Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΑΡΙΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ


ΠΗΓΗ: http://delphikomellon.blogspot.com/
Ο Δήμος Δελφών αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα οικονομικής ύπαρξης. Καθόλου τυχαίο μιάς και το ίδιο συμβαίνει και στην τοπική οικονομία. Δεν αναφερόμαστε σε μία οικονομία που οι δραστηριότητές της φθίνουν αλλά για μία οικονομία χωρίς οικονομικές δραστηριότητες. Το μοντέλο «βωξίτες και Δημόσιες Υπηρεσίες» ήταν αναμενόμενα αποτυχημένο και κάτω από την άσκηση εξουσίας των παταγωδώς αποτυχημένων Δημάρχων, Νομαρχών και βουλευτών αποδείχτηκε καταστροφικό.
Οι λίγες μοναχικές εξαιρέσεις, όταν αντέδρασαν βρήκαν τον μπελά τους από τις κομματικά «άντρα» τους. Η παγκόσμια κρίση βρίσκει την Ελλάδα με πρόσθετη την Ελληνική κρίση και τον Δήμο Δελφών με πρόσθετη την Δελφική κρίση. Επι τέσσερις δεκαετίες ο τόπος έζησε χωρίς καμία αναπτυξιακή «πυξίδα».
Κανένας «Αρμόδιος» δεν έπραξε κάτι σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Το αντίθετο συνέβη. Πολλοί έπραξαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τον Ιούλιο του 2009 ο Νομάρχης κ. Φουσέκης που σήμερα είναι Δήμαρχος, απάντησε σε ερώτηση του Υπουργείου Τουρισμού ότι «ΔΕΝ απάντησαν όλοι οι Δήμοι..» σχετικά με τον καθορισμό τουριστικών περιοχών στην Φωκίδα κρύβοντας τις ομόφωνες απαντήσεις 7 Δήμων ένας εκ των οποίων η Ιτέα. Δήμος Δελφών και Δήμος Γαλαξιδίου απόντες από τις απαντήσεις προς απόδειξη παντελούς πολιτικής ανικανότητας (στην καλύτερη των περιπτώσεων) και για τους Δημάρχους κ. Καλτσή και κ. Αγγουρά των Δήμων αυτών. Τον Ιανουάριο του 2010, το ίδιο πρόσωπο, ως Νομάρχης πάλι, στην επίσης σοβαρότατη Ημερίδα του ΤΕΕ απάντησε σε σχετική ερώτηση οτι δεν προτίθεται να θέσει θέμα συζήτησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για το συνολικό μοντέλο ανάπτυξης στην Φωκίδα «..γιατί δεν πρέπει..». Φαίνεται σαν να ξέρει πολύ καλά τι κάνει και το υπερηφανεύεται κιόλας.

Τα ξανάπαμε αλλά είναι εποχή επαναλήψεων γιατί πάμε για εξετάσεις. Και κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα και με τίποτα. Από τι προσδοκά τελικά να ζήσει ο Δήμος Δελφών; Εδώ έχουμε τους ….. Δελφούς. Έναν από τους κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, γνωστό σε όλους τον πνευματικό κόσμο της Γής και διδακτέο στα σχολεία όλου σχεδόν του κόσμου. Έχουμε και το «Δελφικό Τοπίο». Μοναδικό από πολλές απόψεις και για πολλούς. Συνειδητοποιούμε ότι έχουμε επιπλέον και τον μοναδικό πανευρωπαϊκά, χαρακτηρισμένο και ακόμα και επιδοτούμενο παραδοσιακό ελαιώνα ,ενός ιδιαίτερου και περιζήτητου παγκοσμίως αγροτικού προϊόντος για το οποίο καμαρώνει όλη η Ελλάδα. Σαν να μην έφταναν οι δικές μας σκέψεις, παρακολουθούμε τον Πρωθυπουργό, Υπουργούς, Υφυπουργούς, Περιφερειάρχες, Βουλευτές, Δημάρχους (άλλων Δήμων) να προβάλουν και να προωθούν τον τουρισμό σε στενό «σφιχταγκάλιασμα» με τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Και έχουμε και όλα αυτά που γνωρίζουμε όλοι, θάλασσα, παραλίες, βουνά, δάση, μοναστήρια, παραδοσιακά χωριά κ.λ.π. Τα προαναφερόμενα ακούγονται υπερβολικά. Και όμως είναι αναφορά σε σύνολο αναμφισβήτητων γεγονότων. Αγαπάμε τον τόπο μας αλλά αυτά δεν τα επινοήσαμε ούτε τα εμπλουτίσαμε μεροληπτώντας. Προσέξτε το, αξίζει. Τι άλλο θα έπρεπε να έχουμε για να λέμε ότι «έχουμε τεράστια προοπτική». Για την προοπτική μιλάμε, την δυνατότητα, τα προσόντα του τόπου που προαναφέραμε. Όχι την αρνητική θέληση των «αρμοδίων» και τα μηδενικά τους έργα σε αυτή την κατεύθυνση επί δεκαετίες. 

Εμείς βρήκαμε (από αυτά που έχουν ακουστεί) τον Τουρισμό ως την επικρατέστερη, κυρίαρχη πρόταση για τους Δελφούς και μαζεύουμε από τα μηνύματά σας όλο και πιο πολλούς λόγους υπέρ της. Όλοι σχεδόν πιστεύουν σε αυτό (εκτός πολύ λίγων, συγκεκριμένων και όχι τυχαίων). Τα επτά Δημοτικά Συμβούλια το 2009 πήραν ομόφωνες αποφάσεις. «Από πού θα ζήσουμε;» λοιπόν.
Άλλη πρόταση δεν προβάλει κανείς. To θέμα είναι σοβαρότατο και «τρέχει» τώρα. Τώρα εκπονείται το Περιφερειακό Χωροταξικό και σύντομα θα καταλήξει ποια περιοχή θα κάνει τι. Η Ελλάδα «καίγεται». Οικογενειάρχες αυτοκτονούν λόγω οικονομικών προβλημάτων σε όλη την Ελλάδα και δυστυχώς και στον τόπο μας πιά. Μία πρόταση υπάρχει. Οι «αρμόδιοι» πού είναι να μας πουν έστω ότι κάνουμε λάθος; Γιατί πράττουν και πάλι αντίθετα προς την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας; Και δεν σκέφτονται κάν ότι αν δεν απαντήσουν σε αυτά τα απλά τώρα, σε αυτό το κρίσιμο σημείο των εξελίξεων, θα λογοδοτήσουν σύντομα στους κατοίκους σε πολύ άσχημες συνθήκες.

Το 2009, κάποια ανεύθυνη εισηγήθηκε «βολικά» στον Νομάρχη να αναβάλει το θέμα για τον καθορισμό τουριστικών περιοχών και …. ούπς… μετά το ξέχασαν όλοι μαζί. Αυτό το σοβαρότατο θέμα το οποίο θα έπρεπε να έχουν φροντίσει πρώτα απ’ όλα. Σήμερα ο κ. Κατσαρός βιάζεται να ανανεώσει την σύμβαση στο Λαρνάκι. Όταν αύριο προκύψει ότι η εταιρία θα έχει δικαιώματα και αξιώσεις για αυτή την σύμβαση και τελικά καταλήξει να χαρακτηριστούμε και επίσημα «βιομηχανική
περιοχή» τι θα πεί ο Κος Κατσαρός και οι λοιποί «αρμόδιοι» ; Ούπς…λάθος, συγνώμη;; Από πού τους φέρανε; Δεν θα είναι προφανές ότι τελικά αυτό επεδίωκαν και σίγουρα όχι για το καλό αλλά σε κακό για τους κατοίκους του Δήμου; Τα κίνητρα να τα εκτιμήσει ο καθένας μόνος του τότε, μόνο που θα είναι πολύ αργά.

Οι υπεύθυνοι για αυτόν τον τόπο, Βουλευτής, Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι, έχουν βρεθεί σε μία άνευ προηγουμένων δίνη που όσο αργούν να πάρουν θέση εκθέτουν ανεπανόρθωτα και τους εαυτούς τους και ότι εκπροσωπεί ο καθένας. Και όσο το κεντρικό Κράτος και οι Θεσμοί δεν παρεμβαίνουν παρότι γνωρίζουν πια τα πάντα, ζητώντας άλλοθι σε τυπικότητες, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τις Αξίες που ταυτόχρονα τις επικαλούνται σαν το τελευταίο στήριγμα για την συνδρομή του λαού στην σκληρή προσπάθεια να σώσουμε την Ελλάδα. Και από τι να σώσουμε την Ελλάδα; Από την ζημιά που έπαθε από την νοοτροπία που εξακολουθούν να αναπαράγουν με την σιωπή τους. Δεν αρκεί που κάποιοι λίγοι προσπαθούν να πουν κάτι, δεχόμενοι τις συνήθεις «πιέσεις» από τα «κόμματά τους» και από όπου αλλού το έχουν επιτρέψει. Όποιος βάζει την κομματική πειθαρχεία πάνω από την λογική και την αξιοπρέπειά του είναι άξιος της τύχης του, εμείς δεν φταίμε. Όποιος δεν καταλαβαίνει να παραιτηθεί. Διλήμματα σχετικά με το ότι όσοι ασχολούνται με το θέμα, θέλουν «να κλείσουν οι βωξίτες» και έτσι θα μείνουν άνεργοι οι 200, είναι προσβλητικά για όλους και εξευτελιστικά για όσους τα χρησιμοποιούν. Έχουν επαναληφθεί τόσο πολύ στο παρελθόν που έχουν κουράσει αφάνταστα και έχουν αρχίσει να εκνευρίζουν.
Ξέρουμε όλοι ότι εξορύξεις γίνονται και χωρίς να προκαλούν αντιδράσεις και ότι το Λαρνάκι δεν είναι απαραίτητο για την ύπαρξη της δραστηριότητας, στην οποία ο τόπος έχει «χαρίσει» ολόκληρο τον κόλπο της Αντίκυρας. Οι προθέσεις των πολυεθνικών είναι συγκεκριμένες και ξεκάθαρες παγκοσμίως. Τα διλήμματα αυτά αποτελούν θρασύτατο και προκλητικό ευθύ κοινωνικό εκβιασμό αν λέγονται από κάποια από τις εταιρίες που «κινδυνεύουν» από την τήρηση των Νόμων και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Αν δε, οι εργαζόμενοι τα ακούν «μυστικά» από την εταιρία και πανικοβάλλονται, ας σκεφτούν να μην γίνονται αυτοί «βαποράκια» του κοινωνικού εκβιασμού. Δεν είναι δικαιολογία να ζητάς από τον άλλο να σιωπά στο εις βάρος του «έγκλημα», γιατί σου είπαν ότι μπορεί, μάλλον, ίσως, σου συμβεί αυτό το «κακό» που συμβαίνει ήδη σε αυτόν που μιλάς. Απλά προσβάλεις και προκαλείς.



Οι κάτοικοι της Ιτέας νόμιζαν μέχρι χθες ότι έμεναν σε τουριστική περιοχή και περίμεναν ότι κάποτε θα έρθει και η σειρά τους. Σήμερα έχουν ήδη καταλάβει ότι είναι βιομηχανική περιοχή χάριν μίας και μόνο εγκατάστασης που δεν έχει κανένα σοβαρό λόγο να βρίσκεται εκεί. Οι Δελφοί και το Γαλαξίδι έπρεπε να αρχίσουν να λιμοκτονούν για να καταλάβουν ότι για κάτι περισσότερο από το «τίποτα» που «απολαμβάνουν» σήμερα, θα πρέπει να διευθετήσουν την εκκρεμότητα με την, ανάμεσά τους, γειτονική βιομηχανική περιοχή. Το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Απριλίου σε κρατικό κανάλι της τηλεόρασης, παρουσιάστηκε ο Κάραβος Ευβοίας, που αναπτύσσεται τουριστικά πιά, και στο τραπέζι της εκπομπής κάποιος κάτοικος μίλησε για την πρόσφατη ιστορία του τόπου του. Αρχές δεκαετίας 80’ φτιάχτηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ και ένα εργοστάσιο τσιμέντων και έδωσε κάποιες θέσεις εργασίας αλλά αυτό απαγόρευε την ανάπτυξη σε άλλους τομείς και κυρίως τον Τουρισμό. Η κατάσταση ήταν φτωχική και στατική. Έτσι οι κάτοικοι αντέδρασαν. Κάποια κυρία μας είπε ότι από τότε που οι κάτοικοι ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον, όλα πάνε καλύτερα και όλοι αισιοδοξούν. Οι αποστάσεις που αφορούσε η εκπομπή, έφερναν Γαλαξίδι Ιτέα και Δελφούς να είναι «ένα χωριό».
Και είναι ένα χωριό και επίσημα πια.  Για όποιος έχουν κουράγιο να διαπιστώσουν ότι το πρόβλημα - έγκλημα των Δελφών δεν είναι τοπικό και ότι οι «θύτες» δεν είναι ούτε τυχαίοι, ούτε μοναδικοί ούτε ανίκητοι, βρήκαμε και αντιγράψαμε κάτι παλιότερο (κάτι μας θύμισε ένα μήνυμά σας) . Διαβάστε για την τουριστικά «νεκρή» Ιερισσό και τους λόγους της «νέκρας». Βρείτε τις ομοιότητες. Ψάξτε στη συνέχεια να βρείτε στοιχεία στο διαδίκτυο για την Ιερισσό σήμερα ή καλύτερα ας πάτε το καλοκαίρι μία βόλτα να δείτε με τα μάτια σας. Και εκεί δεν έχουν βωξίτη που απλά για να είναι ανταγωνιστικός και να δίνει κάποιους μισθούς και κάποιες εξαγωγές, πρέπει όλοι να δεχτούμε την ολοκληρωτική καταστροφή και ερήμωση του τόπου μας. Εκεί μιλάνε για τον πολύτιμο χρυσό που «θα σώσει την Ελλάδα» (όπως έχει σώσει και πολλές χώρες του τρίτου κόσμου) και που τον πατρονάρει και ο Χαρδαβέλας δις μηνιαίως, αποκαλώντας «λίγους αντιδραστικούς και δήθεν οικολόγους» το σύνολο σχεδόν των κατοίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits