Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Tο Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη στην Αράχοβα 24-27 Απριλίου




Όταν μιλάμε για το "Πανηγυράκι", δεν μιλάμε για μία συνηθισμένη γιορτή, αλλά για ένα μοναδικό θέαμα, το οποίο θεωρείται το καλύτερο ζωντανό παράδειγμα ενός αυθεντικού ελληνικού πανηγυριού, όπως αυτά που γιορτάζονταν στο Βυζάντιο και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η πίστη των Αραχωβιτών στον "Αφέντη Αϊ Γιώργη", όπως τον αποκαλούν, εκφράζεται μέσα από διάφορα έθιμα με αρχαίες καταβολές τα οποία αναβιώνουν στην πανέμορφη εκκλησία του Αγίου στην κορυφή της Αράχωβας. Γραπτές μαρτυρίες βεβαιώνουν την ύπαρξη της εντυπωσιακής εκκλησίας από το 1676.
Οι περιγραφές των πανηγυριώτικων εθίμων -όπως διασώθηκαν σε γραπτές μαρτυρίες από το 1835 και μετά από περιηγητές- επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα του εορτασμού του πανηγυριού. Ο επισκέπτης-προσκηνυτής ζει πρωτόγνωρες στιγμές καθώς γνωρίζει το βιωματικό χαρακτήρα μίας γιορτής που δεν αλλοιώθηκε στο πέρασμα του χρόνου.

Λίγη ιστορία
Στο ξεκίνημα του Αγώνα κατά των Τούρκων, οι Αραχωβίτες ύψωσαν τη δική τους σημαία κεντημένη με τον προστάτη τους Άγιο Γεώργιο. Αυτή ήταν η πρώτη σημαία της επαναστατημένης Ρούμελης, το λάβαρο της Επανάστασης, που ευλογήθηκε στην Αγία Παρασκευή της Λιβαδειάς από τον Ησαΐα Σαλώνων, το Διονύσιο Αθηνών και το Νεόφυτο Ταλαντίου, κυμάτισε στον πύργο της Ώρας στη Λιβαδειά και παραδόθηκε στον Αθανάσιο Διάκο. Στη συνέχεια, το 1826, οι Αραχωβίτες πίστεψαν ολόψυχα ότι ο Τροπαιοφόρος Γεώργιος οδήγησε τους Έλληνες αγωνιστές και τον αρχηγό τους Γεώργιο Καραϊσκάκη στη νίκη τους κατά του Μουστάμπεη.

Η Γιορτή
Ο τριήμερος εορτασμός περιλαμβάνει τα εξής έθιμα:
  • Λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου την παραμονή της γιορτής με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.
  • Χορός των γερόντων.
  • Αγωνιστικά έθιμα (ο αγώνας του ανηφορικού δρόμου των γερόντων, των ανδρών και των νέων, το σήκωμα της πέτρας, τα άλματα, η λιθοβολία, η σφαιροβολία, η διελκυστίνδα, η πάλη).
  • Το δρώμενο στη βρύση τ΄Αί Γιώργη.
  • Το έθιμο της προσφοράς αρνιών από τους κτηνοτρόφους που είναι τα έπαθλα των νικητών.
  • Το κοινό τραπέζι στην αυλή της εκκλησίας.
  • Το ρουμελιώτικο γλέντι.
  • Τον τελετουργικό χορός της λήξης του πανηγυριού την Τρίτη μέρα.
Το πρόγραμμα

 

distomo.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits