Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

«Δικαιώματα» για τους στρατιωτικούς

Εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους στρατιωτικούς, κινδυνεύει να βρεθεί στη θέση του κατηγορουμένου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υποδείξεις για σεβασμό των δικαιωμάτων των ενστόλων. Δημιουργείται πλαίσιο προστασίας της ελευθερίας έκφρασης και του θρησκεύματος

Τέρμα στις αγγαρείες, την άμισθη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις που δεν σχετίζονται με στρατιωτικά καθήκοντα όπως η κατάσβεση πυρκαγιών, και παροχή δικαιώματος ίδρυσης συνδέσμων στρατιωτικών καθώς και ελευθερία υποψηφιότητας στις εκλογές, χωρίς να χάνεται η στρατιωτική ιδιότητα, είναι μερικά από τα δικαιώματα που θεωρείται ότι πρέπει να έχουν οι στρατιωτικοί και περιέχονται στη σύσταση που κάνει προς τις χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το συμβούλιο των αναπληρωτών υπουργών του.

Συγκεκριμένα, στη σύσταση που συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της 1.077ης συνεδρίασης του συμβουλίου αναπληρωτών υπουργών, υπό την προεδρία του κ. P. Widmer, εκπροσώπου του υπουργού Εξωτερικών της Ελβετίας, και με τη συμμετοχή του Έλληνα μόνιμου αντιπροσώπου στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Α. Δενδούλη, προτείνεται... στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να εξασφαλίζουν ότι η εθνική τους νομοθεσία εφαρμόζει τις βασικές αρχές της πρότασης που αφορά στα δικαιώματα των στρατιωτικών. Παράλληλα, προτείνει να ανοίξει κύκλος συζητήσεων για τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά το Συμβούλιο, σεβαστά πρέπει να γίνονται τα ακόλουθα δικαιώματα:

- Τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα χρησιμοποιούνται για καταναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία.

- Έχουν το δικαίωμα της ελευθερίας σκέψης, συνειδήσεως και θρησκεύματος. Οποιοσδήποτε περιορισμός τίθεται στην ενάσκηση αυτού του δικαιώματος θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Αρθρου 9, παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

- Έχουν δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης. Οποιοσδήποτε περιορισμός τίθεται στην ενάσκηση αυτού του δικαιώματος θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Άρθρου 10, παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

- Έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

- Στα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να παρέχεται κατάλυμα επαρκούς επιπέδου, καθώς και αξιοπρεπής και ικανοποιητική διατροφή.

- Τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν ικανοποιητικές απολαβές (δίκαιες) και σύνταξη κατά την αποστρατεία τους.

Η σύσταση δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, αναμένεται έπειτα από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους να αναπροσαρμοστεί και να τεθεί στο συμβούλιο των υπουργών, το οποίο είναι και το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων του Συμβουλίου.

Πρακτικά, πάντως, εάν η χώρα μας δεν παραχωρήσει έγκαιρα τα συγκεκριμένα δικαιώματα στους στρατιωτικούς, ενδέχεται να βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, όπου και αναμένεται να προσφύγουν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, διεκδικώντας το δικαίωμα ίδρυσης σωματείων. Η υπόθεση έχει ήδη φθάσει στον Άρειο Πάγο και αναμένεται η έκδοση απόφασης για τις 17 Φεβρουαρίου του 2011.

Εάν αυτή είναι αρνητική, οι στρατιωτικοί θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, εκτιμάται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα έχει ήδη υιοθετήσει μέτρα προς την κατεύθυνση της Σύστασης που εγκρίθηκε από το συμβούλιο υπουργών αναπληρωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits