Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Κατάληψη του Πενταγώνου απο Πολίτες ...Περίεργη η στάση των ΜΜΕ και η αντίδραση του Α/ΓΕΕΘΑ


Του Σπύρου Σταματόπουλου* 
Ζήσαμε στην εποχή που διανύουμε την καταρράκωση των αξιών, την αποδόμηση των ιδανικών, τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξίας, τον εμπαιγμό της νοημοσύνης μας, την απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης σε θεσμούς και ιδεώδη. Αλλά και της καταβαράθρωσης όλων των κεκτημένων κοινωνικών δικαιωμάτων ακόμη και το δικαίωμα του να μπορούμε να αποχωρήσουμε με αξιοπρέπεια από το μάταιο αυτό κόσμο (μειώσεις συντάξεων χαμηλοσυνταξιούχων, ελλείψεις φαρμάκων κλπ). Ε, το ζήσαμε κι'αυτό: την κατάληψη του στρατοπέδου του ΥΠΕΘΑ από πολίτες απελπισμένους, εργαζομένους στα όρια της εξαθλίωσης, απλήρωτοι επί έξι μήνες.
 
Είδαμε όλοι από τις τηλεοπτικές κάμερες τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο «αντιμέτωπο» με έλληνες πολίτες. Έναν Α/ΓΕΕΘΑ ο οποίος δεν χαμογελούσε προς τους καταληψίες, δεν προσπάθησε να φανεί καλός αλλά τους επέπληττε για τις πράξεις τους.
Η προσπάθεια όμως τηλεπαρουσιάστριας να επιρρίψει ευθύνες για ανικανότητα και να ρωτά ποιοι είναι υπεύθυνοι εμένα με ξενίζει. Τι ήθελε η κυρία; Να διατάξει ο Α/ΓΕΕΘΑ την καταστολή των εισβολέων; Και έτσι  να επαληθεύσει τα συγκροτήματα που στο δρόμο που χάραξε το CNN κατασκευάζουν και προετοιμάζουν παρασκήνια για να γίνουν προσκήνια!
 ( Ούτε το όνομα του Α/ΓΕΕΑ δεν ήξερε αλλά ούτε ποιός ήτανε !!!και το παίζει και η δημοσιογράφος η κυρία )
Ας σταθούμε λίγο σε αυτό το σημείο. Πιστεύει κάποιος ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του στρατοπέδου δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς; Φυσικά και θα μπορούσαν με χρήση βίας και μάλιστα αποτελεσματικότατα. Ποια θα ήταν η εικόνα όμως που θα μεταδιδόταν προς τα έξω; Του στρατού να κτυπά τον λαό! Βούτυρο στο ψωμί κάποιων να ξεδιπλώσουν και να ανανεώσουν την αντιμιλιταριστική τους μήνι και τις αντιδικτατορικές τους τάσεις και προεκτάσεις. Και όλα αυτά αμέσως μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί ενδεχόμενου πραξικοπήματος το οποίο όμως το πρόλαβαν!
Τυχαίο; Εσείς θα το κρίνετε.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ μέχρι στιγμής έχει επιδείξει μια καθ' όλα άψογη στάση και έχει καταφέρει να διατηρήσει ισορροπίες με όλους τους πολιτικούς του προϊσταμένους καθώς και μεταξύ των στελεχών. 
Το δε ενδιαφέρον του ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα της αναλήψεως των καθηκόντων του με τα γνωστά σε όλους μας συσσίτια. Οι προσπάθειες δε αυτές στα πλαίσια των δυνατοτήτων του για βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των στελεχών είναι γνωστές πλην όμως όχι ικανές να επιφέρουν την πλήρη ηρεμία και την μείωση της δυσαρέσκειας στα ταραγμένα πνεύματα των στελεχών λόγω των μέχρι τώρα οικονομικών περικοπών που έχουν υποστεί αλλά και των επερχόμενων όπως και σε όλο τον Ελληνικό λαό.
Η προσπάθεια εμψύχωσης και ενδυνάμωσης του ηθικού μέσω των πολλών ασκήσεων και δοκιμών σχεδίων την οποία έχει ξεκινήσει είναι απόλυτα επιτυχής και γενικώς αποδεκτή.
Προσπαθεί δε, νουθετώντας, να αποτρέψει την καθ' οιονδήποτε τρόπο εμπλοκή του στρατού στα πολιτικά δρώμενα παρά τις απόλυτα «επιτυχημένες» προσπάθειες συγκεκριμένων κύκλων με πρωτοφανή στήριξη μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ, αυτών που 38 χρόνια στόλιζαν τους στρατιωτικούς για παλιές τους «αμαρτίες», να κατεβάσουν στους δρόμους τα εν ενεργεία στελέχη των ΕΔ προς δημιουργία των όποιων εντυπώσεων αλλά και ικανοποίησης φανερών και κρυφών επιδιώξεων.
Γνωρίστηκα με τον Α/ΓΕΕΘΑ όχι υπό ιδανικές συνθήκες οι οποίες μας άφησαν μια πικρή γεύση στις μεταξύ μας σχέσεις. Τον γνώρισα όμως πραγματικά μετά από 12 χρόνια ως Α/ΓΕΕΘΑ όταν παρουσία και άλλων ατόμων αναγνώρισε ότι με είχε αδικήσει, επιδεικνύοντας μεγαλείο ψυχής, ποιότητα χαρακτήρα, ηθική μεστότητα και χαρίσματα φυσιογνωμίας ηγέτη.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ ξέρει να κρατά ισορροπίες σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και "εύθραυστο" περιβάλλον και αυτό, ίσως, είναι το καλύτερο δείγμα γραφής του για τη μελλοντική στάση του, ίσως, σε επερχόμενες περαιτέρω προκλήσεις.

Ας αναλάβει λοιπόν η πολιτική ηγεσία τις ευθύνες της και ας προσέξουν ορισμένοι όταν παραφράζουν τις διαταγές του γιατί οι καιροί είναι παράξενοι και δολεροί και στις ΕΔ διχασμοί δεν χωρούν.
*
Ο Σπύρος Σταματόπουλος είναι Συνταγματάρχης ε.α  
από

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits