Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

«Ελληνική Γλώσσα» τέλος, στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου;




Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Παναγιώτη Μπάρκα
  • Το Τμήμα έμεινε με ελάχιστους σπουδαστές
• Το Ελληνικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου οδεύει προς κλείσιμο, όπως αναφέρει ο καθηγητής και πρώην Πρόεδρός του κ. Παναγιώτης Μπάρκας (φωτό).
Λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ των καθηγητών, «οι οποίοι – κατά τον κ. Μπάρκα- κακήν κακώς μπέρδεψαν τα πολιτικά τους πάθη με τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις», το Τμήμα έχει απομείνει με ελάχιστους σπουδαστές.
Στο πρώτο έτος υπάρχουν 4 φοιτητές, ενώ στο τέταρτο 8. Με βάση τα όσα ορίζει ο Αλβανικός Νόμος, για να είναι νόμιμη η λειτουργία του Τμήματος, χρειάζονται περισσότεροι φοιτητές.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάρκα «την περασμένη Παρασκευή, ένας ακόμα πρωτοετής φοιτητής εγγεγραμμένος στο Τμήμα απέσυρε τα χαρτιά του. Και το μοιραίο επήλθε. Ήταν ο τελευταίος, μέσω του οποίου το Τμήμα δικαιούνταν να είχε πρώτο έτος. Σαν αποτέλεσμα το πρώτο έτος του Τμήματος έχει εγγεγραμμένους 4 φοιτητές, ενώ στην ουσία μόνο τρεις. Ο νόμος απαιτεί τουλάχιστον 5 φοιτητές για να λειτουργήσει ένα έτος».

Επίσης «με το γράμμα του νόμου και το τέταρτο έτος, το επαγγελματικό μάστερ, απαιτεί δέκα φοιτητές. Το δικό μας λειτουργεί με 8, χωρίς να αναλάβει κάποιος επίσημα τις ευθύνες».

Όπως τονίζει ο κ. Μπάρκας «το 2007 οι προσπάθειες για την υπογραφή και εφαρμογή της συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την αναβάθμιση του Τμήματος είχαν ως πρώτιστο στόχο τη σωτηρία του Τμήματος από το κλείσιμο. Και τότε είχαν εγγραφεί στο πρώτο έτος μόλις τρεις φοιτητές. Την ίδια χρονιά που άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας ο αριθμός των εγγεγραμμένων πρωτοετών φοιτητών ανήλθε σε 17, για να φτάσει μετά από δύο χρόνια στους 23».

Πρόκειται, σίγουρα για αρνητική εξέλιξη, που θα έχει επιπτώσεις στην διατήρηση του πολιτισμού και της ταυτότητας της Ελληνικής Μειονότητας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Profile Visitor Map - Click to view visits