Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Siemens

Διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Siemens
O κ. Καστανίδης αποστέλλει τη Δευτέρα επιστολή στην εταιρεία
Του Φ. Καλλιαγκοπουλου
Ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από την εταιρεία Siemens μέσω της διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού. Οπως γνωστοποίησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης, αποστέλλει την ερχόμενη Δευτέρα επιστολή στη γερμανική εταιρεία προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις (ώς τα τέλη Μαΐου, αναφέρουν πληροφορίες) για το σκάνδαλο και τις ζημίες που υπέστη το Δημόσιο τόσο από τις μίζες που δόθηκαν όσο και από την πλημμελή εφαρμογή των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί.
Η κυβέρνηση, συνέχισε, έχει ήδη ετοιμάσει τη νομική βάση με τα πραγματικά περιστατικά για την επιβολή υψηλών προστίμων για τη ροή μαύρου χρήματος. «Οι Γερμανοί θα πρέπει να σκεφθούν ότι οφείλουν τουλάχιστον την καταβολή αποζημιώσεων στη χώρα, ανεξάρτητα από το ποινικό μέρος. Οι συνήθως κανοναρχούντες Γερμανοί θα πρέπει να απολογηθούν, γιατί οι μεγαλύτερες δικές τους εταιρείες- ναυαρχίδες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος είναι πρωταθλήτριες στη διαφθορά σε όλο τον κόσμο». Με τη θέση συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Πρ. Παυλόπουλος που κατηγόρησε τη γερμανική Δικαιοσύνη ότι με τους ρυθμούς και τις μεθοδεύσεις της οδήγησε σε συγκάλυψη της υπόθεσης.
Ενταση στη Βουλή
Στη χθεσινή δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου που τροποποιεί τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, κυριάρχησαν η ένταση κι η αντιπαράθεση για τα σκάνδαλα, με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να «βάζει φωτιά» κατηγορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα ότι είναι αυτά που ευθύνονται γιατί δεν μπήκε κανείς στη φυλακή. Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την άποψη ότι για την υπόθεση των υποβρυχίων θα πρέπει να παραπεμφθούν και οι διάδοχοι του κ. Τσοχατζόπουλου, προκαλώντας αντιπαράθεση με τον κ. Παυλόπουλο. «Επί Ν.Δ. πληρώθηκαν στη Ferrostaal 723 εκατ. ευρώ, ενώ η γερμανική εταιρεία υποστηρίζει ότι μετά το 2004 δόθηκαν μίζες 11 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης. «Ο,τι πληρώθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν όσα προβλέπονταν ως υποχρεώσεις της σύμβασης που υπέγραψε η κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Ούτε ένα ευρώ επιπλέον ούτε καμία αλλαγή της σύμβασης έγινε επί ημερών μας», αντέτεινε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ότι ως πολιτικό σύστημα «δώσαμε αφορμές στους πολίτες να μας κοιτάζουν καχύποπτα, τόσο από το γεγονός ότι δεν διερευνήθηκε η υπόθεση του Χρηματιστηρίου όσο και για τον τρόπο που κάποιοι χειρίστηκαν τις υποθέσεις Βατοπεδίου και ομολόγων με την παρέλευση άπρακτης της αποσβεστικής προθεσμίας», ενώ τον ίδιο τον νέο νόμο τον χαρακτήρισε αποτέλεσμα πάνδημου αιτήματος και ώριμη συνέπεια μιας εμπειρίας απαξίωσης του πολιτικού κόσμου, «που είναι ό,τι το καλύτερο μέχρι τη συνταγματική αναθεώρηση».
Αναφορικά με τον υπό ψήφιση νόμο, ο υπουργός κατέστησε -με αλλαγή που έφερε- δυνητική τη συγκρότηση του τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου από εισαγγελικούς λειτουργούς πριν από τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής. Τόνισε όμως ότι η όποια γνωμοδότηση θα δεσμεύει, τουλάχιστον ηθικά, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να την αποδεχθεί. Κατά τα άλλα, ανέφερε ως προσωπική του πρόταση στη μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση η Βουλή να φτάνει μέχρι την άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργού και το όλο προανακριτικό και λοιπό έργο να το επιτελούν δικαστικά όργανα. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και των άρθρων του από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., ενώ καταψηφίσθηκε μόνον από τον ΛΑΟΣ, με τον κ. Καρατζαφέρη να το θεωρεί «έμπρακτη μετάνοια με καθυστέρηση δέκα ετών από την ψήφιση του επαίσχυντου νόμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits