Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΑΜΦΙΣΣΑ: ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ! ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ!




Απειλείται με λουκέτο το Γηροκομείο Άμφισσας. Πληρώνει πολιτικές αμαρτίες
-  Από το όνειρο του διαθέτη που το κληροδότησε, στην πολιτική καπηλεία και την εκλογική πελατεία
-  Το οικόπεδο του Χολαργού που παραλίγο να «σκοτωθεί» απογυμνώνει την πολιτική ένδεια γύρω από τους χειρισμούς του ζητήματος...
Στο σημείο μηδέν βρίσκεται το Γηροκομείο της Άμφισσας μετά από μία ακόμη άκαρπη προσπάθεια εκποίησης του περιβόητου οικοπέδου του Χολαργού, με του εργαζόμενους να ετοιμάζονται να δεσμεύσουν το λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ, κίνηση που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στον οριστικό θάνατο του ιδρύματος.
Για την ιστορία –που ελάχιστοι πια δεν τη γνωρίζουν να υπενθυμίσουμε ότι η μέχρι σήμερα λειτουργία του ιδρύματος έχει αποδειχθεί ελλειμματική, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια η μισθοδοσία προς τους δεκάδες εργαζόμενους. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ως χρέη προς τους εργαζόμενους, οι οποίοι τα χρόνια αυτά λαμβάνουν μόνο χαρτζιλίκι, έναντι των δεδουλευμένων τους. Οι ίδιοι προσπάθησαν να τα διεκδικήσουν με ένδικα μέσα, βγάζοντας ουσιαστικά σε πλειστηριασμό το ακίνητο του Χολαργού, που από τα 2 εκ ευρώ που αρχικά υπολόγιζε η διοίκηση του ιδρύματος να βάλει στα ταμεία της, έπεσαν λίγο πάνω από το μισό εκ ευρώ και πάλι δεν ενδιαφέρθηκε κανένας να το αγοράσει. Έτσι χάθηκε και η τελευταία ελπίδα, των εργαζομένων να εισπράξουν τα οφειλόμενα.
Οι εργαζόμενοι τώρα προσανατολίζονται στην έσχατη λύση για να πάρουν μέρος των χρωστούμενων, η οποία όμως θα οδηγήσει σε οριστικό λουκέτο το ίδρυμα. Σκέφτονται σοβαρά να αναθέσουν στο δικηγόρο τους, τη δέσμευση του λογαριασμού του ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως όταν μπουν τα επόμενα χρήματα θα μπορέσουν να τα δεσμεύσουν. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημά τους, ούτε και στο πρόβλημα του Γηροκομείου βεβαίως, καθώς θα οδηγηθεί σε οριστικό λουκέτο, αφού θα ξεμείνει από τα πάντα, ακόμη και από φάρμακα ενώ δεν θα μπορεί, να πάρει ενημερότητα για να εισπράξει επόμενες δόσεις από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι μοιραία θα αναγκαστεί ν’ αναστείλει τη λειτουργία του και κατ’ επέκταση οι εργαζόμενοι θα βγουν διπλά χαμένοι, αφού από τη μία μόνο δόση του ΕΟΠΥΥ, δεν επαρκεί για να εισπράττουν τα δεδουλευμένα τόσων χρόνων. Άρα λοιπόν ούτε αυτή μπορεί να είναι η λύση.
Μια μερίδα εργαζομένων φέρεται να προτείνει ως λύση τη μείωση μισθών σε όλο το προσωπικό ενώ θέτει επιτακτικά θέμα υπέρογκης μισθοδοσίας, για τα σημερινά δεδομένα, διοικητικών υπαλλήλων. Υποστηρίζουν δε, ότι μια γενναία μείωση όλων των μισθών και η αλλαγή μορφής απασχόλησης κάποιων διοικητικών μπορεί να λύσει μόνιμα το πρόβλημα και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ιδρύματος.
Το πρόβλημα και η άσχημη εκκίνηση
Για όσους δεν το θυμούνται θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το Γηροκομείο είναι αυτοτελές κληροδότημα όπου συμμετέχουν στη διαχειριστική του επιτροπή ο Μητροπολίτης ως πρόεδρος, ο εκάστοτε δήμαρχος Άμφισσας ως αντιπρόεδρος και πολίτες. Η βούληση των διαθετών σε καμία περίπτωση, δεν έχει να κάνει με τα πολιτικά παιχνίδια και την εξυπηρέτηση της εκλογικής πελατείας που παίχτηκαν κατά την εκκίνηση του. Η Ελληνική πολιτεία σεβάστηκε την επιθυμία των δωρητών και φρόντισε να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του κτιρίου και τον εξοπλισμό του. Έργο που προώθησε και υλοποίησε ο Δημήτρης Θάνος, τότε βουλευτής Φωκίδας και υφυπουργός Υγείας, ενώ η χρηματοδότηση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από τον διάδοχο του κ. Γιαννόπουλο.
Στις εκλογές του 2006 ο τότε δήμαρχος Άμφισσας προκήρυξε 20 θέσεις εργασίας, με διαγωνισμό που βγήκε στον αέρα λίγο πριν εγκαταλείψει το δημαρχιακό θώκο για το νομαρχιακό. Η κίνηση του κ. Φουσέκη τότε είχε εγκριθεί ιδιαιτέρως καθώς θεωρήθηκε δεσμευτική, ενώ το ίδρυμα δεν είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που χρειάζονταν για τη λειτουργία του παρέμενε κλειστό.
Ο διάδοχος του στο δήμο κ. Ασημάκης Ασημακόπουλος εκπόνησε μια μελέτη βιωσιμότητας και ηρνείτο πεισματικά ν’ ανοίξει το ίδρυμα ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του και θα οδηγηθεί σε κλείσιμο. Από τις εξελίξεις δυστυχώς αποδεικνύονται βάσιμοι οι φόβοι του, αφού από την πρώτη μέρα το Γηροκομείο ήταν μονίμως παθητικό. Μάλιστα, για πολλά χρόνια η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πλήρωναν για το σύνολο των τροφείων αλλά μόνο για ένα μέρος.
Ωστόσο, ακόμη και όταν λύθηκε το πρόβλημα αυτό, παρέμενε ελλειμματικό. Εξάλλου ήταν πλήρες μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αφού συνήθως είναι μείον δέκα τροφίμους από την άδεια του. Σήμερα αριθμεί 34 τροφίμους ενώ η χωρητικότητά του είναι 44. Παράλληλα το προσωπικό του ήταν 28 άτομα. Σήμερα βέβαια, κάποιοι έχουν αποχωρήσει. Η Διαχειριστική πάντως φέρεται να αναζητά άλλη λύση, η οποία όμως δεν είναι εφικτή, καθώς δε συζητά για μειώσεις μισθών.
Πηγή: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits