Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Φινλανδία: Με το καλημέρα σας, μπλόκο στις Βρυξέλλες ...

Οι «Αληθινοί Φινλανδοί», οι ευρωσκεπτικιστές ακροδεξιοί που προκάλεσαν σοκ με τον εκλογικό τους θρίαμβο στις εκλογές της Κυριακής, τετραπλασιάζοντας σχεδόν τις δυνάμεις τους, δεν άφησαν πολύ χρόνο να περάσει για να καταστήσουν σαφές ότι το εννοούν όταν λένε ... «η Ευρώπη να μας αφήσει ήσυχους» ... αλλάζοντας πλήρως τον φιλο – ευρωπαϊκό χαρακτήρα του φινλανδικού πολιτικού σκηνικού.

Ο ηγέτης τους, Τίμο Σόινι, σήμερα το πρωί, δήλωσε ότι το κόμμα του αναμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξει τα σχέδιά της για ένα σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας.
Φινλανδία: Με το καλημέρα σας, μπλόκο στις Βρυξέλλες ...
Στην προεκλογική περίοδο οι «Αληθινοί Φινλανδοί» υποστήριζαν ότι θα μπλοκάρουν κάθε διαδικασία διάσωσης υπερχρεωμένων χωρών, ενώ υπό την πίεσή τους και την απήχηση των θέσεών τους στο εκλογικό σώμα, και τα υπόλοιπα κόμματα αναγκάστηκαν σε μια μικρότερη ή μεγαλύτερη ευρωσκεπτικιστική στροφή.
«Φυσικά θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σόινι, αναφερόμενος στα σχέδια διάσωσης της ευρωζώνης – της οποίας η Φινλανδία είναι το μοναδικό Σκανδιναβικό μέλος.
Αναμένοντας την έναρξη των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ελσίνκι, ο Σόινι, ο οποίος γνωρίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση δίχως τη συμμετοχή του, τόνισε πως αναμένει από τον ηγέτη της κεντροδεξιάς Εθνικής Συμμαχίας και απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Κατάινεν, να αρχίσει την διαδικασία των διαβουελεύσεων καθώς το κόμμα του ήρθε πρώτο με ποσοστό 20,4%, όχι πολύ πιο μπροστά από τους «Αληθινούς Φινλανδούς» που συγκέντρωσαν 19,1% [μόλις 4,1% το 2007].
Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας, σε αντίθεση με άλλα της ευρωζώνης, έχει το δικαίωμα να θέτει βέτο στις αιτήσεις για οικονομική στήριξη από την ΕΕ, γεγονός που σχεδόν συνεπάγεται μπλόκο στο αίτημα της Πορτογαλίας, υπό τις νέες μετεκλογικές συνθήκες.
Οι αντιπολιτευόμενοι ευρωπαϊστές Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι υποστηρίζουν τα σχέδια διάσωσης της ΕΕ, αλλά εξέφρασαν προεκλογικά επιφυλάξεις για την Πορτογαλία, απέσπασαν ποσοστό ίδιο με τους «Αληθινούς Φινλανδούς», 19,1% και πιστεύεται ότι θα μετέχουν κι αυτοί στις συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης.
Την χειρότερη ήττα υπέστη το κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού, Μάρι Κιβινιέμι, «Κόμμα του Κέντρου», πέφτοντας από το 23,1% στο 15,8% και θα περιοριστεί στο ρόλο της αντιπολίτευσης.
Η ανησυχία για την ανεργία και τις περικοπές στις συντάξεις, εκφράστηκε σε υποστήριξη των «Αληθινών Φινλανδών» οι οποίοι με μια συντηρητική κοινωνική ατζέντα αλλά και μια αριστερή στήριξη του κοινωνικού κράτους, είναι οι μόνοι που μοιάζουν να ασκούν κριτική στην υφιστάμενη κρίση.

 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits