Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΑΡΘΡΟ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ DANIEL PIPES ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ: ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ “ΝΕΑ ΕΙΣΒΟΛΗ” ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΝΑΥΤΙΚΟ…



…ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

Το Ολυμπία είχε γράψει πως το ταξίδι του Daniel Pipes στην Κυπρο, ήταν μεγάλης σημασίας. Να που δικαιωνόμαστε.

(Διαβάστε: Daniel Pipes: Ο “Λέων της Σιών” έρχεται στην Κύπρο, προκαλώντας τρόμο, οργή και …πονοκέφαλο.)

Για να καταλάβετε την παρεμβατικότητα που έχει στην Αμερικανικη πολιτική, ήταν ο μοναδικός που απαίτησε ξεκάθαρα από τον Ομπάμα να μην ακουμπήσει τον Ασαντ. Για πολλούς, αυτή η παρέμβαση έκρινε την μεγάλη ανατροπή όταν όλοι θεωρούσαν την επέμβαση των ΗΠΑ υπέρ των ισλαμοφασιστών, δεδομένη.

Τώρα η παρέμβαση του είναι καταλυτική υπέρ της Κύπρου, αποκαλύπτοντας μάλιστα βρώμικο σχέδιο νέας “εισβολής” της Τουρκίας. Διαβάστε:
Μπελάδες μυρίζεται η Washington Times για την Κύπρο, η οποία σε αναλυτικό άρθρο που δημοσιεύει, εκτιμά ότι το νησί έχει εισέλθει στη δίνη της πιο ασταθούς περιοχής του κόσμου, χάρης στην ανακάλυψη πρωτόγνωρων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου , σε συνδυασμό με μια ακανόνιστη τουρκική εξωτερική πολιτική και έναν εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Ακόμη και αν οι ηγέτες της Μεσογείου, επιδεικνύουν δεξιότητα στον τρόπο με τον οποίο ασχολούνται με αυτές τις νέες απειλές αλλά και ευκαιρίες, εκτιμά η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, χρειάζονται την στήριξη ενός ισχυρού αμερικανικού πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο πλέον παρουσιάζεται αποδυναμωμένο.

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ακολουθούν αυτές που έγιναν νωρίτερα στις Ισραηλινές θάλασσες, μετά τις γεωτρήσεις της αμερικανικής Noble και της ισραηλινής Delek – Avner.

Η τρέχουσα εκτίμηση για ύπαρξη 5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου και πετρελαίου, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 800 δισ. δολάρια, αποτελεί ένα τεράστιο ποσό, τονίζει η εφημερίδα, για μια μικρή χώρα της οποίας το τρέχον ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανέρχεται στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά η εφημερίδα.

Η Washington Times, υποδεικνύει ότι οι ποσότητες αυτές, θα μπορούσαν να εξαχθούν στην Τουρκία, ή την Ευρώπη, εξηγώντας πως αν και ένας αγωγός προς την Τουρκία θα ήταν η πιο συμφέρουσα οικονομικά και πρακτικά λύση, το σενάριο αυτό δεν είναι εφικτό, εφ ‘όσον τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν το 36 τοις εκατό της Κύπρου.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, μια πρόσφατη δικαστική απόφαση που επιτρέπει στην ισραηλινή κυβέρνηση να αποφασίσει τι ποσότητες μπορεί να εξάγει, επιτρέπει σε Κύπρο και Ισραήλ την ανταλλαγή φυσικού αερίου, το οποίο στη συνέχεια θα μεταφέρεται στην Τουρκία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δύο συμμάχους να προχωρήσουν στην από κοινού δημιουργία ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Εάν η Αίγυπτος, συνεχίζει η Washington Times, η Γάζα ,ο Λίβανος και η Συρία ανακαλύψουν με τη σειρά τους φυσικό αέριο και ενταχθούν στο σύγχρονο κόσμο , θα μπορέσουν να λάβουν μέρος, στο σχέδιο μετατρέποντας την περιοχή μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο.

O θησαυρός της ανατολικής λεκάνης και η αχόρταγη Τουρκία

Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, το Δέλτα του Νείλου και της ανατολικής λεκάνης περιέχουν μαζί κατ ‘εκτίμηση 345 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 3.440 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου .

Αυτά τα πρωτόγνωρα αποθέματα μπορούν να βοηθήσουν είτε να λυθεί, ή να οξυνθεί το πρόβλημα της Κύπρου.

Η κυπριακή κυβέρνηση οριοθέτησε με σύνεση τα θαλάσσια σύνορα της με την Αίγυπτο το 2003 , τον Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες για εργασίες γεώτρησης με την γαλλική Total , την ιταλική Eni και την Κόγκας της Νότιας Κορέας .

Εντούτοις η διψασμένη για «ενέργεια», όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα, Τουρκία, επιθυμεί μέσω του ελέγχου των κατεχομένων, της μαριονέτας της Άγκυρας, να εισπράξει έσοδα από τα νέα αποθέματα, ενώ εκφράζονται φόβοι για μία νέα εισβολή στην Κύπρο από τον εριστικό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εκτίμηση αυτή, βασίζεται στην ανάλυση της φιλόδοξης πολιτικής των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» που εφαρμόζει ο κύριος Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας Αχμέτ, η οποία , κατά ένα ειρωνικό τρόπο, οδήγησε στο αντίθετο αποτέλεσμα, αφού η Τουρκία κατάφερε να απομονωθεί.

Οι τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τη Σερβία, αυξάνουν την πιθανότητα, η Άγκυρα να επανέλθει σε παλαιότερες τακτικές μαστιγώματος Κύπρου και Ελλάδας.

Και στις δύο περιπτώσεις , για παράδειγμα , θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων, εκτιμά η εφημερίδα.

Ο ρόλος της Συρίας

Κάπου εδώ, έρχεται να προστεθεί στην εξίσωση και ο βάναυσος εμφύλιος πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία, μόλις 70 μίλια μακριά.

Μέχρι στιγμής, η σύγκρουση δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στην Κύπρο, αλλά η εγγύτητα του νησιού, οι ελάχιστες αμυντικές δυνατότητες, και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία προσπέρασαν την Κύπρο, και μετακινήθηκαν στο Λιβάνο, την Ιορδανία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Ιράκ, με αυτή τη σειρά.

Ωστόσο , αυτό θα μπορούσε γρήγορα να αλλάξει εάν οι πρόσφυγες ζούσαν πλησιέστερα προς την Κύπρο και η Άγκυρα ενθάρρυνε τους Σύρους να μεταναστεύσουν στα κατεχόμενα και στη συνέχεια να γλιστρήσουν κατά μήκος των συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αντίθεση με το κοντινό Ισραήλ, η Κύπρος στερείται είτε μιας ενισχυμένης στρατιωτικής επιλογής, ή προστατευτικών φρακτών, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας αριθμούν περίπου 700.000,, 150.000 λιγότερες από τον ενεργό πληθυσμό των ελληνοκυπρίων.

Επιπλέον, επισημαίνει η εφημερίδα, ο πληθυσμός της Τουρκίας, είναι εκατονταπλάσιος με αυτό της Κύπρου.

Η Λευκωσία μπορεί, ωστόσο, να δημιουργήσει συμμαχίες, ιδίως με το Ισραήλ , για την ενίσχυση της ασφάλειας της, ενώ όπως ανέφερε στην Washigkton Times, πηγή προσκείμενη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη «Είμαστε πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits