Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Αισιόδοξος για τις εγγυήσεις ο Βενιζέλος

<%= CmtFramework.Web.Portal.CurrentArticle.Title %> Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων εμφανίστηκεο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις για την οικονομία, ενώ ζήτησε την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής στις 21 Ιουλίου.



Μολονότι ο υπουργός παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση της χώρας είναι πάρα πολύ δύσκολη» και ότι «η ύφεση θα κινηθεί πάνω από 4,5%», τόνισε ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν οι προσπάθειες, ενώ εκτίμησε ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει το 2012 θετικό πρόσημο, με την πιστή εφαρμογή των μέτρων θα έχει αλλάξει η ατμόσφαιρα που είναι και το πραγματικό μέγεθος για την ελληνική οικονομία.

Προανήγγειλε επίσης ότι θα δοθεί κεφαλαιακή ενίσχυση στις τράπεζες 30 δισ. ευρώ ενώ απαντώντας στις ανησυχίες του προέδρου του ΛΑΟΣ για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Όπως τόνισε, σε κάθε περίπτωση η χώρα χρειάζεται συναντίληψη με τους εταίρους και πιστωτές μας για την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, και για την ανάσα ρευστότητας που χρειαζόμαστε γιατί, όπως τόνισε το θέμα «δεν αφορά μόνο τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας αλλά και την προστασία της ευρωζώνης», γιατί «η Ελλάδα είναι το εργαστήριο στο οποίο δοκιμάζονται οι μέθοδοι στήριξης της ευρωζώνης» και γιατί «δεν είναι η Ελλάδα που προκάλεσε την πρόσφατη όξυνση της κρίσης».

«Κάνουμε μια μεγάλη και κολοσσιαία προσπάθεια να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου», συνέχισε ο υπουργός πρόσθεσε δε ότι «η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά και την αύξηση της ανεργίας αλλά ενεργοποιούνται όλα τα μέτρα μέσα από το ΕΣΠΑ, το εργαλείο του αναπτυξιακού νόμου, την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων κλπ τα οποία πάντως δεν θα αποδώσουν αν δεν αλλάξει το επίπεδο ρευστότητας.

Για τις διμερείς διαπραγματεύσεις με τη Φινλανδία, ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν πήγε μόνη της η Ελλάδα σε αυτές. «Λάβαμε εντολή να επιχειρήσουμε μια διμερή διαπραγμάτευση» προκειμένου να είναι ομόφωνη η απόφαση για την ενεργοποίηση του EFFS και να λάβει η Ελλάδα την μεγάλη οικονομική βοήθεια, διότι η Φινλανδία πηγαίνοντας σε εκλογές είχε καταστήσει μείζον θέμα στην προεκλογική ατζέντα το θέμα της παροχής εγγυήσεων προς οποιαδήποτε χώρα.

«Αν την 21η Ιουλίου δεν είχε ληφθεί απόφαση οι αγορές θα κατακρεουργούσαν την ευρωζώνη», είπε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι η Φινλανδία βιάστηκε να κάνει ανακοινώσεις παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε παροχή εγγυήσεων δεν θα πρέπει να θίγει την αξιοπιστία του προγράμματος και αξιοπρέπεια της χώρας και ότι το όποιο σχέδιο τελεί υπό την έγκριση της ευρωζώνης.

«Εμείς εφαρμόσαμε αυτά που μας ζήτησαν για να έχουμε πρόσωπο», είπε ο υπουργός και χαρακτήρισε αφελές και ανεύθυνο να εμφανίζεται η ΝΔ και να παρασύρει και άλλες πολιτικές δυνάμεις στον ισχυρισμό ότι μόνη της η Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία διμερούς συμφωνίας με τη Φινλανδία.

Για το θέμα των ημερών, την αύξηση δηλαδή στο 23% του ΦΠΑ στην εστίαση, ο υπουργός είπε ότι «βρήκε την απόφαση αυτή» όταν ανέλαβε το υπουργείο η οποία είχε ληφθεί για να αντικρουστούν οι πιέσεις που ασκούσε η τρόικα λόγω των υπέρογκων επιστροφών από τις αποδείξεις και λόγω της μη εξομοίωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης.

Είπε επίσης 200.000 περίπου επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης δεν εμφανίζονται πρόθυμες να συμβάλλουν στους ελέγχους του Υπουργείου Οικονομικών για να προσθέσει ότι οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της φορολογίας χωρίς προηγουμένως να έχουμε λύσει το θέμα της είσπραξης του ΦΠΑ και την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών είναι άκαιρη. Όταν όμως οι μηχανισμοί λειτουργήσουν και υπάρξουν τα έσοδα από ΦΠΑ τότε μπορεί να συζητηθεί και η μείωση του και η μείωση του φόρου εισοδήματος.

Αναφερόμενος τέλος στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και η χρηματοδότησή του μέσω του ευρωσυστήματος διασφαλισμένη.

Για το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας, υπενθύμισε ότι στις 31 Δεκεμβρίου οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν «σκληρά» κεφάλαια σε ποσοστό 10%, δηλαδή πολύ πάνω από το όριο των stress test, και αυτός είναι στόχος που θα επιτευχθεί. Είπε επίσης ότι θα δοθεί κεφαλαιακή ενίσχυση 30 δις για να στηριχθεί όμως η οικονομία και όχι οι μέτοχοι για να προσθέσει ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις, οι οποίες μάλιστα μετά από καιρό άρχισαν να επιστρέφουν.

Δηλώσεις Καρατζαφέρη

«Το πράγμα δεν βγαίνει» ήταν η εκτίμηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη καταγγέλλοντας ότι η ΤτΕ έχει προκαλέσει μεγάλη ζημία στο τραπεζικό σύστημα και κάποιοι θα πρέπει να απολογηθούν για τις επισφάλειας ύψους 30% στα θαλασσοδάνεια. «Σας γλίστρησε το τραπεζικό και τώρα ίσως δεν αρκούν ούτε οι συγχωνεύσεις γιατί δεν υπάρχει κεφαλαιακή επάρκεια», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτιμώντας ότι μόνο 6 μεγάλες εταιρείες θα παραμείνουν αν οι ελληνικές τράπεζες βρεθούν κάτω από ξένο έλεγχο.

Αναφερόμενος στη στάση της Φινλανδίας ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να θυμίσει στους Φινλανδούς ότι η χώρα μας τους έδωσε 5 δις την περίοδο της δικής τους οικονομικής κρίσης, ότι πήρε 25 εκατομμύρια συσκευές ΝΟΚΙΑ και ότι άλλα πέντε δις πήγαν για το σύστημα ΤΕΤΡΑ και την υποδομή της COSMOTE στους Φινλανδούς. Προέτρεψε επίσης το Υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει ελέγχους στη ΝΟΚΙΑ που δεν είναι πλέον ελληνικών συμφερόντων γιατί «θα βγάλει λαβράκια».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση θα φέρει και νέα λουκέτα και κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει αν έχει εκπονήσει σχέδιο για το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ «κάτω από πίεση ή αλλοφροσύνη» μολονότι «αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι ορατό σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits