Thymus vulgaris, Θυμάρι το κοινό
Υπάρχει άφθονο θυμάρι στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Είναι ένας μικρός θάμνος γύρω στους 30 πόντους που βγάζει ένα άρωμα βουνού και εξοχής και στις αρχές του καλοκαιριού ένα πολύ όμορφο λουλουδάκι μωβ-ροζ. Οι μέλισσες το προτιμούν ιδιαιτέρως και μας χαρίζουν το μέλι το λεγόμενο θυμαρίσιο. Υπάρχουν και άλλα είδη θυμαριού, όπως ο έρπυλλος (Thymus serpillum ) με παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες, τονωτικές, διεγερτικές, αντισπασμωδικές, αντισηπτικές, γνωστές από την αρχαιότητα. Τονώνει και διεγείρει το νευρικό σύστημα αλλά και το ανοσοποιητικό. Είναι ισχυρό αντισηπτικό και αποχρεμπτικό του αναπνευστικού συστήματος καθώς και αντισπασμωδικό. Η διουρητική και αντισηπτική του δράση το κάνει χρήσιμο σε λοιμώξεις των νεφρών, ρευματισμούς και ουρική αρθρίτιδα. Ρυθμίζει τον κύκλο των γυναικών, αυξάνει την ροή των εμμήνων και ελαττώνει τούς πόνους. Είναι ανθελμινθικό και αντιβακτηριδιακό, πολύτιμο για παιδιά διότι έχει και τονωτικές ιδιότητες. Εξωτερικά: σε αποστήματα, δοθιήνες, παρωνυχίδες αλλά και σε μώλωπες και διάστρεμμα.
Συμβουλές
Σκεφτείτε το θυμάρι σε βήχα, κρυολόγημα, άσθμα. Χρησιμοποιήστε ένα κουταλάκι του τσαγιού για κάθε φλιτζάνι βραστό νερό. Μαζέψτε κάτω από τον καυτό ήλιο του Ιουλίου ανθισμένο θυμάρι και βάλτε το σε ένα μπουκάλι με αγνό ελαιόλαδο, αφήστε το στον ήλιο για 14 ημέρες. Το θυμέλαιο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για εντριβές στον θώρακα, σε μώλωπες, σε τσιμπήματα εντόμων αλλά και σε νευραλγίες προσώπου.
Περιγραφή: Θάμνος ποώδης πολυετής με φύλλα σχεδόν άμισχα, πράσινα, λογχοειδή με τα άκρα κουλουριασμένα προς τα κάτω. Άνθη ακραία σε χρώμα μπλε ανοικτό με ραβδωτό κάλυκα. Φυτρώνει σε άγονους τόπου σε όλη την Ελλάδα και ανθίζει Ιούνιο με Ιούλιο. Είναι το φυτό από το οποίο οι μέλισσες κάνουν το πιο ονομαστό μέλι. Η χρήση του είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν σαν βαλσαμωτικό και αρωματικό. Οι αρχαίοι Έλληνες σαν απολυμαντικό για διάφορες ασθένειες. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες συνήθιζαν να κάνουν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι, για να αποκτήσουν σφρίγος και ενεργητικότητα. Στη φαρμακευτική είναι γνωστό ως το φυτό με τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες.
Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.
Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.
Εσωτερική: συνιστάται σε προβλήματα στομάχου και εντέρων, στην ανακούφιση από το βήχα, από το συνάχι και τη γρίπη, στην τόνωση του νευρικού συστήματος και ως καταπραϋντικό. Επίσης, στις περιπτώσεις πνευματικής κατάπτωσης και στο άγχος. Χαρίζει πνευματική διαύγεια και τονώνει τα νεύρα. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και ως αρωματικό στις ελιές.
Τρόπος παρασκευής ροφήματος: βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι σε ένα μπρίκι νερό και, μόλις αρχίσει να βράζει, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε δέκα λεπτά επιπλέον. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Εξωτερική: χρησιμοποιείται στο λουτρό για ρευματικές παθήσεις και για ξεκούραση. Βράζουμε 100γρ. θυμάρι σε ένα λίτρο νερό, το σουρώνουμε και το ρίχνουμε στο νερό της μπανιέρας.
Βοηθά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, εξαιρετικό για τον καθαρισμό των δοντιών (οι Κρητικοί τρίβουν τα ούλα τους με θυμάρι για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας). Στοματίτιδες και ερεθισμένες αμυγδαλές αντιμετωπίζονται με γαργάρες με αφέψημα (χωρίς μέλι).
Βοηθά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, εξαιρετικό για τον καθαρισμό των δοντιών (οι Κρητικοί τρίβουν τα ούλα τους με θυμάρι για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας). Στοματίτιδες και ερεθισμένες αμυγδαλές αντιμετωπίζονται με γαργάρες με αφέψημα (χωρίς μέλι).
Αιθέριο έλαιο: λίγες σταγόνες σε λίγο ελαιόλαδο βοηθά στα τσιμπήματα από έντομα.
Κτηνιατρική: για το πλύσιμο πληγών του δέρματος και του στόματος, για την καταπολέμηση των εντερικών σκουληκιών.
Συνταγή για κολώνια: 10γρ. λουλούδια θυμαριού σε 250γρ. λευκό οινόπνευμα, κλείνουμε το μπουκάλι με φελλό και το αφήνουμε 2-3 εβδομάδες στον καλοκαιρινό ήλιο. Στη συνέχεια σουρώνουμε.
Συνταγή για μαρινάτα φαγητά: μουσκεύουμε σε μισό λίτρο άσπρο κρασί 1 ματσάκι θυμάρι, 1 ματσάκι θρούμπη, 3-4 σκελίδες σκόρδο, 2 φύλλα δάφνης και μερικά μοσχοκάρφια.
Προσοχή: όσο εντυπωσιακές είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του θυμαριού, άλλο τόσο προσεκτικός πρέπει να είναι κανείς με τη συχνότητα της χρήσης του. Η συνεχής εσωτερική χρήση μπορεί να προκαλέσει υπερλειτουργία του θυροειδούς, καθώς και δηλητηρίαση, τα συμπτώματα της οποίας είναι έμετος, ζαλάδες, διάρροια και καρδιακή κατάπτωση.
http://www.valentine.gr/thymus_gr.php
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου