Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΑΛΑΞΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Από τον αγαπητό φίλο Λουκά Γκούλτα Πρόεδρο του Σωματείου
"ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΑΛΑΞΑ Η ΘΑΛΑΣΣΟΚΡΑΤΟΥΧΑ" λάβαμε το Πατριαρχικό Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Αγίου Γρηγορίου προς τον Επίσκοπο Σάλωνων Ησαΐα το οποίο διάβασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στης 25 Μαρτίου 2011.

Ευχάριστη έκπληξη δοκιμάσαμε, όταν την 25η Μαρτίου 2011, αμέ­σως μετά την Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου και έμπρο­σθεν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και των άλλων πολι­τειακών και στρατιωτικών Αρχών της χώρας μας, Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος διάβασε το Πατριαρχικό Γράμμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Αγίου Γρηγορίου του Ε' προς τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα.

Ειλικρινά δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο εύστοχη και αποστομωτι­κή απάντηση σε όλους εκείνους, ευτυχώς ελάχιστους, που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν με κάθε τρόπο να αλλάξουν τη ιστορία του ' Εθνους μας και να απαξιώσουν τους αγώνες χιλιάδων Κληρικών και Μοναχών, που θυσιάστηκαν για την Πίστη του Χριστού την Αγία και για της Πατρί­δος την Ελευθερία.
Βαθιά συγκίνηση και υπερηφάνεια αισθανθήκαμε ιδιαίτερα εμείς οι Γαλαξειδιώτες, όταν από τα χείλη του Μακαριωτάτου ακούσαμε την Πατριαρχική Επιστολή να αναφέρεται στον μεταφορέα της Καπετάν Φούντα τον Γαλαξειδιώτη και τους λοιπούς Γαλαξειδιώτες, που με εχε­μύθεια, εμπιστοσύνη και με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους μετέφε­ραν με τα καράβια τους τα απόρρητα μηνύματα για τον απελευθερωτι­κό αγώνα.

Είναι μια μικρή αναγνώριση για τις τόσες προσπάθειες και θυσίες των Γαλαξειδιωτών κατά την επανάσταση, που είχαν ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή του Γαλαξειδίου το 1821 και το 1825 από τους Οθωμανούς. Αξιοσημείωτη είναι και η θλιβερή συγκυρία, ότι τα Ιερά Λεί­ψανα του μαρτυρικού Ιεράρχη Γρηγορίου Ε' μετέφερε στην Ελλάδα από την Οδησσό, το 1871, ο Γαλαξειδιώτης πλοίαρχος Αναστάσιος Κουρεντής με το πλοίο του «Αρκάδιον».
Με ευχαριστήρια επιστολή μας προς τον Μακαριώτατο τον παρα­καλέσαμε, να εισηγηθεί θετικά όπως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποφασίσει και στείλει σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις εγκύ­κλιο για να διαβάζεται η ανωτέρω επιστολή ή και τυχόν άλλες παρόμοι­ες σε όλους τους Ιερούς Ναούς κάθε 25η Μαρτίου, ως ένας αντίλογος προς τους αμφισβητίες της Ιστορίας μας.

Τω Επισκοπώ Σαλώνων
Φεοφιλέστατε Επίσκοπε και αδελφέ Ησαΐα. Γρηγόριος κ.λ.π.

Αμφοτέρας τάς τίμιας επιστολάς διά του αγαθού πατριώτου καπετά­νιου Φούντα Γαλαξειδιώτου ασφαλώς εδεξάμην και των έν αυταίς τιμίων σου λόγων έγνων.
Εχεμυθίας, αδελφέ, μεγίστη χρεία και προφύλαξις περί πάν διάβημα, οι γάρ χρόνοι πονηροί είσι και έν τοις φιλοπατριώταιςέστι και μοχθηρών ζύμη, αφ'ής, ως ψωραλέου προβάτου, φυλάττεσθε.
Κακόν γάρ πολλοί μηχανώνται διά το της φιλοπλουτίας έγκλημα.
Διό την αγαθήν εξελέξω μερίδα κοινολογών μοι, εμπιστευμένοις πατριώταις, τα εχεμυθίας δεόμενα.
Οι Γαλαξειδιώται, οις συνεχώς επιστέλλεις μοι, πεφροντισμένως ενεργούσι, και αφ' ών έγνων αδύνατον αντί παντός τιμίου ουδ' ελάχιστον λόγον έρκος οδόντων φυγείν ού μόνον τα σά, αλλά και τα των έν Μωρέα αδελφών γράμματα κομίζουσί μοι.
Ή του Παρανδρέου πράξις πατριωτική μεν τοις γινώσκουσι τα μύχια, καταρκίνουσι δέ οι μή ειδότες τον άνδρα.
Κρυφά υπερασπίζου αυτόν, έν φανερώ δ'άγνοιαν υποκρίνου, έστι δ'ότε και επίκρινε τοις θεοσεβέσιν αδελφοίς και αλλοφύλοις, ιδία πράΰνον τον βεζύρην λόγοις και υποσχέσεσιν, αλλά μή παραδοθήτω είς λέοντος στόμα.
Άσπασαι σύν ταίς εμαίς ευχαίς τούς ανδρείους αδελφούς, προτρέπων είς κρυψίνοιαν διά τον φόβον των Ιου­δαίων.
Ανδρωθήτωσαν ώσπερ λέοντες και η ευλογία του Κυρίου κρατυνεί αυτούς, εγγύς δέ εστί το του Σωτήρος πάσχα.
Αί ευχαί της εμής μετριότητος επί της κεφαλής σου, αδελφέ μου Ησαΐα. Γεώργει ακαμάτως και ολβία γεωργία δώσοι ο Πανύψιστος.

Κωνσταντινουπόλει 20 Δεκεμβρίου 1820
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

Εφημερίς ΦΩΚΙΣ 4 Απρ.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits