Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Απάντηση Υπουργου επι Ερωτήσεως του ΛΑ.Ο.Σ. σχετικά με το κλείσιμο Αστυνομικών σταθμών στη Φωκίδα


Ερώτηση
Προς: Τον Αξιότιμο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κύριο Χρήστο Παπουτσή.
Θέμα: Αστυνομικοί Σταθμοί Φωκίδας

Οι Αστυνομικοί Σταθμοί του Νομού Φωκίδας κλείνουν και απομένουν μόνο 6 αστυνομικά τμήματα και 2 αστυνομικοί σταθμοί οι οποίοι είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες αστυνόμευσης στο νομό κι αυτό γίνεται λόγω μη επάρκειας του προσωπικού για την στελέχωση των συγκεκριμένων σταθμών. Αυτό συνεπάγεται ότι η αστυνόμευση, θα γίνεται πλέον με εκπομπές περιπόλων. Το οδικό δίκτυο του Νομού είναι άθλιο και κλείνει με την πρώτη κακοκαιρία. Έχει κριθεί στατιστικά από τα πιο επικίνδυνα στην Ελλάδα αφού ο νόμος ήταν πρώτος σε τροχαία ατυχήματα το 2009 σε σχέση με τον πληθυσμό του.
Οι αποστάσεις κάλυψης αστυνόμευσης σε μερικές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα 140 χιλ., με επιστροφή που πρέπει να διανύσουν τα περιπολικά κατά την αποστολή τους για περιπολία ή περιστατικό που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Η συνεχής κίνηση των περιπολικών σε μεγάλες αποστάσεις και σε πεπαλαιωμένο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο συνεπάγεται υψηλό κόστος μετακινήσεων από πλευράς καυσίμων και φθορών των οχημάτων.
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου στο συγκεκριμένο θέμα;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη

Απάντηση

Θέμα: Λειτουργία Αστυνομικών Σταθμών στο νομό Φωκίδας

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε η Βουλευτής κα Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη, σας γνωρίζουμε ότι, η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της, οφείλει να ενεργεί πάντοτε με γνώμονα το ευρύτερο υπηρεσιακό και κοινωνικό συμφέρον, διαχειριζόμενη με σύνεση, υπευθυνότητα και ορθολογικό τρόπο το προσωπικό, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα μέσα και τους οικονομικούς πόρους που η Πολιτεία διαθέτει για την κάλυψη των αναγκών της. Προς τούτο, αποφασίστηκε η κατάργηση, σε δύο φάσεις, αρκετών μικρών, κυρίως, Υπηρεσιών, οι οποίες παρέμεναν ανενεργές (κλειστές) επί σειρά ετών και επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό με μισθώματα και πάγια λειτουργικά έξοδα, χωρίς να συμμετέχουν στην αστυνόμευση των περιοχών δικαιοδοσίας τους, το οποίο είχαν αναλάβει τα Αστυνομικά Τμήματα στα οποία υπήγοντο διοικητικά.
Κατά την πρώτη φάση της παραπάνω διαδικασίας καταργήθηκαν 237 Αστυνομικοί Σταθμοί, ενώ στη δεύτερη φάση 300 ακόμη, μεταξύ των οποίων και οι Αστυνομικοί Σταθμοί Δεσφίνας, Αγίου Σπυρίδωνα, Γλυφάδας, Μοναστηρακίου και Πολυδρόσου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας.
Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η αστυνόμευση των περιοχών των ως άνω Αστυνομικών Σταθμών δεν επηρεάζεται αρνητικά με την κατάργηση τους, αλλά αντιθέτως ενισχύεται, δεδομένου ότι η περιοχή τους εντάσσεται στην τοπική αρμοδιότητα όμορων Αστυνομικών Υπηρεσιών, οι οποίες ουσιαστικά και σήμερα εκπληρώνουν το έργο αυτό. Παράλληλα εκδηλώνονται και αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω συμπληρωματικές δράσεις άλλων Υπηρεσιών και Ομάδων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας, όπως η ενδυνάμωση της αστυνομικής παρουσίας με αύξηση των περιπολιών, η περαιτέρω δραστηριοποίηση των Ο.Π.Κ.Ε., Ο.Ε.Π.Τ.Α., ΔΙ.Α.Σ. κ.λ.π., προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών.
Παράλληλα, σχεδιάζεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος αναδιοργάνωσης των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών, η αναδιοργάνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο οι πραγματικές, τοπικές αστυνομικές ανάγκες. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού λαμβάνονται, όπως είναι φυσικό, υπόψη και οι μεταβολές που επήλθαν στην διοικητική διαίρεση της χώρας με το ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», ώστε η οργανωτική δομή των περιφερειακών Υπηρεσιών του Σώματος να εναρμονίζεται, κατά το δυνατό, προς τη διοικητική και να διευκολύνονται οι πολίτες.
Τέλος σας πληροφορούμε ότι με την κατάργηση των ως άνω Αστυνομικών Σταθμών αποδεσμεύτηκαν οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού γενικών καθηκόντων, οι οποίες θα κατανεμηθούν σε Υπηρεσίες που πραγματικά τις έχουν ανάγκη. Επίσης, εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι οι οποίοι θα διατεθούν για την κάλυψη άλλων, επιτακτικών αναγκών και γενικά αμβλύνονται, ουσιαστικά και άμεσα, οι αρνητικές επιπτώσεις ενός οξύτατου και με σημαντικές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις προβλήματος.

Ο Υπουργός
Χρήστος Παπουτσής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits