Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Απειλή Ο Οτσαλάν από το Ιμραλί

Του ΑΧΙΛΛΕΑ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ  - Την περασμένη Τρίτη, οι τούρκοι τελωνοφύλακες στους μεθοριακούς σταθμούς ελέγχου των βουλγαρικών και των ιρακινών συνόρων κέρδισαν μια μικρή μάχη με το κουρδικό αντάρτικο. Εντόπισαν και κατάσχεσαν τέσσερα φορτία εφοδίων που προορίζονταν για τα στρατόπεδα των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο δύσβατο όρος Καντίλ και τον απόμακρο καταυλισμό του Μαχμούρ στη βορειοϊρακινή επικράτεια. Φτωχό το περιεχόμενο των φορτίων – σημαίες και περιβραχιόνια του ΡΚΚ, κινητά τηλέφωνα και laptop, δυο ζευγάρια κιάλια και βιβλία πολιτικού περιεχομένου συν κάτι ημερολόγια στην κουρδική γλώσσα- αλλά πλούσιο σε προπαγανδιστική δυναμική.

Προερχόμενα από την Ολλανδία και τη Γερμανία, τα κατασχεμένα πρόσθεσαν (ακόμη λίγο) βάρος στις τουρκικές πιέσεις για αποκοπή των ευρωπαϊκών δρόμων του ΡΚΚ, και ταυτόχρονα έκλεψαν μέρος των εντυπώσεων που προκάλεσε μια ασυνήθιστα δυναμική επιστροφή στη δημοσιότητα του ισοβίτη προέδρου του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Μία μέρα πριν από την αναγγελία της αντιτρομοκρατικής επιτυχίας των τελωνείων, ο Οτσαλάν είχε προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, προειδοποιώντας απερίφραστα ότι αν η κυβέρνηση Ερντογάν δεν προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα επίλυσης του κουρδικού ζητήματος μέχρι τον Μάρτιο, η μονομερής εκεχειρία του ΡΚΚ θα λήξει πρόωρα. Και επιπλέον, αποκάλυψε ότι ο ίδιος θα εγκαταλείψει το ρόλο του ως μεσολαβητή στις συνομιλίες του τουρκικού κράτους με το ΡΚΚ, ένα ρόλο που η κυβέρνηση αρνείται ότι υφίσταται.
Επρόκειτο για ευθεία βολή κατά της πολυδιαφημισμένης κυβερνητικής «Κουρδικής Πρωτοβουλίας», με την οποία σχεδιάζει λύση του κουρδικού ζητήματος ο ισλαμιστής πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς όμως να καταγράφεται οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδος. Ιδιαίτερα επικριτικός εξαιτίας αυτής της στασιμότητας, ο Οτσαλάν κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι «οικοδομεί μια ηγεμονική κομματική επικυριαρχία στην τουρκική πολιτική, προσπαθώντας να διαχειριστεί κάθε ζήτημα με τρόπους που εξυπηρετούν αυτό το στόχο».
Για το κουρδικό αντάρτικο -που διοικείται από Επαναστατική Επιτροπή μετά την σύλληψη του Οτσαλάν το 1998- το τελευταίο εξάμηνο ήταν περίοδος εκνευριστικής αναμονής, καθώς η μονομερής εκεχειρία που κήρυξε το ΡΚΚ τον περασμένο Αύγουστο, δεν «χρησιμοποιήθηκε» από την Αγκυρα για να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένα βήματα επίλυσης του κουρδικού ζητήματος. Αντίθετα, δεν έλειψαν οι πολεμικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά των θέσεων του κούρδων ανταρτών στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά και οι πολιτικές προκλήσεις, όπως η σύλληψη 2.000 κούρδων πολιτικών και η μαζική δίκη 151 στελεχών της Ενωσης Συλλόγων του Κουρδιστάν (KCK). Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν τα πραγματικά όρια του τουρκικού εκδημοκρατισμού, και ταυτόχρονα ενισχύουν την εκτίμηση ότι «κάθε κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν είναι σκόπιμη πρόκληση προς το ΡΚΚ ώστε να παρασυρθεί σε διακοπή της εκεχειρίας» κατά δήλωση της Σοζντάρ Αβεστά, στελέχους της KCK.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Οτσαλάν, η Αβεστά αποσαφήνισε ότι το ΡΚΚ θα αποφασίσει τον Μάρτιο για την αποτελεσματικότητα της μονομερούς εκεχειρίας και ζήτησε από την Αγκυρα να λάβει μέτρα ώστε να πείσει τους αντάρτες για τις καλές της προθέσεις, προτείνοντας μάλιστα την αποφυλάκιση «μερικών από τους 151 που δικάζονται στο Ντιγιάρμπακιρ».
Το αρχικό σχέδιο της μονομερούς εκεχειρίας του ΡΚΚ προέβλεπε παράτασή της μέχρι και τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στην Τουρκία, τον ερχόμενο Ιούνιο. Η επικείμενη αναθεώρηση της εκεχειρίας τον Μάρτιο θα οδηγήσει σε «θερμή άνοιξη» την Τουρκία, καθώς «απέμεινε μόλις ενάμιση μήνας μέχρι τις εκλογές και θετικά βήματα δεν γίνονται» κατά την Αβεστά.
Αντίθετα, βήματα και μάλιστα τέτοια «που θα φέρουν την κουρδική αντίσταση στους δρόμους των πόλεων και σε κάθε πτυχή της ζωής στην Τουρκία» γίνονται από το αντάρτικο του ΡΚΚ, καθώς διαπιστώνει και πάλι ότι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας δεν… μιλάει κουρδικά.
Μια φορά ακόμη, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, από το κελί του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ιμραλί στην Προποντίδα. Ο ισοβίτης πρόεδρος του ΡΚΚ προαναγγέλλει «θερμή άνοιξη» με επανέναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων των ανταρτών, αν δεν υπάρξουν ορατές θετικές εξελίξεις στο κουρδικό ζήτημα μέχρι τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας την ηγετική του παρουσία στους κύκλους του κουρδικού αντάρτικου.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits