικά είχε επωφεληθεί από το δάνειο, ενώ από το 1843 είχαμε τη δεύτερη χρεοκοπία.

Α3. Τρικουπική περίοδος

Κατά την περίοδο αυτή κυρίαρχος θα αναδυθεί ο έμπιστος των ανακτόρων Α. Συγγρός. Ηταν ο άνθρωπος που εξασφάλιζε στο Ελληνικό Δημόσιο δανειοδότες, στους οποίους συμμετείχε και ο ίδιος. Ήταν ο άνθρωπος που από τη δανειακή πρόσοδο εκτελούσε δημόσια έργα (Ισθμός Κορίνθου, σιδηρόδρομοι Λαυρίου, Θεσσαλίας κλπ.). Ηταν ο υπερεργολάβος με ό,τι αυτό σημαίνει.


Από την άλλη πλευρά ο Χ. Τρικούπης θα αναδυθεί σε πρωταθλητή του εξωτερικού δανεισμού. Την περίοδο του ελληνικού βασιλείου 1832-1893 στον Τρικούπη χρεώνεται το 58,4% του εξωτερικού δανεισμού, με 450 εκ. γ.φ. Παρʼόλα αυτά το 1893 θα έχουμε την τρίτη χρεοκοπία.

Τον αιώνα αυτόν μέχρι το 1897, ο συνολικός δανεισμός έφθασε στα 770 εκ. γ.φ., από τα οποία “στο χέρι πήρε” 389 εκ. γ.φ. ή το 50,5%. Μέχρι το 1993 είχε αποσβέσει 472 εκ., δηλαδή το 120% των όσων δανειακά εισέπραξε και πάλι χρωστούσε 631,4 εκ., δηλαδή το 82% των όσων είχε δανεισθεί. Την ίδια χρονιά τα ετήσια έσοδα του ελληνικού κράτους ήταν 64 εκ. φ. δηλαδή μόλις το 10% του εξωτερικού δημόσιου χρέους.

Το 1898 η Ελλάδα θα τεθεί υπό τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και ταυτόχρονα θα της παραχωρηθεί δάνειο 150 εκ. φ.


Απʼ αυτό το 62% καταβλήθηκε ως αποζημίωση της Οθ. Αυτοκρατορίας (παραχώρηση Θεσσαλίας, πόλεμος 1897), 15% χρησιμοποιήθηκε για κάλυψη των ελλειμμάτων, το 20% στο κυμαινόμενο χρέος και το 3% στα έξοδα έκδοσης.

Β. 1900-1945

Β1. 1902-1914

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την υποχώρηση του κρατικού.12 Την ίδια αυτή εποχή η Αθήνα αντιμετωπίζει τον Μακεδονικό αγώνα και από το 1912 τους Βαλκανικούς.

Μέχρι το 1909 συνεχίζεται η ανεπάρκεια διαχείρισης των δημοσιονομικών. 13 Οι αθηναϊκές συντεχνίες με ψήφισμα τους τον Δεκέμβριο του 1908 διεκήρυτταν ότι δεν δέχονται πια νέους φόρους “προς συντήρηση εν τη αρχή του εκάστοτε κόμματος”14 , ενώ η εισαγγελία Θεσ/κης θα επέμβει για διασπάθιση του δημοσιου χρήματος κατά την εγκατάσταση των προσφύγων στη Μακεδονία15 .

Την περίοδο αυτή συνομολογήθηκαν τέσσερα εξωτερικά δάνεια, συνολικά 521 εκ. φ. Τα δύο πρώτα (76 εκ. φ.) μέχρι το 1910 και το τέταρτο 335 εκ. φ. το 1914. Η δανειακή πρόσοδος χρησιμοποιήθηκε

- Υπέρ της εξυπηρέτησης των ήδη υπαρχόντων εξωτερικών δανείων.

- Υπέρ της διεξαγωγής των Βαλκανικών πολέμων και

- Στην ενσωμάτωση των νέων περιοχών που προέκυψαν μετά τους Βαλκανικούς.

Με απλά λόγια τα νέα δάνεια ξεπλήρωναν τα παλιά.
Β2. 1915-1923

Η Ελλάδα του διχασμού εν μέσω του Αʼ ΠΠ. Στη συνέχεια θα βιώσει τη Μικρασιατική καταστροφή και να βρεθεί με τους πρόσφυγες απʼ αυτήν.


Η οικονομική πορεία διαρθρώνεται από τις μεγάλες, έκτακτες πολεμικές δαπάνες (περίπου 6,2 δισ. δρχ.). Είναι περίοδος έξαρσης του εσωτερικού δανεισμού και σχεδόν έλλειψης εξωτερικού.

Στον εξωτερικό δανεισμό υπάρχουν δύο μυστικά γερμανικά δάνεια, από 40 εκ. μάρκα έκαστο προς την κυβέρνηση Σκουλούδη το 1915 και 1916. Τα δάνεια κρατήθηκαν εντελώς μυστικά, ακόμα και από τη Βουλή και ουδαμού αναγραφόμενα. Η μυστικότητα αυτή θα αποτελέσει θέμα της ποινικής δικαιοσύνης το 1918. Στο ειδικό δικαστήριο ο Σκουλούδης θα υποστηρίξει ότι κρατήθηκε μυστικό για να μην εκλειφθεί ως ένδειξη γερμανοφιλίας.

Τέλος υπήρξε ένα μικρό δάνειο καναδικό 8 εκ. δολ. Επίσης και ένα για την εξαγορά, από τη Γαλλία, της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσ/κης-Κων/λης, την οποία είχε καταλάβει ο ελληνικός στρατός το 1913.

Β3. Μεσοπόλεμος 1924-1932

Με τη Μικρασιατική καταστροφή ο ελληνισμός θα βρεθεί σε αμηχανία και σύγχυση. Από το 1924 μέχρι το 1928 ο κοινοβουλευτισμός θα βρεθεί σε οξύτατη κρίση, με 12 κυβερνήσεις, δηλαδή κάθε 4,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση και με αποκορύφωμα το παγκαλικό “Θόδωρος κερνά και Θόδωρος πίνει”. 16

Ο Βενιζέλος θα επιστρέψει και θα κερδίσει τις εκλογές του 1928, με 223 έδρες από τις 250. Εχει επιστρέψει συμβιβαστικός για να γεφυρώσει το χάσμα του διχασμού και είχε στόχο τον αστικό εκσυγχρονισμό. Η τετραετία του θα είναι περίοδος κοινοβουλευτικής ομαλότητας.

Τα επιτακτικότερα προβλήματα είναι το προσφυγικό και η σταθεροποίηση της δραχμής που η αξίας της είχε πέσει στο δέκατο πέμπτο της προπολεμικής. Η φορολογική επιβάρυνση παραμένει δυσβάστακτη. Σε σχέση με την προπολεμική έχει αυξηθεί κατά 37 φορές.

Από το 1924 μέχρι το 1930 εισέρρευσαν στην Ελλάδα 1,16 δισ. χρυσά φράγκα, εκ των οποίων το 78% ήταν δάνεια.17

Την περίοδο 1924-1931 συνομολογήθηκαν εννιά εξωτερικά δάνεια, συνολικά 992 εκ. φρ. ή 14,9 δισ. δρχ. 18 Τα δάνεια αυτά προήλθαν από την Αγγλία κατά 48%, τις ΗΠΑ κατά 31% και τα υπόλοιπα σε μονοψήφια ποσοστά από Βέλγιο, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αίγυπτο και Ιταλία.

Τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων, την εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού, τη σταθεροποίηση της δραχμής και παραγωγικά.

Την ίδια περίοδο η εξυπηρέτηση του εξωτερικού δανεισμού απορροφούσε το 29% των τακτικών εσόδων.


Συνολικά την περίοδο 1824-1932 είχαμε δανεισθεί από το εξωτερικό 2,2 δισ. χρ. φρ. Μέχρι το 1932 είχαμε αποσβέσει 2,38 δισ. χρ. φρ. δηλαδή 183 περισσότερα απʼ όσα είχαμε δανεισθεί και πάλι χρωστούμε 2 δισ. χρ. ερ.

Το 1932 είχαμε την τέταρτη πτώχευση.

Μέχρι το 1945 δεν θα υπάρξει νέος εξωτερικός δανεισμός ενώ θα παγώσει, λόγω παγκόσμιας κρίσης, η εξυπηρέτηση τωνπαλαιών.

Γ. 1946-1966 Ανασυγκρότηση και ανάπτυξη

Πρώτο μέλημα της χώρας η ανασυγκρότηση της από την κατοχική καταστροφή που είχε φθάσει 33 φορές το εθνικό εισόδημα του 1946.

Το δεύτερο πρόβλημα ήταν ο εμφύλιος και το τρίτο οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, οι μεγαλύτερες στη Δυτ. Ευρώπη 19 και που έφθαναν στο 27,5% των συνολικών εξόδων.

Τα προβλήματα μέχρι το 1952-53 θα τα αντιμετωπίσουν συνολικά 18 κυβερνήσεις που θα προχωρήσουν σε οκτώ υποτιμήσεις. Κατά μέσο όρο κάθε 5,5 μήνες και άλλη κυβέρνηση και κάθε χρονιά και υποτίμηση.

Το δημ. χρέος (στο εξής Δ.Χ.) συντίθεται από το προπολεμικό και το μεταπολεμικό. Το προπολεμικό, μέχρι το 1962 ήταν υπερτριπλάσιο του μεταπολεμικού. Στο προπολεμικό ΔΧ το 90% καταλάμβανε ο προπολεμικός εξωτερικός δανεισμός.

Την περίοδο 1962-67 οι ελληνικές κυβερνήσεις θα διακανονίσουν το 97% του προπολεμικού εξωτερικού Δ.Χ., το οποίο μαζί με τους τόκους ανερχόταν στα 6,41 δισ. δρχ.

Μέχρι το 1955 η Ελλάδα είχε συνάψει μόνο τρια εξωτερικά δάνεια, συνολικά 145 εκ. δολ. Στη συνέχεια θα συνάψει άλλα 28 εξωτερικά, συνολικά 406,4 εκ. δολ.

Ο μετακατοχικός δανεισμός προήλθε κατά 58,4% από τις ΗΠΑ, κατά 19% από τη Δυτ. Γερμανία και κατά 14,36% από την Αγγλία. Τα υπόλοιπα από διεθνείς οργανισμούς.

Για την εξυπηρέτηση του μετακατοχικού εξωτερικού δανεισμού η Ελλάδα κατέβαλε το 128% της δανειακής προσόδου που λογιστικά είχε πάρει!

Δ. Δικτατορία, 1967-1974

Περίοδος υπέρογκου εσωτερικού δανεισμού, ο οποίος και τετραπλασιάσθηκε. Αντίθετα ο εξωτερικός δανεισμός σημειώνει μικρή αύξηση.

Συνολικά 19 εξωτερικά δάνεια, μόλις στο 6,4% του νέου Δ.Χ. εξ αυτών το 92,2% ήταν σε δολ., ενώ η αγγλική λίρα απουσίαζε.

Την περίοδο αυτή εμφανίζονται τα δάνεια σε συνάλλαγμα.

Πρόκειται για δάνεια εργοληπτικών εταιρειών, τα οποία έπαιρναν από το εξωτερικό, υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια τα παραχωρούσαν στο Ελληνικό Δημόσιο προς εκτέλεση δημοσιων εργων, με ανάδοχους τις εν λόγω εταιρείες. Συνολικά συνομολογήθηκαν 59 τέτοια δάνεια. Προφανώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ο δανειολήπτης, έτσι δεν θεωρείται εξωτερικός δανεισμός. Στο νέο Δ.Χ. ο δανεισμός σε συνάλλαγμα αντιπροσώπευε το 23,6%.

Ε. Μεταπολίτευση 1975-1981

Το προπολεμικό εξωτερικό Δ.Χ., λόγω του διακανονισμού 1962-67 βαίνει συνεχώς μειούμενο. Από το 4% του συνολικού Δ.Χ. το 1974 θα πέσει το 1981 στο 0,6%.

Ο μεταπολεμικός εξωτερικός, κατά μέσο όρο, στο 3,9% των τακτικών εσόδων.

Συνολικά έχουμε 24 εξωτερικά δάνεια. Τρια από την γαλλική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα απο διεθνείς οργανισμούς και τράπεζες. Κυριαρχία του δολαρίου και απουσία της αγγλικής λίρας.

Η επιδείνωση του Δ.Χ. προέρχεται από την αύξηση του εσωτερικού δανεισμού.

Στ. 1981-1989

Μετά το 1974 ο δημόσιος τομέας διευρύνεται εντυπωσιακά.

Μεταξύ 1978-87 οι απασχολούμενοι στην κεντρική διοίκηση -ΔΕΚΟ από 300.000 θα αυξηθούν σε 460.000. Μαζί δε με τις δημόσιες τράπεζες, προβληματικές και τις ελεγχόμενες από το Δημόσιο επιχειρήσεις θα φθάσουν τις 640.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών και εισηγητικές εκθέσεις επί του προϋπολογισμού, τα ελλείμματα του ευρύτερα δημόσιου τομέα, από το 13,4% επί του ΑΕΠ το 1981 θα φθάσουν το 1989 στο 26,1%. Τα ελλείμματα θα καλυφθούν κατά 106% από τον δανεισμό.

Το 1985 η Ελλάδα ήταν παγκόσμια πρώτη στο κατά κεφαλήν Δ.Χ. Το Δ.Χ. είχε αρχίσει να προσδιορίζει την ύπαρξη της οικονομίας και όχι την ανάπτυξή της.

Το διάστημα 1982-89, κατά μέσο όρο, η συνολική εξυπηρέτηση του Δ.Χ. κάλυψε το 33,61% των τακτικών εσόδων της ίδιας περιόδου. Μεταξύ το 1975-87 συνομολογήθηκαν 18,4 δισ. δολ. εξωτερικών δανείων, εκ των οποίων το 81% διετέθει για την εξυπηρέτηση των δανείων.

Η προσφυγή στον εξωτερικό δανεισμό έγινε για έργα συγκοινωνιακής, αγροτικής και αστικής υποδομής. Ένα, το 1982, για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στην Καλαμάτα το 1981 και ένα για την υποστήριξη του ισοζυγίου πληρωμών.

Προφανώς μετά το 1824 ο εξωτερικός δανεισμός είχε γίνει έσοδο τακτικό και έξοδο υπέρβαρο.


Ζ. 1974-2008


α. εξωτερικό Δ.Χ


1990 2.452,4 δισ. δρχ.


1993 5.236,8 δισ. δρχ.


2004 2.503 εκ. ευρώ


2008 1.632 εκ. ευρώ


β. Δ.Σ. ποσοστό του ΑΕΠ


1974 22,5% του ΑΕΠ


1981 31,2% του ΑΕΠ


1987 56,1% του ΑΕΠ


1990 80,7% του ΑΕΠ


1993 111,6% του ΑΕΠ


2004 108,5% του ΑΕΠ


2008 97,16% του ΑΕΠ


Πηγές Απολογισμοί ελληνικού κράτους

Στατιστικά Δελτία Τράπεζας της Ελλάδος

1. Την ίδια εποχή η Αγγλία είχε δανείσει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής 18,5 εκ. λίρες στερλίνες (λ.σ.), αλλά οι δανειολήπτες “πήραν στο χέρι” 11 εκ., δηλαδή το 60% των όσων χρεώθηκαν.

2. Την εποχή εκείνη 1 λ.σ.=25,01 γ.φ.

3. Καν. Δεληγιάννης, Απομνημονεύματα, Τ2, σ. 210

4. Π. Παπατσώνης, Απομνημονεύματα, σ. 79

5. Αμβρ. Φραντζής, Επιτομή της Ιστορίας…, Τ2, σ. 295 σημ. 1

Αρχεία Ελληνικής Επανάστασης, Τ4, σελ. 456 Prokes Osten, Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, Τ1, σελ. 439

6. Κ. Παπαρρηγόπουλος, σ. 167

Μακρυγιάννης, Απομνημονεύματ, σ. 181

7. Μιχ. Οικονόμου, Ιστορικά της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, Τ2, σ. 25 Σπηλιάδης, Απομνημονεύματα, Τ2, σ. 260 σημ. 1

8. Κ. Παπαρρηγόπουλος, σ. 171

9. Φωτάκος, Απομνημονεύματα, Τ2, σ. 293

Αρχεία Ελληνικής Επανάστασης, Τ4, σ. 244

Θ. Ρηγόπουλος, Απομνημονεύματα, σ. 41

Ι. Ορλάνδος, Ο Ορλάνδος απολογούμενος ενώπιον του κοινού, σ. 46

10. Θ. Ρηγόπουλος, ο.π., σ. 41

11. Γ. Κολοκοτρώνης, Απομνημονεύματα, χειρόγραφο Β., σ. 74

Θ. Ρηγόπουλος, σ. 168, Γ. Κρέμος, Νεοτάτη Γενική Ιστορία, σ. 1020-1021

Ανασ. Γούδας, Βίοι Παράλληλοι, Τ7, σ. 56

Ν. Βλάχος, Ιστορία της Ελλάδος, σ. 27-28

Α. Σκανδάμης, Η. Τριαντακονταετία της βασιλείας του Όθωνα, σ. 520

Σ. Μαρκεζίνης, Πολιτική Ιστορία της Νεοτέρας Ελλάδος, Τ2, σ. 42

12. Σπ. Κορώδης, Η εργατική πολιτική των ετών 1909-1918, σ. 14

Ξ. Ζολώτας, Η Ελλάδα στο στάδιο της εκβιομηχανήσεως, σ. 108

13. Λ. Κορομηλάς, Εισηγήσεις επί του προϋπολογισμού του 1912, Δελτίο Υπ. Οικονομικών 1912, σ. 283. 284.

Αθ. Ευταξίας, Ενώπιον του Οικονομικού Αδιεξόδου, σ. 51 Εφημ. Συζητήσεων Βουλής 12.12.1911, σ. 1363, 1364

14. Αρ. Θεοδωρίδης, Η Επανάστασις και το έργο αυτής σ. 132, 135, 137

Κ. Οικονόμου, Σκέψεις επί της καταστάσεως, σ. 7,48

Ν. Ζορμπάς, Απομνημονεύματα, σ. 17, 124-125

Θ. Πάγκαλος, Απομνημονεύματα, Τ1, σ. 92-93

Σ. Μελάς, Η Επανάστασις του 1909, σ. 201

Α. Ανδρεάδης, Έργα, Τ2, σ. 545

15. Αθ. Ευταξίας, Το οικονομικόν πρόβλημα και το εθνικόν μας μέλλον, σ. 46

Πρακτικά Β Βουλής 17.12.1914

16. Ι. Μεταξάς, Ημερολόγιο, Τ5, σ. 461 σημ. 1

Ν. Καστρινός, Αλ. Παπαναστασίου, σ. 153

17. Ηλιαδάκης, Δανεική Κοινωνικοποίηση (διδακτορικό), σ. 311

18. Ηλιαδάκης, ο.π., σ. 313-314

19. Νέα Οικονομία, Τ6, 1950

Γ. Καρτάλης, Εισηγητική έκθεση επί του προϋπολογισμού 1950-51, σ. 19-20

Χρ. Ευελπίδης, Εισηγητική 1952-53, σ. 4, 43

Σ. Λιναρδάτος, Από τον Εμφύλιο στην Χούντα, Τ2, σ. 57.

* Του Τάσου Μ. Ηλιαδάκη. Ο Τάσος Μ. Ηλιαδάκης είναι μαθηματικός, πολιτειολόγος, Δρ. Κοινωνιολογίας, καθηγητής Σχολής Εθνικής Ασφάλειας
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, 3/11/2009

  

Σήμερα καταφθάνει η ομάδα του Κρεμλίνου επί των εξοπλισμών για να συναντηθεί με τον Ε.Βενιζέλο. Οι Ρώσοι φέρνουν πρόταση για την ΕΛΒΟ...



Πάνε και έρχονται οι άνθρωποι του Πούτιν στην Ελλάδα για νέες επενδύσεις, χωρίς ωστόσο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σήμερα καταφθάνει η ομάδα του Κρεμλίνου επί των εξοπλισμών για να συναντηθεί με τον Ευ. Βενιζέλο. Οι Ρώσοι φέρνουν πρόταση για την ΕΛΒΟ, παρότι γνωρίζουν ότι εδώ κάποιοι έσπευσαν να εκδώσουν... ληξιαρχική πράξη θανάτου για το πρόγραμμα προμήθειας των 450 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων «ΒΜΒ-3». Στο Πεντάγωνο είναι έτοιμοι να τους πουλήσουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», προτείνοντας την αγορά νέων αντιαεροπορικών συστημάτων, όπου για την υλοποίησή τους θα απαιτηθεί το λιγότερο μία πενταετία! Aλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε...

...και για τρένα!
Με το που θα επιστρέψει στη Μόσχα η ομάδα των Ρώσων για τους εξοπλισμούς, αναχωρεί για την Αθήνα η ηγεσία των ρωσικών σιδηροδρόμων! Το Κρεμλίνο ανταποκρίθηκε αμέσως στην εκδήλωση ενδιαφέροντος του Χ. Παμπούκη για επενδύσεις της Ρωσίας στον ελληνικό σιδηρόδρομο σε συνδυασμό με ένα γενικότερο σχέδιο εμπορικής συνεργασίας σε ολόκληρη την Ασία. Ωστόσο, οι όποιες συζητήσεις βρίσκονται σε διερευνητικό επίπεδο και, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορούν να δημιουργήσουν κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας...


ΕΘΝΟΣ

Απάντηση Υπουργου επι Ερωτήσεως του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με το κλείσιμο Αστυνομικών σταθμών στη Φωκίδα


Ερώτηση
Προς: Τον Αξιότιμο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κύριο Χρήστο Παπουτσή.
Θέμα: Αστυνομικοί Σταθμοί Φωκίδας

Οι Αστυνομικοί Σταθμοί του Νομού Φωκίδας κλείνουν και απομένουν μόνο 6 αστυνομικά τμήματα και 2 αστυνομικοί σταθμοί οι οποίοι είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες αστυνόμευσης στο νομό κι αυτό γίνεται λόγω μη επάρκειας του προσωπικού για την στελέχωση των συγκεκριμένων σταθμών. Αυτό συνεπάγεται ότι η αστυνόμευση, θα γίνεται πλέον με εκπομπές περιπόλων. Το οδικό δίκτυο του Νομού είναι άθλιο και κλείνει με την πρώτη κακοκαιρία. Έχει κριθεί στατιστικά από τα πιο επικίνδυνα στην Ελλάδα αφού ο νόμος ήταν πρώτος σε τροχαία ατυχήματα το 2009 σε σχέση με τον πληθυσμό του.
Οι αποστάσεις κάλυψης αστυνόμευσης σε μερικές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα 140 χιλ., με επιστροφή που πρέπει να διανύσουν τα περιπολικά κατά την αποστολή τους για περιπολία ή περιστατικό που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Η συνεχής κίνηση των περιπολικών σε μεγάλες αποστάσεις και σε πεπαλαιωμένο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο συνεπάγεται υψηλό κόστος μετακινήσεων από πλευράς καυσίμων και φθορών των οχημάτων.
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου στο συγκεκριμένο θέμα;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη

Απάντηση

Θέμα: Λειτουργία Αστυνομικών Σταθμών στο νομό Φωκίδας

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε η Βουλευτής κα Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη, σας γνωρίζουμε ότι, η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της, οφείλει να ενεργεί πάντοτε με γνώμονα το ευρύτερο υπηρεσιακό και κοινωνικό συμφέρον, διαχειριζόμενη με σύνεση, υπευθυνότητα και ορθολογικό τρόπο το προσωπικό, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα μέσα και τους οικονομικούς πόρους που η Πολιτεία διαθέτει για την κάλυψη των αναγκών της. Προς τούτο, αποφασίστηκε η κατάργηση, σε δύο φάσεις, αρκετών μικρών, κυρίως, Υπηρεσιών, οι οποίες παρέμεναν ανενεργές (κλειστές) επί σειρά ετών και επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό με μισθώματα και πάγια λειτουργικά έξοδα, χωρίς να συμμετέχουν στην αστυνόμευση των περιοχών δικαιοδοσίας τους, το οποίο είχαν αναλάβει τα Αστυνομικά Τμήματα στα οποία υπήγοντο διοικητικά.
Κατά την πρώτη φάση της παραπάνω διαδικασίας καταργήθηκαν 237 Αστυνομικοί Σταθμοί, ενώ στη δεύτερη φάση 300 ακόμη, μεταξύ των οποίων και οι Αστυνομικοί Σταθμοί Δεσφίνας, Αγίου Σπυρίδωνα, Γλυφάδας, Μοναστηρακίου και Πολυδρόσου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας.
Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η αστυνόμευση των περιοχών των ως άνω Αστυνομικών Σταθμών δεν επηρεάζεται αρνητικά με την κατάργηση τους, αλλά αντιθέτως ενισχύεται, δεδομένου ότι η περιοχή τους εντάσσεται στην τοπική αρμοδιότητα όμορων Αστυνομικών Υπηρεσιών, οι οποίες ουσιαστικά και σήμερα εκπληρώνουν το έργο αυτό. Παράλληλα εκδηλώνονται και αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω συμπληρωματικές δράσεις άλλων Υπηρεσιών και Ομάδων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας, όπως η ενδυνάμωση της αστυνομικής παρουσίας με αύξηση των περιπολιών, η περαιτέρω δραστηριοποίηση των Ο.Π.Κ.Ε., Ο.Ε.Π.Τ.Α., ΔΙ.Α.Σ. κ.λ.π., προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών.
Παράλληλα, σχεδιάζεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος αναδιοργάνωσης των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών, η αναδιοργάνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο οι πραγματικές, τοπικές αστυνομικές ανάγκες. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού λαμβάνονται, όπως είναι φυσικό, υπόψη και οι μεταβολές που επήλθαν στην διοικητική διαίρεση της χώρας με το ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», ώστε η οργανωτική δομή των περιφερειακών Υπηρεσιών του Σώματος να εναρμονίζεται, κατά το δυνατό, προς τη διοικητική και να διευκολύνονται οι πολίτες.
Τέλος σας πληροφορούμε ότι με την κατάργηση των ως άνω Αστυνομικών Σταθμών αποδεσμεύτηκαν οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού γενικών καθηκόντων, οι οποίες θα κατανεμηθούν σε Υπηρεσίες που πραγματικά τις έχουν ανάγκη. Επίσης, εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι οι οποίοι θα διατεθούν για την κάλυψη άλλων, επιτακτικών αναγκών και γενικά αμβλύνονται, ουσιαστικά και άμεσα, οι αρνητικές επιπτώσεις ενός οξύτατου και με σημαντικές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις προβλήματος.

Ο Υπουργός
Χρήστος Παπουτσής

Απάντηση Υπουργου επι Ερωτήσεως του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με τη διακοπή των έργων του αυτοκινητοδρόμου (Ε65)Θερμοπύλες - Αντίριο


Ερώτηση

Προς: Τον Αξιότιμο Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κύριο Δημήτριο Ρέππα.

Θέμα: Το έργο του αυτοκινητόδρομου Ε 65 Θερμοπουλών – Αντιρρίου

Μεγάλη αγανάκτηση έχει κατακλύσει τους κατοίκους της Κεντρικής Ελλάδας και συγκεκριμένα της Φωκίδας γιατί κωλυσιεργούν οι εργασίες και από ότι φαίνεται περιορίστηκαν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις στον «Ε65» (Θερμοπυλών – Αντιρρίου). Ο Δρόμος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας του πλούτου για την περιοχή άρα και για τη μείωση της ανεργίας. Είναι σημαντικός επίσης για την ανάπτυξη του τουρισμού, την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου και των αναξιοποίητων μέχρι σήμερα Ιστορικών χώρων της Φωκίδος. Αυτή τη στιγμή ο Νομός εξυπηρετείτε από ένα άθλιο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο το οποίο λόγω της επικινδυνότητας του οδοστρώματος κατάταξε το Νομό πρώτο σε τροχαία ατυχήματα σε σχέση με τον πληθυσμό του. Ο Δρόμος Άμφισσας – Λιδωρικίου διακόπτεται από χωματόδρομο 4 km εν έτη 2010 και παραμένει έτσι εδώ κι έξι χρόνια. Και γι’ αυτό το άθλιο οδικό δίκτυο ετοιμάζεται η κατασκευή σταθμού διοδίων στην Εθνική οδό Λαμίας Αθηνών στον Κόμβο προς Άμφισσα.

Συνεπώς ερωτώνται ο αρμόδιος Υπουργός:  

1. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα;
2. Υπάρχει πράγματι προγραμματισμός σχετικά με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου;

Η ερωτώσα Βουλευτής         
Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με το έργο του Αυτοκινητόδρομου (Ε65) Θερμοπυλών – Αντιρρίου και το οδικό δίκτυο Ν. Φωκίδας

ΣΧΕΤ.: Η Ερώτηση 5578/26.10.2010 που κατέθεσε στη Βουλή, η Βουλευτής κα Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη
ΚΟΙΝ.: Βουλευτής κα Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, παρακαλούμε να πληροφορήσετε την κα Βουλευτή τα εξής:

Η Φωκίδα έχει ίσως το μεγαλύτερο έλλειμμα υποδομών από όλους τους νομούς της περιφέρειας. Δυστυχώς, η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ των έργων υποδομής, όπως τη διαμόρφωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και όπως την περιορίζουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί, είναι ελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες. Γι’ αυτό δόθηκε απόλυτη προτεραιότητα στην ωρίμανση των μελετών και τη διασφάλιση πόρων για την κατασκευή των έργων στον νομό αυτό, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι τα παρακάτω:
1. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΛΑΜΙΑ – ΙΤΕΑ – ΑΝΤΙΡΡΙΟ, ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΠΡΑΛΟΣ – ΑΜΦΙΣΣΑ
Η σύμβαση της μελέτης έχει προϋπολογισμό αμοιβής 4,8 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Το συνολικό μήκος είναι 30,5 χλμ και το πλάτος του 11 μ., δίιχνη διατομή με ΛΕΑ. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται στα 194 εκατ. ευρώ. Το έργο διαχωρίζεται σε δύο γεωγραφικά υποτμήματα:
Ι. «Μπράλος – Αρχή Παράκαμψης Γραβιάς», μήκους 6,5 χλμ. περίπου.
ΙΙ. «Τέλος Παράκαμψης Γραβιάς – Άμφισσα», μήκους 24 χλμ. περίπου.
Το ενδιάμεσο τμήμα Παράκαμψη Γραβιάς, έχει ήδη κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της προμελέτης. Η ολοκλήρωση της μελέτης με ωριμότητα κατασκευής προβλέπεται για τον Μάρτιο του 2012.
2. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΛΑΜΙΑ – ΙΤΕΑ – ΑΝΤΙΡΡΙΟ, ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΙΤΕΑ – ΓΑΛΑΞΙΔΙ
Η σύμβασης της μελέτης έχει προϋπολογισμό αμοιβής 4,13 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Το συνολικό μήκος είναι 47,39 χλμ. και το πλάτος οδοστρώματος 11 μ., δειχνη διατομή με ΛΕΑ.
Το συμβατικό αντικείμενο περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών στο υποτμήμα «Άμφισσα (ισόπεδος κόμβος προς Δελφούς), Ιτέα – Γαλαξίδι – Άγιοι Πάντες – Ερατεινή – Άγιος Νικόλαος», μήκους 47,39 χλμ. αντί 55 χλμ, της υφιστάμενης οδού. Μειώνεται δηλαδή η διαδρομή κατά 7,6 χλμ εντός των ορίων του Νομού Φωκίδας. Έχουν ολοκληρωθεί οι προμελέτες και έχει υποβληθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έγκριση.
Το τμήμα «Ιτέα – Γαλαξίδι» μήκους 13 χλλμ. και εκτιμώμενου κόστους κατασκευής περίπου 60 εκατ. ευρώ (με Φ.Π.Α., απαλλοτριώσεις), έχει προταθεί κατά προτεραιότητα για κατασκευή. Ο εκτιμώμενος χρόνος δημοπράτησης του έργου είναι ο Δεκέμβριος του 2011.
3. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΑΡΑΧΩΒΑΣ
Η σύμβαση της μελέτης έχει προϋπολογισμό αμοιβής 2,8 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Το μήκος του είναι 3,7 χλμ με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75 μ. και σταθεροποιημένα ερείσματα.
Εκπονούνται οι μελέτες ολοκλήρωσης του οδικού άξονα που παρακάμπτει το πολεοδομικό συγκρότημα της Αράχωβας και περιλαμβάνει σήραγγα, μήκους 1.512,95 μ. και σήραγγα διαφυγής, μήκους 1.684,55 μ. καθώς και ανισόπεδους κόμβους (Ανατολικός και Δυτικός) και έχει τυπική διατομή αρτηρίας.
Ο προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των μελετών είναι η 30η Ιουνίου 2011 και εκτιμούμε ότι θα δημοπρατηθεί τον Σεπτέμβριο του 2011.
Το κόστος κατασκευής του έργου εκτιμάται στα 123 εκατ. ευρώ (χωρίς απαλλοτριώσεις).
4. ΑΓΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ – ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ – ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑ – ΛΙΔΟΡΙΚΙ
Ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων έχει ήδη υπογράψει απόφαση για την χρηματοδότηση 350.000 ευρώ, από πόρους του ΤΕΟ, για αποκατάσταση της οδικής ασφάλειας σε μήκος 2 χλμ. περίπου, του δρόμου «Αγ. Ευθυμίας – Μαλανδρίνου».
Η αποπεράτωση του τμήματος αυτού, μήκους 12 χλμ. περίπου και κόστους 19 εκατ. ευρώ, θα γίνει με δημοπράτηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Πρόκειται για έργο ενταγμένο στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ 

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits