Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Δενδρολίβανο


Δενδρολίβανο
Rosmarinus officinalis

Αυτόν τον πολυετή και αειθαλή θάμνο, με τα χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα φυλλαράκια του που μοιάζουν με τις βελόνες του έλατου, δεν τον ξεχνάς όταν τον συναντήσεις, όχι μόνο από την εξωτερική του εμφάνιση αλλά και από το άρωμα που αναδύεται μόλις τρίψεις ελαφρά τα φύλλα του! Τι δυνατό, τονωτικό και ευχάριστο άρωμα! Τα κλαδιά του είναι ξυλώδη στη βάση και τρυφερά προς τα επάνω, τα δε δίχειλα αχνογάλαζα ανθάκια του, φύονται σχεδόν όλο το χρόνο στη βάση των ανώτερων τρυφερών φύλλων.

Το δενδρολίβανο, αυτός ο πρίγκιπας των αρωματικών φυτών της Μεσογείου, είναι γνωστό βότανο από την εποχή των Φαραώ! Πρώτα απ’ όλα είναι γενικό τονωτικό και διεγερτικό του οργανισμού και της καρδιάς (περιέχει εκτός των άλλων και καμφορέλαιο). Μέσα σε λίγες ημέρες μπορεί να τονώσει εξασθενημένους και καταπονημένους οργανισμούς, αλλά και το νευρικό σύστημα. Τονώνει, διεγείρει και ανεβάζει την διάθεση. Αν υπάρχουν ρευματικοί πόνοι τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Είναι διουρητικό, και δρα και κατά της ουρικής αρθρίτιδας. Η αντισπασμωδική του δράση το κάνει αποτελεσματικό στον βήχα, την αϋπνία και τη νευρικότητα. Είναι χολαγωγό και απομακρύνει τα τοξικά μέταλλα από το ήπαρ, έχει αντιοξειδωτική δράση αλλά και αντισηπτική. Τέλος, στα μαλλιά δίνει δύναμη και λάμψη και σε διαστρέμματα και χτυπήματα γρήγορη θεραπεία και ανακούφιση!

Πότε λοιπόν θα θυμηθούμε το δενδρολίβανο; Εκτός από τις σάλτσες, τις σούπες και το κρέας, θα το θυμηθούμε αρχικά όταν νοιώθουμε για οποιονδήποτε λόγο κουρασμένοι. 'Oταν έχουμε πόνους. 'Oταν έχουμε φουσκώματα ή δυσπεψία. 'Oταν κρυώσουμε ή έχουμε δύσπνοια, αλλά και όταν χτυπήσουμε ή στραμπουλήξουμε το πόδι μας ή το χέρι μας!!! Καλό είναι λοιπόν να έχουμε μια γλάστρα με αυτό το αγαπημένο ευεργετικό φυτό στο σπίτι μας, δεν νομίζετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits