Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του χθες το βράδυ στη Βουλή, το νομοσχέδιο που τροποποιεί το νόμο περί ευθύνης υπουργών, με τις ψήφους των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Κατά της αρχής τάχθηκε το ΛΑ.Ο.Σ, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν απλώς «παρών».


Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου, το οποίο αποτελούμενο από δικαστές θα μπορεί έπειτα από αίτημα της πλειοψηφίας της Βουλής να γνωμοδοτεί για το βάσιμο των κατηγοριών κατά υπουργών, προκειμένου να συγκροτείται προκαταρκτική επιτροπή.
Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει τη χρονική παραγραφή των αδικημάτων, τη δυνατότητα κατάσχεσης οικονομικών ωφελημάτων που προέκυψαν από παράνομη πράξη υπουργού, την απαγόρευση κίνησης λογαριασμών και τίτλων του κατηγορούμενου, ακόμη και την επιβολή περιοριστικών όρων.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Μίχος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «ιδανική ευκαιρία ενάσκησης των δυνάμεων εξισορρόπησης στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος», καλώντας και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, συντεταγμένες να αποδείξουν ότι το φαινόμενο της ατιμωρησίας δεν είναι γενικευμένο, ενώ όψει της προϊούσας πολιτικής απαξίωσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθίσταται σημαντικό, όχι τόσο για την ουσία του, αλλά λόγω της συγκυρίας και του μηνύματος που έπρεπε να δοθεί μέχρι τις ουσιαστικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν μόνον μετά από συνταγματική αναθεώρηση. Επίσης, ο Πρ. Παυλόπουλος υπεραμύνθηκε της συνταγματικής αναθεώρησης του 2001 λέγοντας ότι οι αλλαγές λειτούργησαν υπέρ της διαφάνειας αλλάζοντας ένα προηγούμενο καθεστώς που ήταν πράγματι απολύτως προστατευτικό για τους υπουργούς.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος έκρινε δικαιολογημένη τη δυσπιστία μεγάλης μερίδας του λαού κατά των πολιτικών, «γιατί αν και υπάρχουν σκάνδαλα οι υπεύθυνοι παραμένουν ατιμώρητοι». Επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ για καθιέρωση της κοινής παραγραφής για τους πολιτικούς, αλλά με ταυτόχρονη εξάλειψη του ασφυκτικού ορίου της αποσβεστικής προθεσμίας, την καθιέρωση δυνατότητας συγκρότησης προκαταρκτικής επιτροπής όχι μόνον από τις 151 ψήφους της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά από έναν ελάχιστο αριθμό βουλευτών, ακόμη κι αν η πλειοψηφία είναι αντίθετη, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι θα πρέπει να σταματήσει η εμπλοκή της Βουλής στη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος τόνισε ότι η ατιμωρησία και η συγκάλυψη είναι η συνήθης κατάληξη των εξεταστικών επιτροπών, αφού, όπως συμπλήρωσε, «ζητούμενο είναι να ηττηθεί ο πολιτικός αντίπαλος και όχι να υπάρξει κάθαρση.

Ο Θ. Πλεύρης εκ μέρους του ΛΑΟΣ, μίλησε επίσης για δίκαιη αγανάκτηση του λαού για τη συμπεριφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, γιατί «κάποιοι έκλεψαν και κάποιοι τους κάλυψαν»:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits